Quantcast
Channel: Siskot kokkaa
Viewing all 353 articles
Browse latest View live

Karjalanpiirakka on jämäpiirakka ja jämäpiirakka on sienipiirakka

$
0
0


Meinasin kertoilla teille jo tuossa hävikkiviikon aikana kun leivoin loppukesästä karjalanpiirakoita. Mutta sitten tuli arki, kävi ylitseni syysmyrskyn voimalla ja aika katosi kuin hiekanjyvä tiimalasista.

Mutta jospa vihdoin menen asiaan niin kieltämättä siinä jonkinlainen hulluuden puuska tarvitaan, että pohojalaanen ryhtyy karjalaisten perinneherkkua yrittämähän - mutta minulla oli edelliseltä aamulta jäänyttä riisipuuroa, ohrasuurimolisäkkeen jämiä illalliselta, ystäväperhe kylässä ja heräsimme I:n kanssa toooosi aikaisin.

Kuumasta uunista tulleet piirakat dipataan heti nopeasti voi-vesiseokseen.

Niinpä lähdin googlettelemaan ja löysin rohkaisevan tarinan karjanalpiirakoiden tekemisestä Sonjan blogista. Itse asiassa ohje on hyvin samanlainen kuin tämä K-ruokakauppojen ohje; mutta Sonjan tarina toi mieleeni ajan kun itse yritin ensimmäistä kertaa leipoa karjalanpiirakoita ja olin ehkä 12. :) Ja vaikka mielessä kävi tehdä riisipuurosta vaan uunissa lämmitetty "vanukas" rohkaistuin ottamaan erän karjalanpiirakoiden kanssa.

Itse asiassa tämä ei ollut eka kerta kun yritin leipoa karjalanpiirakoita viime kesänä; edellisellä kertaa taikinasta tuli jotenkin liian jämäkkää ja senpä takia niistä kuorista sitten taas liian paksuja ja kovia. Mutta se oli ihan oma syy, kun en katsonut mitään ohjetta. Tässä hommassa selvästi ohje on hyvä. :)

I:n eka kaa-piirakka.

Sillä Sonjan ohjeella homma kuitenkin sujui jopa paljon helpommin kuin muistan jostain lapsuuden 4H kerhosta. Varmaan kokemus kaikesta muusta leipomisestakin jo tällä iällä auttaa, eikä kauliminen tuntunut niin vaikealta kuin joskus lapsena. Mietin siinä kaulitessani, että näitä voisi tehdä useamminkin; käsityö toki vie vähän aikaa, mtta sitä voi tehdä lasten kanssa yhdessä, eikä siihen nyt lopulta niin paljon aikaa mennyt. Lisäksi tuohon täytteeseen voi upottaa paitsi kaikenlaisia sekalaisia jämiä, myös sieniä. Lähes loputtomasti sieniä.

Ohralisäke ja sieniä. Lisäksi mukaan meni yksi kananmuna.

Tuo sienitäyte nimittäin syntyi edellisen illan jämistä. Olin ennen vieraiden saapumista googlaillut ohjeita iberico - possun niskalle jota mökin pakkasesta löytyi. Ibericosika on upean pähkinäisen makuista eläintä, mutten ole tainnut koskaan laittaa sen niskaa ja jotain ideaa tarvittiin. Ja sitten näin Exclusive hillbilly - blogissa kuvan viinibloggareiden illalliselta jossa iberico - possun niskaa oli haudutettu pitkään ja sen pariksi oli laitettu selleriohraa, tomaatticoncassea ja taitaapa tuossa olla pari paksoitakin kuvassa. En tullut bloganneeksi sitä ohjetta tarkemmin ylös, mutta risoton tyyliin valmistettuun selleriohraani ajoin melkein koko nipun sellerinvarttta ja lopuksi vielä reilusti mascarponea. Sika haudutettiin braising - tekniikalla. Tuo tomaatticoncasse näytti ihanalta, mutta jäi tekemättä silloin ja tarjosin jotain muuta raikasta ohessa. Jos teen uudelleen vastaavaa, kirjoitan ohjeen ylös ja otan pari kuvaakin. Joka tapauksessa sitä lisukeohraa tuli nin paljon, että sitä jäi yli. Ja koska sieniaika oli parhaimmillaan, minulla oli kopallinen tuoreita sekalaisia tatteja joita sitten paistoin ohran sekaan ja sain aikaan erinomaisen maukasta sienipiirakkaa.

Taikinaa puolittamalla sain aikaan muistaakseni 32 palluraa, jotka kaulin ihan kaulimella - mökillä mitään pulikkaa ollut :)

Ja siihen karjalanpiirakkataikinaan kehitin muistisääntöäkin että sitten ensi kerralla muistaisin eikä tarttis googlettaa. Jospa sen siis vaikka muistaisi perinneruokana toisesta suomalaisesta perinneteoksesta; seitsemästä veljeksestä, koska nesteen ja jauhojen desimäärien summa on 7. Vettä ja vehnäjauhoa tulee kumpiakin 2 desiä ja rukiista loput kolme. Lisäksi laitetaan teelusikka suolaa ja tilkka öljyä.

Ruisjauhoa saa käyttää, se pitää pohjat irtonaisina.

Ja siitä taikinasta tuli juuri sopivan pehmeää, että siitä saatiin kaulittua ohuita piiraskuoria. I kauli kanssani ja meillä oli ihan hauskaa, vaikka semmoisen reippaan kolmenkymmenen piiraskuoren kaulimisessa on kyllä oma työnsä. Jos sinulla on siis ihan pieni jämä puuroa, puolita taikina.

Se mikä muuten tuntuu olevan ainakin tämän piirasmaakarin ongelma on, että se litran puuro joka näissä ohjeissa (mm. tuo k-kaupan ohje) käsketään keittää, ei kyllä ihan riitä täytteeksi. Laitan varmaan liikaa sitä puuroa. Mutta juuri siksi nämä piirakat ovat niin hyvä hävikkiruoka; jos jääkaapissa on useampia jämiä; vaikka sekä ohrapuuron että risoton jämä, täytteet voi tuunata erilaisiksi sienillä ja yrteillä, sekoittaa mukaan kananmunaa ja tunkea kaikki piirastäytteeksi. Sama pätee perunamuusiin ja vaikka joululaatikoiden jämiin. Tällä kierroksella siis minulla oli edellisen päivän riisipuurojämä sekä se ohralisäkkeen jämä ja niistä riitti sitten koko taikinaan täytettä. Bonuksena saatiin kahdenlaisia piirakoita. Mutta tiukille meni; yhtään ei jäänyt.


Muita hyviä vinkkejä karjalanpiirakan tekemiseen oli, että kun niitä piiraspohjia sitten kaulitaan, ne kannattaa kaulia kaikki pinoon johon ripautetaan jokaisen pohjan väliin ruisjauhoa ja päälle laitetaan kostea keittiöpyyhe tai kelmua. Niin piirakan kuoret eivät pääse kuivamaan kun kaulit ja täytät piiraita.

Piirakkatäytettä saa olla, mutta ei liikaa. Jos piirakan täyttää yli, se hajoaa kun täyte rikkoo ohuen kuoren.
Muistaisin jostain historian havinasta että reunat pitäisi saada keskelle kutakuinkin yhteen, silloin "saumavara " on sopiva...

... Mutta minä tykkään jättää rypytettäessä riisipuuroa kuitenkin näkyviin; se on niin hyvää paistuneena :)

Rypytyksessä en edes yritä esittää olevani pro, mutta siellä kerhossa lapsena meitä opetettiin aloittamaan keskeltä, nipistämään reunat laineille ja kun tullaan päätyyn se nipistetään vaan kiinni.

Mitätähän nyt sanoisi muuta kun että harjoittele, harjoittele niin opit.

Ja lopputulos yllätti tekijänsäkin. Ei se nyt mikään maailmankonsti olekaan!

Täytettä ei liikaa, jotta piirakka pysyy ryhdissään. tee tarvittaessa yksi koepiiras ensiksi ja paista se valmiiksi niin näet onko hyvä.

Ta-daah! Epäpyhä (?) mutta 100% aito pohojalaasen värkkäämä karjalanpiirakka.

Kun piirakat tulivat uunista, dippasin ne vesi-voiseokseen. Kun piirakat on dipattu, ne kannattaa hetkeksi nostaa vaikka takaisin pellille tai ritilälle, koska jos ne laittaa suoraan koppaan pyyhkeen sisään, ne tarttuvat ja möhöstyvät. Pieni kuivatus ja sitten siirto koppaan pyyhkeen sisään ja kohti ääntä. Toim. huom. Jos käytät voita ja pullasutia, piiraat kannattanee laittaa heti pyyhkeen sisään pehmenemään koska siinä ei tule niin paljon nestettä joka pehmentäisi kuorta liikaa.

Sienitäytteeseen kannattaa sekoittaa tuoretta yrttiä ja voissa paistetuja sieniä. Ei ole pahaa.

Itse tehdyistä piirakoista tuli niin hyviä, että ne syötiin melkein kaikki siitä paikasta ja kelpasivat hyvin V:llekin. Vaimo sai jopa luvan tehdä moisia uudelleenkin ja se on jo jotain se. ;)


Karjalanpiirakat (n. 30 ohutta kuorta)

2 dl vettä
2 dl vehnäjauhoa
3 dl ruisjauhoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Täytteeksi riisipuuroa, muusinloppu, ohralisuketta ja sieniä tai mitä nyt löytyy + yksi muna täyteaineksen sekaan jotta se hyytyy uunissa.

Sekoita kuoriainekset keskenään ja vaivaa vain sen verran että taikinasta tulee tasaista. Laita uuni kuumenemaan niin kuumalle kuin saat; 275 C lienee se maksimisäätö useimmille uuneille.

Muotoile taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä aina puolittamalla tankoa 32 pientä taikinakakkaraa.

Pyöritä kakkara palloksi, lististä se kädellä ja kauli kutakuinkin pyöreitä, n. millin tai vähän päälle paksuisia kuoria.

Laita kuoret pinoon ja ripauta jokaisen kuoren väliin vähän ruisjauhoa. Peitä kasa kostealla pyyhkeellä tai elmukelmulla.

Sitten tarkista täytteen suolaisuus, sekoita siihen 1 muna ja ala täyttää piirakoita. Ensin kannattaa poistaa isommat määrät jauhoa jos sitä on paksulti ja sitten reipas kukkurallinen ruokalusikallinen (eli insinöörit ja V huom! Noin 1,5 rkl) täytettä pohjalle. Levitä.

Reunat sisäänpäin ja nipistelemällä tai vaan etusormin piiraan rypytys kuten yllä. Katso kuvat! ;) 

Tuossa K-ruokakauppojen ohjeessa jonka linkkasin, on sanottu ettei kannata käyttää leivinpaperia. Minä käytin ja ihan hyvin onnistui niinkin, mutta ensi kerralla kokeilen ohjeen mukaan vaan ripauttaa siihen pellille jauhoa. Pohjasta tullee vielä rapsakampi kun paistuu suoraan metallisen pellin päällä.

Ennen paistoa laita vesitilkkaan voita ja anna kiehua hiljalleen.

Kun piiraat ovat n. 10 min kuluttua kypsiä ja alkavat saada väriä, nosta ne pois, dippaa vesiseokseen (tai voitele pullasudilla!).

Tuossa ohjeessa käsketään laittaa voidellut piiraat kulhoon pehmenemään elmun alle; ainakin kun dippasin ne piirakat niin niihin tuli sen verta paljon nestettä, että suoraan keittiöpyyhkeeseen ja koriin nosto teki piiraista minusta ihan liiankin pehmeitä. Niinpä nostin ne takaisin pellille ja kun kaikki oli dipattu, siirsin ne koriin liian sisään. Niin piirakoista tuli pehmeitä, mutteivät ne tarttuneet toisiinsa.

Tarjoile munavoin kanssa! :)

Vadelmamokkapalat eli kultsi, tuunasin mokkapalat!

$
0
0

En tiedä meneekö tämä teidän mielestänne enemmän pyhäinhäväistyksen vai loistoidean piikkiin, sillä kaikkihan rakastavat mokkapaloja. Useimmat lienevät myös sitä mieltä, ettei hyvään reseptiin ylipäätään pitäisi kajota. :) Mutta kun Fazer muisti meitä vadelmaisella uutuusleivontasuklaallaan mietin (köh) tietysti oikopäätä että jos kaikkien tuntemaan kestosuosikkiin tekisi tästä luksuspäällisen, tuttu klassikko saisi ihan uutta eloa.;)


Olen käyttänyt noita fasun leivontasuklaita toki ennenkin ja niissä erityisen hyvää on, että sulattelu onnistuu aina. Tai ainakaan minä en ole saanut noita kertaakaan leikkaantumaan. Tuo saamamme vadelmauutuus on yllättävän vahvasti vadelmaisen makuista; siitä tulee ainakin itselleni mieleen seBrunbergin vadelmatryffelipatukka jonka tumman suklaisen pinnan sisällä on vadelmahyytelöä ja vaaleaa tryffeliä. Minua tämä ei ollenkaan haittaa koska tykkään tuosta kyseisestä suklaapatukasta ja se on yksi niistä harvoista joita silloin tällöin sorrun ostamaan.


Perinteisten mokkapalojen kuorrutteeseenhan ei tule oikeasti suklaata, joten ajattelin että jotain ganache - tyyppistä tähän tarvitaan. Halusin myös säilyttää mokkapalojen sokerisen fiiliksen ja rikkoa sitä suklaan vadelmaa hieman happamalla joten päätin kuorruttaa nämä vadelmaiset mokkapalat amerikkalaistyyppisellä, creme fraichella hieman happameksi tehdyllä ganachekuorrutteella jonka idean joskus bongasin Nigellalta.Mokkapalojen ohjeita googlasin netistä ja tuunaamani version alkukoti oli Maku - lehden ohjeessa.

Lopputulos oli simppeli, rouhea ja syntinen piirakka joka kannattaa ehdottomasti jäähdyttää kunnolla ennen herkuttelua. Mikä parasta, se on tosi helppo tehdä. Pinnalle voi laittaa tietysti strösseliä tai kuten minä, Tukholman keikalta ostamiani saltå kvarnin kuivattuja vadelmia. Ilmeisesti ainakin Ruohonjuuri myy myös vastaavia? Mutta jos ei löydy, voit hyvin tarjota piirakan kanssa myös tuoreita vadelmia ja koristella sen vaikka luomulimen kuorella. Mintun lehdet olivat myös tosi hyviä, tuoreen raikkaita ja rikkovat mukavasti suklaan makeutta.

Aika hauska piirakasta voisi tulla myös niillä lakritsan makuisilla pehmeilä koristekuulilla joita joskus bongasin kaupassa. Mutta minä tykkäsin, että hyvä oli näinkin. Tässä ei ole liikaa leikitty eri mauilla vaan lopputulos kuitenkin muistuttaa vielä mokkapalaa vaikkakin tuoreet vadelmat ja mintunlehdet antavat herkulle erityistä luksuksen makua.


Kyllä tätä kehtaisi synttäreillä tai vaikka brunssin pikkumakeana tarjota ja olla salaa ihan rinta rottingilla että tällääsempä tuos pyöräytin joutesani ;)

Käykääs muuten kaikki äänestämässä ruokahaasteen lohturuokaa - minä myöhästyin näiden kanssa aiheesta, mutta mukana on monta muuta herkullista ja syntisen lohdullista herkkua. Myös suklaasta.

Vadelmamokkapalat (yksi tavallinen uunipellillinen)

3 dl keitettyä kahvia
250g voita

jauhoseokseen 
5 dl vehnäjauhoa
3 dl sokeria
5 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria tai 1/2 tl vaniljahippuja

3 munaa

Kuorrute
300g vadelmasuklaata
125g voita
450g tomusokeria
2 dl creme fraichea
1,5 rkl golden syrupia (vaaleaa sokerisiirappia - voit käyttää myös maustettua)
1 tl vaniljasokeria


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Keitä ensin kahvi. Sulata kattilassa voi ja sekoita mukaan kuuma kahvi. Mittaa kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita sitten  kädenlämpöoseksi jäähtynyt voi-kahviseos kuiviin aineisiin. Lisää munat ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin.

Laita paistumaan 200 asteiseen uuniin n. 15 min. Voit kokeilla kypsyyden tulitikulla; kun tikkuun ei tartu taikinaa piiras on kypsä. Ota piirakka jäähtymään.

Kun piirakka on jäähtynyt sulata mikrossa voi ja suklaa. Sekoita tasaiseksi.

Siivilöi tomusokeri kulhoon jotta siihen ei jää paakkuja. Lisää vaniljasokeri tomusokeriin.

Sekoita suklaa-voiseokseen creme fraiche ja yhdistä sitten kosteat aineet sokeriin. Sekoita tasaiseksi. Päällysteen pitäisi olla pehmeää, mutta sen verran pysyvää että se jää piiraan päälle hieman laineille.

Levittele päällyste lusikalla jäähtyneen piirakan päälle. Ripottele haluamiasi koristeita pehmeään suklaaseen ja laita piirakka jäähtymään. Tarjoa kahvin ja tuoreiden vadelmien ja mintunlehtien kanssa. 

p.s. Vadelmasuklaa on saatu tuotenäytteenä.

Paksoita ja kehnäsieniä lihaliemessä

$
0
0

Sisko tuli kylään viikonloppuna ja halusin laittaa hänelle kehnäsieniä, koska juttelimme niiden poimimisesta syksyllä sillä kyseessä oli meille uusi sieni jota olemme molemmat katselleet vähän sillä silmällä. Mimmu vaan ei ollut aiemmin syönyt kehnäsieniä eikä kyllä paksoitakaan jos totta puhutaan.

kehnäsieni
Paksoita ja vakumoituja kehnäsieniä; kehnäsieni toimi hyvin pakastettuna. Vaatii vaan sulamisaikaa.

Myönnän auliisiti, että tämän reseptin innoituksena on toiminut Yotam Ottolenghin Plenty More, vaikka resepti omani onkin. Ottolengiltä olen pummannut ajatuksen, että valkosipulia voi paahtaa kuori päällä, kovalla tulella ihan ruskeaksi jolloin siitä tulee makeaa ja hyvää. Sieltä on myös ajatus että appeksiinin kuori on ihan kiva mauste aika moneen.

Paksoita taas olen syönyt aasialaisissa ravintoloissa muutaman kerran vain yksinkertaisesti "wiltattuna" eli kevyesti höyrytettynä/kiehautettuna liemen kanssa. Ja kehnäsienet, niissä on minusta jotain sellaista makua, että ne sopivat aasialais/kiinalaishenkisen keittiöön paksoin kaveriksi.

paksoi, kenhänsieni
Mustajuuresta ja perunasta tehty muusi jossa on PALJON voita on talvinen herkku johon paksoi tuo valoa.

Enkä ollut mielestäni väärässä näin olettaessani.

V:n shoppaamassa Big green eggissä tehtiin pyhäinpäivänä kaikkea mahdollista ja mahdotonta - mutta siitä lisää myöhemmin.

Kehnäsienissä tosin on syytä huomata, että jos niitä paistaa samalla pannulla kuin valkosipulin kynsiä, lämpö pitää ensin laskea. Kehnäsienen hento, hieman hunajaisenmakea maku ei pääse oikeuksiinsa jos voi palaa. Toinen juttu mitä kannattaa katsoa kuntoon on, että sienet ehtivät kunnolla sulaa. Olen vakumoinut vähän kehniksiä koemielessä ja klimppi ei ehtinyt ihan kokonaan sulaa, vaan jouduin silattelemaan loppuosaa sienimöykystä pannulla. Se EI ole hyvä idea, vaan ihan oikeasti suunnittele homma etukäteen ja jätä sienet siivilään kulhon päälle sulamaan hyvissä ajoin. Silloin saat sieniin kauniit ruskistuspinnat kaikkiin ja visuaalisesti ne ovat kauniimpia kun ne eivät hajoa repiessäsi niitä jäisinä irti toisistaan.

Sienten ei tarvisi olla enää jäässä, valkosipulit voisivat olla ruskeampia ja kipossa voisi olla kansi. Niih.

Joskus kun kirjoitan tuon ylläolevan kaltaisia juttuja mietin oikein itsekin miten se on aina niin, että päädyn kertomaan näitä "älä tee niinkuin minä tein vaan niinkun minä sanon" - juttuja. :) Kai mulla on aina vaan muka liian kiire ja saan ideat monesti turhan myöhään. Mutta ihan syötävää siitä tuli tästä rehellisestä tilityksestäni huolimatta - vaikka pannu saattoi olla ensimmäisille sienille vähän liian kuuma, osa sienistä meni rikki ja no, paksoitkin saivat ehkä vähän liikaa kuumaa uunissa. :)

valkosipuli
Valkosipulit ruskistetaan kuumalla pannulla.

Semmoinen spessu ekstra minulla oli, että savustimme hanhea pyhäinpäivän kunniaksi ja minulla nyt sattui olemaan sitä savustunutta hanhenrasvaa käsillä. Se ei ole pakollista, mutta antoi kivan lisäaromin tuohon ruuan pohjaan. Sanon tämän jos joku innostuu moista tekemään; se rasva kannattaa kerätä talteen - siinä kun on ihan upea aromi. Mutta, ilmankin pärjäät. Jos haluat savuaromia, käytä tilalla vaikka sitä savuöljyä jota kaupoista saa sinisessä pullossa.

Paksoita ja kehnäsieniä 

1 pss n. 1/2 litraa kehnäsieniä pakasteena tai tuoreena
1 iso paksoi
n. 6-7 valkosipulin kynttä
loraus öljyä
(+ pari rkl ankanrasvaa savulla tai savuöljyä) 
n. 1/2 litraa lihalientä (hyvää lihalientä, itsetehtyä tai puljongin)
voita sienten paistoon (ei ole mitenkään thaiautenttista mutta voi ja kehnäsieni -> nam)
mustaa pippuria
lehtipersiljaa
n. 1/2 appelsiinin kuori raasteena
(saatoin lorauttaa liemeen viimeistelyvaiheessa myös vähän hunajaa, mutten ole varma - maista ja jos makeutta saa olla lisää - lisää ihan vähän)

Laita sienet valumaan jos ne ovat pakastettuja ja anna sulaa kokonaan. Kerää sienistä valuva liemi talteen. 

Irrota paksoista lehdet ja huuhtele ne. Laita sivuun odottamaan.

Lorauta kuumalle pannulle kerros öljyä + savun makuista rasvaa ja paahda valkosipuleita kuumalla pannulla käännellen kunnes ne ovat kaikkialta ruskeita ja alkavat hieman pehmetä. Laita suureen kannelliseen kasariin alkosipulit, lihaliemi ja anna kuumeta kiehuvaksi.

Laita keskilämmöllä olevaan paistinpannuun voi ja anna sen kiehahtaa sulaksi. Paista kuumalla, muttei tulikuumalla pannulla  voissa kehnäsienet siten että niihin tulee vähän herkullista paistopintaa. Siirrä lihaliemeen. Kaada lihaliemeen sienistä valunut neste, tarkista suola ja pippuri ja lisää niitä tarvittaessa. Anna kiehua siihen asti kunnes saat valkosipulit rikki kauhalla painamalla. Ehkä n. 15 min. Riko valkosipuleita liemeen (voit noukkia kuoriakin pois) ja lisää paksoi. Peitä tiiviillä kannella (tai leivinpaperilla ja foliolla) ja anna kiehua muutama minuutti n. 3-5 min arviolta. Nosta kansi, ripota päälle lehtipersiljaa ja appelsiinin kuorta. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi mustajuuri-perunamuusin ja pihvin kanssa lisukkeena& kastikkeena.

Qulma tapas featuring Jouni Toivanen - online!

$
0
0

Istun baarissa. Edessäni on lasi kuohuviiniä. Ja läppäri. Ja toinen. Ja kolmas, neljäs, viides ja lisää. Istun ravintolassa ja teen sitä, mikä saisi monet ravintoloitsijat takajaloilleen. Mutta minua on pyydetty tekemään nimenomaisesti tätä. Minut ja muutama muukin bloggaaja ja median edustaja on pyydetty paikalle maistamaan, haistamaan, näkemään ja kokemaan.


Istumaan avoimesti läppärin kanssa ja kirjoittamaan on-site tässä ravintolan pöydässä siitä mikä maistuu ja mikä ei. Ja mikä kummallisinta, minua on pyydetty raatelemaan annokset kameralla, jakamaan ne nettiin ja olemaan raadollisen rehellinen siitä mitä tapahtuu - miten meni. Mitä voisin sanoa - Qulman Marc Aulenin täytyy selvästikin olla sekopää, mutta kiinnostavalla tavalla.

Mies jolta ei innostusta puutu... :)

Enkä kyllä itsekään ole täysin varma, mitä tästä kaikesta tulee. Matkalla mietin, saako tästä kokemuskesta irti sen mitä pitää, koska kuvaamme, siirrämme kuvia ja teemme juuri sitä, mitä ravintolassa ei kaikkien mielestä pitäisi edes tehdä. Toisaalta koen tämän vapauttavana; koska tilaisuus on medialle ja bloggaajille, meillä on lupa avoimesti kirjoittaa ja jakaa, keskittyä ruokaan ja omaan juttuumme - eikä kukaan pidä sitä omituisena. Ja kun olen ihan rehellinen, on ollut niin kiire arjessa että ilta tarjoaa minulle myös mahdollisuuden tehokkaaseen ajankäyttöön; juttu syntyy samalla kun saan (toivottavasti!) hyvää ruokaa. :) Toistaiseksi näyttää hyvältä molemmissa suhteissa.

Tammiöljyssä kypsytetty manchego oli ihan hyvää....

... samoin oliivit, mutta niissä ei ollut mitään "kummallista" :)
"Q-Tapas on järjestetty neljän toimijan yhteistyöllä, mukana ovat Qulma Oy, Bravo Gourmet Oy , Espanjalainen Wine brothers S.L. sekä Jouni Toivanen. Eli Bravo Gourmet ei tuo viinejä maahan ,ainoastaan elintarvikkeita, koneita ja laitteita pääsääntöisesti ammattikeittiöihin. Bravo Gourmet toimittaa elintarvikkeita useimpiin Suomen huippuravintoloihin" - Tero Siltanen Bravo Gourmet Oy 

Kyseessä on siis uusi pop-up tapasravintola, sellainen joka näemmä ilmestyy talven ensimmäisen lumisateen myötä ja katoaa taivaan tuuliin rakettien paukkuessa uudenvuoden erikoismenun myötä. Projekti on neljän toimijan yhteistyön hedelmä; Jouni Toivanen on kulinaristinen pää, Marc on puuhamiehenä Qulman puolelta ja Bravo Gourmet toimittaa raaka-aineita ja espanjalainen Wine Brothers hoitaa viinit. 


Bocerones oli hienon makuinen ja miellyttävän kiinteärakenteinen...


Mutta toistaiseksi ihan ehdoton hitti on Tortilla Espagnola, jossa on mustasta valkosipulista tehtyä majoneesia... !
Tapasten idea on olla yksikertaisia, laadukkaita ja herkullisia. Ruokien isä, Jouni Toivanen pyörähtää itse "figureeraamassa" paikan päällä kerran viikossa.

Meille tarjottu punkku kävi hyvin possunposken ja sahramin kanssa.

"Wine Brothers haluaa erityisesti erottua  palvelukokemuksellaan, viinien  loistavalla hinta-laatusuhteella sekä haluamme myös korostaa yhteiskuntavastuun merkitystä. Tällöin hoidamme verot ja muut viranomaismaksut esimerkillisellä tavalla sekä myöskin tavalla, että asiakkaille ei tule ikäviä yllätyksiä viranomaisten puolesta. Koska monet nettikaupat toimivat tällä hetkellä periaatteella, että kaikkia maksuja ei hoideta tai jos ne hoidetaan se jää asiakkaan vastuulle, asiakkaille on voinut syntyä vääriä olettamuksia tuotteiden hinnoista tai viranomaisvelvoitteista. Wine Brothers hoitaa nämä velvoitteet asiaakkaan puolesta ja 100% varmasti oikein että yllätyksiä ei tule." - Tero Siltanen 

Bravo Gourmet  toimittaa raaka-aineita paitsi tähän ravintolaan, myös laajaan kirjoon muita suomalaisia huippupaikkoja. Wine Brothers, joka muuten avaa lähiaikoina myös kuluttajien kotiin toimitukset mahdollistavan viinin nettikaupan, taas toimittaa viinit.  Wine Brotherseille yhteiskuntavastuu on suuri sana ja he pyrkivät hoitamaan kaikki yhteiskunnalliset maksut sekä suomeen että Espanjaan. Tähän projektiin viineiksi on valittu laadukkaita, mutta kohtuuhintaisia viinejä; ja listalla näyttää olevan n. neljänkympin pulloja ja seitsenän-kahdeksan euron lasillisia.

Ja kaiken tämän keskellä eteemme kannetaan paitsi tuota melkein salmiakkiselle maistuvaa mustavalkosipulimajoneesia josta olin aiemmin lukenut vain uuden suosikkini mr Ottolenghin uusimmasta miettien miltähänsekin maistuu. Piti oikein erikseen ottaa vielä ja maistella; maku on tosiaan aika uniikki ja tykkään.

Sahramipaellaa jossa mukana hieman chorizoa ja manteleita tai pähkinöitä, erinomaista.


Possunposki love -  Mä oon niin helppo...

Seuraavan satsin ehdoton makustara on possunposki ja sen kanssa tarjottu sahraminen, hauskoja pähkinä- (vai manteli?)yllätyksiä sisältävä paella. Ihan ehdoton kombo jos minulta kysytte ja tulette koeponnistamaan paikkaa. Paella ja poski kuuluvat molemmat annokseen joka kustantaa 19,- yhdelle, kahdelle se tarjoillaan 36e hintaan.

Hot ... or Not? Yhtään tulista en vieläkään löytänyt.

Lisäksi törmäsin vanhaan tuttuun kesältä, Padrón paprikat ilmestyvät pöytäämme ja tästä ruletista veloitetaan 5,50,- lautanen.


Waguy härkä oli hyvin tehtyä ja sen kanssa oli myös padróneita, mutta majoneesin sijaan olisin mielelläni nähnyt härän lautasella jotain raikkaampaa.


Makkarat olivat tosi hyviä ja siivut kivan paksuja. Taattua hyvää. Niiden kanssa oli myös syksyn hittiä, fermentoituja kasviksia - samanlaisia joihin ihastuin jo Groteskissa. Ehkä hieman yllättäen vähiten jaksoin innostua Gambas al Ajillosta - vaikka ne olivat paprikaisuudessaan periespanjalaisia, mehukkaita ja hyviä. Ehkä niissä olisi minun makuuni voinut olla vähän enemmän potkua, tekstuuria tai raikkautta - en tiedä.

Ei huono, varsin periespanjalaista mutta mieleen tuli ehkä vähän liiaksi klassikkoravintola Salven katkarapuruukku;)

Kaikenkaikkiaan mutkaton, kotoisa ja tunnelmallinen miljöö johon tulemiselle ei ole mitään finedining- kynnystä. Lisäksi 4,50-6,50 hinnoitellut tapakset ja parin kympin pinnassa olevat pääruuat (joissa kaikissa on selvästi todellisia helmiä seassa) ovat ihan hyvä diili.Ja ainakin minuun vetoaa Marcin aito innostuneisuus. Voisin hyvin kuvitella että tulisin tänne lasilliselle tai parille likkojen kanssa. Eikä haittaisi vaikka miehet liittyisivät seuraan myöhemmin.

Jouni Toivasen käsiala näkyy mielenkiintoisissa yksityiskohdissa.


Crema catalana á la Jouni


Ja ne jälkiruuat. Tykkäsin. Niinkun tykkäsin ekaa kertaa ikinä crema catalanasta. En varmaan olisi tullut tilanneeksi sitä nimen perusteella koska aikaisemmat kokemukseni crema catalanasta ovat olleet yksinkertaisesti tylsiä. Tässä cremassa pohjalla oleva suolakaramelli tuo mieleen C&S:ssä syödyn kantarellijälkiruuan. Paahtunut sokeri, mantelirouhe ja raikas granite. Uh. Oikeasti!

Suklaannälkä kuolee tällä; kuivattu vadelma, basilika ja puolukkavaahto tuovat mieleen suomen kesän.

Ei se suklaakaan huonoa ollut; siinä oli kuivattua vadelmaa, hyvää suklaata ja karamellia. Ja koska Jouni, siinä oli myös "jokin vihreän kepeä, tuttu maku" joka osoittautui basilikaksi. Niin, ja puolukkavaahtoa.

Tykkäsin, voisin tulla uudelleen ja uskoisin sopivan monen makuun. Kivan mutkaton Qulma.

Ja nyt kun läppärin akku näyttää jo punaista alkaa varmaan olla tuhkimohetki ja aika sanoa Marcille, Jounille ja Bravo Gourmetin miehille: Kiitos!

p.s. Qulman tapahtumista kannattaa lukea ensisijaisesti heidän FB - sivultaan - weba on Marcin mukaan uudistumassa ihan justsilleen.

p.p.s juttuun on jälkikäteen korjattu Tero Siltasen lähettämän viestin perusteella; Wine Brothers, jossa Siltasen veljekset ovat osakkaina toimittaa viinit pop uppiin. Täydensin juttua suorila lainauksilla viestistä.

Kinkkujen jämäpalat eli ras-el hanout sianlapaa, minimunakoisoja granaattiomenasiirapilla ja basmatiriisiä

$
0
0

Cittarissa ainakin huomaa, että joulu lähestyy. Pakastealtaat täyttyvät kinkusta jota kauppa varaa joulusesonkia varten. Ja samaan aikaan lihatiskistä myydään possua halvalla ulos; eilen sikaa sai Sellossa halvimmillaan 3 eur kilo ja luullista kylkeäkin irtosi alle neljän euron kilohintaan. Ja tokihan minä olin siellä osani noukkimassa talteen, sillä possustahan saa tehtyä vaikka mitä.

Kynttilävaloillallinen poikien kanssa. Granaattiomenamunakoisoa, ras-el hanout sikaa ja basmatiriisiä.

Nyt on taas ns. yh - viikko kun V työmatkailee maailmalla. Olen tavannut ajaa näinä viikkoina maanantaisin sous videen jotain 48h ruokaprojektia ja samaan aikaan uunissa jonkin kahden päivän ruuan; helposta padasta saa lasten kanssa nopean illallisen ainakin kahdeksi päiväksi ja sitten sous videstä esikypsennettyä jotain grilliin keskiviikkona. Ja tällä viikolla meillä syödään nyt sitten sitä sikaa.

Bánh Mi leipään sika kypsennetään vain suolalla ja pippurilla maustettuna ja nyhdetty sika maustetaan vasta kypsänä tulisella kookos-currykastikkeella.

Tosin kyllähän minä bongasin nuo halvat siat jo viime viikolla ja ostin silloin etuselkää, joka laitettiin V:n meille hankkimaan Big Green Eggiin (grillibongareille tiedoksi että erillinen juttu tulossa!). Siitä tehtiin Bánh Mi - tyyppistä leipää Fràmboisen patongin sisään. Niille jotka eivät ole moisesta kuulleetkaan, niin kyseessä on korealainen vietnamilainen nyhtöpossuleipä johon laitetaan kookosmaidosta ja punaisesta currytahnasta sekoitettua kastiketta ja itämaisesti maustettua cole slaw - tyyppistä salaattia. Kyseistä leipää ainakin Anthony Bourdain maisteli jossain maailmanmatkajaksossaan ja huhutaan, että se on yksinkertaisesti maailman paras voileipä. No, mutta ainakin se on juuri nyt ruokapiireissä jopa VR:n sämpylää kuumottavampi juttu. Ja kyllähän se Báhn Mi oli hyvää; luulenpa että joku possupala päätyy vielä saman käsittelyn kautta uusintakierrokselle ja sitten ehkä tarkemmin kokemuksia ja nuottejakin tänne.

Olen keittänyt granaattiomenasiirappia vaan lisäämällä kattilaan vähän vettä ja hedelmän "helmet" sinne. Mehustamalla granaattikmenan ensin saanee enemmän mehua talteen vielä.

Mutta eilinen lapapala päätyi vaan uuniin ras el hanoutilla hierottuna ja kokeilin uteliaisuuttani että saako siitä alessa myydystä The Berry Companyn granaattiomenamehusta keitettyä siirappia.  No ei saa. Tai saa sen keitettyä kasaan toki, muttei se kyllä peräti 15% granaattiomenapitoisuudestaan huolimatta maistu yhtään samalle kuin oikeista granaattiomenista keitetty siirappi. Koitin lisätä mukaan yhden granaattiomenan siemenet ja vähän hunajaa mutta silti maku ei ollut sellainen upean parfyyminen kuin jos olisin käyttänyt pelkkää tuoretta granaattiomenaa. Vähän sitä makua sai korjattua paremmaksi lisäämällä seokseen muutaman tipan hyvää balsamicoa. Mutta jos näette granaattiomenoita tarjouksessa, ostakaa neljä semmoista, mehustakaa ja keittäkää siirapiksi.

Minimunakoisot ovat omaa nyrkkiäni pienempiä - paahdoin ja halkaisin, paistoin pohjan ja maustoin. Helppoa.

Sian laitoin uuniin kypsymään brasing - menetelmällä ja kun se alkoi olla pehmeää, valelin pinnan granaattiomenasiirapilla ja jätin ruskistumaan ilman kantta. Olin bongannut myös minimunakoisoja kaupassa käydessäni ja ne olivat niin syötävän söpöjä että pakko oli ottaa paketti mukaan; sutikoin ne vaan öljyllä ja laitoin uuniin paistumaan ihan kypsäksi samaan tapaan kuin aiemminkin.

Kandeerattu appelsiininkuori on karkkia, mutta sitä voi sekoittaa siirappiin antamaan lisää makua.
Sillä voi myös koristella annosta.

Ja kun munakoisot olivat kypsiä, halkaisin ne, paistoin niiden pohjaa pannulla rapsakaksi ja valelin ne lopulla granaattiomenasiirapilla johon pilkoin muutaman kandeeratun appelsiininkuoren sekä ison tukun lehtipersiljaa. Lisukkeeksi basmatiriisiä. Simppeliä ja hyvää.  Jos joku aikuinen haluaa lisäillä annokseen chiliä niin se sopii hyvin mukaan. Minä en nyt tunkenut sitä mukaan että tuo kolmivuotiaskin söisi sitä.

Ja mitä tulee siihen kylkipalaan, niin se päätyi sous videen 64 asteeseen tähtianiksen, inkiväärin ja savustetun valkosipulin kanssa. Molskis ja loiskis; keskiviikkona nähdään!

Ras-el Hanout sianlapaa ja granaattiomenamunakoisoa (lapapalan koosta riippuen riittää isollekin perheelle)

n. 1,5-2 kg pala luullista sian lapaa.
n. 1,5 rkl  ras-el hanoutia (marokkolainen mausteseos)
tilkka öljyä
mustaa pippuria
suolaa
1 kokonainen valkosipuli halkaistuna poikittain
1 tavallinen sipuli
loraus valkoviiniä (tai granaattiomenamehua)

Granaattiomenasiirappia tai jos teet itse, osta granaattiomenia (n. 4 isoa) ja keitä niiden mehusta siirappi.
tukku lehtipersiljaa
n. 1 kandeerattu appelsiininkuorisiivu per ruokailija
n. 1/2 isoa munakoisoa per ruokailija tai yksi-kaksi minimunakoisoa per nenu

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Hiero reilusti ras-el hanoutia sianlavan joka puolelle. Kuumenna kannellinen, uuninkestävä pannu (mun suosikki on le creusetin buffettipannu) ja lorauta siihen tilkka öljyä. Ruskista sikaa molemmin puolin vähän aikaa ja lisää sitten suolaa ja pippuria. Laita valkosipuli ja lohkotti sipuli pannulle ja lorauta peärään sen verran valkoviiniä tai granaattiomenamehua, että pohja peittyy, mutta vain ohuelti, muutaman millin kerrokselta. Peitä kannella ja laita uuniin n. 2-3h tai kunnes liha on pehmeää. Lopuksi poista kansi, riko paahtunutta valkosipulia vuuassa olevaan liemeen lusikalla ja valele possu keitinliemellä. Lisää sian pintaan granaattiomenasiirappia suht reilusti lusikalla levitellen. Anna paahtua vielä n. 20 min tai kunnes pinta alkaa olla kauniin värinen ja neste hieman redusoitunutta.

Kun porsaan valmistumiseen on n. 45 min (jos käytät tavallisia, isoja munakoisoja aikaa on hyvä varata enemmän, ehkä tunti. Ei haittaa vaikka munakoiso valmistuu vähän ensin, voit kuumentaa sen uudelleen siinä vaiheessa kun paistat sen pohjan rapeaksi), laita öljyllä voidellut munakoisot uuniin paahtumaan kokonaisina. Anna paahtua ihan pehmeiksi asti.

Halkaise sitten munakoiso jättäen se kuitenkin kannastaan yhteen. Paista munakoison pohja rapsakaksi kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla. Huom! Suola on tärkeää!

Sekoita granaattiomenasiirappiin lehtipersilja ja kandeerattua appelsiinia. Notkista hieman öljyllä ja/tai granaattiomenamehulla tarvittaessa. (Tarvittu määrä seosta riippuu siitä, minkä kokoisia munakoisosi ovat, minä laitoin kolmelle minimunakoisolle n. 0,5 dl siirappia ja saman verran lehtipersiljasilppua sekaisin ja lisäsin ehkä 2 rkl öljyä ja 3 kandeerattua appelsiininkuorta)

Sipaise lusikalla jokaisen munakoison päälle siirappi-lehtipersiljaseosta.

Koristele porsas lehtipersiljasilpulla ja halutessa granaattiomenalla. Tarjoa ruoka basmatiriisin kanssa.


p.s. myös inkivääri sopii tähän ruokaan jos sitä haluaa lisätä, muttei ole pakko.

Sikascratchingssit uudelleen!

$
0
0

Tästä tulee lyhyt juttu; tein niitä possunnahkasnakseja uudelleen, joita tein joskus kauan sitten. Syynä tähän oli se Bánh Mi jota kokeiltiin tehdä; siitä kun poistettiin nahka ennen lihan paistoa ja nahka jäi siis yli. Ja koska isäinpäivä, possukierteet jäivät kaivelemaan taannoin ja shall not waste, päätin käyttää myös nahan uusintayritteeseen.

Kun sikarullat viipaloi heti kun ovat vähän jäähtyneet, rasva ei jämähdä ja liimaa kierteitä.

Nyt vaan keitin ja uppopaistoin possut saman tein, jolloin rasva ei päässyt jämähtämään kuten viimeksi. Nyt kiekot aukenivat hyvin ja sikanaksuista tuli oikein hyviä. Eli uppopaistakaa heti kun olette keittäneet ne, näemmä tämäkään ruoka ei parane säilyttelemällä;)

Toinen juttu minkä huomasin oli että possuja ei kannata paistaa sitten taas rasvassakaan liian kauan. Muutama naksu joihin yritin saada enemmän väriä olivat siellä öljyssä liian kauan; väriä ei juurikaan tullut lisää, mutta nahan rapsakan napsahtava rakenne kärsi. Kun sika oli liian kauan öljyssä, se muuttui lähes jauhomaisen rapeaksi.

Näistä tuli jo oikeinkin hyviä; seuraavan kerran saanen näistä jo ihan esittelykelpoisia! Tai ainakin toivon niin ;)

Parempaa on juuri rapsakoituneena. Pahoittelut huonosta kuvasta; talvi, tauti ja väsymys. :) Mutta tämä vaan vinkkinä; ne nahat kelpaavat muuhunkin kuin talitinteille. Jos tänään ostaa sitä halpaa sikaa, nahan ehtii suolaamaan jotta viikonloppuna voi tehdä näitä epäterveellisiä, mutta ah niin herkullisia syntikierteitä :) Ohje oli siis täällä.

Oppimiskokemuksia kylmältä kesämökiltä

$
0
0

Oletteko koskaan miettineet mitä tapahtuu jenkkikaapin pakastelokerolle kun huonelämpötila alkaa lähestyä nollaa? Entä oletteko koskaan unohtaneet avoimeen laatikkoon, mökille piiraspohjan päällä painona olleita kikherneitä?

Voin ehkä vähän valaista näitä kahta asiaa omakohtaisen kokemuksen perspektiivistä.


 Meillä on ollut tosi flunssainen syksy. Vuoroin sairaana on ollut I, sitten minä, sitten koko muu perhe ja juuri kun kierros on suoritettu loppuun, se alkaa uudelleen alusta. Sitten kun yhtälöön ynnätään vielä pari V:n työmatkaa ja mun työkriisiä niin aika monta viikonloppua on kulunut ohi ja mökki on odotellut meitä tyhjänä. Tai no, olisikin!

Meillä on mökillä metsämyyriä. Sellaisia pienenpieniä suloisia karvapalleroita, jotka mahtuvat sisään jokaisesta hirren raosta ja ovat tosi näppäriä kiipeämään. Metsämyyrät myös rakastavat ihmisten ruokia ja käyttävät hyväkseen jokaisen ilmaisen palan, joka jää näkyville tai ulos umpinaisista kaapeista ja laatikoista. Kesällä kiroilu myyrien vuoksi rajoittuu siihen, että kasvimaasta katoaa kaikki myyrille maistuva; pavut, basilika ja kaikki juurekset mitä olen koskaan kylvänyt. Mutta kun tulee kylmä, myös myyrät löytävät sisäisen rohkeutensa ja haluavat sisään. Ja auta armias, jos saapuville on jäänyt Yhtään Mitään ravinnoksi kelpaavaa (tm)...


Olisinkohan minä nyt seitsemän vai kahdeksan votta tuolla saaristomökissä häärännyt ja silti näitä oppimiskokemuksia vaan riittää joka vuodelle. Nuo yllä olevat kikherneet olivat suljetussa muovipussissa, keittiökaapin laatikossa joka oli epähuomiossa jäänyt ihan vähäsen raolleen. Enkä osannut odottaa tätä vielä silloin syyskuun lopussa, kun ulkona oli vielä aika lämmintä; yleensä vasta pakkaset ajavat myyrät sisään. 

Ja ei, nuo herneet eivät TIETENKÄÄN olleet lattialla tuohon tapaan saapuessamme. Niitä alkoi löytyä vähitellen; kun V siirsi sohvalle laskostettua huopaa ja A nappasi naulakosta takin. Niitä löytyi jemmattuina sohvatyynyjen alle, liinavaatekaappiin ja jopa naulakossa riippuvien vaatteiden väleihin, päälle ja taskuihin. Kaikista eniten minua inhotti että kikherneitä löytyi myös I:n tyynynliinan sisältä. Kikherneet piirsivät suorastaan tuskallisen tarkasti reittiä, jota pienenpienet ah niin suloiset karvapallot ovat kulkeneet. Kuulin korvissani kaikuvan yhden sanan jota isäni aina kammoaa jyrsijöistä puhuttaessa; myyräkuume.

Ei muuta kun kaikki lakanat vaihtoon ja liinavaatekaapista kamaa jätesäkkiin & kotiin pyykkiin. Ja lähtiessämme nostimme kaikki petivaatteet ovien päälle ja tyynyt tuoleille, joihin myyrät eivät pääse sillä rakettimoottoria niilläkään ei sentään ole. Katsoimme myös tavallista tarkemmin että mitään syötävää ei jää houkutukseksi myyrän ulottuville.


Ja koska aika kului niin kovin äkkiä, pääsimme seuraavan kerran mökille vasta viime viikonloppuna. Pakkasin mukaan tosi kevyesti ruokaa, sillä tiesin, että pakastimessa on kesältä jäänyttä ruokaa; ainakin flanksteak - paketti ja marjoja. Ehkä siellä on jotain leipääkin ja jääkaapissa juureksia.

Olen joskus aiemminkin miettinyt, miten kamat pakkasessa ovat saaneet jäähilepeittoa, vaikka mökkipakastin on yleensä tosi kylmä. Se on semmoinen jenkkikaappi pakastinosalla; tiedättehän - iso jääkaappi ja kaksi laatikkoa pakastinta sen alla. Mutten ole koskaan pysätynyt ajattelemaan asiaa mitenkään syvällisemmin; mökki on suljettu usein marraskuun alkupuolella, jolloin lämmin meri pitää vielä ilman päiväsaikaan siellä noin kymmenessä asteessa, yölläkin reippaasti plussilla.

Mutta nyt oli kylmä; vaikka meillä oli mökissä ajastimella puhallin, joka käynnisty torstaina ja kävi vuorokauden ennen tuloamme, sisälämpö mökissä oli kutakuinkin neljässä asteessa. Ja kun avasin pakastimen marjat olivat kohmeessa, mutta sulia ja lihakin vielä jäähilekylmää, mutta jo selvästi sulanutta. Ei se vaikuttanut pilalliselta eikä jääkaappikaan ollut lämmennyt. Miten voi olla?

V oli vakuuttunut että pakastimen ovi oli jäänyt auki. Minä taas olin ihan varma, että se oli ollut avatessani tiukasti kiinni. Myöskään pakastin ei ollut jäätynyt umpijäähän, mitä kyllä käy jos se jää raolleen. Jäin miettimään itsekseni voiko ulkolämpötilalla olla jokin kytky tähän asiaan ja sanoin sen ääneen seuraavana päivänä V:lle koska pakastin tuntui tas kylmentyneen.

Ja löytyihän se syy, kun asiaa vähän pohti jääkaapinkin kannalta. Eihän siinä meidän jääkaapissa ole kuin yksi kompressori. Jos sisälämpö laskee jääkaappilämpötilaan tai sen alle, ei jääkaapin tarvitse jäähdyttää. Todennäköisesti laitteessa on myös vain yksi ainoa termostaatti, joka säätelee jääkaapin lämpöä ja pakastin pysyy kylmänä vähän niinkuin oheistuotteena. Ja kun jääkaapin ei tarvitse jäähdyttää, ei pakastinkaan saa jäähdytystä.

Ja arvatkaa vaan, onko meillä kaksi samanlaista laitetta mökillä.

Mental note to self: tyhjennä pakastin viimeistään syyskuussa. 

Punajuuripyttipannua sumacilla

$
0
0

Yksi kesän hauskimmista makupareista on ollut punajuuri ja sumac. Se ei ole mitenkään ilmiselvä yhdistelmä, koska tuota punaista, hieman sitruksisen hapanta marokon ja turkin seudun keittiöihin perinteisemmin kuuluvaa jauhetta ei nyt ensimmäisenä tulisi mieleen sovittaa kotimaisen juureksen kanssa.

Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa... 

Sumaccia ei edes löydy useimmista tavallisista ruokakaupoista, mutta ainakin Punnitse ja säästä, Parhiala ja ehkä jotkin etniset kaupat myyvät sitä.

Minttua ja jäätä

Kesällä maustoin punajuurilohkoja jeeralla ja paahdoin ne uunissa, sitten tekaisin niille granaattiomenasiirapista, öljystä, (muistaakseni) balsamicoetikasta ja sumacista sekä joistain yrteistä kastikkeen, jossa pyörittelin kypsät punajuuret ja annoin marinoitua hetken.

Punajuuripyttipannu

Viikonloppuna käytin loput sumacista oheisen kuvan kaltaiseen pyttipannuun, johon meni myös ruishelmipussin loppu ja jääkaappiin jäänyttä fetaa. Lisäksi vielä kalastin kukkapenkistä jäistä minttua ja laitoin mukaan lopuksi pistaaseja ja ruuan koloihin rikoin muutaman kananmunan. Munia kypsensin vain muutaman (ehkä 3?) minuutin eli jätin sisältä juokseviksi, jolloin keltuaisesta tulee kastike ruualle.

Mutta mikä todella tekee tähän ruokaan sen jutun on, että sumac täydentää punajuuren makua. Se tuo tasaiseen makeuteen hieman kärkeä ja toisaalta antaa lisää keskimakuja tehden punajuuresta kompleskisemman makuisen. tutusta juureksesta tulee ihan uuden makuinen. Tässä ruuassa makuja on monessa eri kerroksessa; rouskuvaa pistaasia, maanläheistä ruista, upeaa, kompleksisen makuista punajuurta, suolaista fetaa ja raikasta minttua. Ja sitten sitä keltuaista, joka valuu koko setin päälle upeana kastikkeena. Tykkäsin, eikä lopputulos ollut minusta liian sekava mutta sumacin ja punajuuren liiton pyhyyden todistamiseksi simppelimpikin ruoka toimii tosi hyvin. Kokeilkaa ihmeessä muodossa tai toisessa.

Punajuuripyttipannu (n. 5-6:lle pääruuaksi lounaalla)

1 shalottisipuli
2 valkosipulin kynttä
2 vartta selleriä

2 tl jeeraa (siemeniä)
1 tl korianteria (siemeniä)

punajuuria (n. 3 suurta tai 4-5 pientä)
(merisuolaa)

n. 2,5 dl ruishelmiä
vettä
luomu kasvisliemikuutio

loraus öljyä paistamiseen

2 tl sumacia
n. 1 rkl hunajaa (esim. juoksevaa aasian hunajaa)
sitruunan tai limen mehua
suolaa ja pippuria
1 pkt n. 200g hyvää vuohenmaitofetaa (ei mitään kevyfetaa jotta sulaa vähän)
1 kananmuna per ruokailija meillä 3 kpl
kourallinen pistaaseja
mintun tai lehtipersiljan lehtiä
loraus hyvää oliiviöljyä



Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja laita pestyt punajuuret joko suolapedille tai ilman suolapetiä uuniin paahtumaan. Anna paahtua kypsäksi, n. 40-50 min riippuen punajuurien koosta. 

Laita vettä kiehumaan ja sekoita mukaan kasvisliemikuutio, lisää ruishelmet ja anna kiehua pussin ohjeen mukaan kypsiksi, ehkä n. 20-30 min. 

Kun ruishelmeit kiehuvat, pilko valmiiksi sipuli, valkosipuli ja sellerin varsi. Paahda sitten mausteita kuumalla pannulla jotta tuoksut alkavat irrota. Lauta mortteliin ja riko mausteita vähän. 

Kun punajuuret ovat kypsiä, kuori ne ja pilko lohkoiksi. 

Laita pannulle loraus öljyä ja kuullota selleriä, sipulia ja valkosipulia hieman öljyssä jotta pehmenevät. Laita sitten pannuun punajuuret ja mausteet ja paista punajuuriin vähän paistopintaa, jotta sat lisää makua. Lisää sumacia punajuurien päälle. 

Kaada sekaan valuteut ruishelmet ja paista seosta vielä hetki. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan ´hieman hunajaa, sitruunan tai limen mehua sejä suolaa ja pippuria. Murusta feta sekaan ja lisää vielä vähän pippuria. 

tee ruishelmiin kuoppa ja riko kuoppaan kananmuna. Toista kaikille munille. Peitä sitten kasari hetkeksi kannella jotta munanvalkuainen kypsyy, mutta varo kypsentämästä keltuaista. Tähän ei mene kuin muutama minuutti kannen alla, ehkä 3 min. 

Koristele pistaaseilla ja mintunlehdillä. Lorauta vielä pinnalle hieman oliiviöljyä ja tuoretta sitruunan mehua. Tarjoa heti esimerkiksi tuoreen babypinaatin kanssa. 

Tämän ruuan kanssa sopii muuten ihan erinomaisen hyvin esimerkiksi Koffin portteri - olut jos semmoista olisi sattunut jäämään kaapin pohjalle; tumman maltainen maku sopii tähän monenkirjoiseen ruokaan ja tasaa sitä. 


Kanelinen kurpitsakeitto ja teriyakipaahdettuja pähkinöitä ja taateleita

$
0
0
butternutkurpitsakeitto

"Mistä sä oikein keksit tämän idean?" kysyi V kun söimme lounasta. Minua melkein nolotti tunnustaa, että koko idea oli pohjimmiltaan lähtöisin väärinkäsityksestä. Olin kiireessä (ja I:n roikkuessa lahkeessani) yrittänyt lukea viimeisintä Glorian ruokaa ja viiniä hieman heikolla menestyksellä. Parin sivun jälkeen luovutin ja päädyin selaamaan edes kursorisesti niitä kuvia läpi; "kas keitto, mmm, ihanan näköistä pähkinärouhetta siinä päällä, tahmaisen näköistä, tommoinenhan voisi toimia..."

teriyakipaahdettua pähkinää
Paahdoin pellilä ensin kurpitsan ja sitten sekoitin sokeri-pähkinäseoksen kurpitsoista jääneeseen liemeen. Sitä ei ollut kuin pari rkl - jos lientä on enemmän se kannattaa kaataa keiton sekaan.

Ja oikeastaan en edes ehtinyt lukea ohjetta jossa (nyt tarkistaessani) keitto oli maa-artisokkaa jota oli maustettu appelsiinilla ja päällä siirappisia krutonkeja ja satay - kastiketta; mutta ajatus tahmaisista, suolaisen syvänmakuisista pähkinöistä oli jo syöpynyt tajuntaani ja jossain tajunnan pimeässä sopukassa se assosioitui makumaailmaltaan teriyaki - kastikkeen soijaisen makeaan maailmaan.

Pähkinöitä, teriyakikastiketta ja kurpitsan lientä. Kaikki erilaiset pähkinät ja sokeri sekoitetaan keskenään.

Ja lopulta kaikki laskeutui lautaselle juuri tällä tavalla; helppoa, samettista paahdettua kurpitsakeittoa, hieman suolaista vuohenjuustoa ja makeaa, teriyakilla maustettua uunissa paahtuntunutta pähkinäseosta. Koristeeksi hieman raikasta ja ryhdikkään makuista lehtipersiljaa.

Niistä pähkinöistä tuli ihan älyttömän hyviä; juuri sellaisia ihanan tumman ja makean makuisia tahmapalleroita. Ainoa mitä siinä syödessäni toivoin lisää oli, että olisin älynnyt sekoittaa mukaan vielä hieman auringonkukan siemeniä. Niistä olisi tullut vielä yksi ulottuvuus lisää siihen taatelien meheväksi tekemään pähkinätahmaan.

Lisäksi mietin, että kun nyt sekoitin mukaan vähän ruskeaa sokeriakin, että olisiko pelkkä teriyakikastike ja taatelit riittäneet tahman muodostumiseen jos kastiketta olisi ollut vähän enemmän ja lämpöä uunissa hieman vähemmän. Joka tapauksessa hyvin vuodenaikaan sopivaa settiä kuuman keiton päälle ja sitä voinee tuunata saapuvilla olevilla pähkinöillä haluamakseen.

kookosmaito, thai choice
Olen tykästynyt tähän thai choice - merkkiseen kookosmaitoon sen tekstuurin ja maun takia. Upeaa kamaa.

Vuohenjuustona käytin labneh - timjami - "vuohenjogurttijuustoa". Se on sellaista tuorejuustomaista vuohenjuuston makuista töhnää jota saa ostaa valmiina kaupastakin. Omani taisi tulla Anton & Antonista Töölöstä. Purkin tekstejä tiiratessa havahduin, että juusto itse asiassa onkin jogurttia, joka on säilötty öljyyn tuorejuustomaisina palleroina. Jos et halua tehdä moista itse tai et löydä sitä kaupasta, voit ihan yhtä hyvin leikata vuohenjuustotangosta kiekon ja paahtaa vaikka sitä hieman hunajan kanssa uunissa ja käyttää noiden tuorejuustopallojen sijaan.

Erinomainen, pieni syyskeitto kurpitsasta joka saa aivan uutta ilmettä tummasta, suolaisesta ja teriyakikastikkeesta sekä kermaisesta ja suolaisesta vuohenjuustosta.


Kanelinen kurpitsakeitto ja teriyakipaahdettuja pähkinöitä ja taateleita

1 iso butternut - kurpitsa (tai 2 pientä)
1 shalottisipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1 kanelitanko
n. 1,5 dl vahvaa lihalientä (tähtianista mukana - itse keitettyä lientä)
0,5 l kasvislientä
1 prk (400g) kookosmaitoa
suolaa
pippuria
loraus hyvää oliiviöljyä

Pähkinöihin (esimerkiksi, myös mantelit ja hasselpähkinät kävisivät hyvin)

n. 5-6 tuoretta taatelia
n. 1 dl cachew - pähkinöitä
n. 1 dl pekaanipähkinöitä
(2 rkl auringonkukan siemeniä)
1-1,5 rkl teriyaki - kastiketta
(kurpitsan paahtamisesta syntynyt mehu)
1 rkl ruskeaa muscavado - sokeria
kiekko tai pallo vuohenjuustoa
lehtipersiljaa


Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja laita leikkauspinta alaspäin pellille. Pistele pintaan muutamia reikiä ja voitele öljyllä. Laita uuniin ja paahda kunnes kurpitsa on pehmeää. Meillä isohko kurpitsa vaati n. tunnin paahtamista. HUOM! Kun kurpitsa on paahtunut, älä hukkaa kurpitsasta valunutta lientä vaan sekoita se pähkinätahnaan ja/tai käytä samaa peltiä pähkinöiden paahtamiseen!

Kun kurpitsa on paahtunut, pilko shalottisipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä kattilassa tilkassa öljyä. Lisää sitten joukkoon kanelitanko (halutessa myös tähtianis), sekoita hetken  ja lisää sitten kurpitsan liha jonka voit kaapia kurpitsoista vaikka lusikalla. Lisää lientä sekä kookosmaitoa. Anna hautua hiljalleen n. 20 min kunnes keitto tuoksuu vähän kanelilta ja sipuli on täysin pehmeää.

Kun keitto hautuu, sekoita keskenään pähkinät, tuoreet taatelinpalat sekä teriyakikastike ja sokeri. Levitä pähkinätahna pellille ja paahda n. 180 asteisessa uunissa kunnes sokeri karamellisoituu ja kiehuu - älä polta sokerisia pähkinöitä vaan vahdi niitä. Paahtuminen tapahtuu muutamassa minuutissa. (jos käytät vuohenjuustokiekkoa, voit sipaista sen päälle hunajaa ja paahtaa sen samalla)

Kun otat pähkinät pois uunissa, kääntele niitä kuumina pellillä jotta ne saavat joka puolelle kastiketta ja muodosta niistä jo muutamia möykkyjä jotka on helpompi vain nostaa keiton päälle. Halutessa kaada pähkinät leivinpaperin päälle jotta ne eivät jäähtyessään tartu vuokaan.

Poista mausteet keitosta (kanelitanko ja tähtianis jos käytät sitä). Soseuta keitto, mausta suolalla, pippurilla sekä lorauksella oliiviöljyä.(myös lehtiperiljaa voi sekoittaa keiton sekaan)

Laita keitto tarjolle, koristele vuohenjuustolla, pähkinöillä ja yrtillä. 

Kylä ja Peroban brunssi sekä pari pikaruokamestaa eli löytöjä kohteesta Espoo

$
0
0
 
Olen aina välillä raportoinut näistä Espoon ravintolaelämäntoivonkipinöistä kun niitä on vastaan tullut. Kuluneen syksyn aikana muutama ravitsemusalan toimija on tullut pantua merkille ja koeponnistettua joten jos tässä jouluhössötyksen keskellä kaipaatte jonkun muun tekemää OK laatuista ruokaa pöytäänne niin tässä pari Espoon skenen vinkkiä.

Ensinnäkin "pikaruokarintamalla" Selloon on tullut Fuku. Se ei paljon esittelyä kaipaa; buffassa monenmonta sushia ja lämpimässä pöydässä omia suosikkejani ovat tempurabataatit, mustekalarenkaat (joita tosin on tempurassa harvakseltaan) ja uppopaistettu sushi. Valokoimaa on paljon enemmän kuin Hanko sushissa ja vaikka laatu vähän vaihtelee niin kun Fukussa maksan lounalla meistä 13,50 + 6e alimittaisesta buffaajasta (3v), niin se jää jopa piirun verran alle sen 22 euron joka meillä Hanko sushissa kuluu yhteisellä "vapaapäivälounaallamme kun herkuttelemme kalalla" :). Hanko sushihan on annosravintola ja Fuku taas buffatyyppinen joten sinänsä vertailu ei nyt ole ihan yhteismitallinen, mutta sushien lisäksi tarjolla Fukussa on myös tempuroita, uppopaistettua possua, misokeittoa, salaattia ja hedelmiä ja erilaisia kastikkeita riisille. Kätevä setti lapsen kanssa etenkin jos on iso nälkä sillä taatusti krantumpikin lapsi löytää jotain maistuvaa. Nigirilaatuja on toki Fukussa vähemmän ja katkarapunigireitä ei ole ollut koskaan mutta hyvä käytännön vaihtoehto kyllä nälkäisen lapsen kanssa.

Flunssaisten pelastus; takeaway lounas joka maituu hyvälle.
Kun jenkkileffoissa ostetaan kiinalaista mukaan, se ostetaan pieniin, hieman leveneviin laatikoihin. Suomessa moista en ole nähnyt ennenkuin Kung Food Panda ilmestyi Sellon Food courtiin. Tosi kiva ja näppärä setti; muutama erilainen lisuke ja pääruokakastike joista voit rakentaa itsellesi mieluisen pahviboxin. Tähän mennessä maistettuna tuttu ja turvallinen teriyaki - kana ja kivasti mausteisempi pippurihärkä jotka molemmat olivat hyviä.

Lihaa tulee annokseen niin paljon että ainakin minulle yksi boksi on taatusti tarpeeksi.

Seuraavana kokeiltavien listalla ainakin chilikana! Eniten tykkään siitä, että kastikkeissa on makua ja luonnetta keskimääräistä kinkkiä enemmän, mutta kiva on sekin kun ruoka on pahviboxissa niin sen voi vaikka mikrottaa jos se ehti vähän jäähtyä koti/työmatkalla. Jotakuta voi haitata lisukkeen ja kastikkeen sekoittaminen, mutta minua ei niinkään. Näitä saisi olla enemmänkin - vaikka muutaman mäkkärin kaltaisina iltaan asti palvelevina drive -in mestoinakin!

Ja jos vielä jotain saisi toivoa niin haluaisin nähdä menulla joskus hunajaisen tahmeita, tulisia jättikatkarapuja ja kokojyväriisiä... Ameikkamuistot+++.

Japanilaisesta keittiöstä on vielä mainittava myös Ainoaan ilmestynyt Sumo - jonka bentobox on ihan ok diili ja ala carte on tosi laadukasta kamaa, joskaan Sumo ei ole tyylilajinsa halvimpia paikkoja. Omia suosikkejani ovat se upea inkiväärinen munakoiso ja sellainen ihana, pankossa paneroitu tappavan kuumana tarjoiltava vaalea kala joka ihan sulaa suuhun. Ebi-furai on tosi hyvää myös. 

Ja jos brunssille halajaa, niin Leppävaaran Perobassa on hyvä hinta-laatusuhteinen brunssi viikonloppuisin ja huhu kertoo että lounas toimii myös. Tarjolla oli runsaasti kaikkea; pääosin ihan hyvin tehtyä ja tuoretta ja määrä ei ollut niin valtava että melkein kaikkea jaksoi maistaa.

Semmoinen haaste tosin Perobassa on, että sinne ei ole mitenkään helppoa osata:) Katujärjestelyt ovat muuttuneet niin, että ennen kehä ykkösen vieressä seisonut vanha puutalo onkin nyt keskellä umpikujiin päättyvää katuviidakkoa ja allekirjoittanut pesueineen ajoi parikin kertaa harhaan sinä syksyisen myrskyisenä sunnuntaiaamuna kun brunssille halajimme. Sitkeys kuitenkin palkittiin ja pääsimme perille.

Tuoretta ja simppeliä mutta maistuvaa. Kalasalaatti olisi kyllä hyötynyt itse keitetyistä perunoista ja kapriksista ;)

Ja jos brunssissa oli jotain erinomaista niin pisteet tuoreudesta ja homman toimivuudesta! Maut olivat tosin aika perusvarmaa settiä mutta hyvin maistui ja lapsiperheet näyttivät löytäneet paikan, sillä 3 euroa 2-6 vuotiaalta ei ole paha hinta. Myöskään koska mauissa ei ollut mitään "kummaa", lapsille näytti maistuvan.

Ihan kun äidin tekemää kakkua ja kotimaisia juustoja. Lisäksi kahvia ja kaunis vanha talo.

Oikeastaan Peroba ja Tapiolaan ilmestynyt ravintola Kylä antavat minulle perheravintoloiden kaipaajana toivoa siitä, että jotain kelvollista näyttää nousevan Espooseenkin! Kävimme nimittäin syntymäpäivälounaallani Tapiolassa viime viikonloppuna ja voisinpa käydä Kylässä uudelleenkin kyläilemässä.

Joulutori Tapiolassa oli auki jo viime sunnuntaina

Tapiontorilla ja muistaakseni ravintola Tapiontorin paikalle alkuvuodesta noussut Kylä on idealtaan leikkisä, moderni ja jossain määrin selvästi kunnianhimoinenkin pieni ravintola. Ja mikä parasta, se on AUKI myös sunnuntaisin! Kyllä, myös myöhäiseen lounasaikaan! Juuri tämäntyyppistä pientä ja viihtyisää paikkaa olen Espooseen kaipaillut. Me söimme sunnuntaina vain alkupalan ja pääruuan vakiolistalta, mutta katselin että selvästi illallishenkisempi joulumenu olisi varmasti kokeilemisen arvoinen.

Jos Perobaan oli haastavaa mennä, niin vähän samaa se on Tapiolankin kanssa, kun koko keskus on tietyön, metrotyön ja yleisen myllerryksen vallassa. JOS kuitenkin osut Ainoan parkkihalliin, sieltä ei ole kovin pitkä matka kävellä Tapiontorille. Matkalla on myös I:n rakastama pyöräpuisto, jossa on pakko pysähtyä aina kun Tapiolassa käymme.

Ihanan rapeita juuressipsejä ja herkullista klassikkoruokaa. 

Mutta kun auto oli saatu parkkiin, ravintola auennut ja glögi juotu, pääsimme varsinaiseen asiaan. Alkupalat olivat oikeinkin erinomaisia; Minä söin pienen vorschmackin, jossa oli herkullista hautunutta sitä itseään, suolakurkkua, pinkkiä smetanavaahtoa ja ihanan rapsakoita juuressipsejä. Juuri sitä mitä toivoinkin saavani. Ten points!

Kauden juurekset ovat nyt hyviä; lisäksi tuoreita pähkinöitä ja Peltola blue. 

Myös V:n alkuruoka "juureksia" oli oikein onnistunut; punajuuri oli raikasta, tuoretta ja hyvää, peltola blue sopi juuressipsien ja pähkinöiden makuihin ihan nappiin. Jälleen minusta juuri sellaista konstailematonta, hyvää ja laadukasta ruokaa, jota pienessä perheravintolassa haluankin tilata.

I:n risotto oli ehkä vähän turhan irtonaista, lapsibonuksena näemmä tomaattia ja kurkkua jota ei omassa annoksessani ollut.

Pääruoka oli ihan perushyvää, mutta jotenkin se olisi kaivannut vähän sitä samaa rakkautta viimeistelyn suhteen mitä alkupaloissa näkyi.

Pääruuaksi minä ja I tilasimme ankkaa, V taas isomman Vorschmack - annoksen. Jos nyt jotain sanottavaa jäi hampaankoloon, niin se voisi ehkä olla se tosiasia, että I:n risotto joka pyydettiin ja saapui samaan aikaan alkupalojemme kanssa, ei ollut niin kermaista kuin myöhemmin saapunut oma annokseni. Ankka oli kyllä herkullista ja risottokin ihan hyvänmakuista. Itse olisin ehkä halunnut tarjota ankan lisukkeeksi jossain kulmassa lusikallisen kirsikka/mustikka/mustaherukkahilloa ja jonkin rapsakan elementin. Ehkäpä hillon olisi voinut tuoda myös purkissa pöytään ja ankan nahka olisi voitu tarjota rapeaksi paahdettuna? Minä join ankan kanssa lasillisen suositeltua viiniä ja se toi hieman sitä kaipaamaani happoa annokseen. Kokonaisuus siis toimi kuitenkin ihan ok. Risoton ja bataattipyreen yhdistelmä toi vähän mieleen italialaiset kurpitsaraviolit. Joten ei lainkaan huono vaikka sille hillolle ja rapsakalle ankannahalle vähän perso olisin ollutkin ;)


V:n vorschmack oli ihan yhtä hyvää kuin minun alkupalassani, mutta V mietti että ehkä se muusi ei ollut ihan ehtinyt kuumentua tarpeeksi. Voihan olla, että heti avaamisajan kellonlyömällä saapuneet vieraat pistivät keittiön turhan tiukalle tai Tapiolan joulutorin avautuessa ihmisten oltiin ajateltu tilaavan enemmän sitä joulumenua.

Niin tai näin, paikka on joka tapauksessa tosi lupaava ja menun selkeät yhdistelmät vetoavat minuun tosi paljon. Simppelissä menussa on kuitenkin myös uhkansa; jos annos on yksinkertainen, se mitä lautaselle päätyy pitää olla jokaiselta osaltaan tosi hyvää että se toimii.

Kaikenkaikkiaan retkestä jäi tosi hyvä mieli, sillä paitsi että olen toivonut tällaista paikkaa Espooseen, palvelu oli oikein ystävälistä ja toimivaa, miljöö kotoisa ja ote mukavan rento. 45 euroa joulumenusta ei myöskään tunnu kohtuuttomalta hinnalta kun siihen kuuluu alku- pää ja jälkiruuan lisäksi vielä pieni välijuustokin. Kylässä on tosi paljon hyvää ja kun yksityiskohdat saadaan kohdilleen ravintolassa on potentiaalia olla persoonallinen ja elämyksellinen Tapiolan sydän.


Fenkolia sous vide -> fenkolia, mantelia sekä karamellisoitua appelsiinia salaatissa

$
0
0


Se taisi olla Chokochilin Elina kun kyseli Tukholman keikalla että olenko koskaan kokeillut sous videttää vihanneksia. Vähän siinä hävettikin tunnustaa että ei, useimmiten meillä sinne masiinaan on päätynyt noita kuolleita eläimiä, jotka sitten hautuvat siellä yleensä pidemmän kuin lyhemmän ajan.


Mutta tokihan niitä vihanneksia on pitänyt kokeilla kypsentää sous videssä monenmonta kertaa, oletus nimittäin on että vihannesten maut ja rakenne ovat parempia kuin vedessä kypsennettynä -  vakumipussiin kun ei tule vettä niin mikään ei karkaa. Mutta huonouttani en vaan ole saanut aikaiseksi. Kiirettä on aina hyvä syyttää, samoin laiskuutta ja yleistä ideaköyhyyttä, mutta mikään niistä ei oikeasti ole hyvä syy. Kaiken uuden kokeilemiseen on kuitenkin useimmiten jonkinnäköistä aloituskitkaa - vaikka sitten vaan siinä määrin että ei jaksaisi etsiä oikeaa lämpöä ja oikeaa aikaa tai puuttuu se ratkaiseva vihje.

Kaksi vihannesta on ollut sousvide - listani kärjessä; tukitavallinen porkkana (koska se vaihtoi niin tyystin olemusta siinä painekattilakeitossakin) ja fenkoli, jonka kypsennys usein vaatii jonkin verran vaivannäköä. Grillatessa se on hyvä esikeittää ja raakana marinoida. Viimeaikojen uusin ja paras fenkoliohje oli vahvanmakuinen Yotam Ottolenghin kirjasta tehty fenkolisalaatti ja olin oikeastaan vähän utelias mihin muuhun tuo kasvismaailman varsinainen kameleontti, fenkoli, vielä taipuukaan.

Rakuunaa minulla ei ollut mutta kaikkea muuta kyllä. 

Olin tavallaan vähän yllättynyt, että ensimmäinen löytämäni sous videohje fenkolille oli muunnelma klassikkoyhdistelmästä appelsiinia ja fenkolia. Jotenkin ajattelin että sen kanssa olisi lähdetty etsimään jotain ihan erilaista, mutta mitä pidemmälle juttua luin, sitä enemmän silmiin alkoi osua juttuja joiden vuoksi juuri tätä on pakko kokeilla. Ensinnäkin, ohje on alunperin Thomas Kellerin "under pressure" - kirjasta joten se ei voi olla huono. Toisekseen tässä annettiin loistoniksi mausteiden laittamisesta sous videpussiin. Olin nimittäin jo ribsien kanssa jumpatessani ihan empiirisesti huomannut, että niissä kohdin missä mausteet pääsevät koskemaan kypsennettävää ruokaa, sous videssä mausteesta jää vahvemman makuinen kohta. Eikä kyllä olut tullut mieleen, että ne mausteet voi kääräistä elmukelmuun, leikata päät rullasta pois ja laittaa sitten maustenyssäkkä pussiin. Tosi simppeli idea, jolla estetään mausteita koskemasta yhtä tiettyä kohtaa, mutta niiden maku pääsee uuttumaan kypsennettävästä ruuasta irtoavaan nesteeseen ja maustuminen on tasaista. Heureka! :)


Paitsi että fenkoli kypsennetään hellästi vesihauteessa, sen makua vahvistetaan lisäämällä pussiin loraus anisviinaa, pernota ja kuminaa sekä muutamia yrttejä.

Appelsiini kuoritaan pintakerroksineen veitsellä ja sitten liha leikellään pois väleistä. 

Alkuperäisesä ohjeessa tehdään vielä mantelipyrettä ja annos on isompi, mutta minä oikaisin siinä kohden ja totesin että paahdan vaan manteleita salaatin päälle erikseen. Kenties harrastan sen pyreen jonain vuonna kun oikein inspiroidun :) Appelsiinilohkot irrotettiin kalvottomiksi veitsellä ja niille keitettiin siirappi, jossa ne marinoitiin.

Lopuksi salaatti kasataan mahdollisimman nätisti. Ja aurinkoinen siitä tulikin!

No, kuinka kävi? Jos olen rehellinen, niin lopputulos olisi voinut olla mielestäni vielä ihmeellisemmän intensiivisempi jos en olisi tehnyt aiemmin sitä Ottolenghin reseptiä. Mutta hyvää ja syvän makuista se oli. Pehmenneessä vihanneskessa oli jotain samanlaista intensiivisyyttä ja syvyyttä kuin siinä Ottolenghin ohjeessa, mutta puhtaampana ja kevyempänä koska tähän ei tule kaprista, oliivia eikä valkosipulia. Oikeastaan aika hämmentävää, että sous videtetty fenkoli assosioitui niin vahvasti niin täysin erilaiseen ruokaan. Mutta maku oli hyvä, rakenne tietysti ihan täydellinen ja vanha tuttu salaatti sai ihan uutta potkua. Ja yllättävän helpolla se tuli, sous vide on laiskan köksän ystävä ;)

Puolitin alkuperäisen ohjeen määrät omasa versiossani, koska minulla oli vain neljä pientä, söpöä fenkolia enkä tehnyt manteli-fenkolipyrettä johon käytettiin osa fenkolista.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tarjosin salaatin mustajuuripyreen ja en papillotte kypsennetyn puna-ahvenen kanssa

Fenkoli- appelsiinisalaatti sous videssä (muokattu Thomas Kellerin ohjeesta joka löytyi täältä)

4 pientä fenkolia (jos käytät kahta isoa fenkolia, pilko ne neljänneksiksi puolittamisen sijaan)
25g pernota
n. 50g hyvää oliiviöljyä (tässä maulla on väliä!)
ripaus suolaa
oksa rakuunaa
oksa timjamia
laakerinlehti
tähtianis
1,5g kuminaa

Appelsiiniconfittiin

n. 1 dl sokeria
n. 1 dl vettä
1 appelsiinin liha lohkottuna ilman kalvoja

Pinnalle

hyvää oliiviöljyä
sormisuolaa
kuminaa jauhettuna
fenkolin lehtiä
(pikkuvihreitä)

Laita vesihaude kuumenemaan 85 asteeseen. Siisti fenkolit, sääsdtä lehdet ja puolita mukula leveimmästä kohdasta ja paista niihin kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa kauniin ruskeat pinnat - n. 2 min per puoli.

Laita yrtit ja mausteet elmukelmun päälle ja rullaa niistä käärö. Leikkaa käärön molemmat päät poikki, jotta vesi saa kuljettua yrttien läpi.

Sekoita perot, suola ja öljy kipossa ja asenna sitten paistetut fenkolit vakuumipussiin. Laita sisään yrttikäärö ja lorauta mukaan pernot-öljyseos. (en tainnut laittaa ihan kaikkea, koska seosta näytti olevan riittävästi n. 2/3 kaadettuani - riippunee myös fenkolien koosta ja siitä kuinka aiot vakumoida pussin kannattaako kaataa kaikki)

Vakumoi pussukka. Meidän vakumointilaitteessa on sellainen painike jolla vakumoinnin voi lopettaa ennenkuin nestettä pääsee ulos pussista. Voit mysös vakumoida pussin upottamalla sen veteen ja painamalla ilmat pois jälkimmäisessä tavassa on selvä etu, että pussissa on kunnolla öljyseosta sisällä. Laita sitten fenkolit vesikylpyyn 40 minuutiksi. Kun fenkolit ovat valmiit, jäähdytä ne nopeasti vesikylvyssä.

Kun fenkolit kypsyvät, kiehauta sokerista ja vedestä siirappi, lohko appelsiinista lihat veitsellä. Kaada kuuma siirappi appelsiinilohkojen päälle ja jätä jäähtymään huoneenlämpöön.

Paahda manteleita hieman pannulla ja kokoa sitten salaatti.

Asettele fenkolit, appelsiinilohkot ja mantelit lautaselle, koristele fenkolinlehdillä ja pirskota päälle kuminaa, suolaa ja öljyä sekä halutessa hieman appelsiinien sokerilientä. jos halua, lisää vielä pieniä söpöjä mikrovihreitä tai vaikka villivihreitä kesällä.

Valmistautumista juhliin eli Elinno Pure Blossom

$
0
0

Minä ostin itselleni tänä vuonna syntymäpäivälahjan ennakkoon. Olen jo monta vuotta ajatellut, että haluaisin itselleni ns. "paremman astiaston", mutta sitä "oikeaa" ei ole vaan löytynyt. Ehkä suurin syy siihen on ollut, että olen halunnut jotain modernia, persoonallista mutten mitään liian "pikkusievää" ja ehdottomasti halusin, että lautanen antaisi pääosan ruualle. Vaikka arjessa rakastankin värikkäitä astioita, silloin kun tehdään parempaa kattausta, myös ruuassa on usein enemmän komponentteja joiden haluan näkyvän edukseen.

Elinnon muotoilutiimi toimii Suomessa, astiat taas valmistetaan pääosin Kiinassa.

Ja sitten eräänä sateisena syysviikonloppuna olimme käymässä Jumbossa ja Jumbon Stockan hyllystä minä ne sitten bongasin. Ja sanottakoon nyt heti alkuun, että koska ostin kerralla isomman, 8:lle tarkoitetun illallissetin astioita (sekä pure blossomia että blue peonyä) pyysin ja sain astioista pienen lehdistö/paljousalennuksen.

Blue Peony - sarjan teekuppi

On oikeastaan hassua, että olin toki kuullut Elinnosta ennenkin ja jopa ihastunut heidän laakeisiin ja herkänmallisiin teekuppeihinsa, mutta olin ajatellut että tarvitsen valkoisen lautasen, enkä kiinnittynyt oikein mihinkään. Ja taas mietin pitäisikö vaan hankkia valkoista teemaa vai mitä tässä nyt oikein tekisi. Mutta Teema ja juhlakattaus, hm, joo...

Ensimmäinen ikinä itse ostamani astiasto oli Illuusia joka on jo lopetettu joten luovuin siitä tässä yhteydessä. M kerää sarjaa ja uskolliset Illuusiani saivat sieltä uuden rakastavan kodin:)
Ja aikaa kului, kului ja kului ja tuli niinden Nannabileiden aika, joista en niistäkään ole ehtinyt raportoimaan mitään, vaikka siellä oli monenmonta tosi kivaa juttua. Yksi asia mikä erityisesti jäi tällaisen astiabongarin mieleen oli Dietalla nähty esitys posliiniastioiden tekemisestä ja niiden laatuun vaikuttavista tekijöistä. Tiesittekö esimerkiksi että luuposliinissa on oikeasti luujauhoa, joka tekee siitä todella, todella kevyttä ja silti todella kestävää? Tai että aidon luuposliiniastian tunnistaa siitä, että lautasen alla, jalassa on lasitteeton ohut rengas, koska astia seisoo jalallaan kun se poltetaan uunissa. Ja polttolämmölläkin on vaikutusta astian kovuuteen ja kestävyyteen; kuuma poltto vaikuttaa siihen miten lasin ja silikaattien muodostuminen keramiikkaseoksessa tapahtuu ja lopputuloksena on läpikuultava, ohut, kevyt ja kestävä astia.

Nanna sai taannoin palkinnoksi Kokkauspäivän Dietalla, jonne hän kutsui sitten bloggaajakollegoitaan:)

Ja vaikka Pure Blossomin kohdalla ihastuinkin ihan täysillä astioiden kauniiseen, modernin epäsymmetriseen ja yksinkertaisen kauniiseen ulkonäköön,  kaippa tuo Nannabileiden esityskin oli jossain takaraivossa vaikuttamassa siihen, että lopulta uskalsin ostaa luuposliiniastioita. Sitä alkoi kelata että jos jotain on valmistettu 1700 vuotta ja valmistus on kehittynyt siinä matkalla vielä huimasti niin täytyyhän niiden nyt kestää.

Pure blossomissa on yhdellä reunalla kevyttä laskostusta, mikä tekee muodosta mielenkiintoisen.

Mutta kyllä minä silti useamman kerran kävin hipeltämässä niitä astioita Stockalla, googlasin Elinnon astioita netistä ja mietin moneen kertaan ovatko nämä nyt varmasti ne jotka haluaisin paremmaksi astiastokseni. Ja joka kerta olin vaan enemmän sitä mieltä että ne ovat tosi kauniiita. Lisäksi ne menevät paljon, paljon pienempään tilaan kuin Villeroy & Bochin kulmikas new wave (jota minulla on muutama kippo ja jota joskus harkitsin uudeksi sarjaksi), mutta ovat silti ihan kunnollisen kokoisia astioita. Ja jos sitten haluaa kattaukseensa väriä, pure blossomia voi hyvin yhdistää vaikka niihin muihin saman firman värikkäisiin lautasiin. Minä ostin muutamia blue peony - sarjan osia samalla kun hankin noita valkoisia. Mutta Pure Blossomit halusin nimenomaisesti nyt valkoisten, pehmeällä tavalla aavistuksen epäsymmetristen ja ruokaa imartelevien lautasten takia.

Elinnon netissä on ihan hyvät ohjeet astioiden hoitamiseen, mutta olin myös yhteydessä Elinnoon ja kyselin vielä onko jotain erityistä tiskaripesuainetta jota he voisivat suositella. Elinnolta vastattiin, että astiat kyllä kestävät erittäin hyvin käyttöä ja konepesua, mutta jos niitä pesee todella usein - monia kertoja päivässä kuumassa teho-ohjelmassa lautasten pinta alkaa toki kulua nopeammin. Suosittelivat että kannattaa huuhdella astiat pian käytön jälkeen, täyttää tiskikone väljästi, käyttää hieman matalamman lämmön pesua ja nestemäistä konetiskiainetta, koska se on usein hellävaraisempaa kuin jauhe. Mutta tärkein astioiden hyvänä pysymisen keino on, että astiat eivät saisi hangata toisiaan. Siksi kannattaa huomioida tilankäyttö tiskarissa ja kun ne laittaa kaappiin, niiden väliin kannattaa laittaa esimerkiksi palanen talouspaperia, mikä vähentää turhaa mekaanista kulumista.

Tunnelmakuva eiliseltä itsenäisyyspäiväillalliselta - mutta siitä lisää myöhemmin.

Ja vaikka noita astioita on tässä muutaman kerran jo käytetty (esim. isäinpäivänä ja omissa juhlavammissa perhejutuissa), varsinainen ensimmäinen juhlakattaus näillä tehtiin eilen, itsenäisyyspäivänä. Ja ihme ja kumma, jopa tällainen onneton ruuan asettelija sai kaiken esille ihan semikauniisti. Tai sitten se oli vaan ne uudet ja kauniit astiat. :)


Bloggaaja pyysi ja sai astioista pienen lehdistöalennuksen. 

Tehkää itse korppujauhoa!

$
0
0
itse tehty korppujauho

Tässä on tällainen pieni vinkki alkavaan viikkoon; ainakin meillä on tällaisen juhlavamman viikonlopun jälkeen tähteeksijäänyttä hyvää leipää. Laittakaa se paperipussiin ja pilkkokaa vähän jos jäljellä on enemmän kuin kannikka. Ainakin Rezen ja Framboisen leivät kuivuvat tosi nätisti. Nimittäin tässä ennen joulusiivojen päällepukkaamista/niiden ohessa ehtii vielä oikein hyvin tekemään itselleen kunnollista korppujauhoa!

Minä suristin tuossa ennen itsenäisyyspäivän siivouksia jo kasan parempia kannikoita korppujauhoksi. Laitoin vaan yleiskoneen silppuriosan kiinni ja paukautin muutamaa kivikovaksi kuivunutta leipää kaulimella pienemmäksi, tungin kuivat kannikat koneeseen ja surrur. Se kannattaa katsoa toki, että jos leipä on jäänyt tosi isona palana kuivamaan, sen sisään saattaa tulla hometta. Siksi leivät kannattaisi aina pilkkoa pienemmiksi paloiksi kuivamaan vaikka käyttää paperipussia. Eli kun murrat leivän, tarkista ensin ettei sisällä ole hometta ja sitten vasta silppuriin.

Kun leivät silppuaa isoon purkkiin, saa aikaan hauskannäköisen purnukan kun jauhostaa leivät tyypin mukaan. Näin purkkiin syntyy makukerroksia.

korppujauho hapanleivästä

Mutta! yhden leipäaarteen olin kuivannut ihan erikseen, ihan erityistä tarkoitusta varten. Anton et antonista ostettu muistaakseni Patissérie Teemu & Markuksen tekemä suklaaleipä meni jauhoksi ihan omaan pussukkaansa. Ihme että leipää ylipäätään jäi, se oli mielestäni ihan jumalaisen hyvää. Mutta taisi olla yksi näistä yh - viikoista ja sitä jäi palanen. Parhaat leikkokakut (ja se Martin Bergin omenapiirakka!!!) joita olen eläessäni maistanut on tehty sekoittamalla hyvää hapanjuurileivästä tehtyä korppujauhoa sinne vehnäjauhojen sekaan. Ja vaikken yleensä leikkokakkuja harrastakaan, joulu on joulu ja Minulla On Suklainen ja Pähkinäinen Suunnitelma ;)

Mutta siihen palataankin sitten jos ja kun saan sen tuotantoon. Tänään viestini on; laittakaa leivät kuivumaan ja ajakaa korppujauhoksi sillä se kinkku tarvitsee viimeistään korppujauhoa ja itsetehtyä on hankala voittaa.


Itsenäisyyspäivän menu ja mallasmultaa

$
0
0
inspiraatio, lehdet

Nautin suunnattomasti siitä, että itsenäisyyspäivän alla tauti alkoi hellittää. Virtaa riitti muuhunkin kuin pakolliseen ja selailinkin innokkaasti kaikkia niitä ostamiani ruokalehtiä, joihin en ole jaksanut ja ehtinyt perehtyä kuluneen syksyn aikana - en vaikka olen halunnutkin.


Sitäpaitsi, vaikka rakastan keittokirjoja, kun pitää laatia parempi menu äkkiä ainakin minulle lehdet ovat tosi hyvä inspiraation lähde ja kun katson noita lehtiä, joita lopulta inspiraatiokseni päätyi - ne taitavat joka ikinen olla ruotsalaisia; Gourmet - lehdestä oli useampi numero ja yksi taisi olla Lantliv Mat och vin.Lisäksi tietysti halusin tehdä vähän fiinimpää ruokaa, kun oli sentään itsenäisyyspäivä ja  ne uudet astiatkin, jotka suorastaan huusivat päästä loistamaan huolella tehdyn ruuan kanssa.




Mutta lopulta sen, mitä menulle päätyy määrää mitä kaupasta löytyy. Alkupalaksi suunnittelemani punajuurta kahdella tavalla - annoksen aineet oli suht helppo löytää sillä punajuuret ovat vielä tuoreita ja ihania. Ankka, jonka kuvittelin olevan helppo löytö - sitä ei sitten ollutkaan Mankkaalla tiskissä enää kuin kaksi filettä ja tuumasin ettei niistä ihan riitä kuudelle. Melkein puoliska filettä olisi hyvä varata per nenu. Ja lopulta päädyin ostamaan kokonaisen kalkkunan joita kaupoissa on kiitospäivän mainigeissa näkynyt ja lisäke syntyi sitten illalliselle tulleen M:n kanssa yhdessä ideoiden; olin löytänyt niitä suippoja maa-artisokkia Stockalta sekä pieniä sydänsalaatteja jotka osoittautuivat sillä Groteskin keikalla ihan jumalaisiksi grillattuna. Niistä se sitten lähti kehittymään. 

pipari, jälkiruoka


Jälkiruoka taas sai ajatusta Kokit ja Potit blogin Hannelen ideasta tehdä pienenpieniä piparimökkejä somisteeksi. Yhdistin omin lupineni ideaa tuohon lehdessä näkyvään siroon ja herkkään jälkiruokaan; mitäs jos tekisin pari askelta rustiikkisemman version piparkakkutaloseinistä, suklaakakkuleivoksesta ja yhdistäisin siihen tuon ylimmässä lehdessä (se oli se lantliv mat & vin) näkyvän ajatuksen liemessä haudutetuista päärynöistä sekä tomusokerilla lumisen näköisiksi tehdyistä mintunlehdistä. Ja siitä se sitten lähti.

Lopulta menuksi tuli seuraavanlainen kavalkadi:


Itsenäisyyspäivän menu 

Punajuurta kahdella tapaa & mallasmultaa

Kokonaisena paahdettu kalkkuna, paahdettuja maa-artisokkia ja grillattua sydänsalaattia sekä appelsiinista voikastiketta

Suklaata ja päärynää talvimaisemassa

 ...Ja vaikka olen katsonut tässä sairastellessa niitä Hestonin Pidot - jaksoja, myös sen jossa tehdään maltaasta tekomultaa ja siihen yrttipuutarha, en jotenkin tajunnut että siinä punajuurireseptissä oli käytetty juuri sitä samaa "tekomultaa". :)

multa, modernist, stötävä puutarha
Heston tekee tästä mallasjauhosta, oluesta ja vehnäjauhosta tehdystä "sorasta" puutarhoja istuttuttamala siihen minivihanneksia. Pakko oli leikkiä ja laittaa muutama minivihreä siihen pystyyn;)

Olin jo prepannutkin sitä "maltsmylla" - ohjetta pitkän matkaa kun V sanoi että onko se sitä samaa mallasmultaa kuin Hestonilla? Ooh, valaistus - no sitähän se mallasmulta tosiaan on. Miksi ihmeessä en tajunnut sitä aiemmin;) (Daa-a!)

multa, kuivatus
Kun muru kuivatetaan uunisa, se ei yhtään muistuta maata. Oli vähän semmonen mitähän tästäkin tulee - hetki.
Mutta kun ihan rehellinen olen, niin ei se muru kyllä muistuttanut maata yhtään ennenkuin sihen laitettiin voita sekaan. Desi nestettä sellaiseen viiteen-kuuteen desiin kuiva-ainetta tuntui myös tosi vähälle. Mutta sekoitin ja murustin sitkeästi seoksen ihan semmoiseksi murupohjamaiseksi töhnäksi ja siihen neste lpulta riitti. Sitten se levitetään pellille ja uuniin kuivumaan. Uunissa (50 C) seos oikeasti vain kuivuu, eikä ota väriä yhtään.

Lopuksi lisätty voi sekä pieni määrä kuivaa jauhoa tuo tekstuuriin aidon soran vaikutelman. Ja joo, se oli oikeasti hyvää! Seos maistuu tosi hyvälle etenkin sen punajuuren ja hieman happaman, mutta täyteläisen kastikkeen kanssa.

Itse asiassa päädyin käyttämään kyseistä multaa myös paahdettujen maa-artisokkien "lisänä" pääruuassa, seuraavana päivänä pitaleivän välissä ja eilen vielä punajuuriraastesalaatin lisukkeena. Varsin monikäyttöistä murua jolla saa rustiikkisen ilmeen vaikka joulupöytään. Eikä ole edes hankalaa tehdä.

Mallasjauhoa minulla ei ollut, vaan sellaisia raemaisia olutmaltaita ja ajoin ne bamixin maustemyllyosalla jauhoksi. Tässä ei yhtään haittaa että sekaan jää muutama sattuma, ellei sitten pelkää hampaidensa puolesta. Ulkonäkömielessä se vaan lisää autenttista vaikutelmaa.

mallasmulta
Mutta kun kuivaan seokseen lisätään rasva ja loput jauhot, rakenteesta tulee soran väristä ja näköistä.

Mutta koska nyt on vähän hoppu, jätän teidät vähän jännitykseen siitä, miten tämä mallasmulta ja kaikki muu lopulta pyörähti esille... :)

Mallasmulta (iso kasa, riittää vaikka pieneen puutarhaankin - voi tehdä etukäteen)

4,5 dl vehnäjauhoa + 1 dl myöhemmin (260g + 60g)
125g + 30g(myöhemmin) mallasjauhoa (voit ajaa bamixin maustemyllyosalla olutmaltaista sopivaa jauhoa)
3,5 rkl sokeria
1 dl vaaleaa olutta
90g voita
0,5 dl mantelijauhoa
1 tl suolaa

Lämmitä uuni 50 asteeseen.

Sekoita keskenään mallasjauho, vehnäjauho, sokeri ja olut. Sekoita ihan murusiksi.

Levitä muruseos uunipellille ja anna kuivaa kokonaan, n. 40 min.

Sulata voi ja sekoita murusten joukkoon. Kun seos on tasaista lisää suola sekä loput kuivat jauhot. Mallasmulta on valmis istutuksiin;)

Yumen joulumenu lounaalla

$
0
0
suklaakakku, omenasorbetti

Kämp Group halusi tarjota muutamalle bloggaajalle mahdollisuuden tulla tyyppaamaan erityinen Yumen joululounasmenu, joka on tarjolla tässä joulunalusviikoilla. Niinpä ilmoittauduin paikalle sillä pidän japanilaisesta ruuasta ja pikkuisen olin utelias näkemään mitä jouluisaa japanilaiseen ruokaan on keksitty :) 

Lounasmenulla on kolme alkupalaa, kaksi pääruokaa ja yksi jälkiruoka. Jos kaikkea haluaa maistaa kannattaa ainakin pääruoka jakaa.

Vielä perjantaina ehditte maistelemaan tätä nimenomaista menua, mutta ensi viikolle luvassa on taas uutta. Tätäkin menua kannattaa kyllä mennä maistelemaan; vaikka Yume ei ole halvimman paikan maineessa, ainakin meidän kohdallamme lounaaksi olisi hyvin riittänyt joko yksi pääruoka-anos naiseen tai yksi alkupala per nenä ja yksi yhteinen pääruoka.Pöydässämme oli nimittäin jokaiselle yksi pääruoka-annos ja niistä yksi jäi täysin koskematta kun jälkkärillekin piti jättää tilaa ja täyttymys alkoi iskeä. Annoksen runsaus on ihan kiva, koska 22 eur hinta kyllä houuttelee sekin jakamaan annoksen.

Alkupaloina tarjottiin paria erilaista rullaa joissa oli hauskasti yhdistetty jouluista punajuurta tuliseen chiliin ja "loimulohimaiseen" lohipalaan. Toisessa rullassa taas oli yllätyksekseni minttua, hieman jouluista maustemaailmaa ja makeaa kastiketta. Oikeastaan tosi jouluista ollen tällaista itämaisella - suorastaan thaikeittiön twistillä tehtyä maki-rullaa. 

ribsit olivat juuri niin hyviä kuin voi kuvitella. Ja joo, niitä saa syödä sormin, pöytään tuli myös lämpimiä pyyhkeitä!

Alkupalojen ehdoton kuningatar oli kuitenkin ihan unelmamureaksi kypsennetty todella aromaattinen possunribsi jossa oli ihana tahma päällä. Niitä ei jäänyt palaakaan. 

Ehkä oma suosikkini lounasmenusta; kanaa luumukastikkeessa. Ihan täydellinen crispy skin.

Pääruuista omaksi suosikikseni nousi ihan rapeaksi paahdettu luumuinen kevätkananpoika, Se vaan oli ihan killerihyvää jos tykkäät sellaisesta rapeasta, luullisesta ja aromaattisesta kanasta, makeasta luumukastikkeesta ja raikkaasta mintusta, korianterista ja kevätsipulista. Niinpä. 

Turskakin oli hyvää, mutta kana oli parempaa. IMHO ;)

Turska on jostain syystä syksyn kala; sitä on myyty Sellon CM:ssä ihan hyvään hintaan ja olemme itsekin laittaneet sitä muutamaan otteeseen. Parhaimmillaan turskasta tulee sellaista ihan poutapilvimäisen keveää, ihanaa sususasulavaa kalaa kun se kypsennetään uppopaistaen aivan lyhyesti. Tuo kuvan kala oli tosi hyvää, mutta ehkä tykkään itse vieläkin enemmän siitä pankolla paneroidusta versiosta, koska olen ymmärtänyt että pankon kypsyessä lyhyemmän aikaa kala jää vieläkin mehukkaammaksi jos mahdollista. Joka tapauksessa takuuvarmaa kamaa. 

Jälkiruoka taas oli ihana perusvarma suklaatorttu jonka kohokohta köllöttää tuossa kakun päällä. omenasta ja yuzusta tehty sorbetti on pacojetin käsittelyn jäljiltä ihan täydellistä rakenteeltaan; hedelmät on sosuetettu hienoksi ja ajettu pacojetin läpi joka jättää rakenteeseen hieman vastusta ja rakennetta vaikka lopputulos on täysin sileää, upeaa sorbettia. Yuzussa pyöriteltyjen omentikkujen sekaan oli silputtu shiso - lehtiä, joista tuli hauska kesäisen kukkea mutta samalla kasvimaasta muistuttava aromaattinen maku. Ja sitten vielä tuoreita marjoja.

yume, takeaway
Turskaa tilattiin kaksi annosta, joista toinen päätyi doggybagiin. :) 


Mutta se mikä jäi yllättäen vielä oikein erikseen mieleen oli, että kun se yli jäänyt annos lähti emäntämme mukaan, tajusimme että niin, yumesta saa tosiaan take awaytakin! Hitsi jos jonain perjantaina olen kulmilla ja menossa kotiin myöhään, niin käyn nappaamassa kotiin kassin.  Loistoidea jos haluaa hemmotella perhettään. Olispa Sellossakin tommonen takeaway ;)


Kiitokset Yumen väelle, lounaan tarjosi Kämp Group.

Punajuurta kahdella tavalla sekä mallasmultaa

$
0
0


Vaikka tein tämän alkupalan itseenäisyyspäivän menuun, ruoka olisi vinkeä vaihtoehto myös joulupöytään. Muokkasin lehden ohjetta käyttämällä sekä keitettyä että tuoretta punajuurta. Alkuperäisessä ohjeessa punajuurta on kyllä siivuina ja yksi kokonaisena keskellä, mutta modasin vähän! Osa punajuurista on keitetty maltaisessa ja etikkaisessa liemessä ja lopuksi tuoreena siivuteut viipaleet on marinoitu keitinliemessä. siivut kannattaa laittaa marinoitumaan vähän ennen tarjoilua, jotta maku tarttuu. Annokseen kuuluu olennaisesti myös raikas, silkkisen samettinen komponentti vuohenkerma, jota minulla ei ollut mutta feikkasin silmää räpäyttämättä ja sekoitin keskenään labneh - juustoa ja tavallista kermaa blenderissä ja jäin seoksen maustumaan jääkaappiin tuoreen timjaminoksan kanssa.

Isommat punajuuret maistuvat näin alkutalvesta vielä hyvälle, mutta voivat olla hankalia siivuttaa.

Ilmiasu olisi muunnettavissa helposti "yrttipuutarhankin suuntaan; lehdessä oli säästettty tuoreen punajuuren naatit ja rakennettu annoksen keskelle kokonaiesta, keitetystä punajuureta "pikkupunajuuri".

Voit käyttää keitettyä punajuurta myös siivuina, minä laitoin raakaa koska halusin erilaista tekstuuria ja raikkautta.

Tuo keitinliemi on tosi hyvää. Minulla ei ollut mallasviinietikkaa, joten korvasin sen 1 dl vadelmaviinietikkaa jota sattui löytymään jämä kaapista ja 0,5 dl sherryviinietikkaa. Lopputuloksesta tuli todenäköisesti vähän hedelmäisempi kuin mallasviinietikalla, mutta minusta se sopi hyvin. 

Punauuren lehdiksi löysin omalta maalta vielä muutaman pakkasenpureman mustakaalin lehden. Ne blanchattiin, mutta jälkikäteen mietin että visuaalisesti ne olisivat ehkä olleet söpömpiä vain raakana.

Annoksen asettelusa se kermaseos kannattanee lorauttaa lautaselle ensin ja jos käytät pieniä, kokonaisia punajuuria laita punajuuren alle "jarruksi" vähän mallasmultaa; vain sen verran ettei se näy punajuuren alta. Meikäläisen punajuuret olivat niin suuria, että halkaisimme kuhunkin annokseen yhden, koska alkupala. Ja kuten ehkä annoskuvasta huomaat, jos punajuuren päälle laittaa kermaa, se värjää sen tosi nopeasti. Kannattaa siis jättää kerma suosiolla setin alimmaiseksi. Mallikuvassa viipaleet oli laitettu enemmän sinne ja tänne kokonaisen punajuuren ympärille. Ehkä mä joskus ja jonain vuonna opin "luonnollisen" asettelun. Mutta sitä odotellessa ei haittaa makua mitenkään, vaikka punajuuret ovat vähän viuhkamaisena rivinä ;)

Tuossa ohjeessa tulee mallasmultaa ja keitinlientä niin paljon, että sillä saa marinoitua isonkin määrän punajuurta. Käytin lientä vielä maanantainakin marinoimalla kasan tuoretta punajuuriraastetta arkisten ruokien kylkeen. Vuohenkerman lopun taas sekoitin turkkilaiseen jogurttiin, jolloin sain hauskaa jogurttikastiketta pitaleipien sisään. Sitä lientä ei siis kannata heittää pois ja siitä kyllä riittää isommallekin joukolle. Tuo vuohenkerma on varmaan ainoa reseptin osa jota pitää erikseen muistaa skaalata, alkuperäisen ohjeen 1 desi tuntuu vähältä neljälle; tai ainakin meikäläisen labneh -kermalla oli paljon parempi menekki! Katoin sen kannussa pöytään ja porukka sai lotrata sitä lisää annokseensa... :) 

Joka tapauksessa ihan mainio alkupala, jossa ei lopulta ole hirveä työ, vaikka komponentteja onkin useampi. Ohje löytyi ruotsalaisesta Gourmet - lehdestä 4/2014 ja muokaksin sitä käyttämällä sekä tuoretta että keitettyä punajuurta.



Punajuurta kahdella tapaa ja mallasmultaa (4:lle pelkkiä keitettyjä käyttäen, kahdeksalle jos teet kuten minä)

Valmista mallasmultaa tämän ohjeen mukaan.

Keitetyt punajuuret:
4-8 kuorellista punajuurta (pieniä, napakoita ja söpöjä jos mahdollista. Varaa punajuuria 1 pieni tai puolet isosta annoksen keskelle. Jos käytät osan tuoreena siivuna, keitä vain ruokailijoiden määrää vastaava osa punajuurista. Jos haluat kaiken lautaselle kypsänä, keitä kaikki.)
5 dl vettä
1 1/2 dl mallasviinietikkaa (korvasin 1 dl vadelmaviinietikkaa + 0,5 sherryviinietikkaa)
1 dl hunajaa
1/2 dl paahdettua mallasta (paahdoin paistinpannulla)

Tarjoiluun

kirvelin nuppuja, kukkia ja lehtiä koristeluun (ei ollut tähän aikaan, joten laitoin minivihreitä ja rakuunaa, rakuunan olisi voinut jättää poiskin koska vesiviljelty ei juuri maistunut millekään)
2 dl vuohenkermaa (tein n. 3 dl kermaa sekä 3-4 labneh - pallosta seoksen jonka laitoin blenderin kautta jääkappiin. blenderiä ei saa käyttää kauan, nopeasti vaan surautetaa ettei kerma vaahtoudu ja mene voiksi. Kannuun oksa timjamia ja jääkaappiin odottamaan)

Harjaa punajuuret juuresharjalla puhtaaksi juoksevassa vedessä. Säästä lehdetkoristeeksi jos niitä on saatavilla.

Kiehauta keitinliemen aineet kattilassa. Laita itten punajuuret kattilaan ja keitä varovasti miedolla lämmöllä  kunnes kypsiä ja kuori irtoaa helposti n. 40-50 min. Kannattaa käyttää suht laakeaa kattilaa ja kantta. Omat punajuureni olivat isoja eivätkä mahtuneet kokonaan pinnan alle joten käänsin ne puolivälissä) liemessä jotta maustuvat molemmin puolin.

Kuori punajuuret, siivilöi liemi talteen ja laita kuoritut punajuuret takaisin liemeensä jäähtymään. Poista jäähtyneet punajuuret liemestä ja laita jääkaappiin odottamaan.

Kuori raa-at punajuuret, huuhtele ja siivuta niistä mandoliinilla ohuen ohutta siivua ja laita ne vuorostaan keitinliemeen marinoitumaan. Anna marinoitua puolisen tuntia (tai pidempäänkin jos haluat)

Laita annos tarjolle laittamalla annoksen pohjalle vuohen(juusto)kermaa, keskelle yksi mallasmullassa pyöräytetty punajuuri (alle voi laittaa mallasmultaa vähän), pyöritä siivut mallasmullassa ja asettele lautaselle villin vapaasti tai tylsään riviin. Koristele yrteillä ja vihreillä ja laita vielä ripaus mallasmultaa sinne ja tänne. Valmis!





Grillattua salaattia, kalkkunaa ja paahdettua maa-artisokkaa

$
0
0


Se oli joku niistä (monista) Gordon Ramsayn tv-sarjamainoksista jossa Ramsay pyytää ja saa eteensä grillatun kana caesar - salaatin. Spotissa Gordon roikuttaa ilmassa salaattilohkoa ja päivittelee, miten kapakka on grillannut salaatinkin. Toivoin sen nähdessäni todella, että Gordon olisi maistanut sitä grillattua salaattia, sillä tuon spotin perusteella hän ei tiedä mitä menettää.

Olin prepannut Itsenäisyyspäivän illalliselle alkupalan ja jälkiruuan etukäteen, mutta pääruoka lisukkeineen meni taas vähän osastoon sävellys. Näin siitäkin huolimatta, että M ja J olivat tulossa syömään ja tuumasin, että koittaisin ker-ran-kin tehdä kaiken etukäteen valmiiksi ja olinkin mielestäni suunnitelmieni kanssa vielä täysin linjassa vielä ennen kauppaa.

Olin tavoilleni epätyypillisesti suunnannut matkani Sellon sijaan Mankkaan K-markettiin koska toivoin, että se ei vielä vähän puolen päivän jälkeen olisi täysi hullunmylly. Olin väärässä - sillä parkkipaikka oli jo täynnä ja ympärilläni kuhisi ihan tarpeeksi ihmisiä, että hyllyt alkoivat joiltain osin tyhjentyä. Lisäksi ei ehkä ollut fiksuin veto mennä vieraaseen kauppaan ennen juhlapyhää; kaikki oli hukassa eikä Alkoonkaan mahtunut ostoskärryjen kanssa, mitä en tietenkään tajunnut ennen kauppaan menoa. Niinpä kauppailun jälkeen kun aloin miettiä viiniä ja kalkkunaa - kukkuroillaan oleva ostoskärry varustettuna taaperolla oli Mankkaalla vähän dead end.

Kalkkunan suolaaminen vaatii valtavan astian. Joku iso, kannellinen laakeampi sanko olisi varmaan hyvä.
Suolassa ollut osa lintua on kellertävämpää kuvassa.

Minun oli tarkoituksena tehdä itsenäisyyspäivän pääruuaksi ankkaa - tai ehkä jotain confettoitua sous vide kalaa - ylipäätään jotain ihan muuta kuin kalkkunaa, mutta ankan rintafileet olivat kadonneet jo tiskistä ja pakkasestakin, eikä Mankkaan tiskissä oikein ollut sennäköistä kalaakaan.  Ja lopulta lähdin kotiin seitseniloinen pakastekalkkuna, tarjouslampaanpotkat ja parikiloinen upeasti marmoroitunut paahtopaisti kainalossani. Näistä syntyy kyllä paitsi itsenäisyyspäivän menu, myös seuraavan viikon sapuskat, tuumasin.

En itse asiassa vielä kaupasta perjantaina tullessanikaan ajatellut kalkkunaa suoranaisesti lauantaille, koska se oli jäässä. Tiedän, että  lampaanviulu kestää sulaa yli vuorokauden, joten en mitenkään olettanut että kalkkuna ehtisi sulaa ennenkuin sunnuntaiksi; olin ajatellut sen enemmänkin sellaiseksi low and slow - projektiksi V:lle ja savuavan vihreän munan jumalille. Mutta jätin kalkkunan kuitenkin sulamaan keittiöön kaupasta tultuani ja ajattelin että sen voi siirtää jääkaappiin illemmalla. Lopulta kuitenkin unohdin koko kalkkunan ja nukkumaan mennessä tajusin että se on edelleen siinä:

Kalkkuna kölli liemessään tisut alaspäin, niinpä isot lihat sulivat mutta selkäpuoli jäi sisältä jäiseksi.


"Raksu, jos minä nukutan lapsen, tekisitkö jotain tuolle kalkkunalle?"
"Niinkun mitä?!"
"No laita se ainakin kylmään, mutta saa sen laittaa suolaliemeenkin; miten nyt hyväksi näet."

Ja V oli googlannut, manannut kavereilleen vaimosta, kalkkunasta ja suolaamisesta siihen malliin että joku oli kokenut aiheelliseksi varmistaa mikä kanamainen otus siihen suolaan laitetaan. Onnekseni voin todeta, että valintani aviomiehen osalta on selvästi ollut hyvä, koska aamulla suolaliemestä inkiväärien kanssa uimasta löytyi kalkkuna.

Ja se kalkkuna vaikutti sulalta. Vaikutti on termi jota käytän tässä aivan tarkoituksella, sillä vaikka V tökki eläintä thermapenilläkin, se osa kalkkunaa joka ei ollut suolaliemessä ei tarkemmin asiaa tutkittaessa ollutkaan sitten täysin sulaa. Mutta siinä vaiheessa olimme jo committed; kalkkuna oli lukittu pääruuaksi eikä aikaa esimerkiksi niiden lampaankoipien sousvidettämiseen oikeastaan enää ollut.  Ja no, tuumasimme, tuntuihan se lintu olevan jo pääosin sulaa.

Linnusta tuli ihan hyvää, mutta kalkkuna on muutenkin tosi kuiva lintu, niin pieni yli meneminen ei auta asiaa. Koitettiin paikata kastikkeella, mutta no, täydellinen lintu antaa odottaa itseään edelleen.


Mutta se low and slow voitiin unohtaa, sillä sitä silmällä pitäen kalkkuna olisi pitänyt saada savustimeen jo edellisenä iltana (mutta silloin se vielä oli selvästi jäässä). Joten epäsuoralla lämmöllä grillaten mentiin, koska siinä kypsymisajaksi arvioitiin nelisen tuntia ja me varasimme viisi, koska grillien kanssa ei koskaan kaikki mene nappiin ja olisi tylsää jos ruoka olisi ihan hirveästi myöhässä.

Ihan ok kalkkuna siitä tuli, muttei täydellinen. Linkkaan tähän V:n tällä kertaa inspiraationa käyttämät Virtual Weber bulletin ohjeet, mutta palaan tähän kokonainen halkkuna/hanhi/kanalintu projektina - osastoon toisella postauksella kun on kertoa onnistumisesta. Tässä kuitenkin muutama totuus näistä ei-niin-täydellisistä viritteistä koosteena. Pahoittelut kädettömyydestämme mm. kaikkensa antaneille Hauhialan hanihitilan kasvatille sekä kuvassa näkyvälle kalkkunaparalle: 

Kokonaisen, useamman kilon painoisen linnun kypsennys grillissä - how not to.

  1. Iso lintu vie pitkän ajan sulaa jos se on jäässä. Pari vuorokautta sellaiselle kuuden-seitsemän kilon linnulle on varmaan suhteellisen lähellä totuutta. Vaikka pöydällä sulatus ja suolaliemi nopeuttavat prosessia se kestää. 
  2. Jos jokin osa linnusta jää suolaliemen ulkopuolelle se ei sula yhtä nopeasti kuin liemessä oleva osa. Ilma on eriste. 
  3. Suolaliemi on hyvä ajatus, muuten se liha ON suolatonta.  Pintasuolauksella ei pääse ollenkaan samaan lopputulokseen.
  4. Suolaliemeen laitto pitää muistaa tarpeeksi ajoissa JA siihen tarvitsee ison astian. 12 litran kattila ei ole tarpeeksi iso vaikka siihen mahtuu joulukinkku keittymään.  
  5. Iso lintu kypsyy epäsuoralla tulella, alle tarvitaan valumakippo. Kypsennysaika riippuu täysin kypsennyslämmöstä, tämänkertaisessa yritteessä lämmöt pidettiin suhteellisen korkealla, 170 C astetta jolloin aikaa varattiin nelisen tuntia. Ihan niin kauan siihen ei mennyt ja lintu valmistui jo ainakin tuntia-puoltatoista ennen H-hetkeä. 
  6. Jos linnussa on paljon rasvaa (esimerkiksi hanhi tms) se sotkee kaikki paikat. Sitä valuu hirveä määrä valuma-astiaan, mutta sen lisäksi sitä riittää roiskeisiin ja koko grilli saattaa vaikuttaa siltä kuin se olisi suihkutettu rasvalla ja liemellä sisäpuolelta.  
  7. Iso lintu on tosi vaikeaa saada juuri oikein kypsäksi. Etenkin jos sen aikoo jättää mehevän roseeksi eikä sitä aja vaan reippaasti ylikypsäksi niin että se putoaa luulta. Jälkimmäinen vaihtoehto on alkanut tuntua kummallisen houkutteelvalta etenkin rasvaisempien lintujen kuten ankan tai hanhen osalta. 
  8. Siivenkärjet palavat, ne kannattaa suojata foliolla kun ovat sopivasti saaneet väriä. 
  9. Jos haluaa rapean nahan, siihen ei laiteta kastikkeita. Ei minkääänlaisia.  
  10. Lintu on kypsää kun neste on kirkasta, mutta lämpömittari on kyllä linnun lämmön mittaamiseen ihan must. 
  11. Ja vaikka sen linnun ottaa pois jo ennenkuin se on mitenkään ihan siinä tavoitelämmössä sen sisälämpö jatkaa nousuaan pöydällä vielä monta astetta. Montako - jaa-a, sen kun aukottomasti tietäisi. Kalkkuna vaatii pitkän, suunnilleen puolentunnin levon ja lämpönousu on ainakin sen 3 astetta kun lintua ajaa vähän korkeammalla, n. 170 asteen lämmöllä grillissä.
  12. Jos kalkkunan aikoo täyttää jollain, se hidastaa kypsymistä. Itse en ole vielä koskaan rohjennut täyttää grillattavaa kalkkunaa tai muutakaan lintua koska se sekoittaa pakan taas ihan kokonaan. 
  13. Linnun pitää levätä ja lepäämisen aikana olisi tietysti kiva, että a) ruoka ei kylmene b) ruokaa ei jouduta odottamaan kohtuuttoman kauan c) että lepäämiselle jäisi kuitenkin tarpeeksi aikaa. 
  14. Jos lintuun haluaa rapsakan nahan, sitä ei kannata laittaa kylmälaukkuun lepäämään. Nahka pehmenee höyrystyessään. Liha kyllä pysyi lämpimänä mutta jäin miettimään edesauttoiko kylmälaukku sitä, että se meni ehkä vähän liiankin kypsäksi. todennäköisesti. 
  15. Tuommoinen lintu on monen päivän projekti, eikä siihen tule suhtautua kevyesti vaan koko eläimen jokaista painokiloa arvostaen. 
  16. Vaikkei täydellistä, niin kaikki linnut ovat olleet omalla tavallaan hyviä. Ja se talteen saatu hanhenrasva; se oli ihan jumalaista tököttiä.

Maa.artisokkaa ja mallasmultaa. Mallasmulta lisättiin lopuksi, valmiisiin paahdettuihin artisokkiin.

Ja sitten ne lisukkeet. Minulla oli varattuna vähän kaikkea, kun en oikein osannut päättää. Koitin kysellä V:ltä mitä lisukkeita kalkkunan kanssa tehtäisiin, mutta mieheni vaikutti jotenkin samalta, kuin ihminen joka häkistä katselee käsijarruttoman henkilöautonsa hidasta luisua mäkeä alas. "Katsotaan nyt jos sen kanssa pitääkin tarjota vaikka sisäfilettä" oli ainoa kommentti joka irtosi. ;) Mahdollisesta Turk'n Turfista huolimatta silmäilin vähän jääkaappia ja tulin tulokseen, että varmaan fiksuinta on unohtaa kaikki piperrys pääruuasta ja mennä vaan selaisella "kaukalollinen lintua, kaukalollinen jotain uunitettua ja kaukalollinen salaattia" - linjalla. Ehkä myös kipollinen soosia. Mutta lopulta se jäi siihen pisteeseen että päätimme M:n kanssa laittaa uuniin paahtumaan ne stockalta ostamani kauniit, oikeasti juurikasta muistuttavat maa-artisokat halkaistuna ja lisäksi grillata sydänsalaattilohkoja.

Grillattu sydänsalaatti, yksi salaatti kannattaa lohkoa neljäksi "veneeksi"

Olen nyt sen taannoisen Groteskin keikan jälkeen grillannut useamman kerran sydänsalaattia ja se on ollut tosi hyvää joka kerta. Niin nytkin. Salaatti pitää olla laadultaan sellaista napakkaa ja suhteellisen tiiviillä "nupulla" kuten sydänsalaatti on; silloin öljyllä sipaistu leikkuupinta saa kauniin rusketuksen uunin grillivastuksen alla ihan viidessä minuutissa. Tarjolle laittaessa annosta voi toki koristaa vaikka minivihreillä, mutta minusta on ihan kiva että pääruuan määrää voi jokainen itse säätää ottamalla lisää jaettavista annoksista.

Maa-artisokat vaan pyöräytettiin öljyssä, suolattiin ja pippuroitiin ja laitettiin uuniin paahtumaan kullanruskeiksi. Kun ne tulivat uunista sain päähänpiston laittaa niihinkin vähän mallasmultaa; se oli loistoidea. Mallasmulta sopi hienosti myös maa-artisokkiin. Näin ne uudet ruokalajit syntyvät ;)

Ja sitten oli vielä voikastiketta joka oli maustettu appelsiinin kuorella. M sanoi että se sopi hyvin settiin, eikä se huonoa sinällään ollut mutta ensi kerralla koitan ehtiä tekemään kastikkeen siitä linnusta valuvasta nesteestä. Olisin tykännyt ehkä vähän tummemman makuisesta kastikkeesta jossa olisi sherrystä tai madeirasta saatua happoa sen appelsiinin kuoren ja linnusta valuvan savuisan, paahtuneen nesteen lisäksi.

Mutta ihan hyvä setti siitä tuli, vaikkei mennykkään kuin Strömsössä. Noita artisokkia mallasmullalla sekä sydänsalaattia uskallan kyllä suositella jos mietitte joulupöytäänkin jotain helppoa, uutta ja jossa kuitenkin on jotain tosi rustiikkista.

Ja sitten pieni adventtisaarna;) Kun näitä pyhiä ja juhlia sattuu tähän loppuvuoteen niin on mieleeni tullut muutamaan kertaan, viimeksi siellä Mankkaalla kun en löytänyt mitään vieraassa kaupassa, että pitäisi muistaa vaan ottaa rennosti nämä kauppailut ja etenkin sen joulun kanssa. Vaikka mitä hienoa suunnittelee, sattumalla on aina sijansa. Moni asia vaikuttaa yksittäisenä suoritteena ja paperilla tosi yksinkertaiselta, helpolta ja kivalta niin juuri niistä pienistä ihanuuksista voi lopulta kertyä ahdistava vuoksi.

Suunnitelman kaatuminen antaa aina mahdollisuuden jollekin uudelle.
Kannattaa antaa josain vähän periksi, koittaa ainakin ottaa vähän löysemmin rantein ja miettiä onko kaikkea ai-van pakko saada tehtyä juuri nyt ja juuri näin. Etenkin pienten juhlavalmistelijoiden jaksamus on rajallinen ja lopulta lapset lienevät onnellisimpia siihen, että jouluna aikuisilla olisi aikaa lukea, sylitellä ja leikkiä heidän kanssaan. Tämä on ollut oma toivelistani lahjoilla stressaaville isovanhemmille ja sukulaisille.

Ja pyydän erityisesti huumorintajua myös niiden ihmisten suhteen, jotka meitä siellä kaupassa palvelevat. Meillä asiakkailla on vaihtoehtoja mennä toiseen kauppaan, lyödä hanskat tiskiin kun kyllästyttää ja muuttaa suunnitelmaa. Heillä sitä vaihtoehtoa ei ole. Se ei ole kassan syy, jos kassapääte on rikki, yhteys katki tai että se palsternakka olikin kilotavaraa ja olisi pitänyt punnita. Eikä ole Alkon myyjän syy, että minä en mahdu sen valtavan ostosvuoren ja väsyneen, enkelistä pikkuriiviöksi muuttuneen kolmevuotiaani kanssa sinne myymälään.

Meitä vastaavia väsyneitä, kyllästyneitäja stressaantuneita äitejä ja isejä on satoja; parkkihallit täynnä, torvet kuin joulukellot soiden siinä seisovassa jonossa joka ei liiku eteen eikä taakse.

Joulu tulee ja joulu menee.

Muistakaa, että joulu on pyhineenkin vain 3 päivää siitä 365 joita täyteen vuoteen mahtuu. Se tulee joka tapauksessa, olit sitten lähettänyt kaikille joulukortin, tehnyt kakut ja pikkuleivät, askarrellut niitä personoituja pakettikortteja ja tehnyt tai hankkinut kaikille harkitut ja mietityt lahjat, aktivoinut lasta söpöillä jouluvalmisteluprojekteilla ....tai et. Muista hymyillä, lopeta välillä kouhkaus ja nosta pieni ihminen syliin kuunnellaksesi mitä lapsesi sanoo ja nauttiaksesi siitä että hän on lämmin ja vielä sylisi kokoinen, sillä pienelle voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi äiti tai isi on väsynyt ja äkäinen. Ja miksi koko elämänjärjestys mullistuu viikkokausiksi yhden päivän takia. Anna kiltisti periksi, tingi vaatimuksista surutta, kohtaa takaiskut joustavasti ja koita olla kärsivälllinen kun mikään ei kaikesta huolimattakaan ota sujuakseen.

Elämäänsä ei kannata latoa liikaa suoriteodotuksia, muuten jotain olennaista jää näkemättä.


Muista sanoa jokin mukava asia niille jotka ruuhkassa tekevät töitä, anna sille onnettomalle parkkeeraajalle 10, 20 tai 30 sekuntia lisää aikaa ennenkuin painat räikkää. Hengitä syvään ja anna senkin jälkeen vielä aikaa.

Muista, että joulu on ennen kaikkea hyvän tahdon juhla. Ei mulla sitten muuta, keep calm & carry on. :)

Suklaata ja päärynää talvimaisemassa - jälkiruoka

$
0
0

Tämän itsenäisyyspäiväksi tekemäni jälkiruuan inspiraationa toimi neljä eri lähdettä; Gourmet - lehden numero jossa oli se herkkä jälkiruoka kahdella punaisella, ikkunallisella sokeriseinällä ja jonka olen jo tässä joulunalushössötyksessä hukannut jonnekin, Werner-gourmetservice 2014 lehti, jossa oli Daniel Roosin tyrnijälkiruoka - siitä pummittiin suklaakakkupohja, Lantliv mat & vin 3/2013 josata sain idean tomusokerilla lumiseksi sokeroidun mintun lisäämisestä päärynään ja suklaaseen eikä vähiten Hannelen minipiparimökki, josta sain idean käyttää seininä sokerin sijaan helpompaa ja kotoisampaa piparitaikinaa.


ja sitten sen kirjoittamani adventtisaarnan merkeissä suosittelen, että jos tähän ryhdytte jouluna, käytätte vielä pari oikotietä kuten minä;)

Kaupan taikina on ehkä tylsä, mutta pomminvarma vaihtoehto jos et ole muutenkin leipomassa pipareita.

Suositellut oikotiet:

1) Jos et ole muutenkin leipomassa pipareita, käytä valmista piparitaikinaa, esimerkiksi se sunnuntai on ihan OK (myös kuningaskuluttajan testiryhmän mukaan ylellä).  Syynä tähän on, että vaikka itsetehty taikina maistuu onnistuessaan upealle, on parhaimmillan karamellisen rapeaa ja ohutta, jos et ole tehnyt pipareita sillä isänäidin mummon kummin luottoreseptillä muutamaan vuoteen, pikkuniksit ja vinkit ovat saattanet unohtua; taikinasta saattaa tulla liian löysää, liian neilikkaista tai mikä pahinta, liian leviäväistä pellillä. Kaupan taikina kaikessa tylsyydessään on helposti kauliintuvaa, se pysyy tosi hyvin muodossaan ja paistuu tasaisesti. Niin, ja sen ei tarvitse maustua yön yli jos pääsi unohtumaan se taikinan teko... Osta ainakin varalle jos et sitten ehdikään; niin minä tein ja hyvä oli että ostin.

Note to self: suklaakakun koristelu marengeilla ja karkeilla voi olla vinkeä idea, mutta ensi kerralla mukaan pitää saada jotain raikasta hedelmää. ;) Ja pienempiä marenkeja!


2) Marengit ja lumisokeroidut suklaamantelit voi toki tehdä itsekin, mutta voit myös ostaa valmiita. Mantelit minäkin ostin Mankkaalta ja marenkeina käytin tähän isäinpäivältä ylijääneitä turkinpippurimaustettuja yksilöitä. Tein ne silloin yli jääneestä valkuaisesta jotta pojat voisivat koristella isinsä kakun. Omalla agendallani oli myös kokeilla a) Mariukselta ostamaani elämäni ensimmäistä pastaväriä marengissa ja b) miten ne Fazerin (vadelmasuklaan yhteydessä saadun) leivontapaketin mukana tulleet erilaiset rakeet sopivat marenkien koristeluun ja maustamiseen. Eniten tykkäsin siitä turkinpippurirakeesta, joka on paitsi hyvän makuista myös ylläripylläri kestää kohtuullisen hyvin sulamatta kuivatun marengin pinnassa.(ks. kuva, nuo ovat siis isäinpäivän aikaan tehtyjä marenkeja ja rae ei ole sulanut vaikka marengit olivat ilmatiiviissä muovipussissa.

Kun kakkupohjaa tulee koko uunipellillinen, samaa jälkkäriä voi tarjota useammankin kerran.

3) Voit myös käyttää jälkkäriin vain yhtä, hauskanmuotoista piparkakkua; esimerkiksi joulukuusi sopisi ihan hienosti tai kuten minä, laitoin seuraavaan erään I:n kanssa tekemiäni päärynän muotoisia pipareita. Mutta tosiaan; sydän, tähti, kuusi, lumiukko, päärynä... ei kannata olla ennakkoluuloinen. Yhtä piparia käyttämällä säästyt lisäksi seinän liimaukselta. Hannele oli käyttänyt tomusokeri-vesiliuosta liimana jolla todennäköisesti saat pitävämmän ja kauniimman sauman kuin valkosuklaalla, jota minä käytin koska tykkään sen mausta enemmän. Mutta; se sottaa aloittelijan käsissä, ei pidä yhtä hyvin JA valkosuklaata ei sitten muuten edes sulateta mikrossa - se palaa karamelliseksi hipuiksi eikä sula. Ugh. :)


Jälkkäristä tuli ihan hauska; sorbetti tehdään päärynöiden keitinliemestä johon lisäsin vähäsen karamellista rommia estämään jäätymistä kivikovaksi. Voit tietysti myös ostaa valmista sorbettia tai vaniljajäätelöä, mutta ainakin meillä tuo keitinliemestä jäätelökoneessa pyöräytetty sorbetti oli ihan hitti. Se keventää ja raikastaa jälkiruuan täyteläistä mutakakkkusuklaapohjaa. Kovin isoa kakkupohjaa ei kannata leikata, koska tähän käytetään laadukasta, syvän ja voimakkaan makuista suklaata ja sanoisin ettei meikäläisenkään jälkkärikakkupala olisi voinut olla enää paljon suurenpi; täyttävää kamaa.

Mintun lehdet ovat loistava kombo suklaan ja päärynän kanssa. Ne saadaan talvisiksi vain asettelemalla ne oikeaan kohtaan ja ripottamalla koko komeuden päälle tomusokeria teesihdillä. Ja mikä parasta; kaikki palat voi tehdä etukäteen. Jos teet enemmän päärynöitä, voit jatkaa keitinlientä omatekoisella omenamehulla (tai joulumaiusteita halutessasi myös vaalealla glögillä) jolloin saat sorbetin lisäksi pidettyä valmiit päärynät säilössä omassa liemessään. Sitten vaan H- hetkellä kasaillaan!

Suklaata ja päärynää talvimaisemassa  (päärynät ja sorbetti riittävät ainakin kahdeksalle, suklaakakku isommallekin porukalle)

Esimerkiksi Sunnuntai - piparkakkutaikinaa 1 pkt

Marengit voit tehdä pavlovan taikinaohjeella, värjätä ja koristaa makusi mukaan. Se turkinpippurirae on minusta pop.

Browniekakkupohja (normaali syvä uunipelti)
250g voita
220 g tumama suklaata (meillä Lindth 70% leivontasuklaa)
200g kananmunaa (4 normaalikokoista kananmunaa)
220g sokeria
70g vehnäjauhoa
4g suolaa
5g kanelia
5g vaniljasokeria
15g espressoa tai vahvaa kahvia

Kakkupohjan päälle:
1 prk n. 3 dl balsamico-omenahilloa  (tähän olisi kannattanut sulattaa sekaan 2 liivatelehtä jotta kerros jämähtäisi vähän - voit käyttää myös päärynähilloa)
n. 3 dl kermaa vaahtona
1 prk 250g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
n. 4 rkl sokeria (tarkista makeus ja lisää makusi mukaan)
1/2 luomusitruunan mehu
2 liivatelehteä + tilkka omenamehua, n. 3 rkl 

Päärynät
4 päärynää, valitse hieman kovia tai napakoita ja raikkaantuoksuisia
liemeen (huom. jos teet päärynöitä säilytettäväksi asti, tuplaa liemen määrä niin riittää puolet sorbettiin!)
1 vaniljatanko
2 dl valkoviiniä
2 dl itsetehtyä omenamehua (tai vettä/valkoista glögiä)
2 dl sokeria
(sitruunan mehua jos kaipaa lisää happoa)

Koristeluun:
mintunlehtiä,
suklaa-lumimanteleita
tomusokeria

Sorbettiin tarvitset lisäksi n. 1- 2 rkl rommia, meillä Rebellion - rommia joka on äklömakeaa mutta käy näemmä edes jälkiruokiin....  (tarkista sokerin määrä liemestä aistinvaraisesti myös etenkin jos käytät hapanta omenamehua, sorbettiliemen pitää olla hieman liian makeaa, koska kylmyys syö makeutta lopullisessa sorbetissa. )

Marengit kannattaa tehdä etukäteen, samoin piparit jos mahdollista. Marenkien värjäämiseen käytin pastaväriä ja koristin raakana marengit turkinpippurirouheella. Piparitaikinan kaulitsin, leikkasin seinäelementit suorakulmaisella leivosmuotilla ja ikkunat veitsellä käsivaraisesti ja epäsymmetrisesti. Paistoin uunissa paketin ohjeen mukaan.

Kakkupohja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita yhteen kulhoon ja sulata mikrossa tai vesihauteessa suklaa, voi ja espresso. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita keskenään sokeri ja kananmuna. ei tarvitse vaahdottaa, riittää että saat sokerin ja munat sekaisin tasaisesti. Kaikki sokeri ei sula täysin.

Sekoita varovasti suklaa kananmunaseokseen ja sekoita hyvin. Lisää seokseen sitten kaikki kuivat aineet keskenään sekoitettuna ja sekoita.

Levitä taikina leivinpaperille ohueksi kerrokseksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 5 min tai kunnes pinta juuri vähän kuortuu mutta taikina jää täysin mutakakkumaisen suklaiseksi sisältä. Minulla meni ehkä 6-7 min... 

Anna pohjan jäähtyä ja valmista kermatäyte. Laita liivatteet likoon kylmään veteen (laita pari lehteä myös omenasosetta varten) ja anna niiden pehmentyä n. 15 min.  Laita vatkaimeen kerma, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa kunnes vaahto alkaa muodostua mutta on vielä tosi pehmeää. Lisää mascarpone, sekoita ja mausta maun mukaan sitruunamehulla ja tarvitatessa lisäsokerilla. Kuumenna omenamehutilkka ja lisää siihen 2 liivatelehteä ja sekoita sulaksi. Lisää liivate koko ajan sekoittaen kermatäytteeseen. Tarkista maku.

Kuumenna myös omenasoseen sekaan tilkka omenamehua ja sulata siihen pari liivatetta. Sekoita liivate omenasoseeseen. Tarvittava liivatteen määrä riippuu siitä, kuinka löysää sose on.

Kun kakkupohja on jäähtynyt täysin levitä sen päälle ensin omenasose. Sitten omenasoseen päälle mascarponevaahto ja tasoita kuumaan veteen kastetulla spatulalla. Jätä asettumaan ja jähmettymään kylmään muutamaksi tunniksi tai yön yli.  (koska kakku ei ole kovin paksu, ainakin minulla ehti hyvin jämähtää ulkona +4, kannen alla kun tein pohjan aamupäivästä, kokosin sen  ja tarjosin illalla 4-6h myöhemmin jolloin se oli jo täysin asettunut.)

Päärynät

Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet ja sekoita sokeriin veitsestä. Lisää kattilaan kaikki liemen aineet ja nosta kiehumispisteeseen. Kuori päärynät ja lisää liemeen. Anna kypsyä hiljaisella tulella n. 20 min tai kunnes ovat ihan pehmeitä.  Jäähdytä liemessään.

Sorbetti

Laita jäätelökone päälle hyvissä ajoin, että se on aivan kylmä ennen massan lisäämistä, ainakin 30 min ennen. 

Jäähdytä sorbettiliemi kunnolla jääkaapissa tai jopa pakastimessa (älä anna jäätyä!) ja tarkista sen maku. Lisää vähän rommia, joka estää sorbetin jäätymistä kivikovaksi. 1-2 rkl riittää. Jos et halua käyttää alkoholia, voit tehdä ilmankin tai käyttää glukoosisiirappia, mutta sen käytössä en oikein osaa neuvoa. Pyöritä sorbetiksi ja laita pakastimeen säilytykseen.

Kokoa pipariseinistä kulma suklaalla, tomusokeri-sitruunanmehuseoksella tai sulalla sokerilla, miten haluat. Leikkaa suklaakakusta pieni pala piparikulman viereen n. 4 cm x6 cm

Leikkaa päärynästä pieniä viuhkoja annokseen ja murra marenkia hieman lautaselle.

Tee sorbetista lusikalla pieni kvenelli jos osaat tai käytä jäätelökauhaa ja tee pallo. Laita pallo kakkupalan päälle (tai sen etupuolelle). Asettele lumimantelit ja mintut ja lopuksi tomuta koko komeus tomusokerilla. Tarjoa heti!



p.s. se turkinpippurirae oli tosiaan saatu joskus aiemmin tuotenäytteenä ja hyödynsin vaan kokeelliset marenginloput tähän. Ja vaikka tykkäsin että salmiakki, päärynä ja suklaa on hyvä kombo voit jättää salmiakin myös pois.

Punajuurikanaa ja pastaa eli paras pasta pitkään aikaan!

$
0
0
punajuurikanaa

Se mallasmulta on osoittautunut oivaksi lisukkeeksi vähän sinne ja tänne. Ja jos nyt ei satu olemaan mallasmultaa, luulen että resepti voisi toimia myös joululimpusta tehdyllä korppujauhollakin. Olennaista pastan onnistumiselle on vanha tuttu mustapekkajuusto, viinietikkainen ja sokerinen punajuurten liemi ja laadukas kana.

Ja tästä tuli parasta pastaa pitkään aikaan vaikka ei ehkä uskoisi. Olin tehnyt itsenäisyyspäivän rääppiäisiin sunnuntaille tuoreesta, kuoritusta punajuuresta raastetta jonne olin kaatanut sekaan sen keitinliemen punajuurialkupalastani. Voit toki kiehauttaa vastaavan liemen ja tehdä vaikka puoli annosta mallasmultaa jos haluat kokeilla tätä ohjetta, sillä voitte ensin syödä sitä marinoitua punajuuriraastetta lisukkeena ja loput lätkäistään paistumaan uuniin kanan kanssa.

Kettukana on lajiltaan erilainen kuin perusbroileri. ks. naapurinmaalaiskana.fi

Ekstrana lisäsin mukaan hyvää yrttisuolaa kanojen pintaan, timjamia ja murustelin vuokaan mustapekkatuorejuustoa yhden palan, josta kastike sai kivasti potkua ja pari ulottuvuutta lisää. Ihan erinomainen setti ja luulen, että tämä toimisi myös siitä kaupan valmiista punajuurisoseesta tai rosollikuutiosta, jos et halua tehdä raastetta, koska sotku. Mutta raikkaampi ja särmikkäämpi tulee vastaraastetusta, keittämättömästä punajuuresta. Minä raastoin punajuureni kenwoodin raastinkipolla ja sotku oli minulle epätyypillisesti jopa ihan hallinnassa:)

Punajuurinen kastike oli yksinkertaisesti ihanaa; juusto tuo siihen vähän särmää ja samalla kastike on täyteläistä, makeaa, pipppurista ja se maltainen marinointiliemi tuo siihen kaivattua happoa. Kana haudutetaan ihan luulta putoavaksi ja lopuksi pinta paahdetaan mallasmullan kanssa rapeaksi, ilman kantta.



Kanaksi valitsin niitä kettukanan  marinoimattomia paisteja, jotka ovat minsta ihan loistotuote; liha on maukkaampaa ja mehukkaampaa kuin rintapalassa ja sopivan kokoinen annospala riittää reilun pastakasan kanssa yhdelle pääruuaksi. Hyvä kana ja parempi mieli. Ahneet saattavat tosin haluta kaksi palaa kanaa, sillä tästä tuli oikeasti ihan tappavan hyvää. :)


Hyvää maanantaita kaikille joulutonttujen apulaisille! :)


 Punajuurikanaa ja pastaa (viidelle-kuudelle)

n. 3 isoa punajuurta raasteena + n. 2-3 dl marinointilientä (ohje täällä)

2 sellerinvartta
3 valkosipulin kynttä
1 sipuli

1 pkt kettukanan rintapaisteja (tai pari pkt koipireisiä/rintapaloja)

timjamia
yrttisuolaa
1 pkt mustapekkajuustoa

pastaa
basilikaa


Kuori ja aasta punajuuret. Lisää niihin 2,5-3 dl marinointilientä.

Laita laakeaan kannelliseen uuninkestävään vuokaan tai kasariin loraus öljyä, lisää pilkottu sellerinvarsi, sipuli ja valkosipulin kynnet, Kuullota hetki ja lisää sitten punajuuri-marinadiseos. Anna kiehahtaa, kuuma seos padassa nopeuttaa kypsymistä. 

Lado päälle kanapalat nahka ylöspäin, ripottele pintaan yrttisuolaa ja riivi timjamia. Murusta mustapekkajuusto kanan väleihin. Peitä kannella ja laita 180 asteiseen uuniin hautumaan n. 40 min tai kunnes kana on kypsää.

Laita pastavesi kiehumaan.

Poista sitten kanasta kansi, ripottele kanapalojen päälle mallasmultaa ja nosta uunin lämpö sinne 225 asteeseen. Tarkista että pötissä on vielä kosteutta, koska en mitannut marinointiliemen määrää on yytä tarkistaa että siellä on vielä vähän nestettä ettei kastike kuiva. Lorauta pataan vettä, marinointilientä  tai valkoviiniä jos vaikuttaa kuivalta. Paahda kanoja vielä ilman kantta n. 15-20 min tai kunnes pinta alkaa plla paahteinen ja vähän ruskettunut.

Kanojen paahtuessa keitä pasta ja muista lisätä pastan keitinliemeen suolaa. Tämän kanssa sopii hyvin jokin iso pasta, mutta myös spaghetti olisi minusta aivan mahdollinen.

Lopuksi lisää keitettyyn ja valutettuun pastaan loraus hyvää oliiviöljyä, ruuan pinnalle kourallinentuoretta basilikaa ja tarjoa pastan kanssa.

Jos haluaa, tämän punajuuripastan kanssa sopii hyvin tummahko olut tai luonteikkaampi pinot noir.


Vuoden 2014 kotimaiset juustot ja vuoden paras juustokeksi

$
0
0

Jos nyt jokin asia tältä vuodelta on erityisesti jäänyt mieleen, niin se on kotimaiset juustot. Niiden taso on noussut viime vuosina hurjasti ja nyt kotimaisia upeita artesaanijuustoja on markkinoilla niin paljon, että niitä riittää ostettavaksi kuluttajille laajemminkin. Hyviä juustoja joutuu ehkä vielä vähän etsimään pikkupuodeista ja kauppahalleista, mutta suhteellisen montaa herkkujuustoa voi ostaa jopa ABC delistä.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan joulun juustopöytään kotimaisia laatujuustoja, sillä jouluna ne voi nostaa ajoissa temperoitumaan, niiden maisteluun on aikaa ja kun syöjiä pyhinä on enemmän voi ostaa vähän useampaa sorttia maisteltavaksi. Kenties niistä löytyy uusi suosikki myös arkeenkin!

Pari juustoa on vuoden varrelta jäänyt ihan erityisesti mieleen; ei sillä, että olisin ehtinyt maistaa läheskään kaikkea, mutta etenkin kesällä kun ajelin Suomen halki kotikonnuille tuli pysähdyttyä parissa paikkaa ja poimittua mökille mukaan herkkuja. Ja tietysti meitä on myös muistettu erilaisilla herkkulöydöillä.

klippan, juusto
Jules destroopperin voinen, sokerinen ja upea almond thins on täydellinen pari klippanille.

Klippaniahan kehuin teille jo huhtikuussa; se on edelleen suosituksen arvoinen, joskin kovan menekin alla juusto on monesti sen verran tuoretta, että sen pitäisi kotona kypsyä vielä vähän lisää. Kysykää juustomyyjältä jo nyt, kannattaisiko juusto ostaa omaan jääkaappin ja mikä on suositusaika temperoinnille. Monesti kaksi vuorokautta huoneenlämmössä tekee jo ihmeitä juustolle, mutta olen minä joskus ostanut niinkin tuoreen klippanin, ettei sisus valunut vielä parin päivän temperoinninkaan jälkeen. Tosin, oltiin mökillä jossa huonelämpö ei ole niin kova.

metsuri
Upeasti kypsynyt metsuri on ihan valuvaa kun pakkauksen avaa...


Punahomejuustoista mieleen on jäänyt se Mikan mökille tuliaisina tuoma kypsä ja ihana Metsuri. Tuoksu saattaa pelottaa joitain hieman loitommalle, mutta juuston ystäville riittää sitten sitäkin enemmän;)

Juustoportin kovia juustoja nappasin mukaan ison kavalkadin Jalasjärven läpi ajaessani. Ostin kaikkea sellaista, mitä en ole nähnyt täällä kaupassa; vuohenmaitojuustoja ja pidempään kypsytettyjä juustoja. Valitettavasti en edes muista kaikkia nimeltä, mutta suosittelen kokeilemaan etenkin niitä vuohenmaitoon tehtyjä ennakkoluulottomasti. Pitikin jo kesällä kirjoittaa ja kehua kotipitäjän naapurissa asuvaa juustolaa siitä, että Juustoportilta vihdoin viimein löytyy sitä rohkeutta ja ylpeyttä jota olen kotimaisilta valmistajilta vähän kaipaillut. Juustoportin juustot ovat ihan oikeasti esittelykelpoisia, luonteikkaita ja hienoja tyylilajinsa edustajia. Ja se on huomattu muuallakin;  syksyn aikana Juustoportti voitti Vuohen Viinitarhurin ja Grand reserve - juustoillaan kansainvälistä kultaa:

"JUUSTOPORTILLE KAKSI KULTAMITALIA KANSAINVÄLISESSÄ PREMIUM-JUUSTOJEN KILPAILUSSA.

Jalasjärveläinen perhemeijeri Juustoportti on voittanut Tirolissa 6.-8.11.2014  kansainvälisessä premium-juustojen Käsiade- kilpailussa kaksi kultaa. Mukana kilpailussa olivat mm. Sveitsi, Ranska, Itävalta, Italia, Espanja ja Saksa. Vuohenjuustojen sarjassa kultamitalin saivat Juustoportin Vuohen Grand Reserve ja Vuohen viinitarhuri.

- Me olemme pieni perhemeijeri, mutta me vastustamme kaikessa keskinkertaisuutta. Tahdomme tehdä vain parasta, ja on oikein mukavaa, että se on nyt huomattu maailmallakin, toteaa toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari."


Minun suosikeikseni kesällä nousivat tuo samainen Grand Reserve ja appenzellermainen juusto jossa oli voimaa kuin pienessä kylässä; en löytänyt sitä www - sivulta, mutta nimi taisi olla jalaszeller tai jalazeller - joka tapauksessa se leikitteli jalasjärven nimen kanssa. Tykkäsin paljon. :)


Seline, vilho
Sinihomejuustorintamalla Selin ihastutti erityisesti; kypsyys muuttaa juuston luonnetta - mutta ei huonompaan


Sinihomejuustoissa jos kaipaa vaihtelua Peltola Bluelle kannattaa etsiä sitä hieman salmiakkisen makuista, kellertävää Seliniä jota ihmeteltiin mm. vappubrunssilla ja jota Mimmu & Mika toivat meille myöskin tuliaisina kesällä Tampereelta.



Ja ettei nyt menisi pelkäksi kertaukseksi niin ehkä paras juustokeksilöytö tälle vuodelle on löytynyt Stockan hyllystä. Tuo ensimmäisessä kuvassakin näkyvä Toast for Cheese - valikoima on ollut ihan valtavan hieno löytö. Olemme ostaneet jo useamman paketin ja omia suosikkejani ovat tuo kirsikkainen joka menee ihan täydellisesti Stiltonin ja varmasti myös Selinin kanssa ja se missä on taatelia - se on myös tosi herkkua. Kaikkia kolmea taidettiin jo ostaa paketti jouluksi ;) Keksi on rapsakka, hieman makea sillä tavalla sivistyneesti ja se on täynnä upeita, aromaattisia hedelmä- ja pähkinäpaloja. Kotimiasella rintamalla joku voisi kans tehdä samantyyppistä vaikka suomalaisilla marjooilla. Ihan mahtavia keksejä.   

Mutta siinä meikäläisen vuoden juustot kotimaasta (ja keksit jostain muualta) - löydöt joista saa ihan takuuvarmasti edustavan setin joulupöytään.

Ja mielelläni otan vastaan kommenttilootaan tai muutenkin vielä viimehetken ideoita siitä, mitä uutta voisin itse ostaa samalta saralta joulupöytääni, kun epäilemättä tässä vielä ennen jouluaattoa jonkin toiviomatkan juustojen äärelle teen:)

p.s. vaikkei kotimainen juusto olekaan, niin tuossa ylimmässä kuvassa oikealla näkyvä lehmän-ja vuohenmaidosta tehty kovempi valkohomejuusto oli Tapiolan Stockan juustotiskistä. Se on vain jouluksi tullut sesonkijuusto jota ainakin meillä tervehdittiin ilolla. Ihan erinomainen, jouluisa, klippanin tavalla vähän maultaan voinen mutta samalla pähkinäinen juusto. Vuohen ja lehmänmaito maistuvat molemmat juustossa miellyttävinä kerrostumina. Hauskan erilainen ja sopii joulupöytään varmasti kuin nenä päähän. Mutta: kuten aina, temperoi kunnolla jotta herkät maut pääsevät esiin!
Viewing all 353 articles
Browse latest View live