Quantcast
Channel: Siskot kokkaa
Viewing all 353 articles
Browse latest View live

Illallinen pimeässä - takana elämysten viikko

$
0
0


Minulla (ja meillä) on takana elämysten viikko. Kävin nimittäin syömässä illallisen pilkkopimeässä ja lisäksi pääsimme koko perheen voimin maistelemaan Unileverin uutuusjätskitbiitsi.fi:n rantahiekan keskelle, mistä ainakin suosikkiradioäänensä Janne Katajan kanssa samaan kuvaan päässeelle äidilleni ja hiekkaan ihastuneelle I:lle tuli selvästi viikon kohokohta ;) Mutta säästetäänpä sokeri(humala) myöhempään ja lähdetään nyt etenemään asioita säntillisen kronologisessa järjestyksessä.

Cantina West ja taivasillallisiakin (dinner in the sky) järjestävä elämyslahjat.fi ovat yhdessä lanseeranneet uutuustuotteen "illallinen pimeässä". Ideana on siis mennä illalliselle pilkkopimeään. Kyllä; tila todellakin on niiiin pimeä, ettei siellä näe Yhtään Mitään (tm). Ajatus ruuan syömisestä täysin sokeana oli mielenkiintoinen ja vähän värisyttäväkin ajatus (Lue: mitä jos ne syöttää meille jotain madventures-kaameaa?) joten ilmoittauduin tietysti heti mukaan. Tämähän on nähtävä koettava. 

Pimeys. Kun katson tätä kuvaa, muistan miten silmiä voi särkeä täysin pimeässä. 

Ihan ehdottomasti jännittävintä koko kokemuksessa olivatkin asiat, joita en osannut kuvitella etukäteen. Meillä tilaisuudessa oli mukana spesiaalina juttuna Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten edustaja, joka kertoili meille todella mielenkiintosia pointteja elämästä ja ruokailusta näkövammaisen - täysin sokean henkilön vinkkelistä. Oikeastaan on melkein sääli, ettei vastaava juttu ymmärtääkseni kuulu vakiovarusteena pakettiin koska se oli niin avartavaa. Ja minua salaa vähän hävetti, että olin etukäteen kuvitellut illan jännityksen rakentuvan lähinnä jollekin "madventures-firteerattuja-kastematoja" kepposelle.  

Yllättävintä (ja fiilispuolella myös läpitunkevinta) koko illallisella olikin oman kehon kuuntelu. Ruoka jäi  melkein sivuseikaksi ihmetellessä pimeyttä ja miten oma keho kapinoi sitä vastaan. Illasta ei voi oikeastaan puhuakaan varsinaisena ruokakokemuksena sillä mukana oli niin paljon vieraita elementtejä. Meidät ohjattiin illallisen aluksi silmät peitettyinä paikoillemme, mutta silmäpeitteet poistettiin pimeän huoneen pöydässä. Tarjoilijat olivat paikalla pimeänäkölasien kanssa ja kantoivat meille juomia ja ruokia kuin päivänvalossa ikään. Mutta me emme nähneet lautasta, pöytää, käsiämme tai edes tarjoilijoiden hahmoja. Emme yhtään mitään.  

Täydellinen pimeys on jollain tapaa luonnoton näkevälle; keskellä yötaivastakin näkyy tähtiä, joihin kiinnittyä. 

Se, mikä pimeydessä tuli ihan puskasta oli silmien kipeytyminen. Kokeilkaapa joskus olla vaikka pimeässä vatehuoneessa pidempään. Kokemus on outo. Ainakin minulle kävi niin, että parin ensimmäisen ruokalajin ajan silmät hakivat pimeydestä kiinnepistettä ja tuntui että näköhermo kävi totaalisesti ylikierroksilla. Vaaran aistimiseen tarvittavien vaistojen heräämisestä/elimistön käymisestä ylikierroksilla kertoi tavallaan sekin, että vaikka käsilaukut ja muut tavarat jätettiin lukittuun huoneeseen ennen illallista, olin koko ajan varma että hukkasin käsilaukkuni jonnekin. Tämän tästä havahduin miettimään, missähän se käsilaukku on. Voisi varmaan sanoa, että löysin pimeässä oman, sisäisen muumimammani ;)  Vasta jossain pääruuan paikkeella keho alkoi viimein antaa periksi, rentoutua ja huomasin miten helppoa pimeydessä oli olla hiljaa. Pimeys muodosti ympärilleni "oman tilan" sillä sekunnilla kun olin vain hiljaa. 

"Rajoittaako näkövammaisuus sitä, miten halukas sitä on kokeilemaan uusia ruokia ravintoloissa?" kysyin isäntäväkeen kuuluneelta pimeän oppaaltamme. En ole koskaan nähnyt ravintolassa näkövammaisen syövän sormin ja se alkoi tuntua täysin käsittämättömältä jutulta. Meille oli katettu haarukat ja veitset, mutta ruuan syöminen tai edes löytäminen lautaselta osoittautui todelliseksi haasteeksi perinteisillä aterimilla. Lusikoitavat jutut onnistuin syömään kutakuinkin sivistyneesti, mutta haarukan ja veitsen kanssa luovutin parin yrityksen jälkeen. En käsitä, miten siihen voi oppia; jos onnistuin löytämään lautaseltani ruokaa, se oli yleensä jokin valtavan kokoinen palanen ja koska en maistamatta tiennyt mitä se on, en myöskään osannut arvioida miten sitä voi leikata. Usein pala oli ihan liian suuri ja roikkui haarukassa lähinnä puolittain. Syö siinä sitten kuin leidi - mahtoi tarjoilijoilla olla koomista. ;) 

Annoksiin vinkkejä oli kuulemma haettu muiden maiden "pimeiden illallisten" ruokalistoilta. Minulle jäi olo, että tekstuureja ja sormisyötävyyttä oli mietitty paljon ja makupuolelle oli valittu jollain tapaa turvallisia makuja - makuaisti kun terästyy näön puuttuessa. Näistä syistä annokset eivät vastanneet normaaleja ravintola-annoksia kokoonpanoltaan mikä oli minusta vähän säälikin. Etenkin pääruuasta tuli mieleen enemmän sellainen tuhti "sormiruoka-maistelulautanen" kuin oikea, viimiestelty ravintola-annos. 

No, jotakuta saattaa kiinnostaa miten tädin kävi; tiesinkö mitä me söimme?  Joo ja en. Olin aika ylpeä itsestäni, kun tunnistin laseihini kaadettujen viinien rypäleet intuitiolla. Tosin, punaviinistä en ollut ihan 100% varma, mutta osoittautui että ensimmäinen arvaus oli oikein. Hassua, miten sitä alkaa epäilemään itseään kun rupeaa pohtimaan ja miettimään; olisiko se sittenkin jokin sekoite - mistä makeus tulee ja millä tämä on maustettu. Ruuista keiton arvasin ihan väärin ja jälkkärissäkin oli osa oikein osa väärin. Mutta tämän enempää en paljasta, etten pilaa iloa etukäteen kiinnostuneilta :)  

Cantina on Helsinkiläinen, rento, meksikoteemainen ruoka-/illanviettopaikka
jossa useimmat meistä saattavat etäisesti muistaa juoneensa isoja frozen strawberry margaritoja... 
Illalliskortti on 80,- per nenä ja ilman viinejä se on Cantinalle äkkiseltään ajateltuna arvokkaan oloinen. Mutta suuri osa kustannuksista aiheutuu varmaan ihan suoraan henkilöstön palkoista ja siitä, että ravintola joutuu sulkemaan alakerran asiakaspaikkoja saadakseen yhdestä tilasta tarpeeksi pimeän. Tämän samaisen syyn takia illallisia ei järjestetä kuin alkuviikon iltoina. Lippuja voi ostaa myös yksittäin, mutta illallinen toteutetaan aina vain ryhmälle kerrallaan. 

Kokemus pimeässä syömisestä oli yllättävä ja ajatuksia herättävä. Varmasti monelle omien aistien uudelleenoppimisen paikka. Mutten voinut olla miettimättä jälkikäteen millaista olisi kokea jotain vastaavaa vaikka huipputason molekyylikeittiössä - tai fine dining paikassa jossa aisteja voitaisiin koetella epätavallisilla makuyhdistelmillä, tekstuureilla ja ruuan olomuodoilla. Ehkäpä siinä olisikin sitten elämysmatkoille seuraava tuote-idea; Illallinen pimeässä II, advanced science! ;)   

p.s. vaikka ravintolasta saadaan essu, älä laita parasta kuivapestävää valkoista paitaasi!

Jätskiä biitsillä, eli kesän jätskiuutuudet Unileveriltä

$
0
0

Pimeydessä syödyn illallisen lisäksi pääsimme kuluneella viikolla tyyppaamaan myös kaikki Unileverin tulevan kesän uutuusjätskit. Voin kertoa teille, että kun maistaa melkein 40 uutta jätskiä - ja vaikka jokaista maistais vaan ihan vähän, on lopputuloksena aikamoinen ähky. ;) Mutta - löysin suosikkini!

Unilever oli päättänyt esitellä jäätelöitään maalskuussa, hiekkarannalla, 26 asteen lämmössä ja paikkana Helsinki. Tämä onnistuu paikassa nimeltä biitsi.fi joka on käytännössä Salmisaaren liikuntakeskukseen rakennettu sisähiekkaranta. Ja mikä parasta, kutsu oli koko perheelle.

Niinpä sitten suunnistimme Salmisaareen I, A, minä ja vierailulla ollut äitini koko ryhmällä maistelemaan Magnumeita, Ingmanin kioski- ja palkasteallasjätskejä sekä Ben & Jerry's uutuudet. Ja sillä aikaa kun minä kiersin kameran kanssa tetsaamassa läpi tuotteita I ja A pelasivat palloa ja lastasivat hiekkaa kuormuriin - sen mitä jätskinsyönniltään ehtivät. :) Kameran kanssa suttukuvia napsinut kotiäiti kiittää myös paikalla olleita mahtavia lapsenkaitsijoita!

Ja koska en ole hyvä pitämään ketään jännityksessä niin mennään itse asiaan.  Perheraatimme voittajakolmikoksi kesän 2013 maistetuista uutuusjätskeistä kiri puikosita ja tuuteista Magnumin uusi punaisilla marjoilla maustettu Loving Kiss, irtojäätelöistä paksuilla, raikkailla sitruuna-mascarpone raidoilla maustettu vaniljajäätelö ja Ben & jerrysin maapähkinäsydämellä ja hillolla raidoitettu vaniljainen peanut butter me up.  Joskin B&J osastolla voittaja ei ollut niin selvä - sekä minä että A pidimme kovasti myös siitä blondie-brownie - jäätelöstä joka olisi kakkupaloineen kyllä ihan täydellistä nyyhkyleffajätskiä.

Ja muutenkin taso oli tavattoman kova; kyllähän lähes 40 jätskiin mahtuu aika monta hittiä ja jätskejä oli tarjolla moneen makuun.

Suttukuvani ei tee ihan oikeutta paketin väreille - anteeks vaan, biitsillä oli selvästi valaistuksellinen ilta:) 

Loving Kissin suklaakuoren alle on piilotettu vaniljajäätelöä, marengin palasia, kuivattuja karpaloita ja punaisista marjoista tehtyä hilloa. Punaiset marjat tuntuvat olevan ainakin meillä kevättalven hitti ja tuo iski siksi raikkaudellaan ihan nappiin. Erinomaista oli myöskin herkän omenainen "Stolen Kiss" - jossa maussa on omenapiirakkaa. A tykkäsi siitä Tiramisun makuisesta versiosta, mutta minusta se jäi ehkä vähän yllätyksettömäksi. Mutta iskee varmasti niihin, jotka tykkäävät täyteläisemmistä ja suklaisemmista jätskeistä. Ai niin ja huomatkaa mitenkä hienoja uusien magnumeiden paketit ovat! Vaikkei se makuun vaikuta, niin noiden pakettien suunnittelussa on onnistuttu; hienoja, herkullisia värejä kertakaikkiaan.

Magnumia saa jatkossa myös purkissa, mikä on minusta ihan kivaa. 

Uusien magnum - puikkojen lisäksi Magnumilta tulee kesäksi kylmätiskeihin myös Ben & Jerrys - tyyppinen purkkiversio jätskistä. Ihan tosi kiva; minusta niiden puikkojen suklaakuorrutusta on välillä vähän liikaakin - tuollaisessa purkissa pääpaino on jätskillä itsellään. Sopii ainakin tämmöiselle tylsälle aikuiselle ;)

Sitruuna-lime-mascarponejätskistä povataan kesän uutta mustaa. Ja hyvää se olikin, myös I söi sitä mielellään!

Siitä sitruuna-mascarponejätskistä povataan Ingmannin ensikesän kioskijätskihittiä. Sanoinkin, että kun teillä kerran on jo nyt hyvä käsitys että siitä oltiin tykätty hurjasti sekä messuilla, että täällä esittelytapahtumassa niin tehkää nyt sitä sitten tarpeeksi.  Ettei se sitten lopu kesken niinkun erään makeisvalmistajan merkkarit joita koitin tuossa kolmisen viikkoa etsiä kissoissa ja koirissa kun lähetin sukulaisille Uuteen Seelantiin suomipakettia. Sama tarina joka kaupassa - niitä ei vaan saa mistään. Sorry folks, no bonus.

Muina "kioskiuutuuksina olivat myös erinomainen täyteläisenmakuinen kanelijätski, joka oli kyllä vähän kuin instant joulu keskellä kesää. Mutta tuumasimme äidin kanssa että se sopisi hyvin jäätelöannoksiin yhdeksi palloksi, kahvin kanssa tai vaikka marjapiirakan päälle. Ainoana pallona tuuttiini en sitä ehkä ottaisi jos ei kesästä sitten tule tavattoman sateinen. Läkähdyttävään hellekesään sopii myös kolmas kioskiuutuus, jogurttijäde josta olin positiivisen yllättynyt - se oli suussasulavan pehmeää, raikasta ja hyvää. Ihan kuin jotain poutapilveä olisi syönyt. Jos ette ole koskaan kokeilleet jogurttijädeä niin tuota uskaltaa kyllä suositella - hyvää oli.
Vanhanajan vaniljaa, omenapiirakkaa ja krokanttimura - annosideaa kotikeittiöön.

Ja koiskeista päästäänkin aasinsiltaa litran pakkauksiin, joihin on päätynyt toistaiseksi vain kioskimyynnissä ollut vanhan ajan vanilja. Jes, tosi hyvä idea sanon minä. Litran pakkauksiin oli myös tulossa pari uutuusmakua - ja luulen että lapsiperheissä niistä tykätään; piparminttua, mansikkaa, suklaata - aika vahvoja ja varmaan etenkin lapsiin vetoavia makuja. :)


 Ingmannin puikko- ja tuuttipuolella ehkä eniten tykkäsin uudesta mustikkatuutista, jossa on vähän samantyyppistä fiilistä kuin kuningatartuutissa. Jotenkin kokonaisuus oli vaan ehkä selkeämpi ja en tiedä, olen aina tykännyt ingmannin vaniljasta ehkä enemmän kuin siitä nykyisestä pingviinivaniljasta. Varmaan joku lapsuusajan leimautuminen ;) Muita hauskoja uutuuksia olivat sukulaku - makeisen makuja jäljittelevä Pandan sukulakupuikko, mansikkainen Daijm - tuutti ja kaktus - supertuutti, joka varmaan löytää sekä rakastajia että vihaajia. Sen idea on siis olla lähinnä vain kaktuksen näköinen tuutti - sillä sen sisällä ei nimestä huolimatta olekaan kaktusjäätelöä (pettymysten pettymys!) vaan päärynäjätskiä. Pinnalla on vielä vihreä kuorrute, jossa piikkejä markkeeraamassa pieniä murusia. Ihan hyvää päärynäjätskiä, tuli jotenkin mieleen ne lapsuuden asterix-tuutit joihin olimme aikanaan ihan koukussa :) Kingikseenkin oli keksitty ihan hauska idea; speksin mukaan siinä piti olla pekaanipähkinää. Mutta ihan rehellisesti minun makuaistillani sitä pekaania ei kyllä maistanut - mutta olenkin sellainen pekaanifani että koko puikon olisi voinut minun puolestani vaikka kuorruttaa paahdetuilla pekaaneilla! ;)


Ja sokerina (kirjaimellisesti) pohjalla Ben & Jerrys. Heillä tiskeihin tuli kolme uutuutta, joista ehkä paras minusta oli se Peanut butter me up - eli maapähkinävoisydämellä varustettu jäätelö jossa oli myös suklaanappeja ja punaista hilloa. Mutta; ei se silti kaikkien aikojen suosikkiani Cherry Garciaa voittanut. ;) Blondie Brownie oli myös hyvää - oikein semmoista tahmaisen, makean, ihanan, suklaisen, vaniljaisen, kakkuisen, suussasulavan sellaista. Tiedättehän - nyyhkyleffajätskiä suoraan ruokalusikalla purkista. Just sellaista.

Mutta sellaisia kaupallisia tiedotteita tällä erää. Ja jos ette ole vielä käyneet äänestämässä Pyrexin pataruokakisassa niin hyvin ehtii! Äänestäjien kesken arvotaan tuotepaketti, jonka sisällöstä minulla ei kyllä valitettavasti ole sisäpiirin tietoa, mutta ainakin meille sieltä suunnalta tulleet paketit ovat olleet tosi kivoja. Joten klik klik vaan äänestämään!

Kurpitsaskonssia viikonlopun aamiaiselle

$
0
0

kurpitsaskonssi

Jos jollakulla on vielä hakusessa, mitä jännää, erilaista ja kivaa tekisi viikonloppuna aamupalalle, niin tässä minun vinkkini siihen tarpeeseen! Tai kun ollaan tarkkoja eikä itsekkäästi omita toisten ideoita niin tämä on Nigelin idea. Siis sen brittiläisen Nigel Slaterin, jonka Tender - kirjasarjaa luen yhtä luottavaisesti kuin toiset uskonnollisia teoksiaan. Eikä Nigel pettänyt tälläkään kertaa.

Tender on kaksiosainen kirja, jossa Nigel kertoo puutarhansa herkkujen valmistamisesta. 


Tuota skonssia voisi varmaan kutsua kotoisammin myös pannukakuksi, koska jollain tavalla sen rakenne muistuttaa oikein paksua, maukasta ja suussasulavaa pannaria. Paahdettu kurpitsa on bataatin lailla makeaa, mutta maultaan raikkaampaa. Pinta tulee rapeaksi, kun kakkusta kypsennetään ensin pannulla ja lopuksi vielä uunissakin. Kurpitsa ja timjami sopivat hienosti yhteen ja tämän kanssa kannattaa ihan ehdottomasti paistaa paketti pekonia. Rapeaksi ja rouskuvaksi paahtunut pekoni sopii kuin nenä päähän tämän kanssa. Ehkä vielä vähän hyvää teetä ja vot - hitaan aamun leppoisanlaiska aamupala on syntynyt. Niille, jotka harrastavat brunsseja tiedoksi, että tämä on hauska vaihtoehto myös siihen tarkoitukseen leivän tilalle.

kurpitsa, skonssi
Voit paahtaa kurpitsan uunissa jo edellisenä iltanakin. Ei tarvitse olla aamulla niin hyvä emäntä. 

Mutta tämä on myös hävikkiherkkujuttu, koska meillä tämä synyi jämästä. Olin paahtanut kurpitsaa jotain ihan muuta juttua varten, mutta se olikin kiireessä jäänyt jalkoihin ja lopputuloksena minulla oli paahdettua, pehmeää kurpitsaa jääkaapissa. Nigelin ohjeessa kurpitsaa ei paahdettu etukäteen, vaan kurpitsapalat muhennettiin osana ohjetta. Muttei sillä ole nin väliä - jos valmiiksi paahdettua kurpitsaa on jääkaapissa, se käy tähän ihan loistavasti. Eikä tämä tosiaan vaadi kokonaista kurpitsaa, sillä 300g kertyy helposti jo puoliskasta isompaa butternutkurpitsaa. Lopusta voi pyöräyttää sitten vaikka keittoa.


Skonssi onnistui ainakin meillä ihan hyvin valurautapannussa, vaikka Nigel kehottaakin pelaamaan varman päälle ja käyttämään tarttumatonta pannua. Ainoa kommellus meinasi tulla kääntövaiheessa; se apuna käytettävä lautanen kannattaa öljytä kunnolla. Pihistelin ehkä liikaa, ja massakin saattoi olla vielä liian juoksevaa, mutta lopputuloksena osa skonssitaikinasta ei meinannutkaan päätyä enää pannuun. No, muutama manaus, luvaton temppu ja vähän ruokalusikalla kaapimista eikä kukaan huomannut mitään. Ja kun ei kerrota kellekään, niin kukaan ei huomaa.

Levollista viikonloppua, ihmiset.

Kurpitsaskonssi

300g Paahdettua pehmeää kurpitsaa (tai alkup. 300g kurpitsan hedelmälihaa kuorittuna ja siemenettömänä)
140g vehnäjauhoa
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
70g voita
1 muna, kevyesti vatkattuna
90 ml lämmintä maitoa
2 tl timjamin lehtiä (meillä oli vaan kuivattua)
voita tai öljyä

Lisäksi: paistettua pekonia ja teetä

Paahda kurpitsa uunissa etukäteen halkaisemalla kurpitsa, ottamalla siitä siemenet pois ja voitelemalla sen pinta. 200 astetta 30 min pitäisi riittää. Tai höyrytä kurpitsa kuutioina pehmeäksi kuten nigel neuvoo.

Laita uuni päälle 200 asteeseen.

Sekoita keskenään jauhot, sooda ja suola. Pilko voi jauhojen sekaan ja murusta sormenpäillä seos tasaiseksi.

Muusaa kurpitsa tasaiseksi ja sekoita kurpitsan joukkoon sitten kananmuna, maito ja timjami. Sekoita kuivat ja kosteat aineet keskenään ja mausta mustalla pippurilla.

valitse uunin kesätävä paistinpannu ja rasvaa se hyvin. Kuumenna keskilämmöllä, lisää vielä nokare voita ja tasoita taikina pannuun. Jätä kypsymään matalalle lämmölle kunnes toinen puoli on vaaleankullankeltainen.

Levitä öljyä lautaselle, joka on niin iso että se mahtuu pannun päälle. Laita lautanen pannun päälle ja kippaa skonssi lautaselle. Jos skonssi on tarpeeksi hyytynyt, sen pitäisi liukua nätisti nääntyneenä takaisin pannuun.

Paista vielä kunnes toinenkin puoli on kullanruskea. Laita skonssi sitten vielä uuniin n. 7 min että se hyytyy keskeltä juuri ja juuri. Sillä aikaa voit paistaa pekonit tai pieniä jotain hyvinkypsynyttä juustoa skonssin kanssa ja tietysti keittää ison pannun teetä.

Kippaa skonssi leivinlaudalle ja leikkaa isoihin viipaleisiin. Tarjoa lämpimänä.

Pääsiäisen mämmitiikeri

$
0
0
tiikerikakku mämmillä

En yleensä leivo leikkokakkuja, mutta palmusunnuntain kunniaksi pyöräytin varmaan ensimmäisen tiikerikakkuni ikinä ;) Ja tuunattuna tietysti, sillä V oli tuonut pienen rasian mämmiä jääkaappiimme! Olin tuijotellut sitä viikon, ja sain jossain vaiheessa idean sitruunaisesta mämmitiikeristä;)

Tähän ideointiin antoi kimmoketta sekin, kun kuulin Glogatanin illallisella vinkin, että tiikerikakun voi tuunata purkillisella kinuskikastikettakin. Siitä kuulemma tulee tosi makeaa ja lapsille mieluisaa tiikeriä. Niinpä funtsasin että jos kinskikastiketta niin miksipä ei mämmiäkin? Mämmin ja suklaan liitto kun on tunnetusti erinomainen. 


Ja kun aurinko paistoi, pöydällä kiilteli kasa tinapaperikuorisia yllätysmunia ja muutenkin oli ihan pääsiäisfiilis niin päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Sitruunaa halusin mukaan koska aurinko, narsissit, pääsiäinen, keltainen, raikas, sitruuna - niin se menee. Hyvä perusresepti löytyi Valion sivuilta. Ja koska rakastan kuorrutettuja leikkokakkuja halusin laittaa jotain kakun päällekin - onhan se söpömmän näköinenkin sillä tavalla. Ja kyllä kannatti. Nyt tänään, kun kakku on oikein vetäytynyt ja maustunut kunnolla, sen oikein tajuaa miten tosi hyvää tuli.


Kuorrutteeksi harkitsin Kentuckylaisen kakun kuorrutetta yhdessä jonkinsorttisten sitruunaraitojen kanssa, mutta päädyin lopulta vaan tuhdisti sitruunalla maustettuun valkosuklaaganacheen.


Se Kentuckylainen olisi muuten ollut myös tosi hyvää tuon mämmikaakun päällä - että jos pidät siitä, niin go for it! (Edit: mutta luulen, että puoli annosta riittää, jos haluat valutella sen samaan tapaan kuin näissä kuvissa...) Ja jos haluat päästä oikein helpolla, voit sekoittaa kuorrutteen ihan vaan tomusokerista sekä sitruunan kuoresta ja mehusta. Tuo valkosuklaaversio on vaan jonkin verran pehmeämmän ja (köh) ehkä sivistyneemmän makuista. 


Niin, hyvää tuli. Minulla oli semmoinen iso kakkuvuoka johon mämmillä lisätty taikina hienosti mahtui. En tarkkaan tiedä minkä kokoinen se vuoka on, mutta luulen, että se oli suurempi kuin 1,8l koska jouduin ottamaan 1,8l vuokaan mitoitetusta taikinasta suklaatäytteeseen vähän vajaan kolmanneksen jotta sain taikinaa riittämään myös kunnolla suklaaraidan päälle. 


Sen verran varmistelin, että laitoin mämmitäytteen sekaan kaksi ruokalusikallista vehnäjauhoa, kun sitä taikinaa oli suhteessa niin vähän mämmiin nähden. Ja ainakin minusta rakenne tuli ihan tosi hyvä ja mehevä. Pelkän kaakaojauheen sijasta käytin suklaa-mämmiraitaan V:n joskus shoppaamia Belgialaisia 77% suklaata olevia kaakaolastuja ja lisäsin vähän kaakaojauhetta väriksi.



Ja niille, jotka tekevät leikkokakkuja yhtä usein kun minä, haluan muistuttaa siitä kakkuvuuan voitelusta. Se kannattaa tehdä huolella, sillä kun vuuan voitelun jälkeen jauhottaa, jauho paljastaa armottomasti kaikki laiminlyönnit. Ja sitten on jo myöhäistä korjata;) Joten voidellessa tarkkana.

p.s. bauhaus myy kirsikankukkaoksia 5 eur kaksi punttia. Kun meidän perheessä on pajulle  ja koivulle allerginen ihminen, niin nuo kirsikan kukat ovat aika kiva pajunkissojen "korvike" :)

Pääsiäisen mämmitiikeri

200g voita
2 dl sokeria
3 munaa (luomu)
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
1 rkl kaakaojauhetta
1/2 sitruunan kuori
250g mämmiä + 2 rkl vehnäjauhoa
4 rkl laadukasta suklaarouhetta

kuorrutteeseen
0,5 dl kermaa
180g valkosuklaata
1/2 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu

Voitele ja jauhota kakkuvuoka, laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää sitten yksi muna kerrallaan seokseen vatkaten aina edellinen tasaiseksi ennen seuraavan lisäystä.
Sekoita suklaata ja kaakaota lukuunottamatta kuivat aineet keskenään ja lisää sitten taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja kermaa.

Jaa valmiista taikinasta pieni osa erikseen ja lisää siihen mämmi, 2 rkl jauhoa sekä suklaat ja kaakaot. Sekoita nopeasti keskenään. Ei haittaa, vaikka siihen jää vähän sattumia.

Laita sitten kakkuvuokaan ensin vaaleaa täytettä (n. puolet määrästä) ja lisää sitten mämmitäyte vuokaan. Lopuksi peitä vaalealla ja nostele vähän haarukalla pohjalta, jotta saat riskean täytten raidoittumaan tiikerimäisesti ;)

Paista kakkua uunissa, alatasolla n. 55 min tai kunnes kakku on kypsää ja tulitikku tulee puhtaana siitä ulos.  Anna kakun jäähtyä rauhassa vuuassaan ennekuin kumoat ja kuorrutat sen.

Kuorrutteesen kiehauta kerma paksupohjaisessa kattilasa ja lisää sitten palasteltu suklaa. Seoita kunnes seos on tasaista ja lisää sitten rastettu kuori ja mehu. Sekoita taas tasaiseksi.

Nostele kuorrutetta kakulle ja halutessa raasta vielä pinnalle sitruunan kuorta tai käytä muita koristeita.

Haaste: viikon menu - eli fenkolikanan jämistä lammaskebaaneihin

$
0
0

kirsikan kukka

Sain Hiidenuhman keittiöstä hauskan erilaisen haasteen, kiitosta vaan :) Tämä haaste on on ollut sillä tavalla haasteellinen, että olen muutamaan kertaan melkein unohtanut kuvata kaikki ruuat - vaikka meillä paljon ruokia kuvataankin (jotka eivät ikinä blogiin päädy syystä tai ajanpuutteesta) niin ihan kaikkea en oikein edes miellä sellaiseksi mitä pitäisi kuvata.

Haaste on tervetullut senkin takia, että oli itsellekin aika avartavaa huomata mitä sitä oikeastaan tuli viikossa kokkailtua ja syötyä ylipäätään. Viime viikko oli tietysti siitä poikkeuksellinen, että kävin aika monessa tapahtumassa, joissa yleensä pistäydyn harvakseltaan. Nyt niitä on vaan päässyt kertymään useampikin. Näistä johtuen yhtenä päivänä söin illallisen pimeässä, toisena taas lounaaksi lähinnä jäätelöä ;) ja kolmantena palaverisämpylää. Normipäivänä olisin varmaan syönyt lounaaksi purkin rahkaa ja tuoreita marjoja, ennenkuin ryntään taas I:n perään. Niin käy tosi usein ja itse asiassa heti aloituspäivänä, tiistaina. Siitä huolimatta onnistuin kokkaamaankin aika paljon kaikkea. Ja mikä tuotti minulle suurta mielihyvää oli, että aika monta ruokaa tuli tehtyä jämistä.

tiikerikakku

Jos nyt ollaan hetkisen ihan vakavia on varmaan ihan hyvä, että tulee tämmöstä blogirealityäkin. Siitä on helppo huomata, että vaikka yritän välttää vaaleita jauhoja, riisiä ja ylipäätään turhia hiilareita viikolla, siinä ei pysytä läheskään aina. Ja vaikka koitan lisätä ruokavalioomme vihanneksia - niitä voisi olla paljon enemmänkin. Yhtään kasvisruokaa ei viikkoon mahtunut, vaikka pidän sitä jonkinnäköisenä tavoitteena. Juustofondueta ei lasketa ;) Etenkin näin talvella kun salaatit ovat mitä ovat, tuoretta kasvista tulee ehkä liian vähän.  Tajusin juuri kuvia koostaessani, että tein kuluneen viikon aikana Vain Yhden Oikean Salaatin (tm). Pojat tosin taisivat tehdä toisen, mutta vähän eri meininki kuin kesällä, jolloin salaattia on joka päivä. Eivätkä ravitsemusterapeutit varmaan huokailisi onnesta sen juustofonduenkaan kanssa - kun ei ollut mitenkään ainoa kertakaan tänä talvena. Niin, mekin olemme ihan tavallinen perhe, vikoinemme kaikkinemme ja taistelemme ajanpuutteen ja mukavuudenhalun välimaastossa kun puhutaan itsestään huolen pitämisestä. Siihen aasinsillalla liittyen voin muuten lämpimästi suositella sitä Heurekan Body Worlds - näyttelyä. Kävimme siellä perheen voimin viikonloppuna ja se oli Hieno. Monella tasolla, vieläpä.

Siinäpä sitten disclaimeria tälle postaukselle ja blogillekin; toivottavasti koette tämän seuraavan kuvakavalkadin jos ei muuta, niin vapauttavana.

Minä siis aloitin tämän haasteen siitä paikasta tiistaina 19. maaliskuuta, heti haasteen saatuani, sillä mikäpä olisi parempi kuin nykyhetki? Bonuksena en ehtinyt mitenkään valmistautua tai miettiä asiaa etukäteen.

Tuona tiistaina olin menossa illalla pimeälle illalliselle ja meillä oli vielä iso kasa sitä lammaskeittoa. Totesin pojille, että syökää sitä tai tehkää löytöjä jääkaappiin; nollalaatikossa on varmaan ankan rintaakin vakuumissa. Minun osaltani se tarkoitti, että söin lounaaksi purkillisen sitä Valion uutuusrahkaa ja sekoitin joukkoon omin kätösin poimimiani viinimarjoja sekä äidin kätösten poimimia mansikoita. Sokerittomana. Siitä ei näemmä tullut vielä kuvaa. Illalla en sitten kokannutkaan itse - pojat olivat syöneet ankkaa, joka oli paistettu Sukulan opein ja salaattia.

fenkolimunakas


Seuraavana aamuna tein jämämunakasta, jonka kanssa joimme teetä ja jäävettä. Ja jotta voimme kurkata mitä siihen munakkaaseen meni, pitää tehdä kurkistus maanantaina tekemääni kanaruokaan.

pancettakanaa

Olin varannut sitä Pyrexin pataruokakisaakin (olettehan muuten käyneet äänestämässä?) ajatellen lampaan lisäksi ranskalaisen maalaiskanan. Mietin että jos en saa mitään suurta visiota lampaasta, niin voisin kokeilla onneani kanan kanssa. Mutta sitten syntyi se keitto ja kana jäi maanantaille. Riivin sen päälle paljon yrttejä, piilotin sisään pari sitruunalohkoa ja peittelin pancetalla. Sitten lohkoin padan pohjalle kolme suurta fenkolia ja lirautin tilkan valkkaria. Kana pataan ja suolaa ja pippuria perään. Sitten haudutin kanaa ensin kansi päällä ja lopuksi paahdoin vielä ilman kantta. Ja koska se ei ollut mikään broileri, vaan täysikokoinen kana, ruokaa tietysti jäi yli.

No fenkolit päätyivät muutaman kanasta nollalaatikkoon jääneen pancettasiivun kanssa munakkaaseen. Lisäksi sinne silputtiin sipulia, muutama oliivi ja yrttejä. Pinnalle cheddarraastetta joka gratinoitiin grillivastuksella. Ja koska oli keskiviikko ja kiire, lisänä syötiin vain teetä ja vettä. Tuo kuvattu, yli jäänyt pala oli allekirjoittaneen lounas. Kokonaisuudessaan.

lahna

Äiti oli meillä kylässä viikolla ja söi keskiviikkona illallista kanssamme. Olin ostanut valtavan, yli 2 kg lahnan, koska ajattelin, että äiti ei varmaan ole syönyt lahnaa kun sitten viimeksi. Ja ihan totta, äiti sanoi että on syönyt viimeksi lahnaa joskus lapsena - savustettuna silloinkin. Tästä ruuasta ei tullut kuvaa, olen pahoillani. Mutta en tehnyt lahnalle muuta kuin lohkoin sisään sitruksia ja ripautin vähän suolaa. Sitten kiedoin lahnan voipaperiin ja kypsensin uunissa n. 180 asteessa tunnin verran, ehkä vähän reilunkin.Tiedoksenne muuten, että kaksikiloinen lahna mahtuu juuri ja juuri 90 cm Smegin pellille ;) On se iso peto. Lisäkkeeksi tein mascarpone-sitruunarisottoa (tähän tyyliin, mutta ilman mantelia). Alunperin minulla oli tarkoitus laittaa kalan kanssa parsaa ja greippi-voikastiketta (kun olihan nyt äiti kylässä ja voisi vähän jotain parempaa...) mutta väsymys iski ja tein risottoa vaikka piti vihanneksia. Niinpä niin.

Mutta Lahna on hyvää näinkin yksinkertaisesti laitettuna, suosittelen. V siinä pöydässä taisi sanoakin, että itse asiassa lahna on vähän kuin suuri ahven. Ja isossa lahnassa ne piikitkin on helppoa nyppiä pois.

lahnaa ja perunaa

Ja 2 kg elukasta kalaa tietysti sitten jäi ja perkasin sen kippoon. Yli jäänyt kala päätyi myöhemmin viikolla lahnapalleroihin - mutta ei mennä niihin ihan vielä. Tuli yö ja uni ja seuraava aamu.


aamupala


Torstaiaamu valkeni hyvinkin perinteisen aamupalan voimalla. Ullan Pakarin ruisleipää, greippiä, pilvistä ompumehua Tropicanalta ja voileipäkurkkuja. Niin ja kahvia.

kanakeitto tähteistä

Torstaina äidin koulutukset sitten loppuivat ja oli kotiinlähdön aika. Olin nakannut sen kananlopun pakkaseen (eli ulos) padassaan ja kaivoin sen nyt esiin, kun piti saada pikainen ja todella, todella myöhäinen lounas äkkiä, ennenkuin äidin juna lähtee. Nakkasin kanan sekaan vettä, pari hyvää luomukasvisliemikuutiota, 2,5 dl vihreitä linssejä ja keitin kanaa parikymmentä minuuttia, kunnes linssit alkoivat olla kypsiä. Sitten nostin kanan jäähtymään, pilkoin kukkakaalin sekä palan purjoa ja laitoin ne pataan kiehumaan. Sitten nypin kanat luistaan, pilkoin ne ja laitoin pataan. Tässä vaiheessa tajusin, että olin unohtanut kanan sisään ne sitruunalohkot - muistattekos? ;) No, pienen kitkeryyden poistamiseksi lisäsin keittoon teelusikallisen jeeraa sekä vähän hunajaa. Sitten vielä paljon lehtipersiljaa ja suolan sekä pippurin tarkistus. Hyvää oli. Myös flunssaa oireileva I tykkäsi syödä tätä päikkäreiltä herättyään - joskin nuorimies tuntui lähinnä ronkkivan linssit keiton seasta suuhunsa.

broileria uunissa


Illalla laitoin kanan koipireisinuijia samaan tapaan kuin niitä itse marinoimiani hunajamarinoituja koipireisiä taannoin. Yrttejä oli vaan jos jonkinsorttista. Lisukkeeksi tein salaattia, jonka päälle lohkoin mangoa ja paahdoin pinjansiemeniä. Kastikkeena ihan etikkaa, öljyä ja hunajadijonia. Hyvin tyypillistä meillä, että teen blogin reseptejä uudelleen - vähän muunnellen.


kaurapuuro

Perjantaiaamuna oli vuorossa - kaurapuuroa. Ja kanelia ja sokeria. Ja nopeesti nyt kouluun ja töihin. Me jäimme I:n kanssa sairastamaan sillä flunssa oli iskenyt - ihan toden teolla.

Lounaaksi taisin kaluta pari tuommoista koipireisinuijaa; I sai sitä mascarponerisottoa ja kanaa. Minä taisin napata pari kirsikkatomaattia "salaatiksi". Jee. Flunssa.

juustofondue


Kilautin V:lle että joutuu menemään yksin viikonloppukauppaan - meistä ei ole lähtemään. A oli toivonut juustofondueta ja koska se on maailman helpoin ruoka totesin V:lle että saamansa pitää:"Osta Rezen leipää".  Tällä kertaa juustofondueen meni Pirkan kermajuustoa, gryereä ja emmentalia - muuten mentiin perinteisen ohjeen mukaan.

maksamakkara, jogurtti

V oli kauppaillessaan bongannut konsulentilta "eilen tehtyä maksamakkaraa" ja oli tietysti tarttunut siihen kuin saalistava pöllö karkuun vilistävään hiireen. Perhe kiittää; lauantaina aamupalalla siis Ullan Pakarin ruisleipää, Helsingin makkaratehtaan maksamakkaraa, voileipäkurkkuja ja greippiä. Niin ja mehua, teetä ja kahvia - onhan viikonloppu. Jogurttina Valion puolukkajogurttia ja Pirkan maustamatonta (tiesittekö muuten, että ne Pirkan maustamattomat AB jogurtit samoin kuin turkkilaisen tekee Juustoportti?). Pinnalla sitä 24h valon mustikka-pellavansiemenrouhetta jota meillä syödään paljon arkiaamuisinkin. Hyvä tuote.

malminkartanon omenapuut

Lauantaipäivän vietin omenapuiden leikkaustapahtumassa Malminkartanossa, joten lounas jäi väliin. Kerron siitä lisää myöhemmin - palaveripullasta a.k.a lounaasta ei tullut kuvaa ;) Sieltä suunnistin stokkalle ja palasin kotiin vasta kun miehet alkoivat soitella perään; "ilmeisesti sulla menee vielä...?" Nälkäinen mies on kaipaava mies, tuumasin ja ostin Stokkalta meille alkupalaa, sillä illalliseksi olisi luvassa vähän projektia.


häränhännät


Vaikka tuskin nuo kovin nälkäisiä olivat, koska olen oppinut pitämään miehistäni vähän turhankin hyvää huolta (luulen ma) kokkasin heille ennen lähtöäni lounaaksi ison padallisen Lazion häränhäntäkeittoa uuniin. Siitä padallisesta on riittänyt iloa nyt vielä alkuviikostakin.

äyriäissalaattialkupala

Mutta ostin siis stokkalta valmista katkarapusalaattia jota tuunasin kevätsipulilla ja ruohosipulilla. Sitten nostelin katkaravut salaattiendiivin lehtiin joista me sitten herkut rouskimme.

Olin jo pelännyt, että se lahna olisi mennyt pilalle sillä se oli ehtinyt olla nollalaatikossa keskiviikkoillasta asti. Olin tosin laittanut siihen sitruunaa ja lisäksi vielä tein sen pallerotaikinaksi jo perjantaina. Maistelin ja haistelin ja totesin ettei sen taikinan mikään hätä ole. Niinpä sitten viimein pääsin niihin lahnabrandareihin, pari päivää myöhemmin kuin alunperin meinasin, mutta elämä on.


lahnabrandare


Laitan lahnapalleroiden mainion ohjeen myöhemmin, mutta voin jo nyt kertoa kertoa ettei se mennyt alkuun niinkun Strömsössä koskapa kämmelsin väsyneenä. Mutta - loppu hyvin kaikki hyvin. Onneksi ei ollut mitään isompaa seuruetta niin että ekojen palleroiden kanssa kädettämiseni ei haitannut! ;)

Thuringer wurst

Sunnuntaiaamulla olikin sitten brunssimainen aamupala. Olin ostanut riimihärkää ja viikunaleipää stokkalta, riimihärkä oli yhtä hyvää kuin ennenkin, mutta viikunaleipä ei ollut yhtä hyvää kuin se fazerin myslileipä, josta tykkään kovin. Makkara on ymmärtääkseni wurst fennican uutuus; thuringer, josta olen kovati tykännyt viime aikoina. Yrttinen ja hyvä. V kokkasi aamupalaa - minä lähinnä leivoin tiikerikakkua, kannoin astiat pöytään ja silppusin yrttejä lopuksi ;)

mämmikakku

Sunnuntaina lounas syötiin Heurekassa - kirkasta kalakeittoa. Ja saatiin meillä sunnuntaina myös ulkona, auringossa nautittua kaakaota. Itse asiassa I sai ensimmäisen kaakaonsa ja vielä ulkosalla. Ja kaikki saivat tiikerikakkua. Yksi urhea virpojaparikin eksyi meille ja heille jaettin pääsiäismunia.

lammaskebab

Illalla korkattin sitten grillikausi lammaskebabeilla, joihin kokeilin tehdä Jamien vinkein ketsuppipohjaista marinadia. Ihan ok, mutta en kirjoittanut mitään ohjeesta ylös. Ainakin inkivääriä, valkosipulia, yrttiä ja sitä sydney's kitchen big dad's roast blendiä näihin meni. Niin ja ketsuppia, kahvia, soijaa, ruskeaa sokeria ja sitä samaa mausteseosta öljyn kanssa sutikointiin. Lisäkkeenä oli kevään ekaa parsaa (grillistä sekin) ja uunissa paahdettua palsternakkaa.

Maanantai olikin sitten tyhjän jääkaapin päivä; aamulla syötiin jogurtin jämiä ja pakastemarjoja, illalla uudelleen sitä viikonlopulta jäänyttä häränhäntäkeittoa. Lounaaksi söin pienen palasen seurakuntakeittiön pizzaa, jota meille perhekerholaisille tarjoiltiin. Ja siinä se ruokaviikko sitten olikin.

Minun tulee leivottua kun tehdään hyvää: keikauskakkuun voi laittaa myös tuoretta ananasta ja punaherukoita

Haasteeseen kuului jälkiruokavinkki. Jälkiruoka on mulle vähän paha; meillä ei oikein harrasteta. Tai sanotaan että usein tulee leivottua jotain. Monesti jälkiruuan paikalla nautitaan palanen tummaa suklaata tai sitten viikonloppuna juustoja. Mutta mennään lapsuusajan herkulla. Kokeilkaapa tehdä appelsiiniriisiä. Maku - lehdessä on ohje, jossa on käytetty jogurttia. Meilä tehtiin muuten suht samaan tapaan, mutta vatkattiin jogurtin sijaan 2 dl purkki kermaa vaahdoksi, maustettiin vaniljasokerilla ja sekoitettiin kermavaahto riisin ja appelsiinin sekaan vasta juuri ennen tarjoilua. Kardemumma on varmaan hauska lisä.

Ja koska tämä on haaste, sitten niihin haastettaviin: 



Tässä vielä haasteen "säännöt":

Viikon menu

  • kuvaa viikon ajan kaikki tekemäsi ruoat (jos et muista kuvata niin mainitse päivän kohdalla mitä teit) 
  • jos ruoka on tosi herkku ja haluat jakaa reseptin, niin hyvä juttu :)
  • 7 ruokaa siis ja lisäksi vinkki johonkin helppoon jälkkäriin "Viikon vinkki" 
  • kerro keneltä haasteen sait ja jaa haaste vapaasti ainakin viidelle blogiystävällesi. 
  • laita postauksen otsikoksi: Haaste: viikon menu 
Tarkoitus ei ole siis saada kasaan mitään gourmetherkkuja vaan ihan tavallista arkiruokaa. Vinkkejä ja inspiraatioita kanssasisarille (ja veljille kans) :)

Haastan täten juhlallisesti
Sillä sipulit
Kaikki äitini reseptit
Ankerias vipusen
Chez Jasun
Kokit ja potit
ja viimeksi vielä ravintolablogi Dinner for U2 - mitä syötte kulissien takana? :)

Toivottavasti moni teistä ehtii osallistua - vaikka kevätkiireet pääsiäisen ja vapun muodossa puskevatkin voimalla niskaan :)

Omenapashaa

$
0
0
omenapasha


Meidän pääsiäisemme maistui lampaalle, aprikoosille, omenalle, inkiväärille, chilille ja mintulle. Tosin kaikkia näitä makuja ei mahdutettu yhteen ainoaan ruokaan vaan pääsiäisen edetessä kattauksesta toiseen myös ruoka etsi vähän perinteisestäkin poikkeavia muotoja.


Jotenkin se elämä on nykyään niin kovin intensiivistä, että välillä pitää vähän etsiä uusiakin tuulia - etenkin jos ei itsestä tahdo löytyä luovuutta juuri siihen pääsiäishässäkkään. Olinkin varsin tyytyväinen, kun törmäsin pashareseptiä googletellessani Valion omenapashaan. Idea omppusoseen lisäämisestä kuulosti heti hyvältä ja kellarissa on vielä paljon sitä syksyllä keittelemääni raikasta omppu-calvadossosetta.

pasha, omenahillo
Koristeeksi olisi voinut laittaa myös niitä keltaisia rusinoita ja vaikka ananaskirsikoita,
 tai kuivattuja omenalastuja kuten Valiolaiset vinkkaavatkin. 

Minä tykkäsin tästä paljon. Se ei ollut ihan samanlainen kuin perinteinen pasha; ei niin raskas jollain tavalla. Sanon tämän siksi, että minä tykkäsin tästä perinteistä pashaa enemmän, mutta en ole ihan varma, oliko meidän perheen pashansyöjä V samaa mieltä :) Mutta meihin pohjalaisiin tämä tuunattu itäisempi herkku upposi tosi hyvin. Käytin siihen sitä valion pehmeämpää pinkkiä rahkaa joka perinteistä rahkaa jogurttisempana teki lopputuloksesta omalta osaltaan suussasulavamman. Tietysti se raikas omppu tekee osansa myös.

Jonain vuonna ostan vielä sen pashamuotin, vaikka ihan hyvä tuli taas siivilässä ja harsossa tehtynäkin... ;) Mutta kiitos Valiolle tähän asti parhaasta pashasta jonka olen onnistunut pääsiäisen aikaan valuttelemaan.

Omenapasha (n. 10 annosta)

150g voita
1 1/2 dl sokeria
1 muna
2 prk valion pehmeää maitorahkaa (2,3% rasvaa)
2 dl kermaa
1 dl mantelilastuja
1/2 dl keltaisia rusinoita
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 dl omenasosetta/meillä calvados-omenahilloa


Sekoita pehmeä voi ja sokeri hyvin. Lisää muna. Vatkaa tasaiseksi. Lisää maitorahka ja kerma.

Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoittaen kunnes seos löystyy ja alkaa höyrytä. Nosta levyltä. Lisää murennetut mantelilastut, rusinat ja vaniljasokeri. Sekoita lopuksi mukaan omenahilloke.

Jäähdytä seos vesihauteessa.

Kaada seos kostealla, puhtaalla harsolla vuorattuun siivilään tai pashamuottiin. Laita päälle lautanen ja sille kevyt paino.

Valuta kulhon päällä jääkaapissa seuraavaan päivään, kumoa ja koristele paahdetuilla mantelilastuilla. Tarjoa omenahillokkeen kanssa.

Pitakaritsaa, chilistä kaalisalaattia ja jogurttista minttu-korianteri-limekastiketta

$
0
0



Meillä kävi pääsiäisenä ihanan paljon vieraita. Se oli toki ihan suunnitteellakin, mutta erinäisten flunssa-sunmuiden yllätysten seurauksena vieraat osittain muuttuivat matkan varrella. Ja koska tiesin, että syöjiä olisi paljon ja kattauksia todennäköisesti useita, pääätin ostaa kaksi karitsan jalkaa. Tai ei se ihan niin menny, kun oikein rehellinen olen. Se meni niin, että kävelin Hakaniemen halliin aikeissani ostaa yksi viiden kilon jalka, mutta päädyin ostamaan kaksi Ahvenanmaalaista karitsanjalkaa á2,5 kg;)

Mutta sitten kun ne kaksi jalkaa oli ostettu ja kannettu kotiin, aloin miettimään asiaa tuolta kantilta. Isä ja äiti tulisivat pitkänä perjantaina ja lauantaina saisimme vieraaksemme huomattavasti maustetummasta ruuasta pitäviä immeisiä. Niinpä ajattelin, että teen perinteisen valkosipuli-yrtti-punaviinikaritsanviulun perjantaille ja tuunaan toisesta viulusta vähän thaimausteisen chilillä, inkiväärillä ja soijalla.

Chiliä maun mukaan - tulisia mutta hyviä sattumia

Mutta koska tiedän isäni herkkävatsaisuuden ja toisaalta muistan tehneeni ihan JÄRKYTTÄVÄN hyvää rosmariinilammasta joskus taannoin ajattelin vähän muokata sitä perinteistäkin reseptiä kaikilla hyvillä ja mieleenpälkähtävillä neuvoilla joita vuosien mittaan olen oppinut lampaasta. Se mikä tuossa rosmariinilampaassa joskus jäi mieleeni, oli että yrtin ja valkosipulin maku tulee tosi voimakkaana ja raikkaana, kun sen yrtin jauhaa ja pestomaisen seoksen osittain työntää karitsan sisään ja hieroo myös ihan joka puolelle sitä lihaa. Sen perinteisen karitsanviulun "vika" taas puolestaan on, että minä en ainakaan tykkää niistä lautaselle sattuvista kokonaisista valkosipulin kysistä - niin hyvää kun se valkosipuli mausteena lampaalle onkin. Niin ja sardelli on kanssa hyvä lampaan mauste, vaikkei heti niin osaisi ajatellakaan.

Reinin lihalta saadun ohjeen mukaan suolaus vähentää valumista

Joten tein sitten molempiin lampaan jalkoihin ensin perussetin: öljypohjaisen yrtti-valkosipuli-sardellitahnan jota hieroin sellaisenaan siihen perinteiseen viuluun. Sitten upotin vaan sen runsaaseen määrään punaviiniä ja jääkaappiin marinoitumaan. Sain Reinin lihalta sellaisen perinteisenkin viulunteko-ohjeen, jossa se lammas ensin suolataan liemessä ja vasta sitten marinoidaan. Minä jätin sen suolauksen tekemättä, koska pelkäsin, että se suolaus myös muuttaa lampaan rakennetta ja minä niin tykkään tuollaisesta lohkeavasta lampaasta. Ja kun lampaan antaa paistamisen jälkeen vetäytyä kunnolla, niin eivät ne nesteet sieltä mitenkään älyttömästi valu - jotain tulee kuten kuvasta näkyy muttei paljon. Joskus pitää vielä kokeilla sitä suolaustakin, mutta nyt se jäi tekemättä. Mutta tosiaan, suolaamalla koipea ensin pari päivää suolaliemessä ja siirtämällä sitten marinadiin, saa varmasti tasaisemman suolaista ja ehkä myös vähemmän valuvaa lammasta.

Alkupalaksi pääsiäisenä oli siikachevice sekä viikunoita, mozzarellaa ja viikunabalsamicoa

Mutta takaisin siihen thaiviritykseen. Lisäsin siihen pestomaiseen perustahnaan sitten aika ison palan inkivääriä pilkottuna, ketjap manisia ja suristin tasaiseksi. Sitten voitelin samaan tapaan huolellisesti lampaan seoksella ja lisäsin vielä pussiin tilkan öljyä, ketjap manisia ja yhden pilkotun chilin siemenineen kaikkineen. Sitten lampaat saivat marinoitua kaikessa rauhassa pari-kolme päivää jääkaapissa.

V hoiti taas grillauksen ja muisti lukea kovaan ääneen aikaisemmasta grillausohjeesta että sekä lampaan että isännän nestetasapainosta olisi huolehdittava. No, perinteiselle lampaalle tein perinteisesti ihan perinteisen kahvi-siirappi-öljymarinadin ja isäntäkin sai yhden perinteisen. Perinteiden vuoksi, tietenkin. Ja vaikkei se toinen jalka niin perinteinen ollutkaan, niin joistain perinteistä pidettiin kiinni senkin grillauksessa.

Mutta mikä oli uutta, oli että tein thaiviritteisemmän lampaan sutikointiin kastikkeen persikkapurkin sokeriliemestä ;) Tottakai voit kiehauttaa sokeria ja vettä - mutta kun meillä nyt oli pashaa koristeltu ja isosta purkista sitä lientä jäi niin tuumasin jotta mikäettei. Lisäsin mukaan tähtianista, inkivääriä, palan chiliä, sitruunaruohoa, kaffirlimen lehden, limen mehua (ja valkoista balsamicoakin) sekä palmusokeria.  Keittelin siitä siirapin, josta desin verran otin kaalisalaatin marinointiin ja loppuun lisäsin sitten n. desin verran öljyä sekä tilkan ketjap manisia. Tämän sitten toimitin ulos lampaiden grilliin laskijalle. ;)

Makeaa ja tulista kaalisalaattia

Olin ajatellut tehdä thailampaan kanssa chilistä, makeaa kaalisalaattia punakaalista, pitaleipätaskuja ja jogurttikastiketta. Lisäksi bongasin vielä jääkaapista ison purkin paholaisen hilloa lisukkeeksi. Vähän minua alkoi sitten jo hirvittää mahtavatko lapset syödä mitään - alunperinhän ruokaa ei ollut ajateltu lapsiystävälliseksi lainkaan, mutta koska elämä on, niin menin vähän kevyemmällä kädellä chilin kanssa  ja tuumasin, että varmaan pitaleipä ja lammas ainakin kelpaavat.

Paholaisen hillo ja jogurttidippi käyvät mahtavasti lampaalle

Se sunnuntain thailammasillallinen oli semmoinen menestys, että tein samoja leipiä vielä maanantainakin rääppiäisiin. Vaikka äkkiseltään se lammas+kaalisalaatti+paholaisenhillo+jogurttikastike voi kuulostaa oudolta, se on ihan poskettoman hyvää yhdessä. Se paholaisen hillon sokeri pyöristää kaalin mahdollista kitkeryyttä ja nostaa siitä esiin raikkaita aromeita. Tykkäsin ihan hirmuisesti.

Se, mistä olen vähän pahoillani oli, että en mitannut ihan tarkkaan kaikkia aineita. Mutta en usko, että se on niin tarkkaa; tuunatkaa ideaa oman makunne mukaan. Sämpylät tein inkiväärisämpylän ohjeella, joka löytyy täältä. Taputtelin ne vaan pitaleipämäisemmiksi lättänöiksi ja paistoin käytännössä suoraan pöytään. Samaa ideaa voitte muuten ihan hyvin käyttää jämälampaallekin - en usko että haittaa vaikka lammasta ei olisikaan tehty ihan näin :)

Thaimaustettua karitsanjalkaa (riittää isollekin seurueelle, ainakin 10:lle)

2,5 kg karitsanviulu

maustetahnaan:
1 salottisipuli pilkottuna
timjamia
rosmariinia (reilusti)
4-6 valkosipulin kynttä
peukalonmittainen pala inkivääriä
n. 1 dl öljyä (rypsi)
0,5 dl ketjap manisia
n.4 sardellifilettä

lisäksi marinointiin 1 chili tai useampia maun mukaan) ja loraus makeaa soijaa eli ketjap manisia

Paistokastikkeeseen
n. 2,5-3 dl sokerisiirappia esim. ison persikkapurkin liemi + vettä
1/2 "palaa" palmusokeria n. 30-40g?
1 kolmensentin pala inkivääriä
3 tähtianista
4 neilikkaa
pari valkosipulin kynttä
1 sitruunaruoho
2 kaffirlimen lehteä
n. 1/2 chiliä
1 limen mehu
(loraus valkoista balsamicoa - voit tehdä myös ihan limelläkin jos haluat)
tilkka ketjap manisia

+ öljyä

Lisäksi
inkivääripitaleipiä

kaalisalaattia (huom! tee etukäteen)
1/2 isoa tai 1 pieni punakaali
1 chili (tai maun mukaan)
loraus valkoista balsamicoa
1 dl lampaan paistokastikesiirappia
tilkka öljyä

jogurttikastiketta
n. 500g turkkilaista jogurttia
2-3 valkosipulin kynttä
nippu korianteria
nippu minttua
1 limen kuori ja mehu
2 tl inkivääritahnaa
ripaus sokeria
1-2 kevätsipulia silppuna
(fenkolin tillimäisiä lehtiä)


Tee lampaaseen reikiä paistiveitsellä. Sekoita kaikki maustetahnan aineet ja aja tahna tasaiseksi blenderillä tms. Lisää öljyä sen verran, että saat tahnan pyörimään laitteessasi.

Hiero sitten maustetahnaa joka puolelle lammasta ja kaikkiin lampaaseen tekemiisi reikiin. Laita lammas muovipussiin, lorauta sinne vähän ketjap manisia ja pilkotun chilin palat.  ja jätä marinoitumaan jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi, mieluiten pariksi-kolmeksi.

Ota lammas hyvissä ajoin pois jääkaapista. Me annoimme lampaan saada pöydällä n. 14 asteen sisälämmön ennen grilliin laittoa.

Keitä paistokastikkeen kuivia mausteita sekä inkivääriä sokeriliemessä hetken. Lisää sitten loput mausteet eli valkosipuli, pala chiliä, rikki lyöty sitruunaruoho, limelehdet ja keitä vielä tovi. Mausta sitten limen mehulla ja ketjap manisilla. Lisää tarvittaessa vielä hapoksi etikkaa, jos tuntuu että liemessä ei ole tarpeeksi raikkautta.

Kaalisalaattiin säästetään n. desin verran tuota paistokastikkeen pohjaa ja sitten kastikepohjaan lisätään vastaava määrä öljyä. Lammasta paistetaan epäsuoralla tulella grillissä kunnes sisälämpö on siellä n. 63 asteen tienoolla. Sitten lampaan annetaan vetäytyä vielä kunnolla - eli odotetaan että sisälämpöä lähtee laskuun muutamalla asteella ennekuin lihaa leikataan.

Kaalisalaatin voi tehdä mielellään jo edellisenäkin päivänä, tai ainakin kannattaa pilkkoa kaali pieneksi ja sekoittaa siihen chiliä, etikkaa ja öljyä, jolloin kaali alkaa pehmentyä jääkaapissa. Salaattiin sekoitetaan thaikastike ja tarjoillaan kylmänä.

Jogurttikastike tehdään sekoittamalla kaikki aineet yhteen ja maku tarkistetaan. Koristeeksi limen kuoriraastetta ja yrtinlehtiä.

Lisäksi tarjoillaan paholaisen hilloa jota voi ostaa kaupasta valmiina tai sen voi tehdä itse.


Omenapuiden katveessa

$
0
0

Tiesittekö, että Malminkartanossa on hedelmätarha? Minä en tiennyt. Tiesittekö, että siellä järjestetään kaikille avoimia tapahtumia, kuten pari viikkoa sitten ollut omenapuiden leikkaustapautuma niille jotka ovat päätyneet vahingossa omenapuun omistajaksi? Tai sinne voi mennä vaikka piknikille omenapuiden kukinnan aikaan? Minä en tiennyt mitään tästä. Ja voisin kuvitella, ettei vielä tiennyt kovin moni muukaan, sillä Malminkartanon Fruticetum, kuten omenatarhaa nykyisin fiinisti kutsutaan on nukkunut kuin ruusunen hoitamattomana ja unohdettuna. Mutta kuten kaikissa sellaisissa saduissa joista minä tykkään, tässäkin tarinassa puutarha herää uudelleen eloon ja toivon mukaan täyttyy pitkin vuotta puista nauttivista kaupunkilaisista.

Projektipäällikkö Elina Nummi kertoi meille omenatarhan historiasta
Näistä syistä oli varmaan hyvä, että Helsingin kaupungin rakennusvirasto ja Fiskars olivat järjestäneet keskelle kevättalvea kaikille avoimen omenapuiden leikkaustapahtuman jonne minäkin sain ihan kutsun tulla kuulemaan paitsi omenapuiden leikkauksesta, myös ennen tapahtumaa hippusen omenatarhan historiasta sekä ylipäätään Helsingin puistoissa tapahtuvasta toiminnasta ja yhteisöllisestä hyvä kasvaa Helsingissä - liikkeestä ja puistokummitoiminnasta. (Siihen liittyen muuten tänään on illalla infotilaisuus puistokummitoiminnasta - kaikki kiinnostuneet mukaan)

Tapahtumaa oli paikan päällä sponssaamassa myöskin mm. puutarhavälineistään red dot - muotoilupalkinnolla kansainvälisestikin palkittu Fiskars. Petteri Masalin esitteli Fiskarsin uuden puutarhavälinesarjan ja markkinointipäällikkö Aija Saha puhui muutaman sanan esitellen Fiskarsin hyväntekeväisyysprojektia Orange Thumb jonka tiimoilta yritys on osallistunut myös Malminkartanon omenatarhan kunnostukseen.

Isä esittelee lastaan - uutuustyökalu ja tuotekehitysjohtaja Petteri Masalin

Malminkartanon omenatarha on ollut käytännössä suljettuna 2000 - luvun alusta lähtien, mutta 2011 lähtien puutarhaa on herätelty unholasta. Rakennusvirastossa on haluttu lähteä kunnostamaan jo olemasaolevia kaupungin aarteita ja kehittämään Helsinkiin puutarhakaupunginosia. Ajatuksena on, että malminkartanon omenatarhaankin istutettaisiin jo olemasaolevien noin neljänsadan hedelmäpuun lisäksi viitisensataa tainta uusia, moderneja omenapuulajikkeita.

Omenapuiden katveessa on melko idyllistä kun katseli aikaisemopien vuosien kuvia... 

Ylipäätään Malminkartanosta kaavaillaa hedelmäpuiden kaupunginosaa samaan tapaan kuin Roihuvuori tunnetaan kirsikankukistaan. Mutta jo nyt omenatarhassa tapahtuu - keväällä kukinnan aikaan (7-9.6.2013) puutarhan portit ovat avoinna piknikille tulijoille ja syksyllä on järjestetty omenanpoimintatapahtumia, jossa kuulemma ei ole sorsittu meitä Espoolaisiakaan - vaan kaikki paikalle tulleet ovat lähteneet omenakasin kanssa. ;) Tänävuonnakin sadonkorjuutapahtumat avaavat portit 14.9 ja 28.9 ja mukaansa voi poimia kassillisen omenoita.


Mutta nyt leikattiin omenapuita. Paikalla oli jonkin verran kiinnostuneita ja kaikki pääsivät kyselemään. Minusta kyllä tuntui, että kaikki muut olivat minua viisaampia, koska esimerkiksi vesiverso oli minulle ihan uusi sana ja monet kysyjät kyselivät niin hienosti asioista oikeilla nimillä että opin paljon ihan vaan muiden kysymyksistäkin:) Mutta kovasti meille vakuutettiin, että tapahtuma on juuri meille, jotka ovat päätyneet sattuman kautta omenapuun omistajaksi. Ja paljon opinkin; opin että muumiotautiset omenat pitää kerätä pois huolellisesti jos aikoo päästä taudista eroon ikinä, omenapuiden rungot kannattaa hangata puhtaaksi sammaleesta ennen lämpimiä, sillä niissä taudit ja loiset pesivät. 

Ensin oksa kevennetään kauempaa

Suurempia oksia leikatessa oksaa kannattaa ensin keventää ja lopullinen leikkauspinta kannattaa tehdä mahdolisimman lyhyeksi ja niin, ettei sadevesi jää sen päälle makoilemaan. Jäniksen syömille rungoille suositeltiin kokeilemaan puhdistusta syödyltä alueelta niin että saaadaan puhdas nila esiin, sitten alue suihkutellaan vedellä ja kiedotaan tiiviisti emukelmuun. Näin puu saattaa kulemma kasvattaa uuden kaarnan vanhan tilalle. Hurjaa.

Jonka jälkeen tynkä poistetaan rungon vierestä. 

Kaikista hyvistä vinkeistä huolimatta luulen, että tuonne tarvisi mennä ensi vuonna uudelleen - kun on ensin törmännyt hankaliin oksiin omien puidensa kanssa. Mutta ainakin osaan nyt poistaa vesiversot ja puhdistaa puiden kuoren juuresharjalla. Ai niin, Fiskarsilaiset osasivat kertoa, että heidän testipuutarhassaan omenapuita on näinä runsaslumisina talvina onnistuttu suojelemaan jäniksiltä verkkojen hautauduttua lumeen kietomalla runkojen ympärille foliota. Tällaista nörttiperheen päätä tuo omppupuun foliohattu vähän hymyilyttää, mutta saattaapa tosiaan toimia! :)


Puihin oli kiinnitetty lappusia joissa oli vinkkejä puiden leikkaamiseen

Fiskarsin uusi työkalusarjakin vaikutti uskottavalta; kun oma koulutukseni on tuonne käytettävyyden puolelle suuntautuvaa, oli ihan hauskaa päästä katsomaan pientä esitystä Fiskarsin tuotekehitystiimin toiminnasta ja kuulla juttuja siitä, miten nämä uudet Quantumit on suunniteltu. 

Fiskarsin Quantumeita oli esillä tapahtumassa

Tiivistäen kuluttajatutkimusten ja loputtomien testien jälkeen Quantumit on pyritty tekemään säädettäviksi, kestäviksi ja korjattaviksi. Ideana on, että materiaalit ovat kestäviä ja kierrätettäviä, rikkoontuneiden osien tilalle voi ostaa varaosia ja puutarhuri voi säätää itse saksien tiukkuutta omaan käteensä sopivaksi. Myös korkkinen kädensija mukautuu ajan myötä puutarhurin käden mukaiseksi. Ja onhan se korkki muovia lämpimämpikin - huomasin tuossa viikonloppuna niitä omenapuita saksien kanssa lähestyessäni. Melkein vähän harmitti, että tuli viime vuonna ostettua itselle noita aikaisempia muovista mallia olevat isommat sakset ja varrellinen leikkain. Siinä uudessa varrellisessa kun on vaihtopääkin johon saa sitten lisäosia. 

Ihan hauska tietoiskutapahtuma joka sai ainakin minut miettimään mistä näistä tapahtumista voi lukea lisätietoa. Hyviä paikkoja ovat puistokävelyistä kertova www.vihreatsylit.fi ja omaa lähipuistoa ja sen tapahtumia voi seurailla esimerkiksi facebookissa www.facebook.com/puistot. Lisäksi tietysti Helsingin kaupungin sivuilta löytyy lista ajankohtaisista tapahtumista. Käykääpä joskus kurkkimassa - kenties päädytte ihmettelemään vaikka niitä omenankukkia piknik - korin kanssa :)  

Lahnabrandadeita, punasipuli-fenkolisalaattia ja fenkolipyrettä

$
0
0

lahnabrandade, fenkolipyre

Lahnabrandaresta tuli ihan erinomaisen herkkua - voisin jopa väittää että tämän parempaa "jämäruokaa" saa hakea. Vaikka näitä kannattaa tietysti tehdä ihan vaikka vartavastenkin, isosta lahnasta riittää hyvin kahteen ruokaan; jos tarjoat uunilahnaa ensin tavallisten keitettyjen perunoiden kanssa, saat jämistä aikaan lahnabrandadeita a.k.a uppopaistettuja kalapullia käden käänteessä.

fenkolileipämurua

Oikeasti ohjeessa on aika monta valmistettavaa juttua, mutta minä oikaisin siinä kohdin, etten jaksanut leipoa fenkolileipää vain tehdäkseni siitä korppujauhoa. Käytin vanhaa kuivaa Rezen maalaisleipää, jonka jauhoin yhdessä yli jääneiden fenkolin lehtien kanssa kotikutoiseksi korppujauhoksi. Minusta se toimi ihan hyvin.

Mutta se, mitä tällaisia eri osista koottuja annoksia tehdessä kannattaa ottaa huomioon on väsymyksen määrä. Suosittelen tätä lauantaille tai sunnuntaille kun on aikaa kokata, sillä väsyneenä voi kämmeltää kertakaikkisesti enemmän kuin laki sallii. Minähän en tietenkään kämmeltänyt mitään vaan kaikki sujui kuin tanssi...? Mutta jos joku nyt olisi taipuvainen lukemaan ohjeita puolihuolimattomasti, niin...

uppopaistaminen liian matalassa lämmössä

Ei esimerkiksi kannata yrittää uppopaistaa palleroita liian kylmässä öljyssä, sillä kuorrute lähtee irti.

väärin tehty leivitys

Tai unohtaa jauholeivitystä korppujauhojen alta, sillä silloinkin kuorrute klimppiintyy ja irtoaa...

Ensin jauhoa, sitten kananmunaa, sitten leipämurua ja sen jälkeen 170 asteiseen öljyyn. 

Mutta kun öljy on tarpeeksi kuumaa, hermot kylmät ja kipot oikeassa järjestyksessä lopputuloksena on ihan erinomainen ruoka.

kalapullat, lahna

Onneksi taikinamäärä oli niin iso, että vaikka (köh) saatoinkin hieman hapuilla suorituksessa sain helposti tehtyä meille sopivan määrän onnistuneitakin palleroita. Ne epäonnisemmatkaan eivät joutuneet hukkaan; söin niitä nöyränä salaatin kanssa seuraavan päivän lounaalla.... Noita palloja tulee annoksesta aika monta, jos tarjoat tätä kolmen ruokalajin illallisella niin määrästä tulee pääruokia ainakin kuudelle, ellei jopa isommalle joukolle. Jos porukkaa on enemmän, salaatin ja fenkolipyreen määrää on syytä tarkistaa ylöspäin - ainakin jos annoksessa on vain yksi pallero per nenä niin fenkolipyrettä kuluu enemmän.

Ohje on peräisin Parasta maatiaisruokaa kirjasta, johon olen (joistain löytämistäni virheistä huolimatta) vähitellen tykästynyt kovin. Ja jos haluat itsellesi moisen opiksen, Hanna arpoo sellaista blogissaan - kannattaa kokeilla onneaan vielä ennen 14.4:)

Lahnabrandadet (onnistuessaan rittää varmasti erillisen alkupalan kanssa 5-6 pääruuaksi)

300g kypsää, ruodotonta lahnaa
3dl kalalientä
3 valkosipulin kynttä
1 timjamin oksa
2,5 dl maitoa
250g kypsää perunaa
suolaa
vastarouhittua mustaa pippuria

leivitykseen
1 dl fenkolista korppujauhoa
2 kananmunaa
1 dl vejnäjauhoa

Lisukkeeksi tuleva sipulisalaatti tarvitsee aikaa marinoitua, joten tee se etukäteen.

Hauduta fileet kasvisliemessä tai uunita kokonainen lahna kypsäksi. Riivi lahnan liha kulhoon ja poista ruodot.

hienonna valkosipulinkynnet ja timjaminlehdet.

yhdistä maito, hienonnetut timjamit ja valkosipulit. Kiehauta ja anna maustua 1/2h. Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarkista maku. Jos teet ruokaa jämistä, taikina kannattaa tehdä heti tuoreeltaan ja tässä kohdin massan voi halutessa laittaa jääkaappiin.

Mittaa leivitysainekset kukin omalle lautaselleen. Pyöritä massasta palloja ja kieräytä sitten pallot ENSIN vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja LOPUKSI korppujauhossa.

friteeraa brandadepallot 170 asteisessa öljyssä kauniin ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä. Kokoa annos oman makusi mukaan.

Punasipuli-fenkolisalaatti (n. 4-5:lle)

1 pieni punasipuli
1/2 fenkolia
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
suolaa
sokeria

suikaloi sipuli ja fenkoli mahdollisimman ohueksi. Lisää loput ainekset ja anna marinoitua vähintään 2h.

Fenkolipyree
300g fenkolia
100g voita
2 dl kermaa
1 sitruunan mehu
suola
2 rkl ranskankermaa

suikaloi fenkoli ja kuullota se voissa pannulla. Lisää kerma ja hauduttele fenkoli kypsäksi. Mausta kermaiset fenkolit sitruunamehulla ja suolalla. Soseuta fenkolit ja liemet ja paseeraa sitten sose vielä tiheän siivilän läpi. Lisää ranskankerma ja tarkista maku.

Cool Constance eli varsinainen ruususen hääpäivädrinkki

$
0
0
kurkku, gin


Jos kevään ensimmäisen nurmentuoksuisen päivän voisi nesteyttää, niin tältä se varmaan maistuisi. Paitsi että ruusun terälehtien ja kurkun aromista tulee kyllä mieleen juhannus järven rannalla.  Tai uinti valoisana, lempeänä kesäyönä täysin tyynessä lammessa.

häädrinkki

Jos olisin menossa naimisiin, tätä voisi harkita drinkiksi juhliin - mutta täytynee tyytyä hääpäivän juhlistamiseen tällä drinkillä, sillä saahan vaimokin joskus vähän hempeillä? :)

ruusurimmeri

Jamien uusin Jamie magazine jäi käteen lehtihyllyltä viime kauppakäynnillä. Tämä drinkki löytyi siis sieltä, eikä ole mitenkään omaa käsialaan. Tuo ruusureunus joka drinkkiin tulee, ei sitten ole oikeastaan optionaalinen, se tekee ihan älyttömästi luonnetta tähän tyttömäisen herkän oloiseen juomaan.

kesädrinkki

Mutta vaikka sanon tyttömäinen, kyllä tätä sopii poikienkin juoda. V totesikin että "voi kurkkuparat", joten lienee luultavaa että tätä tehdään toistekin.

Ruusuvettä tarvitaan vain reunuksen tekoon, joten tarvittu määrä ei ole suuri. Ruususiirappi kävisi yhtä hyvin.

Sitä paitsi, kun teet tuon ohjeessa määritellyn reunustussuolan, siitä riittää iloa pitkäksi aikaa; sitä on enemmän kuin parin lasin reunustamiseen tarvitsee. Sulje suola vain huolellisesti lasipurkkiin ja käytä kun tarjoat drinkkiä uudelleen.

Tässä kevättä odotellessa hyvää viikonloppua kaikille! :)

cool constance

Cool Constance (n. 2 annosta pitkään lasiin)

1/2 kurkkua
1 korianterin oksa (laitettiin kolme-neljä vesiviljeltyä lehteä)
200 ml omenamehua (cloudy applea meillä)
3 rkl ruusuvettä
75 ml laadukasta giniä

Ruususuola-sokeri (rimmeri)

1 rkl kuivattuja ruusun terälehtiä
1 tl merisuolaa (meillä ruususuolaa)
4 rkl ruokosokeria

Tee ensin ruususuola morttelissa hieroen kaikki suolan aineet melko tasaiseksi jauheeksi. Kaada lautaselle odottamaan.

Soseuta kurkku, korianteri ja omenamehu blenderissä tasaiseksi. Sitten valuta mehut siivilän läpi talteen.

Kaada ruusuvesi pienelle lautaselle, kostuta käyttämiesi lasien reunat ruusuvedessä ja dippaa ne sitten ruususuola-sokeriin. Täytä sen jälkeen lasit jäillä.

Laita "sheikkeriin" giniä, ripaus ruususuolasokeria, kurkkumehu ja jäätä. Sheikkaa 10 sekuntia ja kaada laseihin jään päälle. Tarjoile heti.

Ostereita eurolla, ostereita eurolla!

$
0
0

osteri


Kun näimme ostereita 0.99e kappaleelta, kävimme niihin kiini kuin meriharakat. Niin harvemmin käy ja jostain syystä noiden ulkoa rosoisten ja sisäpinaltaan helmiäiskiiltoisten kuorten sisään piilotetun merenmakuisten eläinten ostamiseen on jonkinlainen kynnys. Ehkäpä se on se, että mitenkään ei oikein voi varmistua, että se, mitä ostaa on tuoretta.

osterin tarjoaminen

Osteri on elävä syömiseen asti - siihenkin littyy aina hieman kunnioitusta. Avatessasi osterin, se kuolee. Mutta silloin tällöin, muutaman kerran elämässäni olen syönyt ostereita. Viime viikolla oli yksi niistä päivistä. Söin kaksi osteria jotka maistuivat sille, mille meri tuoksuu myrskyisän sateen jälkeen.

Olen aina haaveillut syöväni ostereita jossain tuulenpieksemällä, vuoroveden paljastamalla ja levän liukastamalla merenrannalla missä usvaksi hajonneet aallot saavat huulet maistumaan suolaiselta, kostea tuuli muuttaa vaatteet nihkeäksi ja hymyillessä suolaiset hiussuortuvat pyrkivät suuhuun ja silmiin. Jyrkkinä nousevien kallioiden piilottamalla rannalla, missä kiviin kasvaneet simpukat ovat paljastuneet vuoroveden alta, levä tuoksuu huumaavana ja ilmassa syöksyvien lintujen syömien simpukoiden kuoret rutisevat jalkojen alla kuin James Joycen Odysseuksessa. Sellaisesa paikassa olen kuvitellut kalastajan kantavan saaliinsa rantaan pienestä, mutta raskaasta puuveneestä. Siellä osterit avataan puukolla, jolla on avattu satoja ostereita, eikä osterin makua voi erottaa tuulesta ja merestä. Mutta tuo päivä odottaa minua vielä jossain, mutta joka kerta kun maistan ostereita tiedän, että se tulee vielä joskus.

kastike osterille
Osterit voi nautiskella myös täysin ilman mausteita

Meillä ostereita syödään harvoin. Niin harvoin, että niitä ei olisi pakollista maustaa mitenkään. On oikeastaan aika hassua, että noihin merenmakuisiin eläviin tulee himo. Jotain alkukantaista siinä on, kun liu'uttaa osterin suuhunsa. Osterin kuoressa on usein mutaa, mutta kuori on sisältä mitä kauneinta helmiäistä; kuin kirkas kuu räsähtävän kirpeänä pakkasyönä.

osterin avaaminen

Ensimmäinen osteri on hämmentävä kokemus; onko tämä syötävä raakana, vain sekunteja sen jälkeen, kun kuori on avattu ja eläin kuollut. Mitä tämä neste on, onko se merivettä? Voiko sen juoda - kuuluuko se juoda?

Kyllä kuuluu. Se on osa koko tarinaa. Se on osa merta, jonka kohta syöt.

Minä pidän ostereista sellaisenaan. Minä pidän niiden karusta kauneudesta. Minä pidän suolaisen meren mausta. En vaihtaisi pois kokemusta ensimmäisestä täysin puhtaasta osterista, sellaisenaan. Mutta ostereita voi myös maustaa ja tällä kertaa teimme niin.

Jamien ohjeessa osteriin laitetaan riisiviinietikkaa, chiliä, sokeria ja chiliä. Niin ja korianteria. Vaikka mukana on vahvojakin makuja, osterin tunnistaa silti. Ihan erinomainen vaihtoehto jos haluat kokeilla jotain uutta.

Kastike ostereille Jamien tapaan (riittää ainakin 10-12 osteriin)

1/2 peukalon kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja raastettuna
6 rkl riisiviinietikkaa
1 punainen chili
hieman tuoretta korianteria
1 tl sokeria
ostereita

Kuori ja raasta inkivääri (tai hakkaa se ihan pieneksi veitsellä). Hienonna myös chili ja korianteri ihan hienoksi. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Hakkaa jääpaloja keittiöpyyheen sisällä murskaksi ka laita ne tarjoilulautaselle.

Kärjestä väännetään, jonka jälkeen veistä kuljetetaan kantta pitkin

Asenna osteri käteesi keittiöpyyhkeen sisässä littana puoli ylöspäin tai käytä apuna osteriveitsen mukana tulevaa puista tukea. Avaa osteri kapeimmasta päästä työntämällä osteriveitsen kärki osterin kapeimmassa kärjessä olevaan koloon, nitkuttamalla se mahdollisimman syvälle ja kiertämällä napakasti sivulle niin että osteri aukeaa raolleen. Kuljeta sitten osteriveistä varovasti kannen muotoja seuraillen ja irrota liha varovasti molemmista kuorista. Varo läikyttämästä koveraan puoleen jäävää lientä.

osteri irroitetaan kuorestaan myös alapuolelta ja jätetään tarjolle syvempään kuoreensa. 

Aseta avattu osteri jäämurskalle ja tarjoa kastikkeen kanssa.

nautitaan kaatamalla osteri liemineen suuhun. Lisukkeeksi voi halutessaan tarjota vaikka OP Andersenia tai perinteisesti shampanjaa.

Ruokabloggaajan nolo moka, katso kuvat!

$
0
0
Kuvan kukat eivät liity tapaukseen. 

Otsikko tekee kunniaa kaikille niille miljoonille otsikoille, jotka koristavat iltapäivälehtien sivuja.

Se ei kerro mitään, vonkuu klikkausta ja jokainen tietää jo ennen sitä väsynyttä klikkausta, että uutinen on mitättömän pieni. Mutta se anelee; katso nyt, kumminkin kiinnostaa. Päätä hajottaa joka kerta kun tuollaisen näkee, mutta silloin kun näin Ylen sivuilla vastaavan, päätin kirjoittaa tämän jutun. Yle, pliis - ei teilläkin!

En voi sille mitään, mutta joka kerta kun näen tuollaisen otsikon tulee mieleeni aika, jolloin olin koulukiusattu. Ne kiusaajat siellä omissa porukoissaan käyttivät juuri tuollaista tapaa puhua. Oikeastaan on väärin sanoa, että otsikko ei kerro mitään; se kertoo kyllä täydellisesti valmiin asenteen jolla tuota kyseistä uutista olisi syytä lukea.

Ja näitä otsikkoja tekevät koulutetut journalistit. Kukaan ei varmaan pidä niitä enää edes mitenkään outoina vaikka kaupallinen lehdistö ottaa niissä lukijan "meidän porukkaan" ja paapoo kuin pikkulasta - ethän sinäkään tee tätä virhettä? Päivittelemään niiden muiden tekemiä virheitä tai tähtösten kertakaikkisen tyylitöntä kauppareissupukeutumista - sieltä turvallisen näyttöpäätteen takaa, missä voi nauttia kupposen kuumaa kahvia ja ihmetellä maailman menoa - ja tarkistaa salaa pöydän alla omien kenkiensä värin (tai sen olivatko ne samaa paria, edes), kun kukaan ei näe.

Mutta kahvista puheen ollen, oli minulla kerrottavanani oikeastikin nolo moka. Ja olisi niitä kyllä useampikin, enemmän kuin sormia kädessäni, mutta ajattelin että tästä nimenomaisesta voisi joku muukin ottaa opikseen.

Mutta tämä mittalusikka liittyy hyvin herättävään kahvinkeittoon. 

Katsokaa ja ihmetelkää, oheisessa kuvassa on Moccamasterin KAHDEN KUPIN MITTA. Ei, sitä ei sanota missään itse mitassa. Kyllä, useimmissa kahvinkeittimissä on tietääkseni yhden kupin mitta ja kyllä, olen ehkä maailman huonoin kahvinkeittäjä.

Enkä olisi edes tajunnut sitä itse - ihmettelin vaan miten kahvi on niin kauhean kitkerää nykyisin vaikka kuinka pehmeitä laatuja yrittäisi etsiä. Kunnes ystäväni M sitten kerran ohimennen mainitsi, että se on kahden kupin mitta. Seuraavana päivänä kokeilin ja voi ihme kun kahvin luonne muuttui ;)

No, ehkä tässä oli nyt tätä mitan täyteen tulemista ja kupin nurimenemistä ihan tarpeeksi yhdelle päivälle. Mutta ainakin minä toivon otsikoita, joissa oikeasti puhutaan asiaa. Niin ja kahvipakettiin voisi oikeasti painaa vaikka grammoina, paljonko sitä purua pannaan yhtä kuppia kohden - meille vakavamielisille insinööreille.

Wallenbergejä eli vieraana Tammisen illassa

$
0
0

Nyt olisi kuulkaas huippukokin reseptiä jaossa. Minulla on nimittäin hallussani suomen kokkimaajoukkueessa kisanneen Mika Palosen Wallenbergiresepti. Oli sitten syy reseptissä tai käyttämässämme raaka-aineissa tai niistä yhdessä niin ihan erinomaista "fiinimpää jauhelihapihviä" siitä tuli. Tänään siis sanaa viikonvaihteeksi eli asialistalla ennen wallenbergiä puhetta naudan lihasta ja Tammisen lihanleikkaamosta.

Pasi Tamminen

Moni blogia pidempään tuijotellut saattaa arvata, että olin tosi kiinnostunut aiheesta kun kutsu Tammisen iltaan tipahti. Meille nimittäin luvattiin kertoa rotukarjan kasvatuksesta ja sen kuultuani ilmoittauduin tikkana mukaan. Meillä kuitenkin syödään lihaa joka viikko, niin olisi kiva tietää, mitä Tammisella osataan kertoa heille tulevien eläinten taustoista. Paikalla olivat mm.  Toimitusjohtaja Pasi Tamminen ja Mika Palonen, jonka kokkikisaa Tamminen on ollut sponsoroimassa.

Etrecoteta voidaan laittaa myös isona palana. Ensin Sous vide:n ja sitten pinnat pannulla. 


Tammisen tarina rotukarjan piirissä alkaa oikeastaan siitä, että 90-luvun alkupuolella havahduttiin huomaamaan, että vaikka suomessa kasvatetaan rotukarjaa, sen lihaa ei voi ostaa mistään. Rotukarjan liha menee samaan putkeen kaiken muun teuraaksi päätyvän lihan kanssa. Jotenkin tuli mieleen se kerta kun Valiolla kerrottiin, että aikoinaan kun luomumaidon kysyntä oli niin pientä, luomumaito jouduttiin sekoittamaan tavallisen maidon joukkoon. Nyt tietysti, kun ihmiset haluavat ostaa luomua, se ei oikein tahdo enää riittääkään.

Niinpä ostaessa kaupasta pihvin saattoi käteensä saada suurella todennäköisyydellä maitokarjaksi jalostetun eläimen lihaa. Ja tässä kohdassa tullaankin siihen Tammisen liikeideaan; tarjotaan rotukarjalihaa kuluttajille, niin että jokainen tietää varmasti mitä ostaa.

No mitä sitten on routkarja ja miten sitä kasvatetaan? Rotukarjaksi tai pihvikarjaksi sanotaan lihantuotantoon erikoistettuja rotuja joita kasvatetaan  mahdollisimman stressittömästi, lajityypillisissä oloissa. Luomua rotukarja ei välttämättä ole, mutta rotukarjaa voidaan kasvattaa täysin luomumenetelmin. Usein lisänä luomumenetelmiin lihakarja saa ravintoonsa lisävalkuaista. Joka tapauksessa koska lihan laatuun vaikuttaa vahvasti miten stressittömästi eläimet ovat eläneet, eläinten olot järjestetään mahdollisimman lajityypillisiksi. Rotukarjan lehmiä ei esimerkiksi käytetä lainkaan maidontuotantoon, vaan maidon juovat niiden omat vasikat ja rodut jalostetaan niin, että lehmät pystyvät vasikoimaan itse. Tammisen sopimuskasvattajatiloilla eläimet viettävät talvet pihatoissa ja kesät laitumella.

Mika on täysin syytön "lihapiilon" rehevään ja runsaaseen ulkonäköön - me kaikki autoimme minkä ehdimme! :) 

Me paikalla olijat kyselimme kovasti eläinten kasvattamisesta ja millaisissa oloissa eläimet elävät. Tamminen kertoili omista tilavierailuistaan, eläinten oloista ja viljelijöistä. Oli hauskaa kuulla, että kasvattajat ovat ylpeitä tuottamastaan lihasta ja että Tammisella mielellään nostetaan esiin myös lihan tuottajia; jokainen nauta on myös jäljitettävissä tilalle asti myyntipakkauksen koodista. Jotenkin tuli mieleen, että tässä on nyt sitä samaa henkeä, mitä siellä Dariolla joulun aikaan vähän haikailin. että missä ovat ne suomen tähtituottajat?

häränhäntä, tamminen
Tamminen käyttää naudoista kaiken ruuaksi kelpaavan


Ja ihan pakko oli kipittää katsomaan sitä koodia Tammisen häränhäntäpakkauksesta, joita olin ostanut Laziolainen mielessäni. Mutta voi pahus, ilmeisesti kooditus pätee vain rotukarjan pihvilihaan tai luomulihaan, sillä paketissa ei koodia ollut. Sääli, sillä jostain rotueläimestä nuokin hännät varmaan olivat peräisin, sillä Pasi kertoi, että heillä eläimestä pyritään käyttämään ihan kaikki. Hännät ja muut erikoisemmat osat myydään kuluttajille ja hankalammin kuluttajille myytävissä olevat osat siirtyvät sitten teollisuudelle raaka-aineeksi. Se mikä harmitti vähän, oli, ettei eläinten pitopaikoista ollut kuvamateriaalia, mutta kun ilmaisimme kiinnostusta moista kohtaan meille vähän lupailtiin että tilavierailukin voisi järjestyä joskus. Ihan hauska juttu jos sellainen saadaan sopimaan kaikkien aikatauluihin.

Onhan hyvä liha no, hyvää. 


Mutta jos palaan asiaan; minusta on tosi kivaa että Tamminen on ottanut asiakseen vähän kunnianhimoisemman agendan rotukarjan kanssa. Ja varmasti ihan aiheesta; kun saimme mukaamme pienet vihkoset tunnetuimmista pihviroduista suurin osa oli minulle ihan uusia nimiä. Jokainen nyt on varmaan kuullut Herefordista, useimmat myös Limousinesta ja innokkaimmat pihvinsyöjät tietänevät Aberdeen Anguksen eli mustan anguksen. Mutta entäs miten suuhun taipuu vaikka se Charolais, jota Tammisen tunnettu asiakas Hans Välimäki vihkosessa vielä erikseen kehuu tai Simmental, josta en ollut koskaan kuullutkaan.

Ja yritystä Tammisella riittää ihan kiitettävästi - he ovat mm. lanseeranneet lihalaatikko - palvelunsa, jossa näin ensialkuun on laadukkaita mutta kuluttajille tuttuja paloja erilaisina paketteina. Ajatuksena Tammisella Pasin mukaan on, että kun ihmiset ajavat pitkiä matkoja tilalle ostamaan laatulihaa, niin nyt ei olisi pakko. Ajatus oli kytenyt kauan, mutta konkreettisesti mahdollistunut kun Postilta löytyi palvelu, jonka avulla lihat voidaan kuljettaa suoraan kotiin kylmäketjun katkeamatta. Hauska konsepti ja ainakin itse jään innolla odottamaan uusia paketteja - sillä illan aikana Pasi puhui kovasti siitä, että kuluttajat haluavat nykyisin ostaa myös niitä erikoisempia, luullisia kappaleita. Heillä kun ei ole "jauhelihakiintiötä" niin eläintä voidaan leikata suhteellisen joustavastikin eri tavoin. Yritin kovasti myydä ajatusta Bistecca Fiorentinan tyyppisestä palasta ;) No, ihan rehellisesti sanoen melkein toivoisin semmoista pizzerioista tuttua "fantasia" - pakettia (köh, ehkä nimi voisi olla vaikka lihanleikkaajan erikoinen tai jotain tyylikkäämpää, mutta tajuatte varmaan mitä tarkoitan? ) johon voisi valita tietyn karjatyypin pihviä ja määritellä saisiko olla kokonaisena fileenä vai ei ja tulisiko mukaan kenties myös vaikka elukan häntä? ;) Osastolta ei vähä mitään - eikö niin? ;)

No mutta suunta oli minusta oikea - kun meillä kerran tehdään Suomessa jotain laadukasta ja hyvää niin kannattaa siitä vähän meteliä pitääkin. Ja kyllä meillä ainakin oltaisiin klikkailemassa tilausta heti jos tarjolla olisi sellaisia luullisia paloja, mitä ei Sellon lihatiskistä saa.

Mika Palonen tositoimissa. 

Mikan jutuista voisi myös tarinoida vaikka kuinka pitkästi. En alkuunkaan tiennyt että kokkimaajoukkueen valmentautuminen on käytännössä melkein oman aktiivisuuden varassa - mitään kansallista kilpailujoukkuetta tukevaa organisaatiota ei Suomessa ole eikä oikeastaan paljon muutakaan. Mika harmittelikin sitä meidän muiden lailla; kun mitään virallisempaa yhteisöä ei ole, kokemus aikaisemmilta vuosilta ei kerry samaan tapaan kuin maissa joissa jokin tukitiimi on. Mika on omalta osaltaan lupautunut tukemaan seuraavia kisaajia; itse hän ei kuitenkaan enää usko lähtevänsä kisaamaan - sen verran tiukka rumba on nyt takanapäin.

Mutta ehkä kuitenkin parasta oli olla seuraamassa ihan oikean huippukokin toimintaa ja opastusta. Se oli kuin olisi seurannut todella taitavaa puuseppää - Mika teki asioita hiljaa ja keskittyneenä. Vaikka kyseessä oli tämmöisille kotiköksille suunniteltu menu, kaikesta näki että kunnioitus ruokaa kohtaan on suuri. Ja kun me sitten "autoimme" Mikaa illallisen kanssa hän neuvoi meitä kärsivällisesti. (Lue: varmaan Mikalla oli meidän kanssa samanlainen fiilis kun minulla yleensä kun I, 1v 8kk auttaa tiskikoneen täyttämisessä) Aina kun kysyin miksi näin tehdään, sille oli täysin looginen selitys. Tiesittekö esimerkiksi, että Wallenbergitaikina on syytä painaa tiiviiksi ennen pihvien tekemistä, ja kauhoessa yhden pihvin taikinaa, se pitäisi saada kerralla kiposta? Ja syy: koska jos pihviin jää ilmakupla se halkeaa paistettaessa. No, nytpä tiedätte. Ja vaikka unohdimmekin (minä unohdin!!) pihvit hieman liian pitkäksi aikaa uuniin, se oli silti parasta wallenbergia jota olen syönyt. Parempaa kuin Aliassa joskus ja sekin oli tosi hyvää. Ihan erinomaisen pehmeää ja suussasulavaa. Kiitos illasta ja tästä opista myös Mikalle, näitä teen varmasti vielä monta kertaa.

wallenberg, palonen
Osa pihveistä oli paistinpannullani liian kauan, ne eivät pysyneet ihan kuosissa - kuuma pannu ja nopea paisto.


Marokkolainen Wallenberg (ohje: Mika Palonen)

400g jauhelihaa
4 dl kermaa
3 kpl keltuaisia
7 g suolaa
1 tl ras el hanout –mausteseosta
korppujauhoa leivitykseen

Laita jauheliha tehosekoittimeen suolan ja ras el hanout kanssa, ja aja tasaiseksi. 

Lisää keltuaiset ja anna sekoittimen pyöriä. Tässä kohdin Mika neuvoi, että massa voi pyöriä ennen kerman lisäämistä melkein niin kauan kuin tarvitsee. Massasta tulee vähän kummallisen näköinen pinkki tahna, mutta niin pitääkin. 


Kaada kerma koneen käydessä nopeasti ohuena nauha joukkoon, kun massa on sekaisin siirrä taikina sitten tiiviihkösti kannelliseen säilytysastiaan ja anna massan levätä jääkaapissa n 1-2 tuntia.



Taikinan kaapaisussa kiposta pitää olla varmaliikkeinen, juuri siinä kohdin taikinaan on mahdollista päästä ilmaa sisään.



Muotoile massasta paksuja pihvejä ja pyöritä pihvit korppujauhossa. Muotoilussa käytettiin pienempää stanssia, jolloin kukurallinen ruokalusikka täytti muotin. Sitten pihvi taputellaan stanssiin tasaiseksi ja irrotetaan varovasti korppujauhokasan päälle. 

Korppujaujoa oli runsaasti ja sitä kauhottiin lusikalla pehmeän taikinapallon päälle. Sitten pihvi siirrettiin varovasti odottamaan pintojen paistoa. 

Paista (kirkastetussa) voissa pinnat kullanruskeaksi ja laita uuniin 180 asteeseen n. 10 minuutiksi. Paistoaika riippuu kovasti pihvin koosta, noilla meidän pienemmillä wallenbergeilla paistoaika oli n. 4-5 min. 

Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja herneiden kanssa.





Hunajaa, banaania ja muffinssia juuri sinulle.

$
0
0
banaanimuffinssi, aamupala


Joskus pienillä asioilla on suuri merkitys. Sillä, ymmärrätkö pysähtyä kysymään naapurilta: "mitä sinulle kuuluu?" tai että ehdit arjen keskellä katsomaan koko pienillä kasvoillaan nauravaa lastasi ja miettimään miten tämän hetken saisi säilöttyä purkkiin myöhempää varten. Jotenkin elämä tallentuu juuri noihin pieniin, kirkkaisiin hetkiin. Elämä on subjektiivinen kokemus ja nykyään tuntuu, että pitäisi muistaa kokea enemmän; hengittää syvemmin ja kuunnella tarkemmin. Välillä pitäisi vain sulkea silmät ja olla auringossa. Liian nopeasti päivät valuvat sormien lomasta kuin lämpimän hiekkarannan kuiva hiekka. Tuntuu, että katsomalla tarkasti ei aina näekään selvimmin. Parhaiten kokee sydämellä.

banaanimuffinssi

Niihin kirkkaisiin hetkiin liittyy lämmin tunne. Se on tunne, jonka muistat varmaan lapsuudesta - ystävällinen hymy tai paijaus. Häivähdys lapsenuskoa siihen, että maailmassa on hyviä ajatuksia jaettavaksi. Kyllä, myös juuri sinulle. 

Eikä sen tarvitse olla mitään valtavaa - usein pieni on suurta; kun väsyneenä raahaudut tutulle lihatiskille ja lihamestari tulee tervehtimään. Vaikkei hän sano mitään erityisen tuttavallista, hänen katseestaan näkee että hän muistaa sinut. Hän tietää oikeastaan jo etukäteen, minkä palan haluat mutta odottaa kärsivällisesti kun käyt läpi kaiken mitä tiskissä on. Häneltä liikenee hymy temppuilevalle taaperolle ja pari vinkkiä väsyneelle äidille.  Lihamestari on vuosien saatossa oppinut tuntemaan asiakkaansa; neuvot ovat aina kohdallaan - ei koskaan liikaa vaan juuri sopivasti. Se on herkkä taitolaji. Sen olemassaolon huomaa parhaiten vasta kun se puuttuu. 


Pieni, mitätön asia voi tehdä tavallisesta erityisen. Ihan tavallinen, mustunut banaanipariskunta voi muuttua muffinssiksi.  Ja ihan tavallinen muffinssi voi muuttua erityiseksi kun se tarjotaan lasista lusikalla; pitkien banaanikiekkojen, hyvän creme fraichen ja hunajan kanssa. Sellainen muffinssi tekee aamiaisestakin erityisen. 

muffinssit retkelle


Ja viime sunnuntaina päivästäkin tuli erityinen, kun puhelin soi. Joku oli ajatellut erityisesti meitä, sillä sanat puhelimessa kutsuivat meidät retkelle Nuuksioon. Ja vaikka erityisyys ei vaadikaan paljon, se auttaa kun hoksaa mahdollisuuden. Pakkasin ne uunituoreet muuffinssit ihan tavalliseen, tyhjentyneeseen  joulukarkkirasiaan, keitin kuumaa mehua termokseen ja asensin lapsen pulkkaan lampaantaljan. 

Ja kun olimme vaeltaneet aurinkoisilla hangilla tällaiselle lapsiperheelle sopivan punarinnan kierroksen kaivoin ne ulkoilmassa upealle tuoksuvat muffinssit esiin siitä peltirasiasta ja tarjosin kaikille kuumaa mehua. Niin ja lisäksi paistettiin makkaraa. I pyöri sulamisvesien muodostamassa kuralätäkössä kasvot loistaen ja ryntäsi täyttä vauhtia ja täysin pelkoa vailla jäästä liukkaaseen pyllymäkeen. 

retki, nuuksio

Ja niin siitä ihan tavallisesta sunnuntaista tulikin ihan erityinen. Juuri sellainen, johon kietoutuu makuja ja tuoksuja lapsuudesta. Sellaisia, mistä äkkiarvaamatta muistaa eletyn elämän ja albumeihinsa kellastuneiden valokuvien hetket läikähtävät mieleen todenmakuisina kuvina kuumaa mehua siemaillessa. 

Ja juuri tällaisen, kimaltavan hangen hohtoisen, auringon täyttämän talvipäivän sitä haluaisi jotenkin tallettaa ja muistaa vielä paljon, paljon myöhemminkin.  

muffinssi ja jogurttia

Banaania, ranskankermaa ja muffinssia (ohje: BBC Food Jill Dupleix)

75g sulaa voita
250g vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
hippunen suolaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottia
115g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isohkoa, kypsää banaania
2 munaa
1,5 dl maitoa (alkup. ohjeessa 1,25 dl, mutta taikina tuli vähän liian paksua)
n. 10 pekaania (alkup. ohjeessa saksanpähkinää)

Tarjoiluun
2 banaania siivutettuna vähän vinoon, isoina siivuina
pekaaneita
2 rkl creme fraichea tai hyvää, kermaista turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
2 rkl juoksevaa hunajaa

Kuumenna uuni 190 asteeseen. 

Sulata voi ja anna jäähtyä hieman. Murskaa banaanit huolella. Siivilöi kulhoon jauhot, leivinjauhe, sooda, suola, kaneli, muskotti ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. 

Sekoita toisessa kulhossa haarukalla kananmuna, maito ja sula voi ja banaanimurska. Minä lisäsin tähän seokseen myös hieman extrapekaaneita. 

Sekoita aineet keskenään vain juuri sen verran, että taikina muodostuu. Ei haittaa, vaikks isiihen jää vähän banaaniklimppejä. 

Kaada taikina muffinssivuokiin, niin että ne täyttyvät n. 2/3 täyteen. asettele jokaisen muffarin päälle vielä koristeeksi yksi pekaani. 

Paista uunissa 20-25 min, kunnes muffinssi on kypsää ja kauniin väristä. Anna jäähtyä vuuissaan. 

Tarjoile banaanisiivujen, creme fraichen tai jogurtin kanssa ja koristele pekaaneilla ja hunajalla. 

Ruokaa taiteella eli illallisella G.W. Sundmansilla

$
0
0

"Kyllä tänne nainenkin mahtuisi pitämään nämä pojat kurissa, mutta jostain syystä hakemuksia ei ole oikein tullut" sanoi G.W. Sundmansin keittiöpäällikkö Matti Jämsén hieman hymyillen kun seisoimme parin muun bloggaajan kanssa katsomassa reilun kymmenen mieskokin täsmällistä ja tehokasta siivoustalkoota täyteen myydyn ravintolan illallistarjoilun jälkeen. Olimme päässeet pyhimmästä pyhimmän portaille katsomaan miten ruokalistansa täydellisesti nuorennusleikannut G.W. Sundmans näyttää keittiön puolelta. Ja jos minä olisin kokannut uutta ja vanhaa menua rintarinnan täydelle ravintolalle voin kertoa, ettei keittiöni näyttäisi ollenkaan sellaiselta; rosteri, graniitti ja laatoitukset kiilsivät puhtauttaan ja lautaset nousivat hyllyillä suorissa pinoissa. Kyllä, tämä on juuri se, mikä erottaa meidät harrastelijat ja tosiammattilaiset.

Taide on tuotu Sundmansilla paitsi pöytään, myös sisustukseen. 

"Ruokaa taiteella on seitsemän kansainvälisesti tunnetun taiteilijan ja G.W. Sundmansin keittiöpäällikkö  Matti Jämsénin yhteinen kannanotto modernin ja luovan ravintolakulttuurin puolesta."
Ruokaa Taiteella 16.4-1.6.2013 G.W. Sundmans

Vähän jännitti. 


Kun sain kutsun esimaistelemaan G.W. Sundmansin Ruokaa Taiteella menua, en oikein tiennyt mitä odottaa. Tuo Vanhaa kauppahallia vastapäätä seisova keltainen rakennus on tuntunut aina vähän liian ranskalaiselta ja vähän liian fiiniltä että olisin uskaltautunut sisään asti. Nyt kun kutsu oli käynyt, olin kuitenkin utelias; meille luvattiin jotain uutta enkä rehellisesti tiennyt mitä odottaa.

Ehkä mielessä pyöri jotain sen suuntaista, kuin katsellessa Ritz - hotellin restaurointidokumenttia televisiosta; suorastaan jännitti onnistuuko jossain 2000-luvun alkupuolella suuruuden päivänsä nähnyt Sundmans uudistumaan tyylikkäästi vai onko lopputulos teennäinen, jäykkä ja vain liian fiini. Ja koska mielellään soisin niinkin kunniakkaan menneisyyden omaavan paikan nousevan uudestaan, minua suorastaan jännitti mennä paikalle.

No, sano jo millainen se oli, sano jo! ;)

Paljon pieniä komponentteja jotka kyllä nivoutuivat keväiseksi kokonaisuudeksi 


Minusta se oli erittäin hyvin onnistunut nuorennusleikkaus. Menu on kyllä tyyliltään hyvin perinteinen fine dining - menu pikkuruisine annoksineen ja yksityiskohtineen, mutta se ei ollut kaikki mitä siitä on sanottavaa. Ruokaa Taiteella menun teemana on kupliva kevät. Kyllä, minulle ruuat toivat mieleen juhannuksen mummolassa; punajuuria ja herneitä, kirnuvoita ja tuorejuustoa sekä pekonilevitettä joka toi mieleen kiukaalla paistetut makkarat. Rukiin kaikuja pikkusyötävissä, raikasta kurkkua, nokkosia, savusauna, siikaa, karitsaa ja kasteenraikasta raparperijälkiruokaa, joka oli koristeltu kukkasin kuin juhannusyön heinäpelto.

Sundmansin talo on vanha ja suojeltu, se henkii romanttista puutarhaa. Tunnelma oli silti rennon olohuonemainen. 

Menussa oli paljon komponentteja, mutta ainakin kokonaisena se pysyi hyvin koossa keväisen teeman ympärillä. Se ei kiljunut kevättä ja "kirmannut kuin vasikat niityllä", mikä on minusta varsin sopivaa vanhalle, perinteikkäälle ravintolalle. Voisi varmaan sanoa, että jotain arvokkuudesta oli säästynyt, mutta kepeällä kädellä tehtynä. Kokonaisuus muodosti herkän puutarhassa nautitun alkukesän kesäillallisen jota raikkaan kepeytensä koko menun aikana säilyttävät ranskalaishenkiset viinit tukivat ja täydensivät. Viineissä oli kukkeaa Itävaltalaista Savignon Blancia, juurevampaa jalohomeella kypsytettyä valkoviiniä  ja herkkää ranskalaistyyppistä punaista Uuden Seelannin pohjoissaarelta. Se toi monikerroksisuudessaan mieleeni rehevät syvänvioletit pionit illan jo hämärtyessä kynttilänvaloon.

suomalaista luontoa ja taidetta samassa kattauksessa


Mutta jos arvokkuutta oli säilytetty, menussa oli paljon modernia raikkautta. Modernia makumaailmassa oli, että siika sai päälleen upeaa inkiväärivinagrettea. Se sai täydellisen (sushimaisen) siian henkimään raikkautta ja toi mieleen kylmävetisestä järvestä nostettujen verkkojen raikkaan tuoksun. Villiyrttejä oli käytetty monissa paikoissa. Herkkä ahvenanmaan karitsan niska sai perinteisen valkosipulimuusin lisäksi kumppanikseen upeaa purjoa ja ehkä koko illallisen parhaan suupalan; taikinakuoren sisään leivotun palasen karitsan kateenkorvaa. Se oli niin hienon makuinen yllätys - olematta silti jyräävä. Maussa oli täyteläisiä, hilloisia ja parfyymisiäkin vivahteita; kuin nenään jostain kauempaa kulkeutuva aavistus vanhan rouvan myskistä hajuvettä ja marja-aroniamehua keskellä herkkääkin herkempää puutarhaa.

Pressikuvat: Timo Kauppila, G.W. Sundmansin luvalla


Ja tietysti kaikki tämä oli katettu taiteelle, kuten menu lupaa. Jos ruoka on subjektiivinen kokemus, niin taide on ehkä vieläkin enemmän sitä. Arvaatte varmaan jo postauksen kuvia katsellessanne mitkä teokset ja yksityiskohdat minun mieleeni jäivät? Voi pojat, jos minulla olisi 1200 euroa ylimääräistä astiabudjetissa niin hankkisin tuon Kim Simonssonin kahdeksi lautaseksi jakaantuvan Illuusio - tyttösen. Se on Hieno kuten se toinenkin tyttönen joka kosketti jonkinlaisella surullisuudellaan. Kyllä, ymmärsitte oikein - kaikki uniikit taideteokset jotka ovat esillä, ovat myös myytävänä. Hinnoittelu on taiteilijan hintojen mukainen ja hinnat vaihtelevat 450,- aina 12 000,- asti ja taideteokset vaihtuvat tilanteen mukaan.

Taiteilijat ovat suunnitelleet astioiden ohella myös uniikin sampanjalasisetin Bollingerille.
Pressikuva: Timo Kauppila, G.W. Sundmansin luvalla

Mukana illallista tekemässä on ollut keittiömestari Jämsénin lisäksi seitsemän taiteilijaa.  Mukana ovat olleet Alma Jantunen, Harri Koskinen, Kim Simonsson, Margaret O'Rorke, Markku Salo, Pekka Paikkari ja Sirkka Paikkari. Meillä oli kunnia saada keskustella Pekka Paikkarin ja Markku Salon kanssa koko illallisen ajan. He kertoivat meille annosten ja ruokien yhteisestä luomisprosessista; miten astioiden suunnittelussa piti visuaalisuuden lisäksi ottaa huomioon myös niiden kesto ja käytännöllisyys ravintolaoloissa. Pääosin alkupaloille suunniteltujen näytösmäisten taideteosten lisäksi myös lautaset ja tarjoilukulhot on suunniteltu juuri Sundmansille ja toteutettu Arabialla. Kaikkeen oli kiinnitetty paljon huomiota ja oli kiehtovaa kuulla Paikkarin tarinointia siitä, miten tuohon puunrunkomaiseen tarjoiluastiaan tiilet oli kahlattu Kemiön tiilitehtaan viereisestä merestä. Lisäksi Markku tarinoi Nuutajärvellä toimivasta taiteilijoiden omasta osuuskunnasta jonka ansiosta perinteinen lasinpuhallus ei tuossa lasitaiteen mekassa lopukaan täysin vaikka Iittala siellä sulkeekin ovensa.

Kaiken kaikkiaan elämyksellinen, mieleenpainuva ja hauska kokemus joka lupaa hyvää Sundmansille jatkossa. Kiitos kutsusta, henkilökohtaisestikin vierailu oli monella tapaa ainutlaatuinen juttu.

Ruokaa Taiteella 16.4-1.6.2013 G.W. Sundmans, Eteläranta 16.

Muita raportteja illasta:

Jotain maukasta


Luumuiset, kotitekoiset broilerpyörykät

$
0
0
broilerpyörykkä, luumu


Laitetaas tähän väliin tämmöinen pieni arkiresepti. Tämä on osastolta "mitä murulle murkinaksi" mutta näistä tuli niin hyviä, että kyllä näitä aikuinenkin syö oikein mielellään. Ylipäätään heräsin miettimään, että olenko koskaan aikaisemmin tehnyt itse broilerpyöryköitä? Vastaus oli etten ole.

kanajauhelihapulla

Ja ihmettelen kyllä itsekin miksi en, sillä näistä tuli tosi hyviä ja vielä tosi yksinkertaisilla aineilla. Ehkä broilerin jauheliha on vähän pelottavan oloinen aines, mutta varsin pätevää kamaa beebiksen kanssa. Se on yksi näistä eettisyyden jutusta vs. ekologisuus ja terveellisyys joiden kanssa kamppailen; broilerin kasvatuksen ympäristövaikutus on pieni, mutta kasvatus itsessään ei ehkä ole sitä mitä toivoisin. Toki, mikään ei estä jauhamasta näihin luomukanan rintaa itse, jos niin haluaa.

Ja tottakai näihin voi halutessaan sekoitella muitakin mausteita, mutta tälläkin kertaa yksinkertainen on minusta kaunista. En yleensä harrasta lihapullissa korppujauhoa, mutta broilerpyörykkä jotenkin huutaa sellaista pehmeyttä ja kuohkeutta, joten nappasin pari kuivaa Rezen moniviljapatongin palaa ja liottelin ne kermassa ja vedessä pehmeäksi muhjuksi jonka sitten sotkin taikinan sekaan. Voit toki käyttää mitä vaan kuvaa leipää ja ihan maitoa nesteenä jos kerma karahtaa karskisti korvaan, mutta näin meillä mentiin tällä kertaa.

kanapullat, bataattiranskikset

Lisukkeeksi paahdoin uunissa öljyssä pyöräytettyjä, jeeralla ja timjamilla maustettuja bataattilohkoja. Mam mam.

Luumuiset broilerpyörykät


n. 1 dl kermaa + 1 dl vettä
2-3 siivua vanhaa kuivaa leipää (tai esim. 18 cm pala moniviljapatonkia)

1 pkt 300g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 valkosipulin kynsi
n. 1-1,5 tl garam masalaa oman maun mukkaan
n. 1/2 dl luumuhakkelusta (meillä oli valmista, mutta pieni kuivia luumuja veitsellä tai leikkaa saksilla)
tupsu basilikaa silppuna
suolaa

Lisäksi
bataattia
öljyä
jeeraa
(timjamia laitoin, muttei pakollista)
suolaa
pippuria

Laita karkeasti murustettu kuiva leipä ja kerma-vesi tai maito kulhoon ja kääntele leipäpaloja niin että ne kastuvat kunnolla. Jätä pehmenemään. Laita uuni kuumenemaan n. 200 asteeseen. Pese ja lohko bataatit, pyöräytä öljyssä ja timjamissa - lisää suolaa ja pippuria.

Kun leipä on pehmentynyt murusta se kunnolla ja sekoita kaikki loput taikinan ainekset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Laita bataatit paahtumaan uuniin pellillä.

Laita pannu kuumenemaan ja lorauta sille tilkka öljyä. Minä käytin teflonpannua, ettei tarvi niin paljon rasvaa kun kanajauhis on tarttuvaista. Muotoile massasta kosteilla käsillä sopivan kokoisia palleroita/kakkusia ja ruskista ne molemmin puolin. Nosta ne sitten uunikippoon (jossa pallerot lopuksi laitetaan vielä hetkeksi uuniin, että ovat varmasti läpi kypsiä). Paista kaikki pullat samoin.

Laita sitten pullat vielä hetkeksi (n. 10 min?) uuniin että ne kypsenevät varmasti kokonaan. Tarjoa bataatin kanssa. (Bataattilohkot vaativat n. 30 min paahtuakseen ja välissä ne kannattaa käännellä, etenkin teflonpellillä kuten kuvissa.)

Vinkki: Jos haluat mieluummin kanapullakastiketta kaada pullien joukkoon kookosmaitoa tai kermaa. Tällöin uunitusta vaaditaan pidempään ja mieluusti vähn miedommalla lämmöllä - 175 astetta 20-30 min?

Helppo nakk... Eikun jäätelö. Nimittäin se Magnumin suklaa purkissa

$
0
0

Ihan parasta siinä on, että se maistuu suklaalle. Ihan oikealle suklaalle jopa minun mittapuuni mukaan. Niinkun tummalle suklaalle. Enkä usko, että itse saisin aikaan parempaa suklaajäätelöä.



Yksistään syötynä vastaan saattaa jopa tulla sama efekti kuin tummaa suklaata syödessä - yksi pallo riittää. Mutta ihan erinomaisesti se sopii, jos mukaan on laittaa vaikka pallo aikaisemmasta jäänyttä herukkasorbettia. Raikkaan herukan kanssa kaksi palloa oli täysin passeli!

Kesä, tuu jo.


Parsaa, grillattua hunajaista katkarapua ja mieletöntä kurpitsansiemenohrattoa

$
0
0
ohratto

Minulla oli tänään ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ihan oma, vapaa hetki. Blogin hiljaiselosta joku on varmaan jo arvannutkin, että kiirettä on pitänyt.  Pieni matalalento kuitenkin ainakin muutti muotoaan viikonloppuna kun pääsin Ihan Yksin kampaajalle ja kaupungille touhuamaan omaan tahtiini. Oikeastaan aika hassua oli huomata, miten sitä viimeaikoina ajatukset ovat aina kiertyneet muiden aikataulujen ympärille. Aikaa omille ajatuksille vaikka vaan siinä ruokakaupassa käydessäkin on ollut todella, todella vähän.

Mutta siinä jutellessa luottokampaajani Jonyn kanssa katkarapujen grillaamisesta päässäni alkoi kehittyä  ajatus, että että katkarapuja pitää saada meilläkin jollain tapaa.  Ja sitten käydessäni nopealla lounaalla SIS.Delissä menetin sydämeni kurpisansiemenvoille ja saksanpähkinävoille. Miten en ollut edes blogeissa törmännyt niihin aikaisemmin?

kurpitsansiemenvoi
Herkkuja joissa on uutta, raikasta makua. Must have. 

Tai oikeastaan tajusin siinä syödessäni että tässä kurpitsansiementahnassa on ihan samantyyppisiä makuja kuin siinä Pure Bistron ohratossa jota söin taannoin. Jotain samanlaista makujen puhtautta ja syvyyttä siinä oli, että oivalsin löytäneeni jotain poikkeuksellista.  Ja siitä se sitten lähti; näistä kaikista asioista yhdessä ja erikseen. Mutta kaikelle tälle oli täysin välttämätöntä, että sain mennä juuri sinne minne halusin, punnita kädessäni ohrahelmiä ja miettiä kalatiskillä luvattoman kauan. Eikä kukaan halunnut huomiotani, muuttunut kärsimättömäksi tai tarvinnut apua. Edes ne summittaisiin suuntiin menevät ostoskärryt eivät onnistuneet pilaamaan tuota hyvin ansaittua luovaa hetkeä kaupassa kun kaikki palaset löysivät paikkansa. Me syömme tänään ohrattoa, grillattuja jättikatkaravun pyrstöjä ja parsaa.

"Nelle, olet ylittänyt itsesi" sanoi A ja haarukoi ohrattoa tiuhaan tahtiin illallisella. Lisääkin sai olla ja katkarapuja kans. I tuhosi niitä paahtuneita, hieman makeita ja raikkaan makuisia katkarapuja nopeammin kuin ehdin niitä kuoria ja muutenkin pöydässä vallitsi suorastaan suomalaiskansallinen hartauden hetki hyvän ruuan muistolle. Ja olin kyllä itsekin samaa mieltä A:n kanssa; tätä voisi ihan kirkkaasti tarjota kierivän hyljyksen lounasravintolassa jos sellainen olisi olemassa - tai no, melkein missä vaan lounasmestassa;)

kurpitsansiemenohratto

Ihan varmasti paras ohratto jonka olen ikinä saanut aikaan. Ja kun tuo kesä tuosta käynnistyy kunnolla, laitan tämän päälle timjamin sijaan ketunleipää. Mutta kuten äiti aina sanoo; että voisihan sieltä blogista jotain tehdäkin: "mutta ku sulla on kaikkia niitä omituusia ainehia" niin tämä menee nyt juuri siihen kategoriaan. Tuo kurpitsansiemenvoi on ihan olennainen osa koko risoton ideaa ja sitä voi olla hankalaa löytää. Ei se toki pahaa ollut ilmankaan, mutta siitä tuli ihan mykistävän hyvää kun laitoin lopuksi sekaan vielä pari teelusikallista tuota ihmeainetta. Eikä se ihmeainekaan lopulta sen ihmeellisempää ole, kuin ihan raakaa kurpitsansiementä, joka on vain jauhettu hienonhienoksi, aromattiseksi tahnaksi.

Ja miltä se sitten maistui? No, kurpitsansiemenelle tottakai, mutta tahinimiasella tavalla. Samalla kertaa siinä oli jotain paahdetun kurpitsaöljyn aavistuksia mutta se oli ihanan raikasta; kuin oikein hyvä, nuori, ruohon makuinen oliiviöljy. Pitkästä aikaa ihan uusi, erilainen ja mahtava tuote: löytö, kertakaikkiaan. Ihan halpaa se ei ole, sillä purkillinen maksaa rapiat yhdeksän euroa, mutta sanoisin että investointi kannattaa; ainakin ohra saa sen avulla ihan uuden elämän. Ja kaksi teelusikallista riittää hyvin isoonkin ohrattoon - tuo metsänvihreä tökötti on kuin tiivistettyä makua.

katkarapu, hunaja


Katkaravut olivat esikeitettyjä jättikatkaravun pyrstöjä pakkasen tarjouslaarista. Sulatin ne ja marinoin nopeasti. Sitten V antoi niille värin grillissä.  Niistäkin tuli upeita - joinain päivinä sitä vaan on voittoputkessa ja ihan kiva niin. Viinivalintakin onnistui nappiin, mutta siitä on kiittäminen Alkon myyjää - Yalumban Eden Valley Viognier oli jokseenkin nappivalinta tälle ruualle; se oli hapokas mutta siinä oli ryhtiä jota maanläheinen mutta kuitenkin yrttinen ohratto kiitti. Hienosti osuttu nappiin (runsaasti käsien heilutusta sisältäneen) selitykseni pohjalta.

Ja että kaikki rastit tulisivat käydyksi, niin muistin jopa kerrankin Merituulin hävikkiherkkuvinkin käyttää parsojen siistimisestä yli jääneet kannat risoton pohjaan. Sitä ei liene pakko tehdä, jos ei vaan jaksa onkia palasia sitten lopuksi pois, mutta varmaan siinä oli osasyy sille, miksi tuo grillattu parsa sopi niin järjettömän hyvin ohraton kanssa. Shall not waste ;)

paras ohratto, kurpitsansiemen

Silläkin uhalla että kyllästyitte jo; Ihan erinomaista! Paras ruoka köökistäni pitkään aikaan. Tämä enteilee jo suorastaan ohraton renessanssia meillä... ;)

Kurpitsansiemenohrattoa, parsaa ja katkarapuja (4-5:lle)

2 pientä tai 1 iso sellerin varsi
1 shalottisipuli
1 tavallinen sipuli (keskikokoinen)
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
3 dl ohrahelmiä

1 l puljongin kanalientä
+ parsojen trimmauksesta jääneet varrenpäät (ei pakollinen)
mustaa pippuria
tuoretta timjamia
1 tl hunajaa
2 tl kurpitsansiemenvoita (sis. delistä)

lisäksi parsoja
kurpitsansiemenvoita koristeluun
timjamin oksia

Katkarapuihin
400-500g keitettyjä katkaravun pyrstöjä
1/2 luomusitruunan kuori ja mehu
2 tl hunajaa
loraus rypsiöljyä
timjamia
ripaus hyvää yrttisuolaa

Ota katkaravut sulamaan pakkasesta hyvissä ajoin.

Trimmaa parsat ennen ohraton tekoa, jos ajattelet käyttää kantoja makua antamaan.

Silppua selleri, sipuli, valkosipuli ja shalotti pieneksi. Lorauta pannuun öljyä ja kuullota sipulit ja selleri öljyssä. Lisää ohra, kuullota hetken ja lisää sitten parsojen ylimäämäpalat. Lisää joukkoon kanaliemi muutamassa erässä ja sekoittele ohrattoa kypsymisen aikana. Meillä ohraton kypsymiseen meni lähemmäs 20 min (vaikka paketti sanoo 15), mutta kanaliemi ei ollut kuumaa, mikä varmaan pidensi aikaa vähäsen.

Kun ohratto kypsyy, marinoi katkaravut lisäämällä kaikki marinadin aineet vaikka pieneen kannelliseen lasipurkkiin (= vauvanruokapurkki) ja sekoita ravistamalla. Kaada marinadi sulien katkojen päälle ja pyörittele. Anna marinoitua vartin verran ja laita sitten katkat joko vartaisiin tai verkkoon nopeaa grillausta varten.

Pyöräytä parsat öljyssä ja grillaa nopeasti katkat ja parsat.

Poista ohratosta parsan kannat. Lisää lopuksi liedeltä pois nostettuun ohrattoon mustaa pippuria maun mukaan, tuoretta timjamia sekä kurpitsansiementahnaa. Sekoita ja tarkista maku.

Kokoa annos pyyhkäisemällä lautaselle raita kurpitsansiementahnaa, nosta viereen kasa ohrattoa ja koristele parsoilla, katkoilla ja timjamilla. Tarjoile Yalumba Eden Valley Viognierin kanssa.



Aurinkoinen fenkolisalaatti grillistä

$
0
0

fenkolia grillattuna

Jotenkin meillä on syöty liikaa grillikasviksia männävuosina. Tai no, voiko niitä sinänsä ikinä syödä liikaa - luultavasti ei. Mutta kun lisukkeeksi on tehty ziljardi kertaa kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa, niitä on vaan pakko alkaa varioida jossain vaiheessa.

fenkolisalaatti, kirsikkatomaatti

Ihan pienikin juttu auttaa; jos munakoisoon hieroo kuivamausteseoksen ennen grillausta tai jos grillatut munakoisot vaikka marinoi tai grillivihanneksista rakentaa salaatin ollaan taas ihan uuden ja raikkaan jutun äärellä.

Tässä siis ihan yksinkertainen vinkki; kun grillaatte, niin nakelkaapa sinne grilliin siivutettua, öljyllä ja tilkalla sitruunaa sivellyt fenkolit. Ne kannattaa laittaa joko verkkokoriin tai käyttää jotain muuta soveltuvaa apuvälinettä, ellei grillimestarilla ole pitkä pinna ja täysi rauha käännellä ohuita siivuja ritilöiden päällä. Se onnistuu kyllä, mutta grillin ammottava kita on jatkuvasti avoinna putoavien viipaleiden varalta.

basilika, aurinkokuivattu tomaatti, grillattu fenkoli

Ja kun fenkoleissa on kaunista väriä ja ne ovat kypsiä, niille voi sekoittaa kastikkeen. Laitoin tuohon tupsun basilikaa, pirkan aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja silputtuna, paahdettuja pinjansiemeniä sekä appelsiinin kuorta ja mehua. Niin ja suolaa ja pippuria tietty. Tosi hyvää, edelleen simppeliä ja erilaista.

Aurinkoinen fenkolisalaatti grillistä (n. 3:lle)

2 isoa fenkolia ohuesti siivutettuna
loraus öljyä ja sitruunan mehua
2 kukkuraista rkl aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
hyvä tupsu tuoretta basilikaa
1/2 luomuappelsiinin kuori ja mehu
tilkka hyvää oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
(fenkolin lehtiä hakkeena)

Katko fenkoleista vihreät osat pois ja siisti kanta leikkaamalla siitä ohut pinta pois. Huuhtaise fenkolit vedessä.

Siivuta fenkolit ohuehkoiksi kukkasiksi jotka pysyvät kasassa kannan avulla. Pyöräytä heti sitruunanmehussa ja öljyssä jotta ne eivät mustu. Grillaa fenkolit raidalliseksi tai muuten kauniin väriseksi.

Sekoita loput ainekset kastikkeeksi, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. Voit lisätä kastikkeen sekaan myös fenkoleista leikatut tillimäiset lehdet hakkeena.

Sekoita kastike kuumiin fenkoleihin ja tarjoile heti lisukkeena vaikka pihville, halloumille tai tuoremozzarellalle.

Päivä jolloin syötin anopilleni rikkaruohot ja garam masalapyörykät

$
0
0


... Oli sunnuntai, päivä jolloin sain ensimmäisen äitienpäiväruusuni ja päivä, joka tuntui keitaalta äkkiä kovin, kovin kiireiseksi muuttuneen arjen keskellä.

valkosipulileipä


Äitienpäivänä mozzarella marinoitiin kermalla ja sitruunalla, katkaravut makealla chilillä, rikkaruohot hunajalla ja jeeralla ja äidit tietenkin pullollisella shampanjaa. Istuimme omassa puutarhassamme ja kuuntelimme kuuman grillin suhinaa, joimme kylmiä, avokadolla samettiseksi tehtyjä ja limettisiä kurkkukeittoja pillillä ja nautimme tuosta ensimmäisestä kesäisen ihanasta illasta jolloin kaikki tuntuu kasvavan silmissä. Mukaanlukien tuo äidin vauva, jonka tajusin saaneen äkkiä ihan omia kasvonpiirteitä ja kasvaneen pitkäksi kuin kukkapenkistä kiireellä puskeva lipstikka. Voiko sitä kohta enää kutsua edes taaperoksi. Ja hieman äitin sydäntä kouraisi tieto, että täyspäiväinen kotoilu alkaa olla lopuillaan. Vaikka sen on tiennytkin, että jossain määrin laina-ajallahan sitä tässä kotona ollaan vielä oltu niin kyllä se silloin kirpaisi kun töihinpaluun aikataulu realisoitui täydellä voimalla.

Ja kun olin koonnut itteni, niistänyt nenäni ja alkanut tutustua siihen mitä "muukki ihimiset" lastensa kanssa tekevät, kiukkuunnuin. Kun niin paljon puhutaan, että äitien pitäisi palata töihin aiemmin ja vaikka vaan osa-aikaisesti, niin miten voi olla että lapsen hoidon tuetut muodot ovat niin kankeita ja byrokraattisia. Että hyvää äitienpäivää vaan kaikki naisyrittäjä-äidit, kunnalliseen päivähoitoon on yrittäjällä 4kk odotusaika ja yksityisistä järjestelyistä on tehty niin monimutkaisia että ylemmän korkeakoulututkinnon omaava mammakaan ei meinaa saada siitä suosta tolkkua. Tuli vaan mieleen, että jos noita joustavampia malleja tehtäisiin helpommaksi, kevyemmäksi ja yksinkertaisemmaksi saattaisi useampikin mamma harkita osa-aikaista töihinpaluuta. Ymmärrän hyvin, että moni lyö hanskat tiskiin, toteaa että oma muru on liian pieni isoon ryhmään ja jää kotiin.

Jos tiet saadaan kuntoon tieosuuskunnilla ja kylät kylätoimikunnilla niin miten tämä "oman kylän lasten hoito" voi olla niin hankalaa. Eikö voitaisi kehittää vaikka jotain osuuskuntamallia jossa naapuruston mammat yhdessä hoitaisivat (vaikka kiertävin vuoroin) muutaman penskan ensiaskeleet. Kaikki pääsisivät töihin, lapset saisivat leikkiä tuttujen naapurien kanssa, kaikki pienet saisivat viettää osan ajasta omassakin kodissaan kaverien kanssa ja kaikki olisivat tyytyväisiä. Saattaisipa tuo lisätä myös alueellista kehittymistä kun aikuiset olisivat keskenään tekemisissä. Mutta kun kaikki pitää standardoida ja kietoa sääntöihin kuoliaaksi asti...

villivihreä, vuohenputki

Mutta siinä kevätilman ollessa täynnänsä lupausta kesästä me istuimme autuaan välinpitämättöminä arjesta ja sen touhuista. Minä hääräsin ja touhusin kantaen jääkaapista ruokia pöytään ja ehkä hieman viekkaastikin virnuillen pamautin salaattia pöytään kantaessani että "tänään on sitten se päivä, kun päätin syöttää anopilleni rikkaruohot!". Luonnollisesti naurunremakan laannuttua ja lintujen sirkutuksen taas kuuluessa selitin kyseessä olevan trendikkäistä trendikkäimmät "villivihreät" joita takapihallamme kasvaa valtoimenaan ja mikä parasta - täysin luomuna. :) Kävin poimimassa kaikista tuoreimmat ja pienimmät vuohenputken lehdet sekä ensimmäisiä ketunleipiä kukkineen. Niistä sitten huuhtaisin salaatin johon sekoitin kastikkeen hunajasta, paahdetusta jeerasta, hyvästä oliiviöljystä ja lirauksesta valkoista balsamicoa. Ja tietty sekaan meni myös mustaa pippuria ja suolaa. Ihan hauskaa, mutta ensi kerralla kiehautan mukaan vähän tikuiksi silputtua porkkanaa ja laitan ne ensin marinoitumaan kastikkeeseen ja sekoitan vasta lopuksi kaiken sekaisin. Porkkana olisi tuonut salaattiin paremman tekstuurin ja maku sopisi varmasti yhteen vähän itsessäänkin porkkanaisen vuohenputken kanssa.



Mutta vaikka kaikki olikin osallistujien mielestä herkkua, illan ehdoton namupala olivat pienet lihapyörykät. Olin pitänyt illan menun teemana "kaikkea pientä" jotta jokainen voi syödä juuri sen verran kuin haluaa. Ja idea lihapullista tulee mummulta - hän tekee aina ja ihan kaikiin juhliin lihapullia. Ja hyvä idea se olikin, vaikkei tämä resepti mummulta olekaan - kunhan nyt vaan halusin päästä käyttämään sitä ihan liian nopeasti kasvavaa lipstikkaa ja käyttämään hyväkseni vanhat leivänkannikat.


Ja oikeasti - vaikka kaikki oli vain pientä, jokainen söi vatsansa täyteen ja ilta tuntui juhlalta. Mutta siihen taas oikeasti vaikuttavat enemmän ne ihmiset kuin ruoka.

Ja niiiin hyvää tuosta lihapullamassasata tuli, että tein samalla idealla sitä uudelleenkin kebakoiden pohjaksi - jätin vaan leivän pois jotta massa pysyisi kasassa. Kastikkeen tein kuten aikaisemmassakin kebakko-ohjeessa ja pekonia tuli pintaan nytkin. Chilin taisin korvata tällä kertaa poppamiehen grilli-viskikastikkeella  ja laitoin mukaan lisäksi hieman siirappia ja lisäviskiä. Lisukkeena tarjottiin uunipaahdettua puikulaa ja inkiväärillä, mintulla ja korianterilla maustettua jogurttia. Cross kitcheniä parhaimmillaan.


Garam masalapyörykät (iso kasa, ainakin seitsemälle muiden ruokien ohessa)

n. 500g jauhelihaa
3 siivua vanhaa, kuivaa leipää (Fazerin myslileipää tällä kertaa)
liotukseen n. 1,5 dl maitoa ja saman verran kermaa
n. 1 pieni prk smetanaa n. 120g
3 valkosipulin kynttä murskattuna ja silputtuna
n. 1,5 cm pala inkivääriä raasteena
n. 3 tl garam masalaa
tupsu lipstikkaa silppuna
timjamia
1 muna
1 tl hyvää yrttisuolaa (tai suolaa ja hieman yrttejä)
mustaa pippuria

Laita leivänpalat pilkottuina /murustettuina likoamaan kermaan ja maitoon. Anna pehmentyä. Sitten sekoita mukaan kaikki muut aineet ja vaivaa tasaiseksi. Paista kauniin värisiksi pannulla useammassa erässä voin kanssa ja laita uuniin pysymään lämpimänä.

Tarjoa jogurttisen dipin tms. kanssa
Viewing all 353 articles
Browse latest View live