Quantcast
Channel: Siskot kokkaa
Viewing all 353 articles
Browse latest View live

Paahdettua basilikakanaa, tomaattia ja spaghettia

$
0
0

Olen viimeaikoina tehnyt jonkin verran tämän tyyppisiä helppoja, mutta hieman aikaa vaativia pasta-kanajuttuja koska; hirveä kiire. Eikä näissä mitään pahaa tietysti ole, simppeliä arkiruokaa jota voisi nimetä myös paremmaksi sen vuoksi, että makua riittää. Ja jos jollain nyt vielä sattuu olemaan hallansäästämä basilikapurkki pihalla niin tähän sen voi hukata hyvillä mielin. Mutta kannattaa olla nopea, sillä jo ylihuomenna on luvattu pakkasia yöksi koko maahan. Nyyh!


Viime viikonloppua vietettiin syksyisissä merkeissä saaristossa. Meillä oli ilonamme sipulimaan perhe ja Merituulin kauniita (ja edelleen kauniimmaksi muuttuvia) kuvia viikonlopulta pääsette kurkkimaan täältä. Merituuli oli viikonloppua speksatemmessamme ohimennen nimennyt lasten suosikiksi pestopastan ja koska meidän pikkumiehemme tykkää syödä kanaa, ajattelin yhdistää nämä kaksi ajatusta lauantailounaalle kun vieraamme saapuvat pitkä ajomatka takanaan. Koska: hyvin syönyt lapsi on onnellinen lapsi. :)


Lisäksi kaivelin vielä jostain muistini sopukoista että April Bloomfield oli yhdistänyt keittokirjassaan jollain tavoin kypsiä tomaattia ja paahtanut niitä kanan kanssa uunissa. No, pikainen vilkaisu reseptiin palautti taas minut maanpinnalle ja soveltamaan oman mieleni mukaan, sillä April oli blanchaillut ja kuorinut erikokoisia tomaatteja ja pykertänyt niistä panzanellasalaatin kanan kanssa. Uhoh, taitaa jäädä väliin kirsikkatomaattien kanssa. Mutta reseptin vilkaisu ei taaskaan ollut turhaa, sillä eräässä sivulauseessa tuo keittiössä pyörivistä naisista neroin mainitsee että tapaa toisinaan pujottaa vähän basilikavoita kanan nahan alle... "No niinhän minä teen!", totesin siitä paikasta ja ryhdyin tuumasta toimeen.

Lopputuloksen näette tässä.

Paistoastian pohjalle tiivistyy upea-arominen kastike, joka voidaan imeyttää pastaan tai vaikka hyvään maalaisleipään. Hieman kuivasta leivästä mukaan voisi paahtaa krutonkeja Panzanellasalaatin tapaan. 

Ideanani oli, että paahdan halkaistuja kirsikkatomaatteja ensin parisen tuntia n. 100 asteessa jotta ne hieman kuivahtavat ja kiinteytyvät. Silloin niistä ei tule ihan mössöä, vaikka myöhemmin kaataisin sekaan vähän valkoviiniä ja laittaisin kanat paahtumaan tomaattien sekaan. Sen sijaan näin toimimalla kanoista tulee mehukasta ja lopputuloksena vuuan pohjalla pitäisi olla tomaattinen, tiivistynyt ja sopivasti makean hapokas kastike, jota voisimme sitten joko kaapia leivänpaloilla suuhumme tai keittää sekaan pastan, jonka annetaan imeä kaikki se maku itseensä. Molempi parempi totesin, kun pistin ruokaa pöytään ja leikkasin tarjolle sekä leipää kaapimista varten, että kippasin ison kasan spaghettia kanankoipien sekaan.


Kaikille ruoka maistui, vaikka muistinkin vasta paljon, paljon myöhemmin (lue: kotimatkalla, autossa sunnuntaina), että Merituuli perheineen tykkää syödä kanansa luomuna ("oh noes, fail"). Mitään hän ei hienotunteisena tietysti sanonut, mutta tajusin sen vasta siinä rauhoituttuani autoon ja kertaillessani kaikkea mukavaa mitä puuhailimme... Pahoittelut, tähän pieneen aivoon suuren pääni sisällä ei kyllä tälläkertaa muistunut edes ohimenevästi, että se meni näin. No, ohje sopinee sinänsä sekä kokonaiselle luomukanalle että näille valmiiksi leikellyille nuijille. Kokonainen kana vaan kannattaa laittaa tässä ohjeessa neljään-kuteen osaan, jotta tomaatit eivät pala paahtamisen aikana vaan jäävät sinne kanojen alle suojaan. Ensi kerralla sitten muistan paremmin.  Ehkä.

Kanasta kuitenkin tulee basilikavoin kanssa todella aromikasta ja pieni vaivannäkö viimeisten syystomaattien kanssa kannattaa; kesäinen hapokkuus vaihtuu syksyyn hyvin sopivaksi paahtuneeksi makeudeksi jota se pähkinäiseksi paahtunut valkosipuli vahvistaa. Erinomainen ruoka tilanteeseen kun on aikaa, muttei hirveästi jaksamusta.


p.s. viinirintamalla kanan kanssa sopii hyvin juoda vaikka Alkon uutuus-Dolcettoa: Lo zoccolaio Dolcetto D'Alba

Paahdettua basilikakanaa, tomaattia ja spaghettia (4 aikuista ja 4 lasta söi tästä)

n. 4 rasiaa erivärisiä kirsikkatomaatteja
1 valkosipuli leikattuna kahtia
ripaus sokeria ja suolaa
n. 100g voita
n. 1,5 dl silputtua basilikaa
1 iso valkosipulin kynsi murskattuna
ripaus savusuolaa
broilerin koipinuijia (n. 2 per aikuinen ja 1 per lapsi sekä muutama ekstra)
2 dl kuivaa valkoviiniä
tilkka öljyä
tuoreita basilikan lehtiä
n. 250-300g spaghettia
parmesania

Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Halkaise tomaatit suureen uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Laita vuokaan myös halkaistu valkosipuli leikkauspinta alaspäin. Laita vuoka uuniin ja jätä uuninluukku hieman raolleen (esim. pikkulusikan varsi oven yläreunan väliin) ja anna tomaattien paahtua ja kuivua uunissa n. 1,5-2h tai kunnes ne ovat vähän tiivistyneen näköisiä.

Sekoita keskenään hieman pehmentynyt voi, murskattu valkosipuli ja basilikasilppu. Lisää ripaus suolaa ja sekoita tasaiseksi ihan käsin.

Ota tomaatit pois uunista ja väännä uuni 200 asteeseen.

Kuivaa kanan koipinuijat ja laita jokaisen kananpalan nahan alle n. 1 tl basilikavoita. Laita sitten basilikavoilla maustetut koipinuijat köllöttämään tomaattien päälle. Jos voita jää pieni nokare, laita se vuokaan mukaan.

Kaada vuokaan n. 2 dl valkoviiniä tai juuri sen verran että vuuan pohja peittyy, mutta kanat eivät ui siinä. Ripota sitten kanojen päälle mustaa pippuria sekä vielä hieman suolaa ja jos haluat, tilkka oliiviöljyä.

Paahda uunissa n. 35-40 min tai kunnes kanojen nahka on kauniin värinen ja liha kypsää. Kun kanat alkavat olla valmiita,  sulje uunin lämpö (jätä kanat vielä uuniin odottamaan) ja keitä pasta. Kun pastan keitinvesi on kaadettu voit lorauttaa pastan sekaan tilkan hyvää oliiviöljyä ja repiä tuoretta basilikaa. Purista valkosipulien sisukset kanojen paahtamispannulle syntyneen kastikkeen joukkoon, hävitä kuoret ja riko puristettuja kynsiä liemen sekaan esim. ruokalusikalla tai kauhalla. Kippaa sitten pasta kanasetin päälle ja kääntele sekaisin kastikkeen kanssa. Odota 2 min ja annostele lautasille. Korista basilikan lehdillä ja parmesanraasteella.


Kurpitsapastaa, paahdettua chilifetaa ja quinoaa

$
0
0
kurpitsapasta, paahdettua fetaa ja quinoaa

 "Mitä sinä aiot tästä tehdä?" kysyi Auroran K-kaupan kassa minulta viimeksi kun ostin kokonaisen syyskurpitsan. Teidän olisi pitänyt nähdä hänen ilmeensä kun sanoin, että aion paahtaa sen, soseuttaa ja tehdä siitä kastikkeen pastalle. Niin, ja että aion paahtaa sen päälle quinoaa.

paahdettu kurpitsa

Ilme oli vähän sellainen, että epäilin ettei hän oikein hahmottanut mistä päästä pitäisi aloittaa jos aikoisi ottaa vinkistä vaarin. Niinpä jatkoin, että toki kurpitsaa voi myös lohkoa ja hieroa siihen marokkolaisia mausteita ja paahtaa lisukkeeksi tai siitä voi tehdä keittoa (monenkin moista) ja italialaiset leikkaavat kurpitsan ihan ohueksi, jauhottavat ja paistavat öljyssä rapeaksi.


chilinen, paahdettu feta
Voit käyttää mitä vaan juoksevaa hunajaa. Italian metsähunaja saatiin näytteenä.

Ehkä V on oikeassa - mun ei pitäisi varmaan avautua tämmösistä niin vuolaasti. Aiheuttaa vaan ahdistusta kuulijassa. Mutta teille tänne eksyneille ajattelin kuitenkin tarinoida hetken tästäkin pastasta - loppujen lopuksi se on hyvin simppeliä tehdä. Tuo quinoan paahtaminen on minulle ihan uusi juttu. Opin sen, kun kävin Winestaten ja Aromi - lehden järjestämässä illanvietossa jossa vuoden kokki Erik Mansikka opetti meille ruuasta ja Tuomas Meriluoto (MV) viineistä ja niiden sovittamisesta ruuan kanssa. Kirjoitan siitä vielä erikseen oman juttunsa, mutta en malta olla jo hehkuamasta näitä paahdettuja quinoa - jyviä vähän etukäteen. Siellä illassa Erik Mansikka siis paahtoi keittämätöntä quinoaa pannulla pienessä öljymäärässä. Ei ollut tullut mieleenikään, että sitä voisi käyttää niinkin. Tuolloin Quinoat ripoteltiin koristeiksi alkupalasashimien kanssa joita yours truly pääsi näpertämään. Ja kun tiedätte miten kova näpertäjä olen niin on täysin käsittämätöntä että sain aikaan näinkin söpöjä sashimipaloja! ;)

Sashimien"selkämys" kastettiin sipulituhkaan ja pinnalle ripoteltiin paahdettua quinoaa. 


Ja se quinoa oli ihan mahtavan pähkinäistä ja upean makuista. Olen ripsotellut sitä vähän sinne ja tänne tuon illan jälkeen.

paahdettu quinoa
Quinoan voi paahtaa. Muttei ehkä kannata keittää sitä öljyssä kuten kuvassa... köhh... 

Muutenkin tähän pastaan on lainattu elementtejä vähän sieltä ja täältä. Tuo kurpitsan käyttäminen pastakastikkeena on jo viime vuodelta tuttu juttu, mutta nyt älysin yhdistää siihen jostain keittiöohjelmasta napatun vinkin chilin ja hunajan kanssa uunissa pahdetusta fetasta. Ja kun kaikki nämä vinkit liittää yhteen on lopputuloksena ehkä syksyn paras pasta. Kurpitsa on pehmeää, feta taas aromaattista, paahtunutta ja makeaa, quinoa pähkinäistä ja rapsakkana se tuo pastaan vielä sitä kaivattua tekstuuria. Osastolta meidän syksyn parhaita pastoja tämäkin siis :)


Chilin kanssa paahdettu feta on niin järkyttävän paljon parempaa kuin paahtamaton feta - suosittelen kokeilemaan. 

Joten ostakaa kurpitsa. Paahdoittepa, pilkoittepa tai suristittepa sen sitten sopaksi se kannattaa, sillä nyt on sesonki joten ei kun ääntä kohti.

Pari vinkkiä vielä: pastan voi hyvin tehdä spaghetista mutta minusta tuorepastan pehmeys sopii tähän erinomaisen hyvin. Fetan päälle voi laittaa myös tuoretta chiliä, mutta se palaa helpommin kuin kuivattu chilihiutale. Jos käytät tuoretta chiliä kannattaa ainakin osa tunkea fetan väleihin maustamaan.

Kurpitsapastaa, paahdettua chilifetaa ja quinoaa (4-6:lle pastan määrällä voi säätää vielä)

1/2 isohkoa kurpitsaa paahdettuna (iso annos, pienempään määrään riittää tietysti pienempi kurpitsa TAI lopun paahdetun soseen voi käyttää keittopohjana myöhemmin...)
n. 1 dl quinoaa
n. 50g voita ja 1 salvianlehti per ruokailija
juoksevaa hunajaa (n. 2-4 tl)
oliiviöljyä
chilihiutaleita (tai pieneksi hakattua tuoretta chiliä)
2 pkt fetaa (n.200g per paketti)

2 pkt ohutta tuorepastaa (spaghettia) tai tavallista spaghettia ruokailijamäärän mukaan.
suolaa
pippuria

Halkaise kurpitsa ja kaavi pois siemenet. Tee reikiä kurpitsan pintaan veitsellä. sutikoi vähän öljyä pintaan ja laita uuniin 200 asteeseen paahtumaan n. 30 min tai kunnes kurpitsan kuoressa on mustia läikkiä.

Leikkaa feta kuutioiksi, laita se folion päälle ja ripota pinnalle chilihiutaleita ja pirskottele hieman hunajaa sekä öljyä. Paahda 220 asteessa kunnes pinnassa on hieman kaunista väriä - n. 15-20 min.

Laita pannuun tilkka öljyä (tilkka, ei niin paljon kuin minulla lorahti kuvissa, vähempikin riittää!) ja paahda quinoaa pannulla hetki kunnesse muuttuu asteen tai pari ruskeammaksi; herkullisen kullanruskeaksi. Kaada sitten quinoa parin talouspaperin päälle odottamaan ja valumaan hieman.

Laita paahtuneen paprikan sisus blenderiin, sulata voi pannulla ja laita salvianlehdet sulaan, kiehuvaan voihin. Kun kiehuminen loppuu, nostele paahtuneet ja rapeaksi muuttuneet salvianlehdet talouspaperille odottamaan ja kaada salviavoi kurpitsan sekaan. Älä polta voita tai itseäsi!

Lisää kurpitsan joukkoon hieman mustaa pippuria ja suolaa. Aja tasaiseksi mössöksi yleiskoneella. Jos seos on liian tiukkaa eikä pyöri, voit lisätä vähän kurpitsan pahtonestettä, vettä tai maitoa.

Kiehauta vettä ja keitä pasta. Tuorepastalle riittää ihan muutama minuutti, kunnes pasta nousee pintaan. Lopuksi kootaan pasta.

Sekoita pastan joukkoon kurpitsamuhju ja sekoita. Tarkista maku ja lisää hieman suolaa ja mustaa pippuria. Seoksen on tarkoitus ollapehmeän makuista, sillä feta tuo lisää särmää ja suolaa. Sekoita osa paahdetusta quinoasta pastan joukkoon ja annostele sitä lautasille tai tarjoiluvadille. Korista paahdetulla fetalla, lopulla quinoalla sekä paahdetuilla salvianlehdillä.

Tuotenäytteet: italian metsähunaja hunajainen Sam

Ruusukaalia ja ruishelmiä

$
0
0
ruusukaali, ruishelmet

Sain kesällä vieraakseni ihmisen (ehkä suorastaan jopa koko perheen?), joka ei ollut koskaan syönyt ruusukaalia. En ehkä olisi uskaltanut ostaa jääkaappiin ruusukaalia, jos olisin etukäteen tämän tiennyt, mutta kun en tiennyt en myöskään osannut stressata asialla :) Ja koska niin moni vihaa ruusukaalia sitä ensimmäisen kerran maistettuaan päätin, että en missään tapauksessa saa epäonnistua, sillä oikein tehtynä ruusukaali on Ihanaa. Ja niinpä sitten paahdoin ruusukaalit uunissa tähän simppeliin, rustiikkiseen mutta tosi raikkaaseen ja ruokaisaan salaattiin.

Koska vaikka rakastankin ruusukaalia juuri sopivan makoisaksi keitettynä, uunissa paahdettaessa tuo söpöistä söpöin barbiekaali saa jos mahdollista vieläkin ihanampia makuja itseensä. Ja kun olen ihan rehellinen, uunissa epäonnistumisen riski pienenee, lähes olemattomaksi. Uskallan sanoa näin, koska kerran totaalisesti ja tykkänään unohdin ruusukaalit uuniin. Ja vaikka osa näytti suorastaan jo karstaisen palaneelta ja melkein tippa linssissä tuijotin niitä siinä pellillä, oli  maku täydellinen yllätys. Vaikka ne olivat kirjaimellisesti melkein hiilenä, ruusukaalit maistuivat upean pähkinäiselle. Ne syötiin sitä viimeistä, hiiltyneintäkin myöten.  

Se kikka mitä uunittamisessa on, kuuluu seuraavasti: ruusukaalit pitää halkaista ja pyöräyttää öljyssä, jolloin niiden sisus kypsyy suunnilleen samassa tahdissa pinnan kanssa. Lisäksi puolikkaat kannattaa laittaa pellille leikkauspinta alaspäin. Näin jokainen leikattu kaalireuna ruskistuu ja karamellisoituu hieman kaalien paahtuessa, koska kuuma pelti johtaa hyvin lämpöä. 

Pähkinäisten ruusukaalien kanssa sopii hienosti jokin makea kuivattu hedelmä, tällä kertaa laitoin rusinoita. Salaattipohjaksi käytin kasvisliemessä kiehautettuja ruishelmiä ja kastikkeeksi koko hommalle sekoitin vain hieman hyvää oliiviöljyä, balsamico - etikkaa, suolaa ja sokeria ja maustoin kastikkeen n. 1 teelusikallisella fenkolilla maustettua oliiviöljyä (finocchina) jota sain joskus lahjaksi ystävältäni M:ltä. En tiedä mistä sitä nykyisin saa, mutta epäilen että Stokkan herkku on hyvä arvaus. Jos fenkoliöljyä ei ole, voit toki paahtaa ruusukaalien kanssa uunipellillä myös ohueksi siivutettua fenkolia. ei se ihan sama asia ole, mutta sinnepäin.

I ja I:n paras kaveri tuona viikonloppuna mökillä.

Helppo juttu ja hyvin maistui, myös ekakertalaisille! :) ... Ja lisukkeena tarjosin en mitään vähempää kuin maailman parasta pulled porkia, josta kuulette (pitkällisesti, joten varatkaa paljon kahvia kuppiin) viimeistään huomenna...  ;)  

Ruusukaalia ja ruishelmiä (riittää 4-6:lle)

n. 2,5-3 dl ruishelmiä keitettynä lisäkkeeksi kasvisliemessä pussin ohjeen mukaan.
1 rasia ruusukaalia, halkaistuna
tilkka öljyä
suolaa
mustaa pippuria myllystä

kastikkeeseen
n. 3 rkl hyvää oliiviöljyä
n. 1,5 rkl valkoista balsamicoa
1 tl fenkoliöljyä (tai silputtua kirveliäkin voi kokeilla) 
hyppysellinen suolaa ja sokeria (tai juoksevaa hunajaa)

Lisäksi
pari kourallista rusinoita
lehtipersiljasilppua 

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita vesi kiehumaan ruishelmiä varten. Halkaise ruusukaalit, pyöräytä ne öljyssä ja lado pellille leikkauspinta alaspäin. Ripota päälle vähän suolaa ja pippuria. Paahda kunnes ruusukaalit ovat saaneet vähän kaunista väriä ja muuttuneet kypsiksi. n. 15-20 min.

Keitä ruishelmet, valuta ja sekoita rusinoiden sekä paahdettujen ruusukaalien kanssa. Kaada mukaan kaikki pellillä mahdollisesti oleva öljy. Sekoita kastikeaineet keskenään, kaada kastike salaatille ja lisää lehtipersiljaa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. 

Savustettu possun kassler (eli parasta nyhtöpossua ever) ja makeita, savustettuja papuja with R2D2 ;)

$
0
0


Jos sanoisin, että tämä on maailman parasta pulled porkia on mahdollista (joskaan ei todennäköistä) että valehtelisin. Siksi ehkä tyydyn sanomaan, että tämä on parasta pulled porkia a.k.a nyhtöpossua mitä olen ikinä, koskaan, milloinkaan saanut syödäkseni. Ja mikä parasta, kokkina toimi armas mieheni, joten tätä voidaan saada uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Ja on sitä nyt jo kolmen kasslerin verran tehty ja syötykin - viimeiseen muruun asti.


Tämä liittyy nyt siihen kun sanoin, että meille tuli se uusi R2D2:n näköinen savustuspömpeli. Kyseessä on siis tuommoinen ProQ smoker josta vastaavaa mutta kalliimpaa ja ilmeisesti myös parempaa saa Weberiltäkin. Laitteen ideana on, että se hajoaa kolmeen palaan josta alimpaan tulee hiiliä ja tuli, toiseen vettä joka kosteuttaa ilmaa ja ruokaa ja ylimpänä on kaksi ritilätasoa joille ruuat laitetaan savustumaan.


Savustimessa on kaksi ritilätasoa joista molemmille kannattaa ehdottomasti keksiä jotain laitettavaa. 


Ja tämän pelin idea on että mennään low and slow. Suomeksi se tarkoittaa, että ruokaa savustellaan ja kypsennetään suhteellisen matalissa lämpötiloissa mutta toooosi pitkään. Ja koska me ollaan tämmöisiä savustusaloittelijoita ja savustus on varsinaisesti rantautunut talouteemme vasta tänä kesänä, olen vasta nyt nähnyt valon savustetun lihan suhteen. Tähän asti se savustettu liha on lähinnä tarkoittanut niitä lihatiskin kylmiä savupotkia ja muuta ihan hyvää, mutta ei nyt mitenkään liekkeihin herättävää. Oikeasti vasta tämän mööpelin kotiutumisen myötä ymmärtänyt miten järkyttävän hyvää savustettu liha voi olla.

Lopputulos on jokseenkin täydellisen erilaista kuin missään muussa himmelissä valmistettu liha mitä olen päässyt maistamaan.

Lihan voi säilyttää revittynä ja lämmittää vaikka uunissa uudelleen. Se on silti vielä aivan upeaa. 

Mitä lihalle tapahtuu on jotain etäisesti saman tyyppistä kuin pitkään uunissa hauduttaessa. Mutta; koska lämpötila on matala, liha kypsyy savun ja vesihöyryn keskellä ja aikaa kuluu paaaaaljon siitä tulee ihan erityistä. Lihan pintaan muodostuu kaarnaksi (amerikkalaisittain bark) kutsuttu kovettunut ja tavattoman maukas pintakerros, jota esim. nyhtöpossun tapauksessa jää melkein jokaisen lihasäikeen päähän vähäsen.

Mehukasta ja ihanaa pulled porkia. Kuivunut pinta on superherkkua. Revi, älä leikkaa. 

Samainen kerros ilmeisesti suojelee myös sisään jäävää lihaa, koska syystä ja viidennestä se jää ihanan mehukkaaksi. Ja kun sanon mehukkaaksi en tarkoita semmoista vähän vetistä ja ohutsäikeistä kuin uunissa vaan semmoista, missä se mehukkuus on jäänyt niiden lihassyiden sisään ja säikeet tuntuvat vielä pulleilta (ks. kuva yllä jos siitä saisi vähän käsitystä).

Perinteinen tarjoilu; pitaleipää, soosia ja cole slaw. 

Ihan mieletön herkku josta itselleni tuli sellainen olo että tarviiko enää ikinä etsiä yhtään pulled pork reseptiä kun tämä on löytynyt?

Ja niille jotka nyt uteliaina haluavat tietää mitä tuommoinen mööpeli maksaa niin kerrottakoon että tuo ProQ mikä meille tuli on jotain parisataa euroa, eli ei mikään himmeän hintava härpäke.

Tähän briketit on suorastaan suunniteltu. 

Tämä tämänpäiväisen postauksen ohje on oikeasti "smoked pork butt (virtualweberbulletista)" (jossa butt ei viittaa perään vaan pyöreään tynnyrimäiseen muotoon) mutta sama ohje toimii kotoisalle kasslerille todistetusti ihan hyvin. Ohjeita näihin savustusjuttuihin on kurkittu paitsi tuolta virtualweberbullet.com:ista myös amazingribs.com:sta, mistä on löytynyt vinkkejä kaikenlaiseen savustimessa tapahtuvaan naudankääntelyynkin. Mutta se onkin jo toisen muistiinpanon tarvitseva juttu se. Kannattaa kurkkia noita sivustoja jos aihe kiinnostaa, sillä tuolla on paljon, paljon meitä harjaantuneempia savustelijoita joskin ne siellä puhuvat ameriikkaa :) Tässä kuitenkin meidän kokemuksia näistä alkutaipaleen oppimisista ihan suomeksi :)

Mausteseosta tulee jonkin verran yli tarpeen, mutta loppu käytetään kastikkeeseen jolla liha kostutetaan.

Tässä kyseisessä, meitä ihastuttaneessa possuohjeessa kokonaiselle kasslerille tehdään mausteista ja demererasokerista seos, joka hierotaan lihan pintaan. Possu laitetaan sitten muovipussiin ja jääkaappiin maustumaan maustehuntu yllään n. 8-12 tunniksi ennen savustusta.

Kaksin aina kaunihimpi - toisen voi pakastaa.

Opittua pelkästään tästä rubistakin tuli jo sen verran että listaanpa niitä tähän insinöörimäisesti listaksi:

Mustapippuria kuluu reilusti... ja sen murskaaminen morttelissa vaatii pinnaa. 

  1. Rubista tulee kyllä tosi hyvää, jos jaksaa jauhaa mustapippurit itse. MUTTA: rubia tulee sen verran raju määrä, että jos ei omista erillistä maustejauhainta kannattaa oikeasti harkita mustapippurirouheen ostamista valmiina. Nimim. alan kyllästyä jo puuhaan näin muutaman kerran jälkeen... ;) 
  2. Jos possun jättää liian pitkäksi aikaa marinoitumaan rubiin, se alkaa itkeä ja kuivuu samalla. Lisäksi rubi alkaa lähteä pois. Ei kannata siis jättää possua liian kauaksi rubiin. 
  3. Sokeri jota rubiin käytetään on raakaruokosokeria tai demerarasokeria. Ilmeisesti kikka tässä on se, että ko. sokerin sulamispiste on korkeammalla ja se ei siksi pala niin helposti. Soveltuu siis tämmöiseen hommaan tavallista hienoasokeria paremmin. 
  4. Loppu rubi mitä jää hyödynnetään soosiin. Huom. ei papuihin joista lisää myöhemmin. 

Ja sitten itse savustamisesta samaten muutama huomio:

Ei sillä ettei nörttiperhe yrittäisi kaikkensa optimaalisen lämmön saavuttamiseksi - kuvassa lämpötila-anturiin kytketty pid-kontrollerilla ohjattu raksapuhallin, jolla yritettiin puhaltaa lisää hönkää hiiliin... ;) 

  1. Varaa useampi tunti liukumavaraa aikatauluun. Savustaminen on HiDASTA. Savustusaika on 8-12h mutta ruoka ei ole ollut valmista kertaakaan vielä siinä minimiajan, eli n. 8h kohdalla. Tuo meidän ProQ ainakin tahtoo jäädä pikkuisen liian alas lämmöissä joten ruoka valmistuu, mutta se vei aikaa rakkaani, aikaa se vei. Ja vaikka alkuperäinen ohje suosittelee grillatessa juomaan ensin pitkiä bourbon - drinkkejä, sitten lyhyempiä ja  lopulta pelkää bourbonia niin emännän vinkkelistä alkupalatkin ovat ihan hyvä ajatus ;) Eikä prosessia oikein voi nopeuttaa millään vippaskonsteilla, paitsi ehkä foliohatulla (lue rohkeasti vaan eteenpäin, selitystä seuraa). 
  2. Käytä brikettejä. Tuntikausien savustelussa perinteiset hiilet ovat jokseenkin hyödyttömiä. Niitä saa lisätä koko ajan. Hermo menee. Sensijaan Weberin briketeillä lämpö pysyy laitteessamme n. 8 tuntia yhdellä latingilla.
  3. Samoin käytä isompia savustuspuun palasia; meillä leikeltiin kuollut omppupuun oksa hyötykäyttöön. Mutta ole vähän varovainen savustuspuun valinnan kanssa - kannattaa googlailla ja kurkkia noita em. sivustojen ohjeita koska osa puulajeista (esim. mesquite) ovat niin vahvoja että ruoka saattaa muuttua kitkeräksi. Omppupuu on toiminut kyllä hyvin. Verkkokauppa muuten myy useita eri savustuspuupaloja ja puulajivaihtoehtoja on. 
  4. Pömpeliä ei kannata turhaan availla; lämpötila laskee aina pitkäksi aikaa kun systeemin avaa. Ruoka käännetäänkin vain kerran koko setin aikana ja samassa yhteydessä se "mopataan" eli sivellään runsaasti ihan erityisellä soosilla. Moppaukseen käytettävät sudit ovat ymmärtääkseni sitten ihan oman uskonsodan aihe nekin. Meillä käytettiin silikonisutia, mikä oli kieltämättä kaukana hyvästä - hyvään sutiin jää paljon "kostukekastiketta".  
  5. Hanki lehmänhermot. En tiedä saako niitä ostaa kilotavarana vai miten, mutta paistossa on yksi vaihe kun niitä tarvitaan. Se on juuri ennenkuin liha valmistuu ja killuu samassa lämmössä niin kauan, että heikkohermoisempi tarkistaa koko ajan vehkeen lämpöä ja viimeistään siinä vaiheessa perheen propellihattu alkaa alkaa kaivella esiin raksapuhaltimia ja tarkistella PID - kontrollerin algoritmeja... Kyseisessä "tasankovaiheessa" kaikki lihan imemä lämpöenergia ilmeisesti kuluu  lihaa koossapitävien siderakenteiden hajottamiseen. Kun kaikki sidosaineet on sulatettu ja liha on valmis, lämpö nousee kyllä sinne 87-88 asteeseen ja haarukka kääntyy lihassa täysin vaivatta. Mutta voi pojat tuon vaiheen valmistumista odottaessa meinaa usko kadota. Ja bourbon. 
  6. Ja toim huom. Se pid - kontrolleri ei oikeasti toimi tuohon lämmönsäätöön hyvin vaikka kuulostaa ja näyttää hienolta, systeemissä on liikaa latenssia että sitä olisi mitenkään helppoa säätää oikein. Mutta kun sanon näin, propellihatullehan tämä on vain haaste. Minä suosittelen vaan aikaista aamuherätystä, niitä alkupaloja ja lisää zeniä. 
  7. Jos usko sitten katoaa ja bourbon pääsee loppumaan niin on yksi (huijaus)kikka, jolla olemme ihan onnistuneesti nopeuttaneet prosessia: n. 9h kohdalla nappasimme kerran kasslerin ulos, käärimme folioon ja laitoimme n. 120 asteiseen grilliin kypsymään kunnes sisälämpö nousi tavoitelukemiin n. 87-88 asteen paikkeelle ja haarukka kääntyi lihassa vaivatta. Mutta lihan pinnan "kaarna" tulee parempi jos vaan malttaa katkeraan loppuun asti ihan siinä pömpelissä itsessään ;) 
  8. Kun kassler on sitten lopulta valmis, se kääräistään vielä hetkeksi folioon ja sen annetaan vetäytyä 30 min ennenkuin se revitään haarukalla. Huom. sitä ei leikata veitsellä vaan nimenomaan revitään haarukalla, etteivät lihassyyt katkea ja vapauta sitä arvokasta mehukkuuttaan taivaan tuuliin. Tai näin ainakin väittävät tuolla toisaalla ja minä uskoin. 

Pid - kontrolleri laskussa ja tiivisteet nousussa... Weberin uutta mallia odotellessa...


Ja koska tähän projektiin menee tajuttomasti aikaa, niitä kasslereita melkein kannattaa tehdä samalla kertaa kaksi ja pakastaa sitten toinen valmiiksi revittynä. Niin ja koska niistä possuista valuu ihanaa, ihanaa ihraa useamman tunnin, kannattaa kaikki se ihanuus tietysti pyydystää maailman parhaiden papujen päälle.

Hulluutta vai ei? Pavuista tulee absoluuttisen ihania - ja syntisiä. 

Kyllä minä ensimmäisellä kerralla katsoin V:tä kuin vähämielistä kun hän sanoi, että alle laitetaan papuja joiden sekaan tulee ketsuppia, sinappia fariinisokeria ja siirappia. "Ai niinkun sokerisia papuja vai?" taisin todeta ja vähän nyrpistellä nenääni. Mutta voin kertoa että muutin mieleni salamannopeasti kun varovasti sitten maistoin yhtä valmista papua rasiasta. Taivahan talikynttilät sentään kun minulle valkeni siitä paikasta mitä herkkua tässä syntyykään.

Pavut kuivahtavat vähän ja maku on savuisen syvä,  pehmeä ja ihana. Kannattaa käyttää ainakin suuria vahapapuja ja ruskeita papuja. Meillä tässä seoksessa myös kidney - papuja. 

Noita papuja on tehty sen jälkeen monen monta kertaa (muidenkin elukoiden kuin possun alla) ja jos tahtoo, mukaan voi lisätä vähän chipotlea. Mutta: sinne sekaan ei kannata laittaa enää tulista mausteseosta. Jonkin sekaannuksen lopputulemana tomautimme viimeksi papujen sekaan naudan ribseille tehtyä maustetta ja siitä tuli ihan liian tulista. Ei se pahaa ollut, mutta ne hienot aromit jyrääntyivät kyllä kaiken cayannen alle. Suosittelen että teette ainakin ekalla kerralla ihan perussetin ja tuunaatte sitten makunne mukaan. Sokeria saa olla aika paljon ja jos käytätte chipotlea niin meillä sitä lisättiin semmoinen puolitoista teelusikkaa per tuommoinen papurasia ja se on aika passeli.

Minä olen selvästi kallellani tämmöiseen makeampaan, paksumpaan kastikkeeseen sen etikkaliemen sijaan. 

Jos tulta sitten haluaapi lisää, kannattaa melkein ostaa se pullossa erikseen tai keitellä itse sopivaa soosia. Minä olen tykästynyt kovasti tuohon poppamiehen bourbon - kastikkeeseen. Tulista, omenaista, makeaa ja ah niiiiin masokistisen hyvää. Ei suositella lapsille. :)

Pulled pork savustimessa (1 kassler, ohje: virtualweberbullet.com)

Tiivistelmä valmistuksesta (kannattaa lukea alkuperäinen ohjekin läpi ensin, siellä hurjasti detaljeja mm. taulukko sisälämmön vaihteluista tuntien kuluessa (!)):


  1. Osta yksi kokonainen kassler, vapauta se vakuumista ja taputtele kuivaksi.  
  2. Hiero siihen reippaasti mausteseosta (Southern Succorn Rub)
  3. Muovipussita ja anna levätä yön yli 8-12h ja lisää tarvittaessa vielä maustetta ennen paistoa etenkin, jos liha on kostunut
  4. Kypsennä 107-120C (225-250F) asteessa kunnes sisälämpö lihalle on (190 F eli) n. 87,78 C - tämä vie aikaa 8-12h Omenapuu toimii hyvin savustuspuuna possulle. 
  5. Sivele kastikkeella (southern soup) ja käännä samassa yhteydessä liha kerran kypsennyksen loppuvaiheessa (tämä on vapaaehtoista ja voit sivellä lihaa useammankin kerran paiston aikana. Kastikemäärä riittää useammallekin kasslerille)
  6. Kun sisälämpö on saavutettu kääri folioon ja anna seistä 30 min esim. tyhjässä kylmälaukussa ennen lihan nyhtämistä haarukalla
  7. Nyhdä possun liha haarukalla ja tarjoa BBQ - kastikkeen kanssa

Mausteseos (Southern succor rub riittää kasslerille ja kastikkeeseen) 

1/4 kuppia eli n. 0,6 dl mustapippurirouhetta
1/4 kuppia eli n. 0,6 dl paprikajauhetta
1/4 kuppia eli n. 0,6 dl Turbinado - sokeria eli demerara-sokeria tai raakaruokosokeria
2 rkl pöytäsuolaa 
2 tl sinappijauhetta
1 tl cayannepippuria



Kostutuskastike (riittää kolmelle-neljällekin kasslerille kertasutikointiin)
n. 3 rkl mausteseosta (ei haittaa vaikka vähän enemmän, voit käyttää loput jos ei hirveää määrää)
2 kuppia eli 4,8 dl omenasiideriviinietikkaa (tai puolet valkoviinietikkaa ja puolet omenasiideriä)
1 kuppi eli n. 2,4 dl vettä
3 rkl jauhettua mustaapippuria
2 rkl pöytäsuolaa (maldon tms)
1 rkl Worchestershire - kastiketta
1 rkl paprikaa
1 rkl cayannea

Sekoita aineet hämmentäen matalalla lämmöllä. Käytä kastike lihan "moppaukseen" paiston loppupuolella.

Savustettuja papuja (ohje muokattu tästä Bush's beans reseptistä)

2-3 purkkia kupsennettyjä purkkipapuja (meillä yleensä voipapuja, ruskeita ja kidney - papuja)
n. 2 rkl ketsuppia
n. 1 vajaa rkl dijon - sinappia
3 rkl fariinisokeria
n. 1 rkl siirappia
(1-2 tl chipotlea, säilöttyä)

Sekoita aineet keskenään ja laita possun alle uunivuuassa. Anna savustua kunnes vähän kuivahtaneet. Pavut voi pelastaa tarvittaessa jo vähän ennen esim. grilliin tai uuniin pysymään lämpiminä. Mutta saavat vähän karamellisoitua ja kuivahtaakin.

p.s. jos tuota lihan kaarnaa malttaa jättää vähän säilöön niin se kuulemma sopii ihan järkkyhyvin papuastian lisämausteeksi. Niin ei kyllä vielä toistaiseksi ole päässyt käymään, mutta....

Sanottakoon nyt erikseen vielä, että postaus ei sisällä minkään sortin tuotelahjoja tai näytteitä vain vastarakastuneen intoa tämmöistä oikeaa savustinta kohtaan. Ja aiheeseen liittyen täytyy tunnustaa, että Weberin savustimen saattaisin joutua ottamaan vastaan tuotenäytteenä jos joku sitä meille tarjoaisi ;) VINK VINK! ;)  

Ibericopossun ulkofilettä salviavoissa

$
0
0

Se oli tosi omituinen päivä kaikenkaikkiaan. I oli vonkunut jo viikon äitin kanssa bussilla menemistä ja siten perjantaina kun olin vapaalla, olin päättänyt jo etukäteen että lähdemme Hakaniemen halliin. Oli ihan kuin I olisi arvannut moisen ja puheli läpi yön unissaan bussilla ja junalla menemisestä. Minä nukuin pätkissä ja näin kummallisia unia.

Yhdessä niistä unista olin joutunut treffeille jonkun ihan uppo-oudon miehenkörilään kanssa. Muistan unesta vielä, että koitin selittää minulla olevan jo miehen ja etten aio päivittää häntä toiseen kappaleeseen. Mutta unessani esiintynyt kilpakosija ei ottanut moista kuuleviin korviinsakaan ja tilanne alkoi käydä kannaltani suorastaan tukalaksi. En kuolemaksenikaan muista, miten pääsin tilanteesta pois, mutta muistan, että samassa unessa I ei ottanut nukkuakseen millään. Aamulla raportoin untani V:lle luonnollisesti vähän kiusoitellen. Eikä tässä kaikessa olisi mitään kummallista muuten, mutta kun se uni melkein kävi toteen.

Voin määrä on suuri, mutta sitä ei sinänsä syödä, se maustaa possun ja auttaa kypsyttämisessä. 

Hakaniemessä aurinko paistoi ja oli kaunista. Pitkällä sillalla pysähdyin nostamaan I:n kärryistä että hän sai katsella laivoja. Keskustassa tuoksui meri, yön kummalliset kuvat olivat aikaa sitten unhoon painuneet ja mieli askarteli jo hallin mahdollisissa löydöissä. Mutta lähtiessämme siitä sillalta liikkeelle, vaalea, raamikas turvaliiviin pukeutunut mieshenkilö alkoi viittelöidä jotain. Ja kun tajusin, että hän viittelöi minulle, elehtien kahvikupin kallistelua muistuttavalla kädenliikkeellä hän jo huikkasikin: "lähde kahville?"

Eikä I kotimatkalla nukahtanutkaan kärryihin, eikä junassa, eikä bussissa eikä edes sänkyynsä ennenkuin joskus puoli neljän aikaan. Todellakin, outo päivä.

Ja kun illalla raportoin tätä V:lle täytyy myöntää että pakkasi väkisinkin hymyilyttämään, sillä ei tämmöisiä nyt ihan joka päivä tällaiselle rehevälle perheenäidille käy. Ja hauskan muiston lisäksi löysin hallista vielä upeaa ibericopossun filettä jonka paistoimme kuten jostain kokkausillasta opin - kuumassa pannussa runsaalla salviavoilla valellen.

Reinin lihan myyjä oli oikeassa, tuo ulkofilekin on erinomaista! 

Ja olipa syynä sitten tavallista hymyilevämpi vaimo tai se pähkinäisen ihana ja maultaan muutenkin täysin muista possuista eroava iberico niin kirposipa V:ltäkin pohtivainen kommentti tarinaani;"sillä miehellä oli selvästi hyvä maku".

Eikä se nyt ainakaan vähempää hymyilyttänyt.:)

Ja tähän loppuun ihan pieni iberico - hehku, sillä jos se ei nyt vielä tullut selväksi niin tuo iberioco on ihan järkyttävän hyvää. Tuota Espanjasta meille tutuksi tullutta herkkua harvoin näkee täällä suomenkamaralla ja tälläkin kertaa hinta oli muistaakseni yli kolmekymppiä kilolta. Mutta siitä ei voi puhua samana päivänäkään tavallisen possun ulkofileen kanssa. Koko lihan rakennekin on täysin erilainen. Ei ole ollenkaan vaikeaa kuvitella että possu on oikeasti elänyt tammenterhoilla koko ikänsä. Iberico love all around.

Ibericopossun ulkofilettä salviavoissa

Possun filettä
tilkka öljyä
50g voita
1 salvian lehti per ruokailija
suolaa ja vastarouhittua mustaa pippuria

Laita kuumalle pannulle tilkka öljyä. Paista possun toinen pinta kullanruskeaksi pannussa (V paistoi ensin myös fileen rasvakerrosta, koska sitä oli fileen selyksessä). Käännä sitten possun file toisinpäin ja anna paistua n. minuutin verran. Lisää sitten voi pannuun ja anna sulaa. Lisää salviat sulaan voihin ja valele possua sulalla salviavoilla. Paista n. 3 min tai kunnes possu on kauniin värinen. Salvianlehdet kannattaa pelastaa turvaan kun ne ovat muuttuneet rapeaksi.

Idea on jättää iberico ihan vähän roseksi sisältä ja sulalla voilla valelu nopeuttaa kypsymistä. Lopuksi mausta pippurilla ja suolalla.

Tarjoa lisänä vaikka rustiikkista paahdetuista juureksista koottua lämmintä salaattia ja omenahilloketta.

Täytettyjä tomaatteja savulla ja pari kommenttia "lihattomasta lokakuusta"

$
0
0

On taas yksi sellainen aamu, kun radiojuontajien siteeraamat pennin aforismit tarttuvat tajuntaan kuin kiiltävä kärpänen sitä varten viritettyyn kärpäspaperiin:"Virheiden tekeminen on okei, kunhan ei toista virheitään".

Kertaan tyhjää hokemaa mielessäni moneen kertaan ja tulen siihen tulokseen, että tässä "suuressa ajatuksessa" saattaisi olla järkeä jos olisi aikaa edes sen verran pysähtyä että ehtisi huomata virheensä tai - vielä parempaa - jollain tavoin jäsentää niitä.


Alan vähitellen huomata, miten rajallinen resurssi aika on ja miten vähään loppujen lopuksi ehtii vaikka maailma pursuaisi kaikkea mielenkiintoista juuri nyt. En tiedä onko tämä oireellisempaa ns. ruuhkavuosille vai sille jonkin aikaa sitten pyörineelle yrittäjien ikiomalle Taivas ja helvetti - kampanjalle. Kai tämä on ainakin osittain sitä "Taivasta ja helvettiä" - molempia samaan aikaan.

Vaikka mökille raahautuminenkin oli jonkinlainen ponnistus, meri-ilma kyllä rentouttaa.
I hoki Duu-Duu ja raahasi zombie-äitinsä katsomaan meduuuusoita.

Ja kyllä, olen kironnut lupaustani olla mukana tuossa lihaton lokakuu - hankkeessa lihansyönnin vähentämisen osalta. Ei siksi, että suoranaisesti kaipaisin lihaa lautaselleni vaan siksi, että kasvisruuan tekeminen vaatii aikaa ja energiaa - joista kumpikin on ollut todella kortilla viime aikoina. Tästä huolimatta en ole halunnut luovuttaa, sillä jotain vetoavaa siinä on, että yrittää ylittää itsensä. Lupaus on jopa aika hyvin pitänytkin - olen ostanut lihaa vain kerran tämän puolen kuun aikana ja sekin oli hirveä, viime viikonloppuna, sillä halusin tehdä mökillä hirveä, katajanmarjoja ja sieniä. Katson tämän lisäksi olevan varsin pieni rike, sillä meillä on oikeasti syöty aamuisinkin vaan juustoa leivänpäällä ja puuroa "mummun mansikkakiisselillä". V taitaa tosin saada vähitellen näistä aamupaloista tarpeekseen, koska eilen kaupasta tuli hänen mukanaan saunapalvia ja salamia ;)


Oikeasti tämä on ollut ihan avartavaakin; vähän on välillä hymyilyttänyt kun on tajunnut, miten paljon vähemmän ruokaa oikeastaan tarvitsemme kaupasta kun valmistan kasviksia. Ja samalla olen sitten kotona ahdistunut kun "jääkaapissa ei ole mitään helppoa". Kikherneetkin unohtuivat taas laittaa likoon aamulla joten ei falafeleja tänäänkään. Ja minkä olen todennut, minusta ei tulisi pienen lapsen kanssa kasvisruokakokkia kyllä tekemälläkään. Vaatii niin paljon miettimistä että pieni saa tarpeeksi kaikkea.

Eivätkä kasvisruokakokeilun kaikki hedelmät ole olleet pelkästään terveellisiä. Kyllä tässä on käyty hyvän ja pahan tiedon puulla muutamaankin kertaan. Yhtenä iltana tehtiin esimerkiksi juustofondue juustonkannikoista, kun en vaan JAKSANUT kokata.Tunnustettava se on; liha on ylivertaisen helppo ruoka josta syntyy kerralla helposti ravitseva päänumero jonka ympärille niitä kasviksia on sitten paljon suurempi vapaus ripotella. Lisäksi isosta palasta lihaa syntyy hauduttelemalla yleensä joka kerta useamman päivän annos.


Mutta aina kun jaksaa panostaa kasvisruuan kokkaamiseen, ei sitä lihaa kyllä osaa kaivata. Lisäksi olen huomannut, että olo on kevyempi - olisi varmasti terveyden kannalta tosi hyvä jos saismme lisättyä kasvisruokien määrän viikossa yhdestä kolmeen - noin niinkun pidemmälläkin tavoitetasolla. Mutta mutta...

No, tässä nyt joka tapauksessa yksi ihan timantti kasvisruoka viime viikonlopulta; me teimme sen savustimessa, mutta olen aikaisemmin tehnyt saman tyyppistä ihan vaan uunissa. Vaikka ruoka on tosi yksinkertainen, se toimii käsittämättömän hyvin. Salaisuutena on kapristen ja aurinkokuivatun tomaatin sekä juuston umami, joka antaa täytteelle sen upean maun.

Uuniversiossa olen käyttänyt juustona fetaa ja parmesania, mutta nyt meni vahvaa appenzelleriä jonka oletin menevän paremmin savun kanssa yhteen. Käyttämällä enemmän kapriksia ja punaista pestoa (tai aurinkokuivattuja tomaatteja silppuna) voit varmaan tehdä tämän vegaanisenakin, savu- tai chilitofulla.Ylipäätään chilin lisääminen täytteeseen oman maun mukaan toimii, mutta se ei sitä kyllä välttämättä tarvitse.

En tiedä toimisivatko sokeripavut uunissa - melkein laittaisin mukaan vähän savupaprikaa ja yksinään uuniin kiertoilmalle, jotta ruskettuisivat vähän. Sitten vasta tomaatit päälle.

Lisää proteiinia saat, jos laitat tomaatit papu- tai linssipedin päälle kypsymään. Meillä kopioitiin sitä pulled porkin papulisäkettä ja laitettiin papujen sekaan savustimeen reilusti ketsuppia, sokeria ja sinappia. Loraus öljyä ei olisi ollut pahitteeksi (totuuden nimissä sanottakoon, että V kaipasi pekonia!;) ) nyt kun papujen päälle ei tipu sianihraa kasslerista :)

Villiriisi värjää täytteen violetiksi.

Mutta teitpä näitä sitten uunissa tai savustimessa, niitä kannattaa tehdä aika monta sillä vaivannäkö kannattaa. Ja bonuksena: hyviä ovat myös lämmitettyinä, joskaan meille ei näitä jäänyt kuin yksi. Kasvisruokaa en vaan jotenkin osaa tehdä tarpeeksi, jotta sitä jäisi tähteeksi.

Paremmat täytetyt tomaatit savulla tai ilman

2-3 tomaattia per ruokailija (meillä 8-10)
3dl riisiä (meillä n. puolet tummaa villiriisiä ja puolet täysjyvää) + vettä keittämiseen
1.5 rkl balsamicoa, punaista
mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 rkl suolakapriksia silppuna
1 iso valkosipulin kynsi silppuna
1 tl chiliöljyä (tai chiliä silppuna, maun mukaan)
2 rkl punaista pestoa
200g paketti fetaa (tai vaikka savustettua/chilimaustettua tofua)
1,5 rkl hyvää oliiviöljyä
timjamia & rosmariinia silppuna, pari rkl kumpaakin
n. 1dl Appenzeller raastetta tai parmesan - raastetta


Leikkaa tomaateista hattu irti siististi. Koverra tomaatit ontoiksi ja säästä sisus.
Laita kattilaan kiehumaan vähän vettä riisien esikeittämistä varten. Voit halutessasi maustaa veden kasvisliemikuutiolla, mutta pelkkä suolakin käy. 

Pilko tomaattien pehmeä sisus kattilaan, lisää balsamico, murskattu valkosipuli, ripaus mustaa pippuria ja vähän sokeria tai hunajaa. Lisää myös huuhdotut, silputut kaprikset ja punainen pesto. Keitä kastiketta hiljaisella tulella jotta tomaatti pehmenee ja makeutuu.

Samaan aikaan esikeitä riisi. Tarkoitus on antaa riisille n. 8-10 min kiehumisaikaa ihan vedessä, jotta riisi vähän pehmenee. Jätä vielä hetkeksi imeytymään, siivilöi sitten loppu vesi pois ja kaada riisit tomaattikastikkeen sekaan. Tarkoitus on saada aikaan täytemäinen seos. Voit keittää tomaattikastiketta vähän kasaan jos tuntuu, että seoksesta tulisi liian märkää. Riisi imee hieman nestettä vielä uunituksen aikana.

Lisää täytteeseen murustettu feta ja hyvää oliiviöljyä. Silppua mukaan tuoretta rosmariinia ja timjamia maun mukaan, meillä meni aika reilusti. Lopuksi lisää juustoraastetta, maista ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Laita uunivuokaan kypsiä papuja (meillä meni purkki isoja voipapuja ja punaisia papuja ks. tarkempi ohje täältä) ja savustimeen laittaessa ainakin lisää myös fariinisokeria, sinappia ja ketsuppia sekä halutessa vielä siirappia ja tilkka öljyä.

Uunissa 200 asteessa tomaateille riittänee semmoinen 35-40 min kunnes hattu on hieman kärventynyt - savustimessa nuo olivat meillä ensin pienemmällä höökillä ja lopuksi "täydellä teholla" joka parhaimmillaankin taisi jäädä sinne 160-180 asteen paikkeelle yhteensä n. 2-2,5h.

Kaikki syötiin kuulaassa syyssäässä ulkosalla. Lienee niitä viimeisiä ulkona istuttuja lounaita nämä.

Keltaisia lehtiä - eikun..

$
0
0


Selailin tässä koneella kuvia ja etsin jotain ihan muuta kun huomasin nämä chilien kuvat. Minua alkoi hymyilyttää kun muistin erään puhelun kesälomalla puutarhastani. Ystävämme oli luvannut käydä katsomassa että kasteluautomaatti on tehnyt sitä, mitä kasteluautomaatin pitäisi tehdä parhaiten ja lisätä hieman vettä sisällä oleville kasveille. Niinpä tämä ystävällismielinen miehenretale oli sitten eräänä kauniina ja aurinkoisena päivänä n. keskivaiheella kesälomaamme ajaa päräyttänyt pihaamme. Minä taas istuskelin siinä mökin terassilla kun puhelin soi.

Se puhelu meni jotenkin näin:

Minä: "Nooh, miltäs siellä näyttää? Onko ne kaikki ihan soronnoo - kuivia tai hukkuneita?"

Ystävä: "Eikun näyttää ihan hyvältä, joo.... Joo, elossa täälläkin - kauhee viidakko sul tääl on - tää on vissiin joku basilika.... Ooo-ou. Toi iso on dead."

Minä: "Mikä on dead?"

Y:" Odotas, meen kattoon, se on ihan keltanen."

M:"....."

Y: "Eiku kuule, nää on jotain chilejä. Tää puska on ihan keltanen ku se on täynnä chilejä"

Se "keltainen puska oli tämän kaveri - kolme kertaa näin suuri ja todellakin ihan täynnä keltaisia chilejä.
Sääli, ettei siitä tullut kuvaa.

Nyt kun syysmyrsky repii puista viimeisetkin oikeasti keltaiset lehdet ja chilit seisovat eteisessä talvehtimassa joudun toteamaan, että tänä vuonna tuli enemmän chiliä kuin miesmuistiin. Tuskin saamme syötyä kolmasosaakaan kevääseen mennessä. Niitä on pakastimessa, savustettu ja kuivamassakin joka paikassa. Chili-inkiväärihillokettakin minä niistä keitin. Tosin, siitä tuli vähän turhan tujakkaa joten saapa nähdä tuleeko sitä oikeasti käytettyä mihinkään. 

Ei mulla muuta just nyt. Jospa palaisin etsimään sitä kadonnutta kuvaa. Kunhan täällä vaan hymyilin ja ajattelin jakaa yhden muiston viime kesältä. :) Hyvää perjantai-iltaa kaikille.

"Suomimoussaka" eli ruiskrutonkeja ja munakoisoa

$
0
0
moussaka, ruisleipä


Tuota - en oikein tiedä mitä sanoisin tästä ruuasta. Ainakin, että se on ihan älyttömän ruma, etenkin kun ruokaa on otettu; munakoiso värjää juustokastikkeen lähinnä harmaaksi. :) Ja joo, se on saanut epäpyhän alkunsa kolmen suunnitelmanmuutoksen kautta, hävikistä herkuksi muuntuen ja tämän lihattoman lokakuun hengessä.

ruiskrutonki, munakoiso
Rapeaksi paahtunut ruisleipä sopii munakoison ja juuston pariksi. 

Se oli kaikesta tästä huolimatta oikeastaan ihan yllärihyvää, vaikka sen valkosipulin jämät olisin kyllä voinut olla lisäämättä kasaamisvaiheessa, sillä kypsentämätön valkosipuli juustokastikkeen kanssa ei todellakaan ole hyvä idea. Uskokaa mua.

ruiskrutonkeja
Hiero siivut valkosipulilla ja öljyllä, pilko sitten krutongeiksi ja paaahda uunissa.
Mutta sensijaan paistettu munakoiso ja ruisleipäkrutongit, syksyn viimeiset tuoreet timjamit ja juustokastike kyllä toimivat yhteen ihan erinomaisesti. Tämä menee nyt osastoon täytyy tuunata lisää, mutta ihan hyvä mousakahenkinen munakoiso-leipävuoka. V muisteli tätä syödessään sitä Välimäen kirjasta napattua tomaatti-mozzarella-leipävuokaa joka on muuten hyvä (vege)hävikkiherkku sekin. Samaa henkeä on. Mutta suurin virhe lieni tosiaankin se, että lätkäisin yhden valkosipulinkynnen rouheenlopun sinne vuokaan viimeiseen kerrokseen. Se ei kypsynyt kunnolla ja valkosipuli jäi sellaiseksi pistäväksi ja tylsän läpitunkevaksi. Muuten tämä oli ihan suht hyvää, joskin minusta myös noita krutonkeja olisi saanut olla pinnalla paljon enemmän. Annos oli myös ihan liian suuri meille neljälle.

munakoiso-juustovuoka
Tuore yrtti raikastaa ja raejuuston maku katoaa vuokaan tosi kivasti.

Siinä kävi alunperin tosiaan vähän silleen, että oli sunnuntai ja mökin jääkaappia piti syödä tyhjäksi. Olin ostanut jo viikolla munakoisoja ajatuksenani tehdä näitä vanhoja tuttuja ja ah niin ihania täytettyjä munakoisoja (suosittelen, muuten!), mutta kiire ja ahdistus ja kaikki semmoinen - no, arki, kyl te tiätte. Lopputuloksena ne munakoisot olivat makoilleet muovipussissa keittiön pöydällä ja sittemmin päätyneet perjantaihässäkässä mökkikassiin:"Otetaan nuoki nyt mukaan, menee pilalle vaan täälä viikonlopun aikana... "

munakoisovuoka

No, mökillä suunnitelma oli sitten taas muuttunut. Oli vähän kiirekin saada ruoka valmiiksi ja ajattelin vaan halkaista munakoisot, kovertaa ja täyttää ne fetalla tähän tyyliin (ks linkki). Ja tadaah, ruoka. Mutta: ne munakoisot olivat menneet jo vähän pilalle paikoitellen. Niinpä jouduin leikkelemään niistä paloja pois eikä niistä sitten enää saanut veneitä. Joten kaivoin jääkaapista kaikki jämät ja päätin tehdä vuokaa.

Eikä siitä tosissaan pahaa tullut; munakoison herkullinen paistopinta, kumina, rapsakat ja juurevat ruiskrutongit, raikas timjami ja samettinen juustokastike toimivat kyllä yhteen.  Mutta jos kokeilette niin omalla vastuulla ja niiden jotka vihaavat moussakaa ei kannata vaivautua ;) Paljon timjamia tarvitaan ja niitä ruiskrutonkeja. Vähän toisenlainen juttu.

"Suomimoussaka" eli munakoisoa ja ruisleipää juustokastikkeessa (iso vuoka)

3 isoa tai 4 pientä munakoisoa
2-3 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
2 tl kuminaa (sopii hyvin, ei kannata jättää pois)
1 tl jeeraa
1/2 tl kanelia
pari ripausta cayennea
mustapippuria & suolaa
reipas 2 rkl rosmariini-timjami hakkelusta (saa olla reilusti)
1 valkosipulin kynsi murskana (huom! paistinpannun kautta!)
1 sipuli silppuna
2 sellerin vartta
öljyä paistamseen
400g raejuustoa

Valkokastikkeeseen
n. litra maitoa
50g voita
2-3 kukkuraista rkl jauhoja
pari dl voimakkaan makuista juustoraastetta
suolaa
muskottia

Lisäksi krutonkeihin
2 ruissämpylää tai vanhaa ruislimppua
valkosipulia
öljyä
(yrttihakkelusta)
juustoraastetta kannikoista pinnalle (savujuustoa)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pilko n. yhden munakoison edestä (eli kaikki ne ihmeellisen muotoiset jämäpalat) munakoisoa pieniksi kuutioks, n. 1cm kanttiinsai. Paista pannulla öljytilkassa mausteiden (ei yrttiä vielä!) kanssa kauniin ruskeaksi mössöksi. Vähän samaan tapaan kuin munakoisokaviaarissa (tai hillokkeessa).

Siirrä sitten sivuun ja ruskista myös hieman sipulisilppua, valkosipulia ja siivutettua selleriä. Lisää ne munakoisojen mukaan. Paahda pannulla pinjansiemenet ja sekoita nekin munakoisomössöön. Lisää mukaan raejuusto, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Lopuksi lisää tuoreet yrtit seokseen.

Siivuta ruisleipä ja hiero siivuihin valkosipulia ja öljyä. Tee siitä valmiiksi sopivia krutonkeja (kuutioita) pellille ja paista uunissa kunnes valkosipuli on hieman pypsynyt ja leipä rapsakkaa, muttei palanutta.

Siivuta pari munakoisoa. Paista sitten siivutetut munakoisot tilkassa öljyä kauniin värisiksi ja kypsäksi. Tee samalla valkokastike: sulata kattilassa voi ja lisää siihen jauhoa. Anna jauhon kiehahtaa mutta älä ruskista. Lisää maito sekoittaen koko ajan jotta saat kastikkeesta tasaista. Lisää juustoraastetta kannikoista sekä suolaa ja muskottia. Kastike saa olla suht paksua.

Lado sitten uunivuokaan kerroksittain munakoisotäytettä, krutonkeja ja paistettuja munakoisosiivuja sekä kastiketta. Säästä pinnalle kerros kastiketta ja ripottele pintaan vielä reilusti (enemmän kuin kuvissa) krutonkeja ja hieman juustoraastetta.

Paista uunissa n. 35 min tai kunnes vuoka on kauttaaltaan kuumaa ja kauniin väristä. Tarjoa raikkaan, esim. appelsiini-fenkoli salaatin kanssa.


Tammisen lihaleikkaamolla (!)

$
0
0


Tässä lihattoman lokakuun hengessä ja (ylen näyttämän) Food Inc:in jälkimainingeissa on varmaan ihan hyvä hetki kurkistaa sinne, mistä ruoka tulee. Niinpä kaivoin esille ne kuvat, joita napsin tuossa huhtikuussa, kun kävimme Kilinkolin Riikan kanssa Tammisen lihaleikkaamolla ja ajattelin vihdoin kirjoittaa aiheesta jotain. Mutta ennenkuin mennään pidemmälle asiaan, totean nyt disclaimerina että kyllä, postaus sisältää kuvia lihasta. Niinkun eläimen muotoisesta lihasta, jota ei ole vielä pilkottu myyntieriin ja kuvia siitä, miten se tapahtuu. Kuvissa näkyy myös verta. Minulle itselleni on ihan luonnollista, että ruoka on oikeasti eläimen muotoinen ja että se leikataan kauppapaloihin, mutta tiedän että joitain ajatus voi inhottaa. Ei teidän tätä tarvitse väkisin lukea.  Mutta uskon kyllä tiedon lisäävän myös kunnioitusta ruokaa kohtaan jonka kaupasta kotiin kannamme.


Äitini on lihamestari ja muistoihini hyvin varhaisestakin lapsuudesta sekoittuu viileän kylmiön tuoksu. Kylmiöitä oli kotonamme, kaupassa kolme kappaletta; yksi maidoille, yksi lihalle ja yksi hedelmille ja vihanneksille. Lihakylmiö oli näistä ihan erityisen kylmä paikka - ruokaa hakiessa piti olla nopea, sillä sormet kylmettyivät nopeasti, etenkin jos tavaroita piti siirrellä ja nostella.

Rotukarjan naudanruhoja kylmiössä 


Ja olihan se tietysti lapsen vinkkelistä vähän pelottavakin paikka - seinän vierillä olevilla orsilla roikkui sian puolikkaita ja naudan neljänneksiä. Muistan miten rempseät ja hyväntuuliset miehet kärräsivät ruhoja kylmiöön. Muistan pelottavan vannesahan joka niin vaivattomasti leikkasi poikki paksujakin luita ja muistan sen suuren lihapölkyn, jonka päällä äiti pyöritteli suurempia kappaleita niitä leikellessään. Mutta tämä on kaikki maalaisromantiikkaa pienestä kyläkaupasta yli 20 vuoden takaa. Kun meille bloggaajille tarjottiin sen Tammisen esittelyillan jatkona tätä suhteellisen ainutlaatuista mahdollisuutta käydä kaikista pyhimmässä, eli lihaleikkaamolla, ilmoittauduin mukaan. Olin utelias näkemään, millaista on oikeasti suomalaisen lihaleikkaamon arki nyt, vuonna 2013.

Miehiä työnsä äärellä. 


Ja täytyy tunnustaa, että kaikki kauhudokumentit ruuan tehotuotannosta katsoneena olin todella yllättynyt siitä mitä näin tuolla reissulla. Lihan leikkaus ainakin Tammisella ei ole ollenkaan niin automatisoitua kuin voisi kuvitella.  Suurelta osin lihanleikkaus on itse asiassa tarkkuutta vaativaa, huolellista mutta myös fyysisesti raskasta käsityötä. Itse asiassa se olikin paljon lähempänä omia, vanhoja muistikuviani kuin osasin kuvitella.


Kun astuin leikkaamoon, kasvoilleni tulvahti raikkaana tuoreen lihan tuoksu ja kylmyys. Niinpä tietenkin, liha on tuoretavaraa ja sitä on käsiteltävä kylmässä. Jotenkin en ollut odottanut sitä, vaikka se tavallaan olikin ihan itsestään selvää. Ja jos ette tienneet, niin se tuoreen lihan tuoksu on oikeasti raikas ja miellyttävä.

Ruhot liikkuvat kattoon kiinnitettyjä kiskoja pitkin leikkaamossa.


Meidät oli puettu valkoisiin hygieenisiin haalareihin ja jalkoihin oli laitettu asuntonäytöiltäkin useimmille tutut muovisuojat. Olin henkisesti varautunut siihen, että lihanleikkaamossa saattaa sotkea itsensä. Mutta fiilis olikin yllättäen vähän niinkuin hienon ravintolan ammattikeittiöön mennessä; vaikka tiskit olivat täynnä lihaa ja miehet täydessä työntouhussa lattioilla ja rosteritasoilla oli siistiä ja puhdasta. Lihaa käsiteltiin huolellisesti ja varmoin ottein. Pääasiallinen työväline oli veitsi, jonka avulla kokeneet leikkaajat saivat eroteltua lihat juuri niinkuin pitää.


Reissun rajuimmat työvälineet olivat sellainen samantyyppinen vannesaha jota äitikin kaupassa käytti kyljysriveihin ja sitten semmoinen isompi käsisirkkeli, jolla ruho esikäsiteltiin hallittavamman kokoisiin paloihin ennen leikkuutiskille siirtämistä.



Ja kun kaikki kauppapalat on irrotettu, leikataan loppu liha huolellisesti talteen jauhelihaa varten. Jauheliha taas tehdään ihan erityisessä koneessa, jossa se jauhetaan useampaan kertaan; ensin karkeammalla ja sitten hienommalla terällä kunnes se lopulta on sellaista, mitä olemme tottuneet käsittämään jauhelihana. Jokaisessa välissä jauhis aina viilennetään käyttäen apuna nestemäistä typpeä.


Jutustelun lomassa keskustelemme myös ennakkoluuloista joita lihanjalostusprosessiin liittyy. Yksi sitkeimmistä harhoista on kuulemma että jauhelihaan lisättäisiin vettä. Seisomme siinä jauhelihakoneen vieressä ja katselemme kun jauhelihaa tulee ulos koneesta eri karkeusasteisena. Isäntämme osoittaa lihaa ja levittää kätensä:"missään vaiheessa lihaan ei lisätä vettä, kyllä se kaikki ihan lihaa on".


Ja kun kaikki on irrotettu, mitä veitsellä lähtee, lopputulos on tämän näköistä.


Ja hyvän ruuan ystäviltä kysyn nyt tässä kohdin; eikös näytäkin ihan maailman parhailta soppaluilta? ;) En kehdannut avata suutani, mutta olisin  ottanut mielelläni tuosta muutaman lihaisen luun kotiin viemisiksi, sillä juuri noissa osissa asuu se maku. 

"Laatupalat" pakataan vakuumiin kun ne on irroitettu ruhosta.

Mistä päästäänkin sitten kätevästi aasinsiltaa "teurasjätteitä käytetään ruuanvalmistukseen" - lööppeihin. Katsokaa nyt tosi tarkkaan, sillä muo luut mitä tuossa kärryssä on, ovat juuri sitä ylijäänyttä kamaa. Tammisella pyritään siihen, että eläimestä käytetään kaikki ja niinpä nuokin luut päätyvät aikanaan vielä eteenpäin, liemitehtaalle. Mutta ennen sitä niille tehdään vielä yksi temppu. Ne laitetaan laitteeseen, joka irrottaa paineilmalla niistä kaikki loputkin lihat. Siis ne maukkaat, luuta lähinnä olevat lihat jotka haluaisin soppaani maustamaan :)


Ja tämä massa päätyy sitten lopulta makkaratehtaalle. Oikeasti, minusta tuossa massassa ei ole mitään väheksyttävää, kammoksuttavaa tai päiviteltävää. Se on hyvää, terveen väristä, tuoretta lihaa. Okei, siinä ei ole syyrakennetta koska paineilma rikkoo sen, mutta haitanneeko tuo mitään makkarassa?

Ruhon pilkkominen oli sotkuisinta puuhaa.


Kun tämä lihaton lokakuu on nyt haastanut meitä miettimään, miten suurta ylellisyyttä lihan syönti on, niin minusta juuri se, että kaikki eläimen osat käytetään hyväksi on Ihan Älyttömän Hyvä Juttu. Tietysti näihin kauhisteleviin lööppeihin päädytään osittain siksi, että ihmisillä on mielikuvia ja tuotteen sisältö ei sitten vastaakaan sitä mielikuvaa. Mutta kyllä sitä hetken sopii ainakin tässä lokakuussa pysähtyä miettimään miksi eläimen käyttö viimeistä osaa myöten itse asiassa meitä niin kovin järkyttää. Sitä samaa eläintä se on. Lisäksi suomessa Evira kyllä valvoo varsin tunnollisen tarkasti, ettei ruokiin päädy mitään, mikä ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa. Kaikki on varsin puhdasta ja tarkkaan valvottua - juuri sitä miltä se näyttääkin.


Ja tietysti kun kulinaristina katselin lihan liikettä käsien läpi, en voinut olla kysymättä että mites nämä erikoisemmat ruhon palat - että voisiko esimerkiksi sinne Tammisen nettikauppaan saada jotain jännempiä, erikoisia paloja? Tammisella nimittäin kyllä leikataan flankkiä, skirt steakia ja picanhaa mutta niitäkään harvemmin näkee missään. Kuulemma kaikki mitä tehdään menee pääasiassa ravintoloille.

Myös Tamminen pakkaa jauhelihaa vähittäiskaupan omiin merkkeihin. 

Ilmeisesti mahdollisuudet leikata mitään oikeasti jännää ovat kuitenkin jossain määrin rajalliset. Vähittäiskaupan paine saada jauhelihaa "imee" kaikki liikenevät halvemmat lihanpalat. Varmaan tämä Suomen ketjusysteemi myös aiheuttaa sen, että jos aikoo olla lihantuottajana pitää pystyä toimittamaan sitä jauhelihaa. Jotenkin vaan itselleni jäi vähän sellainen fiilis, että Tammisella saattaisi olla itsessään kiinnostusta kokeilla erilaisilla lihanleikkaustavoilla, mutta mutta... Sitä jauhelihaa pitää saada ulos tietty kiintiö.

Enkä sitten tiedä osaisimmeko me suomalaiset ylipäätään siirtyä siitä "kätevästä jauhiksesta" paistelemaan niitä jännittäviä ruhonpaloja :) Tammisella oli mietitty asiaa vähän siltä kantilta, että asiakasta voisi kouluttaakin. Jos esimerkiksi briskettiä olisi saanut hyllyyn puolivalmiina, niiden ostaminen olisi helpompaa myös kiireisemmille kotikokeille. Mutta: Tammiselta se V:n juhliin tilattu naudan rintakin tuli, että ainakin jotain jännempiä osia saa kyllä kaupan kautta tilaamalla. Ja voihan se olla, että meidänkin antamallamme palautteella oli vaikutusta - silloin huhtikuussa nimittäin Tammisen flankkia ei mennyt lainkaan vähittäiskauppaan vaan kaikki meni ravintoloihin. Sen jälkeen sitä on kuitenkin alkanut alkanut näkyä; ensin Sellon CM:ssä ja vähitellen pienemmissäkin hyvin varustelluissa K-marketeissa. :)

Joka tapauksessa oli tosi mielenkiintoinen visiitti. Ainakin itselleni tosiaan jäi päällimmäiseksi se fiilis, että lihan leikkaaminen on paljon vähemmän automatisoitua ja paljon enemmän käsityötä kuin kuvittelin. Jollain lailla kaiken tuon nähtyään on kyllä jotenkin sellainen jalat maassa - fiilis ja osaa suhtautua asioihin ehkä vielä entistäkin enemmän järki käteen - mentaliteetilla. Eikä se kunnioitus lihaa kohtaan raaka-aineena ainakaan kadonnut mihinkään.

Kiitokset vielä Tammiselle, että päästiin kylään.


Disclaimer: kirjoittaja sai Tammisella käydessään kupin kahvia, keksin ja kertakäyttöisen suojapuvun. Jutusta ei maksettu mitään palkkiota eikä kirjoittajalla muutenkaan ole Tammisen suuntaan mitään "diiliä". Kunhan nyt mentiin paikalle omasta mielenkiinnosta kun tällainen harvinainen tilaisuus avautui.


Terveiset perulaisesta keittiöstä: appelsiiniglaseerattua bataattia ja seesamihalloumia mintulla ja korianterilla

$
0
0
perulainen bataatti ja jamien seesamihalloumi

Kesän ja syksynkin jännittävin keittokirjauutuus meillä on ehdottomasti Chevice. Olen lehteillyt sitä varmasti useamman kymmentä kertaa ja joka kerta huokailen kuvien edessä ihastuksen ja hämmennyksen sekaisilla mielialoilla; kaikki näyttää raikkaalta, erilaiselta, uudelta ja jollain oudolla lailla pielessä olevalta ;)

bataatti
Bataatteja voi paahtaa uunissa useammankin, syödä toisen vaikka muusattuna ja toisen myöhemmin näin tehtynä.


Mitä tarkoitan on, että oikeasti tuota kirjaa lukiessa joutuu miettimään miltä valmiin annoksen oikeastaan kuuluu maistua? Se haastaa opettelemaan ihan uudenlaista makupalettia, vai miltä teistä kuulostaa kanelin, neilikan ja tähtianiksen kanssa sokerisiirapissa keitetty, uunipaahdettu bataatti? Tai colan ja tähtianiksen kanssa uunipaahdettu kana, quinoasta tehty sushi sweet chilikastikkeella tai italialaisesta keittiöstä tuttu artisokka joka maustetaankin chilillä ja korianterilla?

Olen kokannut kirjasta vasta vähän; pari kertaa tuota bataattia ja kerran colakanaa ja mietin, että tässä on tyylillisesti sellaista uutta, että reseptejä lienee syytä noudattaa jokseenkin pilkuntarkasti. Mikään, mitä olen oppinut aiemmin ei jotenkin tunnu osuvan yhteen noiden reseptien kanssa.

halloumi, seesaminsiemen


Esimerkiksi sen kanan kanssa pistin pari mutkaa suoraksi enkä saanut ollenkaan sen näköistä ruokaa kuin kuvassa. Ohjetta tosiaan lienee syytä totella. Bataatin kanssa ensijärkytys oli myös melkomoinen kun ensimmäisen kerran sitä maistoin; se oli ääääääärettömän makeaa. Mutta samalla kertaa hyvin, hyvin aromaattista ja hienon makuista. Oivalsin nopeasti, että näiden makujen yhdistäminen jotenkin onnistuneesti vaatii vielä lukemista, harjoitusta ja sulattelua. Niin ja perulaisen Zenin.

perulainen bataatti, chevice
Ensin appelsiinista, sokerista ja mausteista keitetään siirappi, mihin kypsät bataattisiivut sitten laitetaan.

Hommaa tietysti auttaisi aika paljon, jos olisin joskus käynyt jossain Andien alueella tai jopa Perussa. V sanoi, että (vaikkei hänkään Perussa ole käynyt, mutta sillä maailmankolkalla matkanneena muistaa kuulleensa jotta) Peruun ja Chileen on saapunut paljon siirtolaisia myös Aasian suunnalta. Se kyllä näkyy myös ruuassa.



Simenet painetaan halloumiin - ei haittaa vaikka juusto vähän halkeaa.

Olen monta kertaa tuota kirjaa selaillessani muistellut myös tätä somessa puoli vuotta sitten kiertänyttä kuvaa joissa perheet eri puolilta maailmaa seisovat viikon ruokaostostensa kanssa. Jotenkin tämä keittokirja on ihan elävä todiste siitä, että Perulainen kauppakassi tosiaan on erilainen kuin meillä täällä.

Ruuat ovat erilaisia, selvästi eri kulttuurien vaikutuksesta syntyneitä sekoituksia ja monin paikoin (ainakin tuon opuksen perusteella) yllättävän makeita. Ainakin alkuun ruokia on vaikeaa yhdistää ateriaksi tällaisella italiakeittiöön tottuneella intuitiolla. Kaikki on opeteltava kokeilemalla. Lisäksi haastekerrointa tietysti lisää että resepteissä vilisee erilaisia lajimaisseja ja muita outoja ruoka-aineita. Vähän se nyt aina on tietysti semmoinen plaah kun jotain vihreitä mangoja ja limo - chilejä ei nyt suoranaisesti rönsyä tuolla omalla pihalla ja lähiostarin pöydissä. Mutta paljon on sellaistakin, mitä voi tehdä ja korvaamaankin varmasti ooppii, kun pääsee vähän kärryille jutun juonesta. 

bataattia ja halloumia
Makeaa ja suolaista, todella onnistunut ja epätavallinen makupari.


Ja onnistuminen antaa rohkeutta; tämä sunnuntaina tehty viritys oli jo ihan eriomaisen onnistunut yhdistelmä: perulaista bataattia, Jamien seemsamikuorrutettua halloumia ja korianteria sekä minttua. Palanpainikkeeksi tuo alempana kuvassa näkyvä Williamsin inkiväärinen olut oli ihan täydellisen hyvää.

Jamien mukaan yksi rikottu valkosipulin kynsi on ihan välttämätön lisä pannuun.

Annokseni autenttisuudesta en siis sano yhtään mitään, mutta makea ja aromaattinen, melkein jälkiruokamainen bataatti leikkaantuu hyvin halloumin suolalla ja yrttien raikkaudella.

Tykättiin siis - ihan erinomainen yhdistelmä ja ihan taatusti erilainen. Mutta oikeasti 200g sokeria tekee kyllä ennestäänkin makeasta bataatista tosi, tosi makeaa. Että jos kammoksut makeaa ruuassa niin mieti vielä ennenkuin kokeilet. :) Yhdistelmä on minusta kuitenkin tosi hauska ja tuo mieleen juustolautaset joissa suolaiseen juustoon yhdistetään hilloa.

inkivääriolut
Williamsin inkiväärinen olut oli ihan erinomainen kombo ruuan kanssa.

Meillä oli yksi iso bataatti josta riitti hyvin meille kolmelle ja vähän jäi - siitä olisi riittänyt kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle hyvin, etenkin jos juustoa on kaksi pakettia. Meillä oli vain yksi juusto, mutta sitä olisi voinut olla ehkä vähän enemmän kun I halusi myös juus-tooo... Ja ennakkoluulon vasta löytäneenä - lähinnä sitä.

Älä laita pannulle liikaa öljyä, se irrottaa helposti siemenet juustosta!


Minä jatkan Chevicen läpikahlailua - mutta tässä ensimmäinen oikea osavoitto Perun keittiöstä; Nelle-Chevice 1-2.

Appelsiiniglaseerattua bataattia ja seesamihalloumia nimtulla ja korianterilla (n. 4:lle)

1-1,5 tavallisesta, isohkosta bataatista tai kolme pienempää luomubataattia (kirjassa kaksi keskikokoista bataattia ja kahdesta isosta tulee ihan liikaa neljälle)

glazeen
200g sokeria
1 appelsiinin kuori ja mehu
hyppynen suolaa
3 neilikkaa
1 n. 5 cm kanelitanko
1 tähtianis
50g voita
200ml vettä

Lisäksi
2 pakettia halloumia
3-4 rkl seesaminsiemeniä
1 valkosipulin kynsi (tärkeä! Sanoo Jamie)
tilkka öljyä

korianteria ja minttua koristeluun

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen, pistele bataattiin muutamia reikiä haarukalla ja laita bataatit uuniin paahtumaan n. tunniksi kunnes ne ovat kypsiä. Voit hyvin tehdä tämän jo etukäteen ja kuoria bataatit kylminä mutta kuoriminen onnistuu myös kuumana, vaatii vaan kumihanskat jotta sormet ei pala.

Bataatti kuoritaan ja siivutetaan vajaan 2 cm siivuiksi.

Kaikki glazen ainekset laitetaan kasariin ja seosta keitetään sekoitellen kunnes se tiivistyy lähes siirappimaiseksi. (Kirjassa kehotetaan siivilöimään seos, mutta en huomannut siinä mitään erityistä hyötyä ruualle, mausteet ovat minusta ihan kauniita koristeita pannnussa. )

Lisää bataattisiivut ja hellävaroen kääntele niitä kiehuvassa siirapissa kunnes ne ovat kauttaaltaan lämpimiä ja siirapin peitossa.

Leikkaa halloumista n. sentin siivuja ja levitä seesaminsiemenet leikkuulaudalle. Painele juustoja siemeniin jotta saat ne täysin siementen peittoon. Lisää pieni tilkka öljyä kuumalle pannulle ja paista juustoja ensin toiselta puolelta kunnes siemenet ovat kullanruskeita, käännä ja lisää pannuun rikki lyöty valkosipuli. Sipulia ei syödä mutta se antaa upean maun pannssa olevalle öljylle joka maustaa juuston.

Paista vielä toiselta puolelta ja kokoa annos; pohjalle pari siivua bataattia, juustoa päälle ja valele settiä hieman siirapilla. Koristele yrttien lehdillä ja nauti heti.


Banoffee mess eli banaanisuttujuttu

$
0
0


Useimmat meistä varmasti tietävät Banoffeen - tuon Spotted Pigistä itselleni tutuksi tulleen, dulce de lechellä kuorrutetun järkyttävän herkullisen amerikkalaisen englantilaissyntyisen banaanipiiraan? Noh, tämä on niinkuin se, mutta lasisssa - supertrendikkäänä, marengilla ryyditettynä ja murusteltuna "mess" eli "sotkujälkkäri" variaationa.

Jos Cevice on ollut minusta syksyn jännittävin keittokirja, niin Pitt Cue Co. The Cookbook taas on vedonnut meikäläiseen jälkiruoka- ja drinkkiosastollaan. No, näyttääpä kirjan välistä pilkottavan merkkilappu jos toinenkin myös noiden varsinaisten ruokienkin osastolta, mutta nämä jälkkärit ovat kyllä olleet niin vastustamattoman näköisiä, että tämmöinen epäjälkkäri-ihminenkin sitten sortui aloittamaan kirjan tyyppauksen epätyypillisesti takakannen suunnasta :) 

Meillä oikaistiin käyttämällä Delidelin valmiita keksejä ja hyödyntämällä aiemmin tehty dulce leche

Tämä on kyllä makeaa, joo ja minusta nuo tarvikeaineannokset ovat valtavia suhteessa muuhun. Meinaan jos ei aio tehdä tätä jälkkäriä monena päivänä peräjälkeen tai tarjota sitä koko suvulle. Mutta siitä selviää jakamalla annosmääriä puoleen tai jopa kolmasosaan - tarpeen mukaan. Joitain (lue: ainakin minua) saattaa myös ahdistaa, että saadakseen aikaan jälkkärin ensin pitäisi leipoa "short cakea", tehdä marenkeja ja keitellä bourbonkaramellikastiketta. Eli käytännössä jälkkärin teko pitää aloittaa aamusta, jos sitä aikoo tarjota päivän aikana ja ehtiä vielä siivoamaan kaikki milijaardit tiskit ja kaikki se sotku ennen ruokaa. Mutta jos ei ole niin nokon nuukaa autenttisuuden kanssa, niin ainahan voi oikoa.

Microplane on kova jäisen suklaapatukan raastamiseen.... Kokkausbourbonina Kentucky Gentleman.

Mutta vaikka oikoisit, tämä kannattaa suunnitella etukäteen jotta kaikki on valmiina jo ennen ruokailua. Tässä oikominen tarkoittaa lähinnä reseptien yksinkertaistamista ja valmiina ostamista, joten aikaa saattaa mennä vaikka kippoja ei likaantuisikaan ihan samaan malliin kuin alkuperäisessä. Liitän kuitenkin mukaan nuo alkuperäiset ohjeet jotta minua ahkerammat kotiköksät saavat sitten toteuttaa ihanuuden ihan pilkulleen. :) Ja varmaan tästä tulee kyllä parempaa jos karamellikastikkeen jaksaa keitellä itse ja etenkin noiden short cakejen ohjeessa minua viehättää tuo runsas appelsiinin kuori ja manteli. Ja no, itse tehty, sisältä sitkas marenki... niin. Varmasti vielä parempaa saat jos vaan teet alusta kaiken.

Jälkkärin kokoaminen sitten lennossa on ihan nopeaa (vaikkakin sotkuista suklaan raastamisineen ja marengin/kakkujen murusteluineen) kun suklaa on pakkasessa ja kaikki osat valmiina.

Mutta jos nyt makeannälkä iskee ja ryhti ei ole kovin suora ja silmä kirkas niin tässä tosiaan muutama toimiva vinkki mutkat suoriksi -osastolta. Meillä esimerkiksi "sattui olemaan" valmiiksi dulce lecheksi keitettyä kondensoitua maitoa jääkaapissa ja luin sujuvasti että siitähän syntyy bourbonkaramellikastike kun lisäämme aikuisten versioon hieman bourbonia ja sormisuolaa. V taas säästi minut short caken leivonnalta löytämällä Lähderannan S-marketista ihan käsittämättömän hyviä Deli-Delin Palet keksejä. Marengitkin olisi varmaan voinut korvata, mutta koska tähän tulevien marenkien ei tarvitse olla mitenkään täysin kuivia ja niiden sekaan laitetaan paahdettua pähkinää (mikä ei voi olla pahaa), joten ajattelin tehdä niitä n. puolikkaan annoksen.


Saattaa olla, että näin tehdystä versiosta tuli hieman autenttista makeampaa tuon dulce lechen käytön  ansiosta, mutta toisaalta on tuo bourbonkaramellikastikekin aika sokerista. :) Melko amerikkalaista, aika sokerista mutta silti aika petollisen hyvää jopa näin oikaistuna versiona. Jonain päivänä kyllä vielä keitän sitä kastikettakin...

Raastoin myös hieman appelsiinin kuorta annoksen kokoamisvaiheessa mukaan, kun niissä kakuissa ei sitä appelsiinia ollut.

Joka tapauksessa ihan erinomainen, amerikkalainen kerrosjälkkäri juomalasiin koottuna. Jos siis makeannälkä iskee niin tällä se kyllä lähtee - ihan 100% varmuudella.

Banoffee mess (4 annosta kirjan mukaan, mutta väittäisin että kastikkeesta ja marengeista riittää paljon enempään)

2 kpl Marenkeja (ks. alla)
200 ml bourbon-karamellikastiketta (ohje alla)
banaaneja, viipaloituna (meillä neljälle meni n. 2)
200 ml vatkattua kastiketta (ohje alla)
4 kpl keksiä tai short cakea
jäädytetty suklaapatukka (1 snickers)

Tee ensin kaikki osaset valmiiksi ja kokoa jälkiruoka vasta sitten.

Murusta vatkattuun kastikkeeseen muutama marenki ja pari rkl karamellikastiketta.

Laita laseihin ensin kerros murustettua keksiä/kakkua.  Lisää banaanisiivuja ja valuta niiden päälle ohut kerros karamellikastiketta. Lisää sitten kaksi rkl marenki-kastikesekoitusta (ja minä lisäsin vähän extramarenkiakin). Toista kerroksia jos lasiin mahtuu. Lopuksi viimeisen marenki-kastikekerroksen päälle raastetaan "suklaalumi" jäisestä suklaapatukasta. Sitten koko komeus syödään.

Marengit (tein puoli annosta, ja silti niitä tuli ylimäärin)

125 ml (n. 4-5 munan valkuainen kirjan mukaan) luomumunan valkuaista
250 g hienoa sokeria
50g paahdettuja, murustettuja pähkinöitä (meillä pekaaneja, saattoipa olla vähän enempikin...)

Paahda pähkinä uunissa pellillä tai kuivalla, kuumalla paistinpannulla kunnes vähän saavat väriä ja alkavat tuoksua. Älä polta niitä - ehkä 10 min n. 200 asteisessa uunissa. Vahdi murusiasi!

Kuumenna/viilennä uuni sitten 140 asteeseen. Vatkaa valkuaiset lähes kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten puolet sokerista ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää ja kiiltävää. Lopuksi sekoita metallilusikkaa hyväksikäyttäen mukaan loput sokerista ja paahdetut, viilentyneet pähkinät.

Nostele leivinpaperille nököjä marenkitaikinasta ja laita pelti uuniin vähentäen heti lämmön sinne 110 asteen paikkeelle. Anna kuivua n. 45 min ja jätä viilentymään. Meillä marengit tosin olivat uunissa vielä tämän jälkeen ainakin puolisen tuntia mutta niin, että uunin luukku oli hieman raotettu lusikan avulla. Ne jäivät sisältä vielä sitkeiksi, mutta olivat pinnastaan rapeita ja kuivia. Tällaiset marengit säilyvät suljetussa astiassa n. 2 päivää hyvinä.

Kakku a.k.a short cake (tämäkin on rajun kokoinen annos)
350g voita
170g sokeria
225g jauhoa
100g paahdettuja leivänmuruja
170g jauhettua mantelia
2 appelsiinin kuori raasteena

(TAI laiskan emännän versiossa delidelin palet - keksejä ;) )

Vaahdota sokeria ja voi yleiskoneessa - n. 10 minuuttia vatkausta. Lastaa apuna käyttäen kääntele sekaan loput aineet.

Jaa taikina kolmeen ja tee jokaisesta taikinaosasta (tarvitaan 3 arkkia leivinpaperia) leivinpaperin avulla rullaten n. 7 cm "makkaroita" ja solmi paperi makkaran päistä. Laita rullat jääkaappiin jäähtymään 2-3h.

Kun kakkutaikina on jäähtynyt, siitä leikataan n. 6mm paksuja kiekkoja leivinpaperille ja ne paistetaan 150 asteisessa uunissa n. 15 min tai kunnes kauniin värisiä. Näihin jälkkäreihin tarvitaan ohjeen mukaan n. 2-3 kakkua, mutta meillä kyllä meni muutama enemmän - ei kuitenkaan missään tapauksessa niin paljon että koko taikinamäärä olisi tarpeen.


Bourbon-karamellikastike
100g maitosuklaata
250 g suolatonta voita
250g vaaleaa muscavado - sokeria (tai vaahterasokeria)
250 ml double cream (käytän yleensä näissä keitettävissä tavallista kuohukermaa)
3/4 tl maldon- (tai meri-) suolaa
75 ml bourbonia

 Laita voi, suklaa ja sokeri kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä sulatellen kunnes kaikki aineet sulavat ja sekoittuvat. Ota pois liedeltä ja vatkaa sekaan kerma, suola ja bourbon. Käytä lämpimänä.

(korvasimme tämän 1 prk kondensoitua maitoa jota oli keitetty veiskauteessa 3h ja lisäsimme mukaan muutaman rkl bourbonia ja vähän suolaa.)

Vatkattu kastike (850 ml - puolitin ohjeen 4:lle)

6 keltuaista (käytin marengeista yli jääneet 3 keltuaista ja suhteutin muut määrät - riitti 4:lle)
65g sokeria
1 vaniljatanko (käytin n. 1/2 tankoa vastaavan määrän hippuja)
700 ml double creamia (korvasin tämän käyttämällä n. 100g mascarponea ja 2,5-3 dl kermaa)

Jos aiot tehdä kastikkeen ihan by the book varaa tiskialtaaseen jäävettä ennekuin alat kuumentaa mitään. Laita jääveteen puhdas, kuiva kippo (kellumaan ja) jäähtymään.

Alkuperäisessä ohjeessa kastike tehdään vatkaamalla toisessa kulhossa ensin munankeltuainen ja sokeri hyvin tiukaksi vaahdoksi, sitten vanilja laitetaan maitoon (600ml)  ja kuumennetaan juuri kiehumispisteeseen, muttei anneta kiehua.

Sitten hitaasti vatkataan kuuma kerma kananmunaseokseen kunnes massa on tasaista.

Nyt koko seos kaadetaan takaisin kattilaan ja sitä hämmennetään tulella n. 5-7 min kunnes kastike alkaa jämähtää kun kananmuna kypsyy. Seos pitäisi muuttua hyvin paksuksi. Älä anna sen kuumentua kiehuvaksi, ettei se juoksetu.

Siivilöi sitten saostunut kastike kylmetettyyn ja jäävedessä lillivään kippoon ja sekoita sitä muutama minuutti jäävedessä kippoa pitäen, jotta kastike jäähtyy tosi nopeasti. Tämä on tarpeen, ettei se juoksetu.

Sitten kastike peitetään kelmulla, nostetaan jääkaappiin ja annetaan jäähtyä läpikotaisin. Kun kastike tarjotaan siihen vatkataan (loppu) 100 ml kermaa ja kastike on valmis kun siihen nousee suht jämäköitä huippuja vatkatessa.

---

Minä olin laiska ja kun suomessa noissa kananmunissa ei ole salmonellaa, vatkasin ensin keltuaiset ja sokerin kuten ohjeessa, sitten vatkasin vaan kermaa vähän ja lisäsin sinne mascarponen sekä vaniljahippuja. Vatkasin vähän lisää kunnes kermaseos muuttui tasaiseksi. Sitten sekoitin vaahdot. Jäähdytä. Valmis. Ei ehkä 100% sama asia mutta... ;)

Peruhenkinen kana-quinoavuoka maissilla, appelsiinilla ja aurinkokuivatulla tomaatilla

$
0
0
Maissi paahtuu voissa upeaksi. Aurinkokuivattu tomaatti, kaneli ja appelsiini ovat myös ylemmällä taholla räätälöidyn oloinen makupari.

Viime viikonloppuna minun äitini ja isäni kävivät kylässä. I oli ihan onnesta soikeana - eikä se paljon toisin tainnut olla mummun ja paapankaan laita. Kun kaikki ollaan vielä työelämässä ja välimatkaa on reippaat 400 km aikaa kyläilylle tahtoo olla harvakseltaan.

Peloton pieni mies isojen poikien tuubissa. Ei haittaa vaikka sataa!

Tämän ruuan pistin kasaan sunnuntaina kun koko muu ryhmä meni Oittaalla käymään I:n kanssa kun siellä on se uusi Ää-Pöö - puisto ja I on ihan fani. En suunnitellut tätä juurikaan etukäteen ja ruuan syntytarina meni vähän sillä lailla että muistelin sitä paahdettua Quinoaa joka on hyvää. Sitten tuumasin että no, kanathan voisi marinoida vaikka sillä bataattien kanssa tehdyn sokeriglazen tyyppisellä siirapilla ja muita peruhenkisiä elintarvikkeita joita löysin jääkaapista olivat kesältä unohtunut maissipaketti, aurinkokuivattu tomaatti, punasipuli ja korianteri. Lisäksi nappasin pöydältä vielä pari kesäkurpitsaa ja paahdoin ne uunissa vuuan päälle. Aineita on siis aika paljon, mutta loppujen lopuksi ruoka kasaantuu tosi nätisti kun laittaa ensin kesäkurpitsat paahtumaan ja sen jälkeen alkaa keittää siirappia. Kun siirappihässäkkä on valmis, se kaadetaan kanojen päälle ja sitten aletaan rakentaa vuokaan tulevaa quinoapetiä. Meillä on uusi Scanpanin uunivuoka jota voi suoraan käyttää kaasuliekillä. Se jäi mukaan edelliseltä stokkan keikalta ja I'm in love. Lopuksi kaikki vaan kootaan, paistetaan ja laitetaan tarjolle. 

Yrttisilppua kannattaa olla reippaasti, lisäsin osan jo kesäkurpitsojen sekaan ja loput pintaan koristeeksi.

Tästä tuli ihan älyttömän hyvää ja maistui erinomaisesti vielä eilenkin kun lämmitimme sitä. "V totesikin että ei tullut yhtään semmonen justhan tätä syötiin - fiilis", vaan jollain lailla maut olivat syventyneet ja lämmitettäessä quinoa sai vielä uusia, paahtuneemman voin ja pähkinän aromeita. Suosittelen kokeilemaan ainakin jos tosiaan olet vähän perso sokerille ja voille ruuassa;) 

Ehkä mä vielä opin yhdistämään näitä perulaisia vivahteita kotikokkaukseen - tässä siis tämmöinen kotoisa vuoka ankeaan syyssadepäivään. Hyvää alkanutta viikkoa kaikille - sateesta huolimatta!

Peruhenkinen kana-quinoavuoka (isolle joukolle tai 2 päivän annos n. 5 hengen perheelle)

2 pkt broilerin koipinuijia yht. n. 1600g (tai esim. koipireisiä)

Siirappiin
1 appelsiini (mehu ja kuori)
1,5 dl sokeria
1 dl vettä
50g voita
1 tähtianis
1 kanelitanko
2-3 neilikkaa
n. 1 tl korianterin siemeniä
hippunen suolaa

lisätään myöhemmin

2 punasipulia lohkoina
2 rkl valkoista balsamicoa 

Lisäksi vuokaan:

2 shalottisipulia
1 valkosipulin kynsi
2 maissin tähkää tai 1 pss pakastemaissia 
(chiliä jos haluaa)
iso kimpale voita (varmaan 30 g- reipas 2 rkl)
1 pkt quinoaa (go green meillä)
4 aurinkokuivattua suurta tomaattia
0,5 l kana tai kasvislientä
loraus valkkaria tai kuivaa omenasiideriä
suolaa ja pippuria

Vuuan pinnalle paahdetaan erikseen
2 kesäkurpitsaa siemenet poistettuna ja siivutettuna
tilkka öljyä
1-2 rkl pinjansiemeniä

pinnalle
minttu-korianterisilppua

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise kesäkurpitsat, poista lusikalla siemenet ja siivuta kurpitsa uunipellille. Pirskota päälle öljyä, påinjansiemeneiä ja halutessa hieman appelsiininkuorta raastettuna. Sitten uuniin paahtumaan n. 15-20 min tai kunnes kurpitsassa on kullanruskeita kohtia. Itse käytän tähän pipari-teflonpeltiä.

Kun kurpitsa paahtuu laita kasariin kaikki siirapin aineet ja kiehuta kunnes seos alkaa saostua. Lisää sitten kuorittu ja n. 1 cm levyisiin lohkoihin leikattu punasipuli. Idea on keittää hieman sipulia pehmeämmäksi ja samalla sipuli luovuttaa liemeen happoa; lopputulos on vähän kuin punasipulihillokkeessa. Maista ja lisää hippunen suolaa sekä tarpeen mukaan hieman valkoista balsamicoa ja anna kiehahtaa vielä. Kaada sitten seos kanoille ja jätä tekeytymään siihen kunnes olet valmis vuokapohjan kanssa.

Sitten laita kasariin tai ruskistusta kestävään uunikippoon voita, silputtu shalotti ja valkosipuli. Lisää maissinjyvät jotka voi joko irrottaa tähkästä leikkaamalla tai käyttää valmiiksi irrotettua pussimaissia. Kuullota ja anna maissin saada muutamia kullanvärisiä pilkkuja. Pilko sekaan aurinkokuivattu tomaatti ja voit halutessa lurauttaa hieman aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyäkin purkista mukaan. Lisää loraus valkoviiniä.

Lisää sitten suurin osa quinoaa pannulle säästäen vähän kanojen pinnalle ripoteltavaksi. Sekoita pohjaa viiassa jotta kaikki maut levittyvät quinoaan ja sammuta liekki. Lado kanat quinoan päälle ja kaada kana- tai kasvislientä vuokaan juuri sen verran että quinoan pinta kostuu, mutta kanat eivät uppoa liemeen. Voit lisätä nestettä myös myöhemmin jos vuoka kuivuu kovasti. Tarvittavan nesteen määrä riippuu käyttämästäsi vuuasta tosi paljon.

Sutikoi kanat vielä siirappiliemellä ja nostele punasipulinpalat kanojen väliin. Rouhi kanoille hieman suolaa myllystä. Minä kaadoin siirappiliemen vaan vuokaan ja ripotin sitten quinoaa kanojen pintaan ikäänkuin kuorrutteeksi. Mutta tuli mieleeni myös, että siirappia voisi säästää vähän sutikointiin paiston puolivaiheella ja lisätä quinoan vasta sitten. No, näinkin onnistui ihan hyvin ja quinoasta tuli tosi aromaattista ja hyvää. 

Paista vuokaa n. 200 asteisessa uunissa 35-45 min tai kunnes quinoa on saanut hieman väriä ja kana kypsää.

Lopuksi laita vuuan päälle paahtunut kesäkurpitsa ja koristele korianteri- minttusilpulla. Jälleen ruokajuomaksi suosittelisin sitä Williamsin inkivääristä olutta tai alkoholittomana vaihtoehtona ihan inkivääriolutta ja jäitä.



Olo

$
0
0

Isäinpäivä kolkuttaa jo ovelle, mutta aion silti kertoa teille äitien hemmotteluillasta jota vietimme tuossa taannoin. Ja kyllä meitä hemmoteltiinkin sillä emme päätyneet yhtään vähempää kuin Michelin -tähdellä pakittuun ja uusiin tiloihin muuttaneeseen Oloon.

Minulla on varmaan sellaisen plus-kolme vuotta (tai ehkä joidenkin ravintoloiden osalta jo pidempäänkin) ollut "ravintoloita joissa haluan ehdottomasti käydä" todo - lista. Sen kärjessä keikkuu Chef & Sommellier (koska kaikki ovat kehuneet sitä viimeaikoina maasta taivaaseen), kakkosena Olo (koska kaikki kehuivat sitä jo aikana ennen misukkatähteä) ja kolmantena Luomo (koska se on moderni ja rento ja kuten muutkin listallani, ylistetty ravitsemusliike). Järjestys ei ehkä ole mitenkään paremmuusjärjestys, vaan semmoinen subjektiivinen mielenkiintoisuusjärjestys joka oli syntynyt muiden puheista.

Vasemmalta: paahdettu juustopuu ja oikealla "multaporkkanaa"

Niinpä kokeilin pari viikkoa saada pöytää vähän tuurilla Chef & Sommellierista, mutta...  Koska meidän mammojen iltavapaat riippuvat paitsi lasten nenän vallitsevasta kosteusprosentista, viimeisten neljän vuorokauden aikana nautittujen yhtäjaksoisten unien määrästä, pyykkivuoren kulmakertoimesta myös miesten töiden turbulenssista kertaa mammojen määrä. Joten kun tällaisella yhtälöllä yrittää kalastaa huippuravintolan pöytää edes kahdelle päiviä osuu viikkoon noin yksi ja illalliselle pitäisi päästä jo ennenkuin omat, aikaisiin iltoihin tottuneet silmät painuvat kiinni. Niinpä ne samalla viikolla tarjolla olleet klo 21 alkavan kattausen ajat eivät vaan sopineet. Joten jotta lista ei jäisi taas hautumaan seuraavaksi kolmeksi vuodeksi klikkasin itseni Olon nettiin ja sain kuin sainkin meille pöytävarauksen.

Ylhäältä: simpukoita, graavilohta sekä parsakaalia ja merilevää


Ja sitten siirrytään disclaimer - osioon ennen ruokia; Jos verenpainettasi nostaa ajatus että joku tuhlaa itseensä ja ruokaan ainakin viikon ruokaostosten verran yhtenä iltana  kannattaa varmaan viimeistään tässä vaiheessa klikata itsensä toisaalle. Sillä jos huippuravintolassa syöminen ei ole halpaa ulkomaillakaan ei se varmasti ole sitä Suomessa. Olon pitkä menu viineillä maksaa 266,- per nenä ja kun siihen ottaa shampanjaa alkuun ja vähän espressoa ruuan jälkeen se loppusumma on vähän alle kolmesataa hengeltä.

Eniten yllätyin näistä upeista väliruuista; mielettömän ihanaa mannapuuroa ja sieniä jotka muistuttivat enemmän aromaattisia suklaanibsejä kuin metsäsieniä. 

No, oliko se sen arvoista? No olihan se. Yhtä lukuunottamatta jokainen annos oli ihan napakymppi (ja se yksi joka ei ehkä ollut meistä oikein suhteiltaan oli ihan hyvää sekin), palvelu oli erinomaista, viinit istuivat kuin nakutettu ruokiin ja ruokaa oli tarpeeksi jopa sudennälkäisen miehen täyttämiseksi.

Parasta lammastartaria jota olen koskaan syönyt. Niin herkkää ja raikasta että ihan itkettää.
Myös taiteellisesti illan kauneimpia annoksia.


Joskin täytyy tunnustaa, että meille kahdelle naisihmiselle olisi varmasti riittänyt myös se lyhyempi "Retki"- niminen menu. Me menimme koko "matkan" enkä koskaan, ikinä, milloinkaan ole ollut näin täynnä finedining - menun jälkeen. Voin siis lämpimästi suositella Olon lahjakorttia myös isäolennoille.

Parasta valkosipulikeittoa ikinä; lisäksi vastapaistettu leipä ja kirnuvoita.


Todellakin, me kaksi leidiä katsoimme suorastaan hieman armoa anoen sitä lappihenkistä lihaveistä joka katettiin meille sen jälkeen kun olimme jo syöneet yhden merellisen ja navetallisen eläimiä.

Poroa, sikaa ja mätiä. Ei kyllä esitetty ihan tässä järjestyksessä.

Kaikkien ihanien, alkuun kannettujen pikkusyötävien lisäksi saimme nimittäin risoton tilalla käsittämättömän herkullista mannapuuroa, maailman parasta valkosipulisoppaa ja ihan Mieletöntä lammastartaria. Sen päälle tuli sitten vielä niin jumalaisen hyvää karamellisoitunutta ja paahtunutta possua että sen syöneenä olisi voinut vaikka kuolla. Ja kun olimme melkein nuolleet senkin lautasen, olisimme kyllä rehellisyyden nimissä jo mielellämme nähneet pöydässä jälkiruokalusikan ja -haarukan.


Eteemme ilmestynyt poro oli kyllä täydellisen mureaa ja hyvää friteerattuine jäkälineen ja upeanmakuisine mustajuurineen. Kaikki meni, slurps vaan, mutta ehkä annoksesta olisi nauttinut vielä enemmän jos ei olisi jo ollut niin täyn-nä.


Jälkiruokia; tuo suklaakrokanttipeili oli huijauskuori pienen jäätelölähteen päällä - onneksi!  

Ja kun sen jälkeen pöytään kannettiin vielä kolme jälkiruokaa ja espresson kanssa pallerot kuusenkerkkä - valkosuklaaherkkua niin minä en pystynyt enää mitenkään syömään sitä viimeistä suupalaa. Maistoin pikkusormenkynnen kokoisen palan ja totesin että hyvää on, mutta ei - ei vaan pystynytkyennyt. (Mutta koska pohojalaaset eivät haaskaa ruokaa, illallisseuralaiseni keksi sulattaa pallosta osan espressoon ja ehkä hieman uhmallakin molemmat pallot katosivat pöydästä.) ;) 

"A mint perhaps?" ;) valkosuklaalla kuorrutettua kuusenkerkkäjäätelöä. 

Ainakin siis naisihmisille suosittelen konsultoimaan keittiötä siitä mitä missaa jos menee lyhyemmällä kaavalla ja jos iltaa aikoo jatkaa vaikka bilehileilemällä kannattaa pysyä "retkessä" ettei tarvitse kieriä tanssilattialla ;)

Ainoa annos jossa osa taisi jäädä syömättä oli se simpukka-annos. Siinä oli ihan erinomaisia pieniä simpukkarinkuloita, jotka olisivat olleet ihan tarpeeksi hieman koristeltuina sillä kaikella muulla mitä lautasella oli. Nyt annoksessa oli minusta liikaa syväjäähdytettyä kampasimpukkahiutaletta ja ehkä sitä simpukkahyytelöä/geeliäkin. Mutta ne simpukkarinkulat olivat upeita ja pari lusikallista riitti hyvin puhdistamaan maut suusta.

Kaikenkaikkiaan se oli upea ruokamatka josta erityisinä aarteina jäivät mieleen alkupaloissa yhdistetty ankka ja rapea punakaali sekä se mieletön "uusiperuna" jossa oli paahdettu perunan kuori ja täytteenä silkkisintä perunamoussea mitä olen koskaan saanut. Väliruuat olivat ihan ihmeellisen hyviä; mannapuuro ja pienenpieni määrä todella aromaattista valkosipulikeittoa. Ja vaikka se possu oli ihan tajunnanvievän hyvää, en kyllä todellakaan osaa sanoa oliko se parempaa kuin punajuurien kanssa tarjottu karitsatartar joka oli todella, todella raikas esitys asiastaan. Viineistä mieleen jäivät saksasta tuotettu riesling, jossa oli rypäleitä myös Alsacen puolella kasvaneista köynnöksistä. En menisi siitä valalle, mutta muistelen, että se tuli sen ihanan possun parina. Viinissä oli lyijynraskas nenä, joka paljasti juomassa olevan paljon sokeria, mutta (ehkä?) myös hieman jalohometta joka teki siitä aromaattisen ja mieleenpainuvan elämyksen. Mmmm....

Valkosipulikeiton kanssa tarjottiin olutta mikä oli kivaa; hieman humalainen ja kultainen olut helli ja raikasti vahvaa ja rustiikkista valkosipulikeitto-leipäyhdistelmää. Kylmä ja raikas olut teki siitä ehkä vielä suuremman spektaakkelin kuin se olisi muuten ollutkaan.

Muistaakseni poron kanssa tarjottiin uusiseelantilainen Villa Marian punaviini. En olisi ehkä itse osannut valita sitä - jotenkin odotin ehkä toisenlaista viiniä. Tämä korosti mielestäni ehkä enemmän metsäsieniä ja poron lihan "verisyyttä" kuin että olisi täydentänyt annoksen "välimakuja" mutta se oli todennäköisesti ihan tarkoituksella. Mustajuuressa oli juuri niitä kaikuja, joten täyteläisempi tai "paksumpi" punaviini olisi kyllä peittänyt mustajuuren. Yhdistelmä oli tosiaan yllättävä mutta tosi hyvä ja modernilla tavalla & ruokaa kunnioittaen tehty.

Ensi kerralla (koska se sitten ikinä tuleekaan vastaan) en ryhdy ahneeksi vaan pitäydyn siinä lyhyemmässä menussa kuten nytkin meinasin - oli sen verran täysi Olo ;)


Paprikaisia lihapullia ja papuja

$
0
0

Meillä mentiin viime viikko ihan täysin arkiruuilla. Meikäläiselle arkiruoka tarkoittaa semmoista kaapista esiin nykäistyä kasaa ruoka-aineita jotka pitäisi syystä tai toisesta käyttää pois, jotain lähikaupasta löytyvää helppoa proteiinilähdettä (linssit/pavut, jauheliha, luullinen kana) ja sekalaisia säilykkeitä joilla koko homma pistetään kokoon. Mutta kaikesta tästä huolimatta haluan, että se maistuu Erinomaiselle. Meillä oli edellisenä viikonloppuna mökin sulkutalkoot ja sieltä tuli kotiin kasa ruokaa, jota syötiin pois; avattuja sinappeja, tahnoja, kasa sipuleita ja lasipurkkisäilykkeitä... Ja niin edelleen.

Yleensä arkiruoka meillä on aina semmoinen one-pot-dish, joka hautuu uunissa ja enintään sille keitellään kaveriksi jokin simppeli lisäke; ohra (tms), riisi, quinoa tai bulgur. Ja jos en ole vielä hehkuttanut tarpeeksi sitä le creusetin buffettipannua joka taannoin on tullut hankittua niin se on ollut kyllä todella ahkerassa käytössä. Hyvä pötti.

Eikä niitä arkiruokia ole yleensä aikomustakaan blogata - enkä tiedä miksi - ehkä siksi että tunuu jotta blogi on samantyyppisiä ruokia pullollaan jo ennestäänkin. Tässäkin on vähän kaikuja siitä kolmen paprikan kanasta, mutta lihapullat tekevät tästä ihan erityisen. Ja joo, tästä tuli niin hyvää, että aion ihan ehdottomasti tehdä uudelleen. Maku oli syvä, aromaattinen ja säilötty paprika toi siihen paitsi sopivaa happoa myös makeutta. Voipavuista ja kotoisista lihapullista taas tuli sitä mukavuusruuan fiilistä. Lisukkeeksi tehtiin raakariisiä, mutta myös spaghetti olisi käynyt ihan hyvin.

Hyvää maanantaita, ihmiset.

Paprikaisia lihapullia ja papuja (riittää 2 ateriaan 4:lle)

Lihapulliin:
800g hyvää jauhelihaa
n. 1-1,5 dl itse tehtyä yrtti-valkosipulimaustettua korppujauhoa
1 muna
1,5 tl suolaa
n. 1,5-2 dl creme fraichea (Lindahlsin ison purkin loppu - myös kerma käy hyvin)
2-3 rkl (purkin loppu) makeaa sinappia (Meillä hunajadijon)
1,5 tl suolaa
ripaus kanelia
(timjamia)
muutama rouhaus maustepippuria
mustaa pippuria

Lisäksi pataan
n. 1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 paprikaa
1 lihaliemikuutio murustettuna
kourallinen kirsikkatomaatteja
500g paseerattua tomaattia
1 pss tomaattipyrettä (doppio)
2 prk voipapuja tomaattikastikkeessa (laitetaan kastikkeineen)
1 iso purkki Lidlin säilöttyjä paprikoita (etikkaliemi valutetaan pois)
tuoretta rosmariinia n. 2 oksaa
mustaa pippuria

koristeluun lehtipersiljaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Tee lihapullataikina vaivaamalla kaikki aineet yhteen. Jos taikina on liian jämäkkää, lisää vähän kermaa.

Laita laakea uunipata tai paistinpannu levylle ja kuullota öljyssä padassa sipuli, valkosipuli ja paprikat. Sipuli saa saada vähän väriäkin jos tahtoo. Laita sitten syrjään ja lisää voita. Paista taikinasta muotoillut lihapullat erissä kauniin värisiksi.

Lisää sitten pataan kaikki lihapullat, murustettu lihaliemikuutio ja kaada päälle kaikki loput aineet. Säilöytyt paprikat valutin ja leikkasin suikaleiksi.

Sitten vaan sekoitetaan hieman varovasti ja pata uuniin kannen kanssa. Annetaan hautua reipas puolitoista tuntia kunnes ruoka kiehuu ja maut ovat tasaantuneet.

Korista persiljalla ja tarjoa vaikka täysjyväriisin kanssa.


Perunaa ja tuhkaa eli tuhkapyttis

$
0
0

Tästä tulee tosi lyhyt hävikistä herkuksi vinkki: jos perunoita jää, ne kannattaa paistaa ja halutessaan pyöritellä tuossa uudessa trendimustassa; vihannestuhkassa. Vinkki ei ole omani, vaan peräisin Suomen Hell's Kitchenissäkin kisaavalta vuoden kokilta Erik Mansikalta. 

Erik teki todella kauniita annoksia joista olen varastellut vinkkejä kotikokkausta piristämään

Ja kiinnostuneille se pidempi selitys siis kuuluu näin: siinä taannoisessa Aromin järjestämässä illassa jossa olin käymässä Erik teki meille annoksen, jossa oli kampasimpukkaa, turskaa, upeaa savupaprikapyrettä ja noita vihannestuhkassa pyöritettyjä perunoita. Koristeena miniporkkanaa ja salty fingers - nimisiä hauskoja merikasveja jotka maistuivat ihan raikkaalle, suolaiselle merivedelle.  Tuo annos on jäänyt mieleen ja olen hyödynnellyt sen ideoita kotikokkauksessa.

Noita Salty fingerssejä ei valitettavasti taida saada mistään tavallisesta kaupasta, mutta kesällä tein kotona siinä R2D2-savustimessa itse savupaprikaa ja tarjosin vastaavaa pyrettä paistettujen ahventen kanssa ja eilen sitten tein entrecoten pariksi yli jääneistä uuniperunoista paistinperunoita jotka pyöritin tuhkassa. Tai anteeksi oikeastaan I (2v 4kk) teki ne ;)  Eli ei ole vaikeaa. Purjotkin saa ihan reilusti vaan polttaa uunissa tuhkaksi asti.:) 

Tietysti, kuten aina - parempaahan niistä perunoista tulee, jos et käytä eilisiä perunajämiä vaan esikeität hieman perunoita suolatussa vedessä, sitten lohkot ne vielä hiukkasen kovina, paistat pannulla ja sitten pyörität tuhkassa. Mutta jos olet tämmöinen tavisemäntä niin eilisiin uuniperunoihin saa Ihan Uutta Eloa tällä kikalla. 

Purjotuhka, jota käytin noiden perunoiden maustamiseen  syntyy niinkin helposti, että leikkaat purjosta ne vihreät, kovemmat osat, huuhtelet, kuivaat ja lätkäiset uunipellille ja 200 asteiseen uuniin. Purjoja paistetaan kunnes ne ovat ihan kuivia, mustia tai tummanruskeita, joten ne voi huoletta unohtaa sinne ja kun haisee hieman palaneelle homma on valmis ;) Mutta haju ei kerro kaikkea; sipulituhka on tosi mietoa ja vaikka siinä on hieman palaneen makua, se ei ole yhtään kitkerää tai läpitunkevaa. Minä tykkään kyllä ihan. Mutta tuhkan pitää olla tosi hienoa, että suutuntuma on paras mahdollinen.


Nuo sashimipalat syntyvät lohesta duppaamalla palan selkä tuhkaan ja koristelemalla paahdetulla quinoalla sekä merileväsalaatilla. Kuvissa näitä meikäläisen mukana kulkeneita juttuja viime sunnuntain brunssilta.

Kuulemma hyvänmakuista vihannestuhkaa syntyy myös sipuleista joten jos sipuleita on jäämässä vanhaksi, niistä voisi varmasti tehdä myös vihannestuhkaa joska sitten säilyy ja jota voi ripotella vaikka sämpylän päälle tai käyttää sashimiin kuten niissä Erikiltä peräisin olleissa sashimipaloissa joita roudasin Sipulimaan brunssille viime su. aamuna.

Sen jälkeen palaneet purjot laitetaan mahdollisimman hienojakoiseen siivilään ja rapsutellaan pölymäiseksi tuhkaksi. Ja sanottakoon, että meikäläisen siivilä ei ollut tarpeeksi hienojakoinen - lopputulos oli minusta pikkuisen turhan karkeaa verrattuna siihen Erikin vihannestuhkaan.

Ja sitten vaan tässä tuhkapyttärissä perunat paloiksi, pannuun voin ja shalottisipulin kanssa ja lopuksi maustetaan suolalla, pippurilla ja tuhkalla! Okei, okei - sellainen tuunaus tuli vielä että lorautin sekaan hieman savuöljyä jota Hellan ja herkun lisäksi myydään esim. Sellon CM:ssä. Hauska tuote joskaan ei korvaa aitoa savustimesta tullutta savunmakua - mutta se savustin on nyt mökillä nukkumassa talviunta.

Tuhkapyttis (lisukkeeksi 4:lle)

4 eilistä, kypsää rosamunda - uuniperunaa (tai voit tosiaan keittää perunoita vartavasten ks. yllä)
1 shalottisipuli silppuna
n. 40-50 g voita
loraus savuöljyä
suolaa
pippuria myllystä
vihannestuhkaa

Kuumenna pannu ja lisää siihen loraus öljyä ja voi. Anna voin sulaa ja lisää sitten shalotit, kuullota hetki ja lisää myös pilkotut perunat.

Paista perunoita kunnes niihin tulee kauniita ruskeita pintoja ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos teet annokseen nättejä perunalohkoja, pyöritä ne erikseen vihannestuhkassa ja jos taas teet pyttistä ripota sekaan pari rkl tuhkaa.

Tarjoa vaikka pihvin ja täyteläisen & hapokkaan (esim. punaviini)kastikkeen kanssa tai miksei vaikka kotitekoisen hampurilaisen lisukkeena.


p.s. tästäkään jutusta ei maksettu palkkiota. Kokkausillan tarjosi Aromi - lehti ja Winestate.

Kurkku-garisalaatti

$
0
0

Elokuussa kävimme ylioppilasjuhlilla joiden veroista buffapöytää saa mennä hetken matkaa hakemaan. Anu järjesti kotonaan juhlia ja pöytä oli sen mallinen; oli minihampurilaisia, minikakkuja ja sen seitsemän sortin lihat, kalat ja salaatit. Tuosta pöydästä olisi voinut nostaa minkä tahansa ruuan erikseen, mutta jostain syystä mieleeni jäi kurkusta ja garista tehty simppeli salaatti.

Anun suolaisia buffaherkkuja...

Olen tehnyt sitä lisäkkeeksi silloin, kun tarjolla on ollut aasialaisittain laitettua kalaa tai sashimia - Anun pöydässä taisi olla ihan graavikalaa jonka kanssa se minusta passasi ihan erinomaisen hyvin. Ja mikä parasta - salaatti on ihan erinomaisen helppoa tehdä ja syntyy lähinnä kurkusta ja garista. :)

Jos garia ei ole, kannattaa käydä kurkkaamassa Hannelen blogia sillä siellä neuvotaan miten senkin voi tehdä itse! En ollut edes ajatellut moista vaihtoehtoa, mutta ehdottomasti menee kokeiluun tässä joskus.

Kurkku-garisalaatti

1 iso tuorekurkku
n. 1 dl garia
3-4 rkl miriniä
2-3 rkl riisiviinietikkaa
koristeeksi korianteria

Siivuta kurkku ja sekoita valutetun garin kanssa. Sekoita keskenään mirin ja riisiviinietikka ja pirskota salaatin päälle. Revi pinnalle korianteria.



Riimihärkää ja granaattiomenoilla maustettua punasipulihilloa

$
0
0


"Onnea synnytyksen vuosipäivästä" pamautin lauantaina puhelimeen ennenkuin äitini ehti sanoa yhtään mitään. Hysteerisen hihittelyn jälkeen siirryimme perinteisempiin onnitteluihin ja totesin että meillä on täällä ihan normaali hässäkkä; olin kutsunut sellaisen 10 aikuista lapsineen meille glögin merkeissä ja syömään kakkua - koska syntyhetken muistopäivä.

Varmaan olette verkkaisesta päivitystahdista arvanneetkin että rouvaa on tämä syksy viety "ku jänistä äkehenpiikiis". Paitsi että on ollut kivaa, on ollut myös kiireistä. Niinpä menun suunnittelu jäi siihen viimeiseen aamuun kun kauppaan oli pakko lähteä. olin haaveillut että haahuilen sitten heti aamusta marketissa ja teen ruokien esivalmistelut kun I nukkuu. Ja jotta tästäkin tulisi sellainen Nellemäinen kaaos - arvatkaapa hyytyikö autoni kesken kauppamatkan? :)

Siellä me sitten olimme I:n kanssa pakkasessa ja yritin epätoivoisesti työntää sitä turkasen painavaksi osoittautunutta autonraatoa lähimpään parkkiruutuun lepäämään ikuista untaan. Onneksi eräs hilpeä herrasmies rynnisti apuun kun olin vaipumassa täydelliseen epätoivoon ja sain sen mobiilin pois toisten jaloista. Mutta tunti siihen kaikkineen hurahti ja kylmä alkoi tulla joten ei auttanut kuin palata kotiin I:n kanssa ja lykätä kauppakeikka iltaan.

Niinpä se menun suunnittelu meni vähän sillä mentaliteetilla että mikä on tosi helppoa ja hyvää ja mitä onnistuu vielä tekemään tällä aikataululla.

riimihärkää
Siivuta valmis riimihärkä tarjolle niiiiiiin ohueksi kuin saat. 

Naudan ulkofileet olivat tarjouksessa (9,90,-/kg) Sellon CM:ssä ja kävin niihin kiinni. Koska ne olivat takuumureaa (yli 2 vkoa pakkauksesta), sitä ei enää voinut repiä tartariksi - mikä oli se ensimmäinen ajatukseni. Mutta lihatiskiltä vinkkasivat että siitä saa riimihärkää ihan erinomaisesti kun lihan pakastaa vähintään 12h. Joten yksi riimihärkä tulossa. Jos olette joskus ostaneet kaupan riimihärkää niin tiedätte mitä se maksaa - tämä on ihan erinomainen idea tehdä sitä itse koska eipä siihen paljon muuta lihan lisäksi tarvita tarvita kuin pakastin, yrttejä ja suolaa.

Ohjetta katseltiin sekä Hannelen blogista että maku - lehden sivuilta. Me laitoimme härkään 2 tl suolaa - mutta lopputulosta maistellessani tuumailin että se oli minusta ehkä hippasen vähän, joten ripotin sitten sormisuokaa leikattujen riimiviipaleiden kerosten väliin ihan vähän. Hyvä tuli, joskin unohdin laittaa hannelen vinkkaamat konjakit pussukkaan. ensi kerralla voisi laittaa vähän sitäkin. Hyvä liha on kuitenkin hyvää, joten ei se unohdus mitenkään haitannut tällä kertaa.

täyteyt ruissipisit
Ruissipsit ovat ihania täytettyinä. 

Valion sivuilta olin bongannut jo aiemmin hauskan vinkin käyttää ruissipsejä; niitä voi käyttää erilaisten tahnojen ja moussemaisten täytteiden kuljetusalustoina. Niinpä nappasin pari pussia creme fraiche - maustettuja ruissipsejä ja tein niihin ihan perinteisen tuorejuusto-kerma-smetana-siianmäti-sitruunamoussen jonka sekaan silppusin ruohosipulia.

Lisäksi meillä oli iso kasa punasipuleita kotona, joten riimihärän pariksi tehtiin punasipulihilloketta ja se koristettiin granaattiomenoilla joita kaupassa nyt näyttää olevan runsain mitoin. Granaattiomenan mehu maustaa myös hilloketta hauskasti, joten lopulta tästä tuli mielestäni yksi koko pileiden onnistuneimmista yhdistelmistä. Alunperin olin ajatellut tehdä realista pieniä coktailkolmioita riimihärän ja hillokkeen alle, mutta koska se unohtui kauppaan myös ruissipsit ja väinämöisen palttoonnapit kelpasivat paremmin kuin hyvin tähän tarkoitukseen. :)

Lehikäisiä / pasteijoita

Ja tehtiin alkupalapöytään lisäksi myös yksinkertaisia katkarapulehikäisiä tai pasteijoita - miten vaan. Kaupan voitakinaa, katkarapuja, inkiväärikastiketta pullosta ja ruohosipulia sekä cachew - pähkinöitä. Päälle pasteijaan ripotettiin seesaminsiemeniä.

Hyviä olivat kaikki - ja nuo ruissipsit kannattaa hyödyntää nyt juhlakautena ehdottomasti! Sisään voi pistää melkein mitä vaan ja ne ovat juuri sopivan ohuita juhlanaposteltaviin. Parempia vielä kuin nuo palttoonnapit. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana - mutta riimihärkä oli kans tosi kova.

Riimihärkää ja granaattiomenoilla maustettua punasipulihilloa (juhlaväelle)

1 naudan ulkofile
öljyä
2 tl kuivattua timjamia ja rosmariinia seoksena
4-5 rkl yrttisilppua (timjamia ja rosmariinia meillä)
2-3 tl suolaa /hyvää yrttisuolaa (käytin profumo del chiantia)
mustaa pippuria myllystä reilusti lihan pintaan

(konjakkia - ei laitettu mutta olisi varmaan sopinut hyvin)

Poista ulkofileestä kalvot sunmuut turhat rasvat pinnasta. Hiero filettä öljyllä ja ripottele sitten pintaan kaikki mausteet. Laita muovipussiin (meillä meni vakuumipussiin) puristele ilmat pois ja sulje. Laita pakastimeen yön yli.

Ota riimihärkä sulamaan pakkasesta muutamaa tuntia ennen tarjoilua ja leikkaa kohmeisena niin ohuita siivuja kuin ikinä voit. 


Punasipulihilloon (noin - määriä):

5-6 isoa punasipulia ohuina siivuina
n. 1,5 dl sokeria josta n. 1 dl muscavado - sokeria ja loput tavallista hienoa sokeria
hippunen suolaa
n.3-4 rkl hyvää balsamicoa
hieman öljyä

granaattiomenaa

Paahda siivutetut punasipulit kuumalla, kuivalla pannulla jotta ne pehmenevät ja saavat vähän väriä.

Halkaise granaattiomena ja paukuta kuoripuolelta siemenet irti tukevalla kauhan- tai veitsenperällä syvässä kulhossa. Poista valkoiset osat ja siirrä jääkaappiin pienemmässä kulhossa.

Kun määrä on pienentynyt noin puoleen ja sipuli pehmeää sekä paikoin saanut vähän väriä lisää pannuun sokeri ja etikka sekä hippunen suolaa. Kiehuta kasaan hillomaiseksi ja lisää lopuksi vähän öljyä sekä granaattiomenan lientä ja sekoita. Ota pois tulelta ja anna jäähtyä.

Lisää granaattiomenaa koristeeksi jäähtyneeseen hilloon. Tarjoa lihan kanssa.





Yksinkertaistettu thaiankka uunissa eli yhden vuuan ruokaa parhaimmillaan

$
0
0

Niin paljon kuin rakastankin noita Farang - keittokirjan reseptejä, aina ei vaan riitä virtaa lähteä jauhamaan currytahnoja ja keittelemään kastikkeita. Jos kaipaat tähän talviseen, synkeään ja kiireiseen joulunalusaikaan simppeliä oikotietä ankkaisaan thaihässäkkään joka syntyy itsekseen uunissa niin tulit ihan oikeaan osoitteeseen. Aikaa tähän kuluu 3h mutta se on lähinnä passiivista odottelua kun uuni tekee tehtävänsä. Ruoka on valmis kun ankan nahka on rapeaa ja liha irtoaa luulta. 

Selailin siis eilen kaihoisana Farangin keittokirjaa ja tuumailin, että ostamani ankan koipireidet voisi ehkä laittaa jotenkin thaihenkisesti. Ehkä, jos jaksaisi. Tajunnan virrassa molskiessani arvioin mitähän siitä syntyisi, jos vaan pilkkoisin keittokirjassa olevan ankkacurryn makupohjan aineita sovellellen uunivuokaan ja antaisin kaiken keittyä ankasta paiston aikana valuvassa rasvassa. "Jaa-a, voisihan tuo toimiakin...", päättelin lopulta. 

En kyllä uskonut, että siitä voisi mitenkään tulla näin hyvää kuin tästä tuli, mutta - joskus sitä ankka yllättää kotiköksän ja puolivahingossa saa loihdittua jotain ihan uutta ja vähän erilaista. Bataatti oli aromaattista, paahtunutta ja suussasulavaa, kastike hyvää ja syvän makuista ja no, ankan nahka sai mielettömän hyviä makuja siitä osterikastikkeesta ja korianterista. Uh ja oh. Lopputulos oli lempeä ja pehmeä, varmaan hyvin suomalaiseenkin suuhun sopiva mutta tosi kiva. 

Määrät ovat luonnollisesti vähän sinnepäin kun en tietenkään punninnut mitään, mutta en usko sen olevan kovin tarkkaa. Chiliäkin voi laittaa jos tahtoo mutta tästä tuli aromaattisen hyvää ja upeaa ilmankin. Kelpasi meidän flunssaiselle pikkumiehellekin! V epäili ruuassa olevan tähtianista, vaikka oikeasti tähän meni glögien sekoittelusta jäänyttä, ihan tuikitavallista neilikkaa. :) Joka tapapauksessa tästä tuli simppeliä, hyvää ja hauskan erilaista. Lopun linssi-bataattilisäkkeen voi käyttää vaikka lisäkkeenä tai kastikkeena sellaisenaan riisin kanssa syötäväksi. 

Osterikastike on ihan must juttu ja työkaveriani lainatakseni: "mikään mihin tulee osterikastiketta ei voi olla pahaa." Aamen. 

Yksinkertaistettu thaiankka uunissa

n. 2-3 dl mustia beluga - linssejä (tai du puy - linssejä) 
1 bataatti
1 valkosipuli
n. 4-6 cm pala inkiväärin juurta
1 tl raputahnaa
3-5 banaanishalottisipulia
1 sitruunaruoho (jos on) 
limetin lehtiä (4-5) ja/tai limen kuorta
suolaa
1 rkl korianterin siemeniä
4-5 neilikkaa
1 "nappi" palmusokeria (n. 40-50g?-> n. 4-5 rkl? )
2 rkl kalakastiketta
1 kypsentämätön ankan koipireisi per ruokailija (meillä 4 kpl) 
3 -4 rkl osterikastiketta
1-2 dl vettä
1 prk 400g kookosmaitoa
tuoretta korianteria ja minttua silppuna

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Etsi iso uunivuoka jalevitä huuhtaistut linssit sen pohjalle. 

Kuori bataatti ja siivuta se kiekoiksi. Lado kiekot uunivuuan pohjalle yhteen kerrokseen. Lisää halkaistu kokonainen valkosipuli (halkaise poikkipäin, niin että jokainen kynsi menee kahtia) ja laita valkosipulin leikkauspinta vuuan pohjaan kiinni. Kuori inkivääri ja raasta tai siivuta sitä joka puolelle vuuan pohjaan ja bataattien päälle. Hiero myös ankan koipireisiin. Pilko sitrunaruoho niin hienoksi kuin saat ja lisää mausteiden kanssa vuokaan. 

Lisää palmusokeri ja kalakastike. Hiero ankkoihin vielä vähän korianterijauhetta ja sivele nahka osterikastikkeella. Laita uuniin ja anna kypsyä n. reilun tunnin kunnes ankasta alkaa valua valtavasti rasvaa vuokaan joka kypsyttää kiehuessaan sipuleita ja bataatteja. 

Voit sivellä ankkoja vielä osterikastikkeella ja lisätä lopun määrän vuokaan veden kanssa. Anna hautua taas puolisen tuntia. 

Kun tuoksu alkaa olla ihan erinomainen lisää kookosmaito ja painele ankkoja hieman nesteeseen jos ne ovat jääneet pintaan ja näyttävät kuivavan. Jatka paistamista vielä reilun tunnin verran - kunnes ankka on oikeasti niin kypsää että se irtoaa luulta. Koko paistoaika on tosiaan n. 3h. Jos tuntuu, että ankka kuivaa liikaa ja vuokaan ei jää kastiketta lisää vähän kookosmaitoa tai vettä. 

Keitä lisäkkeeksi hyvää ja tahmaisinta thairiisiä mitä löydät ja kun otat ankan uunista pursota valkosipulinkynnet kuoristaan ja murskaa & sekoita niitä kastikkeeseen. Mausta vuoka tuoreella yrttisilpulla. 

(toim. huom. kuvassa näkyvä yrttisilpun määrä on paljon pienempi kuin mitä vuokaan todellisuudessa meni, yrttisilppua oli yhteensä ainakin desi mutta sekoitin suurimman osan liemeen mukaan joten sitä ei tajua kuvasta)

Tarjoa heti. 

Juhlaruokien suolaiset - eli vinkkipostausta juhlakauteen

$
0
0

Arvatkaapa olenko jo unohtanut puolet siitä, mitä näihin juhlaruokiin meni? No, jotain muistuu kyllä vielä mieleenkin, mutta tuon granaattiomenasalaatin ohjeen lienen jo unohtanut siinä määrin ettei sitä kannata paljon arvailla sen lisäksi mitä kuvasta näkyy.

Laitan siitä huolimatta nyt tämmöisen lyhyen koosteen näistä jos jotakuta inspiroisi kun tätä joulunalusaikaa vietellään ja pitää keksiä ja kehittää jos jonkinlaista menun poikasta pikkujouluihin. Näissä meikäläisen tarjottavissa oli jotain uutta, jotain vanhaa ja aika paljon lainattua ja lopulta pöytä puettiin valkoisiin ja luulen jokaisen löytäneen jotain itselleen tarjottavista.

Aromaattista, makeaa possua, jouluisen kanelisia perunoita ja makeanhapokasta, paahtunutta paprikaa. Hyvä kombo. 

Farangin uunihaudutettu possu oli yksi vanhoista tutuista (ohje täällä), jota tein taas jälleen kerran hyvällä menestyksellä. Tällä kertaa käytin siihen vain pari aji cristal - chiliä, joista tuli ruokaan vähän terää mutta kun lihaa oli koko kasslerin verran, niin lopputulos ei oikeasti ollut yhtään tulinen. Ruoka toimii kyllä sekä tulisena että tulettomana versiona ihan hirmuhyvin.

Sipulien friteeraaminen on työläin homma koko ruuassa - hankalinta lienee olla paistamatta fileenä olevaa kalaa yli. 


Illan kala oli ihan inkiväärillä hierottua, limen kanssa paistettua lohifilettä, jonka päälle tein samanlaisen osterikastikkeen kuin niille pienille parsakaaleille (ohje) joiden ihanuutta huokailin kesällä. Lisäksi pinnalle pilkottiin hirmuinen kasa tuoretta ananasta pienenpieninä kuutioina, kevätsipulitikkuja, minttua, korianteria sekä ohuina renkaina uppopaistettua shalottisipulia. Sen sipulin kanssa avain onneen on, että öljy ei pääse liian kuumaksi. Me poltimme varmaan ensimmäiset kaksi shalotillista niitä sipulirenkaita kun se öljy oli vielä liian kuumaa. Vähän hitaammin pääsee parempaan lopputulokseen. Kalan päälle olisi voinut mielelläänkin vielä laittaa chilisiivuja, mutta jätin ne pois koska puolet juhlakansasta oli pieniä lapsia. Tuota osterikastiketta on muuten tullut tuunattua sika monta kertaa kesän jälkeen - välillä mukaan on laitettu tosiaan  myös chiliä ja kaffirlimen lehtiä ja pinnalle sitten tuoretta, silputtua yrttiä hurjat määrät. Toimii. Viimeksi viime vikolla sellaisen voipaperissa höyrytetyn siian kanssa. Mmmm...

Ituina on sinimailasta ja apilaa - valmis sekoitus; "hurmaava vihreä".  Salaattipohjassa myös rucolaa. 


Lisukkeissa menin tuttujen ja turvallisten lohkoperunoiden linjaa ja tein sitten oheen raikasta, granaattiomenoilla ja iduilla ryyditettyä salaattia Sivariksen punaisesta riisistä jota jäi mukaan käynnilläni Hellassa ja Herkussa. En enää muista mitä sekoitin riisin joukkoon (kevätsipulia, timjamia, öljyä ja pippuria ainakin, mutta mitä muuta...?), mutta se on hauskan pähkinäistä ja rakenteeltaan melkein pinjansiementyyppinen riisi. Sopii erinomaisesti marinoitavaksi salaattiin eikä tahmaannu sellaiseksi ihme klimpeiksi. Voin suositella. toim. Huom. se paketti oli käsittämättömän hankala avata! ;)

Lohkoperunat - aina ihan parasta. 


Näitä kanelisia lohkoperunoita olen tehnyt muutamaan kertaan. Niihin idea on pihistetty Vallilassa sijaitsevasta hauskasta japanilaisesta ravintolasta Hoshitosta, jossa kävin taannoin. Siitä varmaan lisää toisella kertaa, mutta siellä oli tehty kanelisia perunoita. Ne toivat minun mieleeni vähän perunalaatikon, eikä tämä ole sama ohje, mutta inspiroitunut siitä. Sekoitin lohkottuihin perunoihin hieman öljyä, siirappia/fariinisokeria, kanelia sekä valkosipulia ja inkivääriä. Lopuksi vielä ripotellaan päälle suolaa ja pyöritellään pottuihin seesaminsiemeniä. Paahdetaan uunissa. Nams. Maut menevät yllättävän hyvin yhteen soijan/osterikastikkeen kanssa. Kaikki eivät varmaan tykkää, mutta toiset rakastuvat taatusti.

Paprikat paahdetaan mustapilkkuisiksi uunissa, suljetaan muovipussiin ja kuoritaan jäähtyneinä.
Sitten vain marinadiin ja tarjolle. 


Lisäksi oli sitten vielä ihan perusperuspaahdettua paprikaa jonka maustoin hyvällä öljyllä, erittäin laadukkaalla, V:n Modenasta raahaamalla balsamicolla ja timjamilla.  Ihan sairaan helppoa ja hyvää jos sattuu löytämään paprikoita euron kilo, kuten minulle kävi. :)

Meillä oli kyllä vielä tarjolla lisäksi V:n sous videssä tekemää pulled porkia, jonka (todennäköisesti ameriikankielisen) ohjeen voin linkata tähän kunhan saan sen nyhdettyä töistä palaavasta miehestäni ulos ;) Sori, ei kuvaa. Pulled porkia aikuiset söivät kaikensorttisten soosien kanssa, lapset ilman sooseja. :)

Mutta siinä sitä jo sitten taas olikin - yksiin pileisiin näitä pääruokia. :)

Nigellan vanhanaikainen suklaakakku

$
0
0
suklaakakku


Muistan lapsuudestani etäisesti sarjakuvan, jossa pingviinit päättivät järjestää kakkumaistajaiset. En muista miksi pingviinit moiseen ryhtyivät, varmaan se meni jotenkin niin, että pingviininaiset halusivat saada kertakaikkisen selvyyden kuka tekee kylän parhaan kakun ja tuomariksi valittiin kakunhimoinen miesparka. Muistan lukeneeni sarjakuvaa uudelleen ja uudelleen vanhassa, pienessä punaisessa hirsimökissä sinisellä patjalla ja miettineeni ankarasti mikä kakuista näyttäisi minusta parhaalta.

Yhden kakun päällä oli suuria suklaapalloja. vähän sellaisia kuin Lindtin suklaapallot.

täytetty suklaakakku, nigella lawson

I rakastaa suklaakakkua. Se on hänestä yksinkertaisesti ainoaa oikeaa kakkua. Mitä suklaisempaa, sen parempaa. Eikä minullakaan suklaakakkuja vastaan mitään ole, muuta kuin etten ole tehnyt niitä läheskään yhtä montaa kuin tavallisia täytekakkuja. Suklaakakut ovat jotenkin oma lajinsa ja niissä tuntuu olevan omat niksinsä.

Niinpä päädyin tällä kertaa kokeilemaan Nigellan, tuon syntisten herkkujen kruunaamattoman kuningattaren vanhanaikaista suklaakakkureseptiä, jossa nigella lupaa, että jos et ole hurjan kokenut suklaakakun tekijä, niin tee tämä. Check, mun juttu selvästi.

Merituuli kiusasi minua juhlissa, että olet varmaan tehnyt reseptin kolminkertaisena kun kakku on jälleen ihan valtava. Kielsin jyrkästi, sillä se ei ollut totta! Ei, koska tein ohjeen vain puolitoistakertaisena - minkä, rehellisyyden nimissä tunnustettakoon, jätin kylläkin kertomatta tässä yhteydessä ;) Mutta hei - ohjeessa sanottiin että yksinkertaisena kakku riittää kahdeksalle(!). Jälkiviisaana voisi varmaan todeta, että puolitoistaisena se kakku riittää kyllä jälkiruuaksi enemmälle kuin 24:lle joten Nigellan alkuperäinen annoskokoarvio lienee hieman reiluhko. ;)

Paitsi annoskoossa, mokasin ehkä hippusen siinä, että kakun väliin hulati niin suuri osa suklaakuorrutteesta jolla kakku oli tarkoitus myös päällystää, että sitä ei riittänyt reunoihin asti. Vähän pihimpi suklaan levittelijä olisi varmaan saanut koko kakun kuorrutettua. Minä vatkasin sitten juhlapäivänä reunoihin kermaa ja koristelin suklaalastulla.

Hyvää siitä tuli ja kaikki saatiin kadotettua lopulta. Hauskaa ohjeessa oli, että täytteeseen ja kuorrutukseen tuli creme friachea, joka raikasti suklaata. Sen verran tuunasin ohjetta, että lisäsin kakun väliin yhden dulce de lecheksi keitetyn ja hyvällä suolalla aavistuksen maustetun kondensoidun maitopurkillisen suklaakerroksen alle. Lisäksi kostutin hieman pohjia marachinokirsikoiden liemellä ja korvasin osan kaakaojauheesta (n. puolet) laadukkaalla suklaarouheella. Pinnalle niitä valmiita suklaapalloja ja siitepölyä johon meillä on nyt viimeaikoina ihastuttu.

Melko suklainen kakku, jota kyllä uskon tekeväni vielä joskus toistekin ja silloin teen annoksen yksinkertaisena ;)

Nigellan vanhanaikainen suklaakakku + tuunaukset

Kakkuun
200g jauhoja
200g sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
40g parasta laatua olevaa kaakaojauhetta (korvasin puolet suklaarouheella 70% kaakaota)
175g voita
2 isoa munaa
2 tl vaniljaa
150 ml creme fraichea

kuorrutteeseen
75g voita
175g tummaa suklaata
300g tomusokeria
1 rkl kultaista siirappia (laitoin glugoosisiirappia)
125g creme fraichea
1 tl vaniljaa (laitoin 1/2 tl aitoja vaniljahippusia)

Lisäksi käytin
1 marachino coktailkirsikkapurkin liemen kostutukseen (rommivesi kävisi hyvin myös)
1 kondensoidun maitopurkin keitettynä 3h vesihauteessa (dulce de leche) + muutamia suolahippuja
lindtin suklaapalloja
siitepölyä
kermaa reunoihin vaahtona
suklaalastuja


Anna kaikkien aineiden tulla ensin huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Voitele ja jauhota 2 kpl 20 cm halkaisijalla olevia kakkuvuokia

Laita kaikki kakkuainekset yleiskoneeseen ja sekoita kunnes saat tasaisen taikinan.

Jaa taikina tasaisiksi kerroksiksi kahteen vuokaan ja paista 25-30 min kunnes saat tulitikun puhtaana kakusta kun kokeilet kypsyyttä.

Anna kakkujen jäähtyä 10 min ennenkuin kumoat niitä.

Kuorrute:

Sulata sulaa ja voi joko mikrossa tai vesihauteessa. Maltti on valtta, käytä mietoa lämpöä ettei suklaa pala.

Kun suklaa jäähtyy vähän siivilöi toiseen kulhoon tomusokeri jotta sen klimpit poistuvat.

Lisää siirappi suklaaseokseen ja sekoita mukaan creme fraiche ja vanilja. Sitten lisää siivilöity tomusokeri.

Tarkista että kuorrute on tarpeeksi jämäkkää mutta ei liian paksua. Lisää tarvittaessa hieman kuumaa vettä tai lisää tomusokeria - riippuen onko seos liian löysää vai juuri sopivaa ja levittyvää.

Sitten kakku täytetään.

Laita alin pohja kakkulautaselle ja kostuta pohja jos haluat. Lisää sitten dulce lecheä jos käytät sitä ja sitten noin yksi kolmasosa kuorrutteesta. Paina sitten toinen kakkupohja päälle, kostuta jos haluat ja kuorruta suklaalla.

Koristele haluamallasi tavalla. Minusta kakku hyötyi siitä, että se ehti seistä viileässä yön yli ennen tarjoilua jolloin maut tasaantuvat. Anna kakun lämmitä ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

Ohessa voi olla asiallista tarjota vähän kermavaahtoa ja kuppi kahvia.


Viewing all 353 articles
Browse latest View live